Tujahäck funkar i rätt miljö

Längst ned i vår trädgård löper denna tujahäck och jag gillar den skarpt. Den fungerar som en tät grön vägg som, i all fall när den är nyklippt, kontrasterar fint mot den vilda fria grönskan som babun och de stora träden utanför och innanför bjuder på. Vi bor dessutom i ett område byggt på 70-talet där tujor funkar alldeles utmärkt. För att vara fin måste dock en tujahäck tuktas i rätt tid för inget är fulare än just förvuxna tujor. Vi håller nu på att komplettera så att vi får likadan häck runtom hela trädgården.

Jag märker att jag, varje gång jag berättar att vi ska plantera fler tujor, direkt kör i gång mitt försvarstal om hur snabbväxande, tät och grön en tujahäck är, oavsett årstid. Detta beror nog delvis på att jag själv i grund och botten är lite skeptisk till just tujor och om jag skulle plantera en helt ny häck får jag erkänna att det nog hade blivit en glänsande bokhäck. Nu använder vi bokhäckar inne i vår trädgård som avgränsare i stället.

Här kan du se fler bilder på våra tujahäckar. Bland annat före- och efterbilder.

Fogsand mellan stenarna efter låååång tid

I början av sommaren la min man storgatstenar i två gångar från trädäcket. Idag, sommarens sista dag, lyckades jag pilla dit fogsanden. Lite efterarbete krävs men det är i alla fall någorlunda klart.

Jag funderar annars på vilka projekt vi ska genomföra i höst. Jag märker att jag inte alls har samma driv för utomhusprojekt nu som jag har på våren men känner att jag får ta mig samman och frädigställa ett och annat innan det är dags att göra saker inomhus.

Supergod pumpasoppa

Nu när hösten snart är ett faktum är det bara att göra det bästa av det och jag gillar hösten när jag väl accepterat att sommaren är över. Förra året gjorde jag den här fantastiskt goda pumpasoppan och snart ska jag göra den igen.

Pumpasoppa:

1 kg muscatpumpa
300g sötpotatis
4 medelstora potatisar
1 gul lök
1,5 msk färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
2 tärningar grönsaksbuljong
7 dl vatten
1 burk svarta bönor
1dl creme fraiche

1) Rensa pumpan från frön. Skär i klyftor och skär loss allt orangefärgat fruktkött och grovhacka det.
2) Skala och tärna sötpotatis och de "vanliga" potatisarna. Grovhacka löken samt skala och finriv ingefäran.
3) Hetta upp 2 msk smör eller olja i en grta. Fräs löken genomskinlig och pressa i vitlöken. Tillsätt också den rivna ingefäran och låt det fräsa en liten stund. Tillsätt sen pumpa, sötpotatis, potatis och buljongtärningarna. Låt det ånga under lock ca 5 minuter. Tillsätt sedan vattnet och låt kola i 20  minuter.
4) Skölj de svarta bönorna under kallt vatten.
5) Mixa soppan slät, tillsätt creme fraiche och häll ner bönorna.

Servera med ett riktigt gott bröd.

Jag är uppvuxen......

.......på landet mitt i Skåne. I går var vi inbjudna till en stor fest och lämnade därför de mindre barnen hos mina föräldrar. Jag tog några bilder på mitt älsklingsställe. Just nu genomgår både hus, bodar och trädgård en liten renovering så jag kunde inte ta så många bilder som gör stället rättvisa efersom många detaljer är nedplockade pga detta. T ex ska det fyllas på med ny singel framför huset som ni ser i bild.

Fredagsmys och bambubry

Äntligen fredag! Efter att ha läst Charlottes (med bloggen Trädgårdsflow) inlägg idag ville jag bara åka till Plantagen och köpa prydnadskål och fixa fint. Tyvärr grusades mina planer och det var bara att sticka raka vägen hem efter dagens arbete. 

Jag njöt dock av att sitta ute, dricka kaffe och läsa senaste numret av Sköna hem som låg i brevlådan idag. Detta är mys för mig. Bakade också ut mina baguetter (recept här) som jäst sen i går kväll. För er som gillar att baka kan jag varmt rekommendera att investera i baguettplåtar. Jag fick mina när jag fyllde år senast och kan inte förstå hur jag klarade mig innan jag hade dem.

Bekymrad blev jag dock idag när jag såg att mina bambubuskar har fått en massa gula blad. Är det någon som vet vad det kan bero på????

Jag har under sommaren endast vattnat dem när de har krullat ihop bladen och de verkar ha mått hur bra som helst. Kan det vara så att de fått för mycket vatten nu när det regnat?

Egna tomater är allra godast

I våras fick jag mina första tomatplator av min mamma, två busktomater och en "vanlig". Hela familjen har följt tomatutvecklingen med spänning hela sommaren och nu är förtjusningen stor när vi skördar massor av små röda söta godingar. Jag är helsåld på tomatodling och lär köpa nya plantor nästa vår. Att så själv och driva upp får nog vänta lite...

Fina ulleterneller

När jag skulle komponera min rabatt framför trädäcket ville jag ha något silvrigt runt rönnen. Jag valde mellan gosiga lammöron och ulleterneller. Efter att jag hört att lammöron kan bli lite trista efter ett par år satsade jag på ulleterneller och det är jag jätteglad för. Visst är dom fina? Jag satte dem i våras och redan är dom stora och marktäckande. Blommorna är söta men också  bladrosetten är urfin och jag skulle kunna ha dem bara för bladens skull.

