GOTT NYTT ÅR!

Årets sista dag, solen skiner och vi har gått en lång promenad i skogen. Något man kan unna sig när man har lyxen att vara bortbjuden på kvällen.

Vi älskar att gå långa promenader med Myran, vår lilla Norwichterrier. Rundorna blir många och det gäller att variera sig. En av favoritrundorna går i Trollskogen i vår närhet. Namnet Trollskogen kommer från de fantastiska och trollaktiga Vresbokar som växer i området.

GOTT NYTT ÅR!










Skräckblandad förtjusning

Att julrosorna knoppas känns helt i sin ordning och det är med förtjusning jag konstaterar att det finns gott om knoppar överallt.
Det är dock med skräckblandad förtjusning jag noterar alla krokusar som är på väg upp. Nu får de faktiskt hejda sig så att de klarar förmodade köldknäppar. Kommer det bara snö är det ingen fara men frusen barmark är inte snällt mot små knoppar.
 Idag skiner solen och vips får man en massa energi. Nu blir det långpromenad med lilla hunden i skogen och sen tror jag visst att maken och jag ska åka in till stan och äta en god lunch.

Min julklappsbok

I min familj är vi förtjusta i böcker och minst en julklappsbok måste alla få. I år kan jag dock tillägga att nyblivne tonåringen ansåg att det fanns annat han önskade sig istället. Själv var jag i alla fall glad för den skönlitterära bok jag fick av barnen och den hett önskade trädgårdsboken jag fick av maken. Om ni som jag är det minsta förtjusta i Ulla Molins eller Katarinas trädgård (klicka HÄR) så skulle ni älska bilderna i denna helt underbara bok om Nicole de Vésian.


GOD FORTSÄTTNING!

God Jul

Hej igen. Jag som trodde att jag skulle hinna göra ett GOD JUL-inlägg på lillejulafton. Så blev det inte. Vi hade julen hos oss så jag hade hur mycket som helst att stå i. Jag tycker att det är roligt men på julaftonskväll var båda jag och maken ganska möra. Juldagen är alltid en riktig slappedag hos oss. Barnen donar med sina julklappar, vi går långpromenad och äter julmaten igen. Mina föräldrar sover alltid över hos oss och det är så mysigt.

Idag är det full rulle igen. Vi blir 14 personer till lunch och tänkte bjuda på rökad lax med Waldorfsallad Ost till efterrätt och sen kaffe och kransekage som är min absoluta kakfavorit.
 I min värld börjar julen med julafton så jag ser fram emot många sköna dagar i granens sken. Jag tycker faktiskt det är lite tråkigt med hetsen som råder, i alla fall i bloggvärlden. Fort, fort fram med allt innan jul och sen ska allt bort så fort tomten har gått.

Därför säger jag fortfarande GOD JUL!

Fjärde advent och julstök

Idag är det den fjärde advent. Jag var uppe tidigt och började baka men fastnade sen framför en film när jag åt frukost. Jättemysigt! Nu jäser saffransdegen och vi ska passa på att gå en lång promenad i skogen med lilla vovven. I eftermiddag ska jag fixa några sillinläggningar och ikväll bär det av på glöggfest hos några vänner. Idag kan man dessutom skönja några blå plättar på himlen och det är inte klokt vilken energi jag får av det.

Igår tog vi in granen och julpyntade lite. Mina små glastomtar från glashyttan i Åhus står på sin vanliga plats och på fatet av Calle Forsberg ligger röda Ingrid Marie.

Ha en riktigt bra adventssöndag.

Knäckebrödsbak

Igår kom så den efterlängdade mannen och pappan hem. För att maken skulle hålla sig vaken efter en natt iett flygplan bestämde vi oss för att slå in julklappar. Trivsamt!

Jag drog dessutom igång ett knäckebrödsbak. Jag har länge tänkt att jag skulle baka knäckebröd men det har aldrig blivit av. Inspirerad av Marina (Marinas trädgård) gjorde jag nästan Ernst hasselnötsknäcke. Jag bytte dock ut ca hälften av rågmjölet mot "4-sädesslag". Blev hur bra som helst och ack så gott med lite (eller mycket) smör och en tjock skiva cheddarost.


Här kommer receptet:
 
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
4 tsk salt
1 l grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
2 dl hasselnötter, hackad

1. Smula jästen i en bunke och lös upp i ljummet vatten.
2. Tillsätt salt, rågmjöl, vetemjöl, och hasselnötterna. Knåda ihop till deg. Låt jäsa under duk ca 1 timme.
3. Ta upp degen när den fått dubbel storlek. Forma till ca 20 bullar. Kavlas ut på bakbord med kruskavel.
4. Grädda i varm ugn ca 250 grader i ca 10 minuter.

Rött är vackert

Jag är svag för rött. Speciellt den riktigt mörkröda tonen som dessa amaryllisar. Jag struntar i alla färgtrender och omger mig med färger som gör mig glad.

