Krukträdgården på entrésidan

Krukträdgården på entrésidan behövde uppdateras lite inför hösten så jag blev så glad när jag fick några fina plantor i gåva från @nature_to_the_people.

Basen i krukplanteringen är densamma under hela året. Den består av höstsilverax, alunrot, olika ormbunkar och hortensia ‘Runaway bride’. Sen har jag några krukor där jag planterar om efter säsong. I våras var det penséer som sedan ersattes av tre hortensior köpta på ICA. Hortensiorna har stått fint hela sommaren, men nu såg de inte så roliga ut längre. De var inte heller en sort som går att övervintra.

I en av krukorna har jag planterat gräset Pennisetum ‘Goldstrich’. Det är en ny sort som är lägre och mer kompakt än andra pennisetum. Stänglarna är gulare och den ska vara vinterhärdig. Det ska bli spännande att se.

I en annan kruka planterade jag dessa läckra regnbågsbräken (Athyrium niponicum Metallicum) . Regnbågsbräken är vinterhärdig och trivs i halvskuggiga till skuggiga lägen i fuktig humusrik jord. Jag planerar att låta dessa bli en av mina åretruntväxter i kruka.

Den tredje krukan har jag fyllt med små pigga astrar. De kan stå såväl i kruka som i rabatt. Astrar vill gärna stå ljust, men inte i direkt sol och de vill inte torka ut.

Sen var jag bara tvungen att ta en bild på den fina alunroten som blommar än.

Krukhallon 'Raspberry Shortcake'

I våras planterade jag ett krukhallon Krukhallon 'Raspberry Shortcake' (Rubus 'Raspberry Shortcake') i en stor cortenkruka. Jag beställde busken på från Zetas och när jag planteriade den var det en liten, men fin och kraftig planta.

'Raspberry Shortcake' är koppakt och taggfri. Den blir ca 90 cm och lämpar sig väl för krukplantering. Krukan bör rymma minst 20 liter jord. Jag har skördat många stora och goda hallon från juli och framåt. Det sista åt jag faktiskt idag. Nästa år hoppas jag på ännu fler då bären kommer på fjolårets skott.

Jag har nu klippt de grenar som givit bär i år nere vid basen. Om du tittar på min planta så ser man några grenar som hänger. Det är fjolårsgrenar som jag nu klippt bort. De granar som växter rakt upp är årsskott som alltså inte har burit någon frukt. Årsskotten gallras till våren.

Såhär efter en säsong tycker jag att Krukhallon 'Raspberry Shortcake' är väl värd att odla. Bären är goda och plantan är härligt grön och kompakt.

Mina favoriter i krukorna

Här ser ni några av mina favoritväxter för krukodling.

På bänken en japansk lönn som i princip står ute året om. Den får flytta in i förrådet om det blir riktigt kallt (-5 till -10). Bredvid lönnen står en röbladig oxalis som vissnar ner och åker in i förrådet under vintern. När våren kommer plockar jag fram den igen och när man nästant tror att den har dött så skjuter den nya skott.

Närmast glasdörren står ett höstsilverax som jag haft i många år. På våren toppar jag krukan med kogödsel och sen får den mycket vatten hela växtsäsongen. Höstsilverax vill gärna stå lite fuktig.

TIll vänster i bild ser ni en alunrot. Jag vet faktiskt inte vilken namnsort det är. Den har också funnits med i några år. Alunroten ser lite tråkig ut i början av säsongen, men kommer sig ganska snabbt. Nu är det som allra snyggast.

Min absoluta favoritväxt, både för krukodling och rabatt är hakonegräset. Det är så tacksamt och vackert året om. En stor bonus är att det ogillas av sniglar och snäckor. Prydnadsgräs ska aldrig klippas på hösten. Dels för att de kan dö av att fukt tränger ner i rotsystemet och dels för att den vinterfägring det skänker.

Min trädgård i Sköna hem

Sköna hem har alltid varit en av min favorittidningar när det gäller inredning. Jag sticker därför inte under stol med att jag är både glad och stolt över reportaget från min trädgård i senaste numret (nummer 10).

Bilderna är mina egna och texten har proffsiga Pernilla Fredholm skrivit.