Vardagslyx

Frukost med vackraste trädgårdstidningen, Gardens Illustrated, är vardagslyx för mig. Titta bara på omslaget. Notera också hur min frukostskål med hallonen matchar (hihihi). Jag älskar vackra, lyxiga magasin och har alldeles för många men nån last får man väl ha.......

Tack för era tips och engagemang angående vitlysingarna. Trots att vita höstanemoner är lite svåra och helst ska planteras på våren så tror jag nog att jag chansar på dem i alla fall. Skulle det inte funka kan jag ju alltid sätta vitlysingar igen:)

Igår var jag hos ett par som behöver hjälp med att få till en lummig, lättskött och mysig känsla på sin altan. Jösses vad kul det är att få gå loss och vara kreativ hos och med någon annan. I morgon ska jag ge mig på att rita på det.

I eftermiddag kommer en grupp hit och tittar på min trädgård och fikar. Godaste trotjänarna, hallonrutorna, är på G. Se recept HÄR.


Vitlysingarna lever farligt

Jag brukar inte impulsköpa växter men vitlysingarna var just ett impulsköp. Jag har flyttat dom en gång men kan inte bestämma mig om jag gillar dem eller inte. Vissa dagar tycker jag att dom ser riktigt trevliga ut medan jag andra retar mig som tusan på att jag inte satte vita höstanemoner istället. Tyvärr är dom rackarna rätt svåra att bli av med när de väl etablerat sig. En sak är i alla fall säkert och det är att jag ska sätta ytterligare ett höstsilverax.

Vad tycker ni? Ska jag ersätta vitlysingarna med vita höstanemoner?



Augustivemod

Idag kom det över mig, augustivemodet. Det var dimman i morse som drog igång det. Sagolikt vackert men ack så vemodigt, för mig i alla fall. Jag tappade totalt inspirationen och fotolusten och blev istället lite gråtmild. Först blev jag lite tagen på sängen men sen kom jag på att såhär känner jag ju alltid vi denna tiden. När vi sen går in i september släpper vemodet och jag får massor av engergi för jag älskar hösten.

Idag tänker jag i alla fall tillbaka på bästa stranden, Haväng, på Österlen. Där älskar hela familjen att vara, bland sanden, vågorna, hästarna och fåren.



Lite fick vi i alla fall gjort

Det blev klassisk uppdelning i helgen, jag städade huset och maken klippte tujahäcken. Förutom detta hann vi faktikst njuta av härliga skogspromenader med lilla hund och diverse fikor i trädgården. Det gäller ju att njuta allt vad man kan av det ljuvliga.

Kärleksört i brunt stengodskärl från Wallåkra Stenkärlsfabrik. Vackert. Jag märker att jag just nu dras till och mår bra av saker som förnimmer om barndomen. Bruna krus med "vanliga" blommor känns väldigt "hemma" för mig.
Det gör verkligen skillnad att klippa tujahäcken och idegranskuberna. Det andra blir så mycket vackrare. Det strama mot det vilda. Sensommarljuset är fantastiskt. När mina svarta tulpaner blommade tänkte jag att min trädgård nog inte kunde vara vackrare men nu när gräsen slår ut blir jag alldeles hänförd av färgerna och formerna. Tror faktikst att jag ska sätta ytterligare ett miscantusgräs i stället för hortensian till vänster. Det blir fint med en upprepning av den röda färgen på vipporna.

Framsidan just nu

Det var  länge sen jag visade några bilder från framsidan. Kanske för att jag har varit lite arg på den.

Först var det olvonbuskarna som trilskades och nästan dog efter mars månads köldknäpp. I slutändan är tre jättefina, en ful men kommer att klara sig och en som tyvärr måste grävas upp. Helt ok med andra ord.

Jag har ju berättat tidigare om att vi haft problem med klotrobinior som där kronan dött pga dålig ympning. Nu har det tyvärr drabbat ytterligare ett träd. Grrrrrr!

Järnekarna har inte gillat torkan i sommar och tappat en hel del blad. Jag har klippt men kanske inte tillräckligt. Lite läskigt är det ju allt.

Trots detta är det ändå lummigt och grönt på framsidan och jag blir glad när jag kommer hem och tänker att i detta fina bor faktiskt jag.







Bedagad charm....

.....är svårt att uppnå när man har ett 70-talshus men klematis Summer Snow göra allt vad den kan för att hjälpa till och slingrar sig långt ut på trädäcket och är sådär överväldigande. Jag gillar det!