Kräftfest piggar upp

Jag älskar kräftor och tycker verkligen att det piggar upp augusti som jag annars tycker är en lite vemodig månad. Till mina kräftor vill jag ha snaps, knäckebröd, stark kryddost och ädelostpaj. I går fick jag dessutom lite extra inspiration och gjorde också en kantarell- och spenatpaj samt kokte ett gäng kronärtskockor. Mina skockor brukar jag lägga upp som på bilden och ringla över en senapsvinägrette. Supergott! Bakade som alltid mina busenkla baguetter (recept här) som alltid uppskattas.

Jag är mycket förtjust.....

....i mina tre plantor av klematis Summersnow som jag planterade i våras. Förra året hade jag tre plantor klematis Durandii som jag inte alls var nöjd med. Vackra blommor men ingen fart i växandet och fulla av mjöldagg. Nej, såna får inte vara kvar, planterade dem i stället längst nere i trädgården där de ska få slingra upp idegranskuberna.

Summersnow däremot, det är grejer det. Växer så det knakar och ingen mjöldagg. Söta, söta små vita blommor som gör mig glad nu när mycket annat är överblommat.

Vandring mot höst....

....heter den här härliga skulpturen, som jag föll pladask för, av Vivianne Geijer. Och just nu känns det verkligen som vi är på väg mot hösten. De senaste dagarna har regnet vräkt ner och jag har börjat jobba igen.

Skulpturen ovan såg vi när vi besökte Marsvinsholm för någon vecka sedan. Parken var full av intressanta skulpturer. Jag ska visa er några av mina favoriter en annan dag.

Före- och efterbilder på vår framsida

Jag älskar före/efterbilder och tänkte att det finns det kanske andra också som gör:o). Så här såg det i alla fall ut på vår framsida tidigare. Frånsett att vi inte underhöll planket som vi visste att vi skulle göra om så var det enligt min mening förfärligt. Att planket var uppbrutet längst ned berodde på att vi byggt till huset. Som sagt, asfaltgång, lagerhägg, idegranskuber och lite annat krafs gjorde oss inte så lyckliga.

Jag är jätteglad för famsidan och det känns numera trevligt att komma hem. Entrén är oerhört viktig!

På efterfrågan i en av kommentarerna kommer här en liten växtförteckning:
Klotrobinia
Klätterhortensia
Buxbom
Hybridolvon
Jättedaggkåpa
Hosta Golden Standard
Törel
Bollvivor (vita)
Bambu Bimbo
Höstanemoner (vita)
Hasselört
Kaukasisk Förgätmigej
Järnek
Klematis Huldine
Klematis Tage Lundell
Julrosor (som inte alls mår bra)

Äntligen markiser på södersidan

I år har vi äntligen samlat oss och investerat i markiser på södersidan. Egentligen tycker jag att det ser mycket trevligare ut med parasoll men det hjälper tyvärr inte så mycket mot inomhustemperaturen. Jag är nöjd med att vi lyckades hitta ett tyg och färg på ramen som smälter väl in och det är mycket stor skillnad på inomhustemperaturen en solig dag.

Tusen trädgårdar i Torna Hällestad

I vår del av landet har det inte regnat många millimeter i sommar men just idag, när många vänliga människor skulle hålla sina trädgårdar öppna, vräkte regnet ner. Men det skulle visa sig att inte ens mycket regn kan stoppa sanna trädgårdsentusiaster. Jag lyckades besöka tre ljuvliga trädgårdar och det vimlade av folk i samtliga.

Idag visar jag lite biler från en otroligt häftig privat trädgård i Torna Hällestad, en liten by utanför Lund. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva denna trädgård för den innefattar så mycket. Tomten ligger vid randen av en djup sänka och den fantastiska utsikten har man verkligen tagit vara på. Här finns två växthus och ett alldeles nybyggt orangeri med fullt utrustat kök. I denna trädgård möts både odlarglädje i form av praktfulla grönsakland med och trädgårdskonst i form av estetiskt formade perennrabatter och vackra blickfång.

Ljuva dagar på stranden...

...i Falsterbo. Det blir inte så mycket bloggat eller kommenterat dessa dagar. Jag njuter med familjen på stranden eller utflykt och kan inte riktigt fatta att sommaren bara fortsätter och fortsätter.  Det är så underbart. Jag brukar alltid bli lite vemodig i augusti för att sommaren snart är över, kvällarna blir mörkare och löven börjar prassla lite mer höstlikt. Men detta har inte infunnit sig ännu. Jag tror att det underbara väder vi haft gjort att, i alla fall jag, är lite mer avspänd och känner att jag verkligen har fått mycket sommar i år.

Jag håller tummarna för att vi vädergudarna är med oss i morgon också när så många ska ha sina trädgårdar öppna. Lycka till säger jag och tack för att ni bjuder in till era trädgårdar!

Kanelbullebak

Jag kan inte tänka mig något godare än en kopp kaffe med mjölk tilsammans med nybakade kanelbullar.  När det är sommar vill jag alltid ha kanelbullar i frysen att värma vid behov. Med sex personer i familjen och många vänner blir det några bak per sommar men det är det värt. Jag har ju dessutom världens bästa små hjälpredor.

På bilden även mina älsklingsmuggar som jag fått av en kär vän. Muggarna kommer från Öland men jag minns tyvärr inte vad keramikern heter. "Smutsturkos" är en av mina absoluta favoritfärger, både mild och fräsch.