Tittar bara kort in idag för att önska er en riktigt skön lördag. Här har det städats och gåtts promenad med lilla vovven i skogen. Mannen är på redandes fot och dottern är på övernattning med Frilufsarna. Nils (sonen), lilla Myran och jag ska nu åka till mina föräldrar och bli lite ompysslade.


Min vinterträdgård går idag i brons

Dagens bild är min favoritvy från soffan och också bara ett steg ut från altandörren, klick.

Jag älskar vinterträdgårdar utan snö; de varma färgerna, formerna som träder fram och inte minst den stillsamma känslan. Idag när jag tittade ut så var det allt det bronsfärgade som jag slogs av. Bokhäckarna, pilkorgen, spireakloten och klätterhortensian på sin rostiga ställning. Äpplena är visserligen inte bronsfärgarde men tar upp färgen väl och blir pricken över i. Thujahäcken, buxbomsklotet, julrosorna och de fortfarande gröna växterna i krukorna bildar en perfekt grön bas.
Jag fick några frågor angående bordet i mitt förra inlägg. Så kul att ni gillar det. Amaryllisarna kan slänga sig i väggen (hihi). Bordet kommer från Ilva och kostar 499 riksdaler. Jag har två stycken, ett på var sida om soffan. De fungerar också som soffbord och lyfts då helt sonika fram. Vi vill att mattan framför soffan ska vara fri att vara och leka på.

Jag vill passa på att hälsa nya följare och läsare välkomna till min blogg. Jättekul att ni har hittat hit!

Matchande amaryllisar

Jag frossar just nu i amaryllisar. Dessa ljust röda är inte alls min favorit men när lökarna kostade 19 kr st kunde jag inte annat än att köpa dem. Faktum är att de passar alldeles utmärk i vårt allrum till den orangeröda mattan och inte minst, randen i kudden.

Ja, så här i efterhand noterar jag att jag såklart skulle tänt ljuset. Ingen orning på den här stylisten. Jag får nog insupa lite inspiration från Nobelmiddagen i kväll. Hoppas dom har gjort något riktigt vackert.
I kväll är det dags att sätta en ny pepparkaksdeg för jisses så fort det krympte i burken.

Andra ljuset brinner

I morse var vi uppe ganska tidigt medan det fortfarande var mörkt. Vi tände många ljus och var glada vi han fira lite advent innan vår lilla pappa skulle resa långt, långt bort. Nästa söndag blir det fest när han kommer hem igen.


Igår hade vi stort födelsedagskalas där vi firade en 11-åring, en snart 13-åring och numera 44-åring. Jag älskar födelsedagar men i och med att vi är rysligt många i släkten som fyller år i slutet av november och december har det faktiskt blivit lite för mycket och jag har istället mest känt mig stressad. I år slog vi därför ihop vår familjs födelsedagar och det blev hur bra som helst.

Igår sken solen och snön gnistrade. Vackert!

Idag regnar det och jag ligger raklång i soffan och läser och lyssnar på julmusik. Boken jag läser fick jag igår och det är Claus Dalbys senaste bok, "Den hvide have". Helt underbar! Sen är det ju extra trevligt att trädgårdsvännen Katarinas trädgård (Katarinas trädgård) finns med på flera sidor. Om ni inte redan har den, önska i julklapp!

Den hvide have

Sven var var ganska snäll

Stormen Sven var ganska snäll mot vår trädgård. Kanske för att jag bakade pepparkakor. Pilen tappade såklart en massa grenar men inga större som tur var. Vi var allt lite oroliga igår. Jag skulle egentligen åkt på härligt växtjulpyssel men vågade faktiskt inte ge mig ut.

Istället bakade jag ut mina skurna pepparkakor som lyckligtvis blev klara innan strömavbrotten satte igång. Skurna pepparkakor passar mitt kynne perfekt. Snabbt, enkelt och vansinnigt gott.


 Receptet hittade jag hos Anna (Goda Stunder och Tokiga ideér).

1 dl hackad mandel
200 g smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk bikarbonat
ca 6 dl vetemjöl

1) Rör ihop smör och socker. 
2) Tillsätt sirap, kryddor och bikarbonat.
3) Blanda i mandeln och det mesta av mjölet.
4) Ta upp degen på bakbordet och arb smidig.
5) Dela degen i fyra delar och forma till 4 rullar
6) Linda in rullarna i plastfolie och lägg i kylen, minst tre timmar men gärna över natten.
7) Sätt ugnen på 175 grader. Skär rullarna med vass kniv i tunna skivor och grädda mitt i ugnen ca 8-10 min.

Stjärnorna piggar upp mig

Stjärnor som lyser i fönstren gör det faktiskt lite lättare att stiga upp när det är beckmörkt ute.

Jag bråkar med min kamera just nu och får inte till några bra bilder inomhus. Har tagit massor som jag bara varit att slänga. Jag blir jättearg och sur......och skyller orättvist på kameran......Ska nu försöka att metodiskt ta reda på vad som går fel (inte riktigt min melodi).