Som jag nämt tidigare så har vi planterat tre klematisar i stora plastkar med hål i botten. Det fungerar alldeles utmärkt (som ni ju ser). 


Idag är tanken att vi ska klippa våra Tujahäckar, något som verkligen hör en 70-talsträdgård till.

Ha en riktigt härlig lördag!

Bambubersån.....

......är mysig att sitta i och trevlig att titta på. Bra kombination tycker jag. Vi sitter där en hel del och njuter av bambun som rasslar i vinden och trädgården från ett "annat håll". Men faktum är att den är en lika stor tillgång som blickfång i trädgården.

Revsuga i kruka kräver inte mycket skötsel. Jag har vattnat den lite ibland och nu "svämmar den över" brädden på krukan fullständigt. Mycket sympatiskt tycker jag.

Önskar er en riktigt skön fredag.

Vita vackra besvärliga anemoner

Vita höstanemoner........underbart vackra men "jäkligt" besvärliga. För något år sen hade jag ett fantastiskt bestånd som jag var så stolt över (titta HÄR). Nu har jag några ynkliga och är just nu oerhört tacksam över att en behagar blomma. Vacker är den dock och fåglarna ser nöjda ut.
Så är såg det minsann ut då, för tre år sedan.....nä, jag är inte bitter....bara lite sur. Jag glädjer mig i alla fall åt att bambun som syns bakom anemonerna har vuxit till sig enormt liksom klätterhortensian.
 Glad belv jag dock när jag tittade bakom staketet på framsidan där jag "gömt" undan vårens utblommade penséer. Nu har det kommit fullt med nya små plantorsom blommar. Jag vet att de är nya eftersom jag vid ett tillfälle drog bort de gamla och vissna. Runt krukan är det också full med små frösådder och jag det är förtjusande sött.


Sensommarblom

....i Ullungrönnsrabatten. Jag tycker att det är svårt att ta snygga bilder på rabatterna nu. De enda blommorna som blir riktigt snygga är rudbeckiorna. I denna rabatten har jag (från vänster till höger) lavendel, gräset panicum virgatum "Squaw", stäppsalvia Mainacht, stäppsalvia Caradonna, ulleternell, vita rudbeckior, alunrot Palace Purple, blivande ligusterklot, vit murreva och rödbladig revsuga.

Jag är faktiskt nöjd med planteringen. Först ut är stäppsalviorna följda av lavendeln. Sen kommer alunroten (vars blomning jag inte gillar), ulleternellerna och rudbeckiorna. Gräset är snart fullt utslaget. Sen får vi inte glömma ullungrönnen som faktikskt är vacker året om.

När jag fotade var det ömsom stark sol, ömsom molnigt.....det blev som det blev...

 

 Det här blev vackert.....murreva och revsuga.....starka båda två...


 Och så helhetsbilden....

En skottkärra full

En skottkärra full med växter. Goda vänner ska göra om hela sin trädgård och fick några växter över.....julrosor, ett vackert gräs och lite hasselört. Tusen tack säger jag!

Julrosorna och hasselörten ska jag i eftermiddag plantera under magnolian men det vackra gräset har jag ännu inte någon plats till. Får kanske mellanlanda i en kruka.

För övrigt är det skolstart idag. Våra två "små" börjar femman och sjuan idag. Jösses vad åren går! Lite sorgligt att sommarlovet är över för denna gång men fatiskt rätt skönt att komma in i rutiner och vardag igen. Dett läsår ska jag minsann bli en mamma som ligger steget före saker som händer istället för steget efter, som det känns som jag alltid är. Jag började direkt i morse med förutsättning nummer ett -Alla lappar ni får ska hem idag!
 Här ska det planteras i eftermiddag.

Vackra färger

I augusti tycker jag det är härligt med de mustiga varma färgerna. Faktiskt mina favoritfärger som jag också passar allra bäst att klä mig i och som jag också gillar att inreda i.

Kärleksört Matrona tillsammans med japanska lönnen Margaret Bee och ett miscantusgräs.
 
Matrona med sina mörka stjälkar och ljuvliga färg är en favorit.
 Den rödbladiga kärleksörten som jag inte minns namnet på är också vacker.
 Röda lönnblad tillsammans med limegula hostablad är effektfullt.
 Helhetsbilden...

