Just nu och lite nyplanterat

Ja, så här ser det ut just nu när jag blickar ut över trädgården. Fint, men jag börjar fundera på om det behövs något i rabatten framför bersån som piggar upp lite....Blev inspirerad på Overdams plantskola. Där bröt man de rostfärgade och lite lila tonerna med starkt gult. Jättesnyggt men kanske inte hos mig...jag är mer inne på att upprepa de vita solhattarna. Får se, har inte bestämt mig ännu.
Jag har fatiskt fått lite i jorden av det jag köpte i helgen. Miscantus Sensis Malepartus har jag planterat till vänster i rabatten framför bersån. På bilden ovan finns ett likadant längst till höger. Det blir alltså rejält högt. Trevligare än de annars så populära elefantgräsen som ju faktiskt är ganska skräpiga och blir fult bruna nertill.

Bokplantorna har också kommit i jorden. Några fick ersätta döda plantor i häcken runt studsmattan meda några fick bli en liten ny häcksnutt för att minska insynen från trädgården till trädgårdskjulet.
Varför måste jordsäckar vara lysande vita? Hade de varit svarta hade man knappt sett dem. Jag har ju alltid ett antal säckar liggande.

Helgens plantskörd

Fyra olika plantskolorpå två dagar leder ju till ett visst inflöde av plantor. Jag, som älskar att shoppa, är faktiskt ganska restiktiv när det gäller växter. Jag har nästan alltid bestämt mig för vad jag ska ha och var det ska stå innan jag handlar. Det svåra med trädgård är att välja bort och hålla sig till sin plan. Jag vet vilket uttryck jag vill ha i minträdgård och då gäller det att vara restriktiv. Jag går loss i mina krukplanteringar istället.
Här står alltså:
  •  bokplantor att komplettera häcken krin studsmattan och även en ny liten häcksnutt som jag ska visa sen.
  • Gräs Miscantus Sensis Malepartus
  • Höstsilverax Brunette
  • Hortensia Limelight
  • Taxus Baccata
  • Vita höstanemoner (skam den som ger sig)
  • Sedum Matrona
  • En hel del lökar
Igår planterades gräset och bokplantorna. Det får gärna regna men kvällarna vill jag ska vara torra så jag kan njuta av att plantera.

Hannas have

Utflykten med Lunds Trädgårdsförening blev mycket lyckad. Solen strålade och vi hade jättetrevligt. Aldersvhiles plantskola, Hannas have och Overdam plantskola stod på schemat. Idag tänkte jag visa lite bilder från Hannas have där vi också intog vår lunch (därav alla matsäcksväskor på bilerna).

HANNAS HAVE hade absolut sina poänger. Lite vild med söta små höns som strosade runt (inte vi då). faktum är att min favorit i trädgården var själva huset och miljön precis ikring huset. Huset var en mycket liten gammla sommarstuga som renoverats i typisk dansk stil. Jag blev speciellt förtjust i köket och det snygga tegelgolvet i "alteljén". Charmigt möblerat med en blanding av gammalt och nytt. En Mogensensoffa i skinn är ju aldrig fel.....





 
Idag har det planterats en del.....mer om detta en annan dag. Ha en skän söndagkväll!

Lavendeln ger inte upp i första taget

Det är något visst med lavendel, doften, färgen, växtsättet och inte minst den låååånga blomningen. Jag skulle ine vilja vara utan den i trädgården.

Idag bär det av på utflykt med Lunds Trädgårdsförening. Jag har packat matsäck i nyinköpt ryggsäck och funderat hit och dit vad jag ska ha på mig. Känns som jag spolat tillbaka tiden sisådär 35 år och ska på första utflykten. Det är ju faktiskt första utflykten med det här gänget för mig. Vi ska åka till Danmark och besöka två plantskolor och en trädgård. Det ska bli jätteskoj!

Ha en härlig lördag!


Äntlingen blommar den

Dottern Ylva kom till skolavslutningen hem med en frsösådd blomma för dagen. Vi har väntat och väntat hela sommaren på att den ska blomma men den rackaren har varit seg. Igår slog dock den vackraste blå blomman ut.

Jag har beklagat mig lite över att hirsen (Panicum virgatum "Squaw") inte står emot vind och regn så väl utan lutar lite väl mycket efteråt. Men, igår, när den lutade sig över lavendeln var det så vackert att jag suckade högt.


Hosta Frances under magnolian

Jag har haf lite problem med vincor som inte trivts under magnolian. Hosta Frances trivs tack och lov utmärkt. Tycker inte att de har vuxit till sigså mycket i sommar men det beror nog på torkan och jag har inte varit någon flitig vattnare direkt.
 


Tack för alla rara kommentarer jag får. Jag blir såååå glad.

Igår fick jag en fråga om hur jag gör med plättarna i luften på vintern. Jag tar helt sonika in dem i huset. Vi har inga fönsterbrädor någon stans i huset så det brukar vara ett problem för mig. Nu är det dock annorlunda eftersom jag har två stora barn som flyttat hemifrån. Voilà, två nästan tomma rum att förfoga. I dessa rum sitter långa bänkskivor framför fönsterna som är 2,8m breda mot norr. Där tänker jag förvara mina plättar.

Ha en riktit skön fredag!

Trampnarv och plättar i luften

Vissa av hostorna i kruka är fult ätna på men lättarna i luften och trampnarven är snygga.

Idag ska jag sätta mig och rita lite på plätten under körsbärsträdet. Jag behöver veta vad jag vill plantera. På lördag bär det av till plantskolor i Danmark med Lunds Trädgårdsförening och på söndag till Lackalängan. Då kan jag ju inte bara stå där och inte veta vad jag vill ha.


Tittar runt...

...i trädgården och funderar på vad jag inte fotat på länge (ett tag i alla fall). Min trädgård är ju inte så stor....

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, jag älskar färgerna just nu. Det dova, djupt gröna, rostrött i olika nyanser, lite vitt och så pilens hängande grenar och gräsens böljande växtsätt till det. Vackert!

Inte fullt så vacker är studsmattan. Men, det är den bästa investeringen vi gjort. Så mycket kul barnen har haft i den. Jag har dock noterat att det minsann inte hoppats så mycket i sommar. Om det är likadant nästa år "lever" den farligt. Jag går som katten kring het gröt och drömmer om ett växthus.

Vår studsmatta står faktikst helt ok och man tänker inte så mycket på den när man är i trådgården. Vi har planterat en bokhäck runt om som tyvärr har haft det lite jobbigt de senaste två vintrarna och många plantor har fått bytas ut. Den borde varit tätare vid det här laget.

 Det syns inte på bilden, men lavendeln blommar faktiskt jättefint fortfarande.

Vår i repris

Hur är det i era trädgårdar? I min är det vår igen! De frösådda penséerna blommar i alla fall för fullt och är förtjusande söta.

Jag går annars och småklurar på min hur jag vill hadet under körsbärsträdet. Kan faktiskt inte bestämma mig. Hade ju velat komma igång lite med panterandet nu i höst. Men, om jag inte får en riktigt klar bild snart lägger jag nog ner det för i år och hoppas på inspiration till våren.



Växtflytt

Då var det ny vecka igen. Helgen bjöd på ett underbart väder men ack så fort det gick. Så mycket trädgårdsarbete blev det inte. Maken sågade ner döda grenar på körsbärsträdet och jag gjorde en liten rokad i rabatten under magnolian. Hasselörten som stått alldeles för ljust i kanten åkte längre in under trädet medan de vita vincorna som inte alls trivts fick flytta ut i kanten. Inte ser det så snyggt ut än men det är alltid skönt när något blir gjort.

I fredags sprang jag på den här lilla trevliga kamraten, en bladbegonia. Gillar den mycket! Den röda klövern som stått där tidigare har nu hamnat i skamvrån. Ranglig och äten på var den ritigt ful.

Jag har inte hunnit kommentera hos er på länge. Jag säger som en kompis till mig, jag har blivit en smygläsare. Jag är där men lämnar inga spår. Trist! jag vet ju hur mycket det betyder att få lite kommentarer. Men, jag kommer snart igång igen.

Solrosor i krus

Solrosor i stort brunt stengodskrus från Wallåkra stenkärlsfabrik är riktigt läckert. Blommorna och kruset "klär" varandra väl och pasar utmärkt i vårt 70-talshus. Både färgmässigt och stilmässigt är solrosen en riktigt 70-talsblomma i mina ögon.

Skålen av Thomas Drejare (Ateljé Brännorna) och klassiska ljustaken av Mogens Lassen passar bra till.


Ha en riktigt skön söndag!

Rea på rea...