Bästa tillbehöret till kräftor

Det är många år nu som jag gjort denna ädelostpaj som tillbehör till kräftor. Den är underbart god och jag har ännu inte träffat någon som inte fulltständigt gått i gång på den. Vi hade den minsann  på midsommar också.

Övriga tillbehör på vår kräftfest är västerbottenost eller stark prästost, kryddost, knäckebröd och mina baguetter (recept HÄR).

Till efterrätt gjorde jag en annan gammal goding, "hallonpannacottapajen". Receptet hittar du HÄR.

Igår hade jag gjort så fint och dukat och fixat men glömde mig helt och fotade bara människorna.....kanske ett snt tecken trots allt men det hade ju varit trevligt med lite fina bilder. Här kommer i alla fall en bild på pajen som blev över.....men jag lovar den är lika god dagen efter.

  
Ädelsostpaj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
150 g smör

Rör ihop pajdegen och sätt kallt i 30 min. Förgrädda sen i 15 min i 225 grader.

Fyllning:
150 g ädelost
2 dl riven stark prästost
4 dl vispgrädde
4 ägg
svartpeppar

Smula ädelosten och riv prästosten och fördela i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop ägg, grädde och svartpeppar och häll över osten.

Grädda i mitten av ugnen 30-35 min i 175 grader.


Wallåkra stenkärlsfabrik

Jag är som bekant väldigt förtjust i brukskeramik och åker gärna på utflykter till olika keramiker. En skön dag i juli åkte således jag, maken och lilla hund till Wallåkra stenkärlsfabrik som ligger i Vallåkra, strax utanför Landskrona.

Just detta är lite nytt för oss, att många utflykter göres utan barn som inte vill följa med längre. Vi har hur trevligt och mysigt som helst men det känns allt lite konstigt också och vi konstaterar att tiderna har ändrats.

Wallåkra var i alla fall jättetrevligt och förutom att titta runt i den fina gamla bruksmiljön och handla lite så åt vi en jättegod lunch på deras restaurang. Såhär står det på deras hemsida:

"Wallåkra Stenkärlsfabrik är en kvarleva från en Nordväst Skånsk industri/hantverks epok. Här tillverkas fortfarande stenkärl, brunglänsande krukor & krus, av traktens lera. Allt drejas för hand och bränns tillslut i den stora koleldade rundugnen. Fabriken ligger naturskönt inbäddad i Råånsdalgång. Våran krog är belägen i ett magasinshus från förra sekelskiftet med en porlande bäck rakt under."


 

 Jag väljer och väljer......
 .....och kommer hem med dessa två krus som jag är jätteförtjust i. I den stora tänker jag mig grenar av olika slag.


 

Krukor på altanen

Det som växer i krukorna på altanen mår toppen. Kärleksörterna är monstruösa och kryddorna har frodas. Söta bacoperna blommar allt vad de kan hela tiden men jag måste plantera om chokladblomman som står i alldeles för liten kruka. Dumma mej!

 Lilla fikonplantan är minsann inte så liten längre och jag funderar på var den ska leva vidare. Krukan den bor i är av minsta slaget nu. Fullt av fikon är det i alla fall och vi har redan, andaktningsfullt, ätit flera stycken. Tänk, egna fikon! Hoppas att de som kommer nu hinner mogna....jag är inte så säker.
Strutbräken visade sig funka alldeles utmärkt i kruka och trivs invid bodväggen där det i princip alltid är djup skugga. Klematis Summersnow visade jag för några dagar sedan och den är som sagt en mycket tacksam sort....

Måndag morgon...

....och tillbaka till "allvaret". Semestern har varit ljuvlig! Vädret har varit precis så som man alltid önskar att det ska vara när man är ledig. Jag är glad att vi har hela härliga agusti framför oss förhoppningsvis ljumma kvällar med kvällsbad.

Igår var jag och maken på en trevlig sak, öppna trädgårdar på Limhamn. Jag ville ju absolut visa Anna Vattenkannas fantastiska trädgård för min man. Vi såg några andra som också var riktigt fina. Lunch på fiskrökeriet (tack för tips Anna) och sen kaffe i den egna trädgården. En riktigt bra dag! Att vi dessutom svängde förbi tippen och maken gjorde ett ärende på Biltema gjorde ju saken inte sämre.

Trädgåren är nu lugna och grön och jag blir glad när jag ser den.