....är min melodi. Säkert er också. Häromdagen hittade jag detta lilla tygstycke på Gudrun Sjödén. När det gäller att sy tar min kreativa lusta ofta slut efter själva inköpet och den fantastiska duken eller kuddarna (inget avancerat här inte) förblir oftast bara ett tygstycke på en hylla i ett skåp.

Denna gången blev det annorlunda. Jag fick en vision om att jag vill använda duken ikväll när vi ska fira näst äldsta gossens 20-årsdag. Jag vill också ha den på borden när jag får trädgdsbesök i morgon. Alltså åkta symaksinen fram direkt när jag kom hem igår och vips så var duken klar och nöjd var jag.

I kväll blir det således stort kalas för liten älskling som blivit stor. Det ska blir jättetrevligt.

Önskar er en skön fredag!

Rönnbestyr och trädgårdsbesök

Vad är mer tillfreddställande för en trädgårdstok än att vandra runt i den egna trädgården i sakta mak tillsamanns med två som engagerar sig på djupet i varenda planta och alla tankar man har? Efteråt fika och ännu mer trädgårdsprat.

Igår var Anna (Anna Vattenkanna) och Katarina (Katarinas Trädgård) hos mig och det var underbart trevligt. Jag fick bla annat några tips om Ullungrönnen. Den har faktiskt sett ganska rolig ut, för att inte säga ful, denna vår och sommar. Anledningen är att de klena (den är ju inte så gammal) grenarna tyngts ned på ett icke så angenämt sätt av först blommorna och nu de röda bären. Gott råd från damerna var att klippa bort bärklasarna för att "lätta på trycket" lite dessutom stamma upp trädet ytterligare. Vi enades om att de tre nedersta grenarna definitivt skulle bort.

Jag kunde knappt vänta tills de hade gått hem innan bärklasar och grenar rök. Säkert en lättnad för trädet och så mycket snyggare det blev med en gång. Nu kan jag ju visa bilder utan att skämmas.

Tyvärr är den ännu lite skir och avtecknar inte sig särskilt väl mot pilen i bakgtunden.
 Det tog såklart emot lite att klippa bort de vackra rönnbären. Några fick sitta kvar. "Då gör du bara ett snyggt litet höstarrangemang", sa Anna. Lite fint blev det allt. Hoppas att det håller tills på lördag för då ska jag ha trädgårdsbesök igen.
När vi var klara i min trädgård skuttade vi snabbt nerför backen och tittade in i Annas (Goda Stunder och Tokiga idéer) gröna oas.

Anna (Anna Vattenkanna) tog jättefina bilder i min trädgård som hon bloggar om idag. Det är så kul att se sin egen trädgård genom någon annans ögon. Tänk vad olika man ser. Klicka HÄR för att komma till Annas blogg.
Välkomna till mig, nya läsare och följare!

Hösten är här

I alla fall nu på morgonen. Regnet hänger i luften och det är blåsigt och kyligt. Inte alls vad man är van vid eller ens redo för. Nä, kulna höstmorgnar får allt dröja lite.

Konstaterade i alla fall på min morgonrunda i trädgården (idag bara från trädäcket) att jag faktiskt har en del som blommar. Lavendeln och de nedklippta stäppsalviorna lyser lite försiktigt i blått och det är vackert.



Miscanutsgräsen förgyller..

...verkligen trädgården. Jag gillar de mörkt röda vipporna och bladens mjuka växtsätt. Till vänster växer Glansmiscantus Ferner Osten och till höger Glansmiscantus Sensis Malepartus (något högre och senare).

I går var det fest och vi är idag något sega.....skogspromenad med lilla vovven känns i alla fall lockande. Hoppas också på att komma iväg och köpa lite lökar. Till våren vill jag förutom de svarta tulpanerna också njuta av krokusar i "gräsrabatten".

Ha en skön söndag!







Dags att tänka på våren

Nu är det dags att tänka på vårens lökar. I år ska jag ta tag i det tidigt, innan det blivit jätteblött och kallt. Helt ärligt så gillar jag inte att plantera lökar men jag är så otroligt glad på våren för varenda liten en jag petat ner.

En sak är i alla fall säker och det är att jag ska fylla på med vackra "Queen of Night". Den här vyn vill jag absolut njuta av nästa vår också. Det vita skira under tulpanerna är vit kaukasisk förgätmigej.

Ha en riktigt skön fredag!