Erkes trädgård
/I söndags var det dags för Tusen Trädgårdar och då besökte jag och maken två helt olika, men underbara, trädgårdar.
Idag tänkte jag att ni skulle få följa med till Erkes Trädgård. En trädgård som jag länge velat se. Här bor landskapsarkitekterna Mona Wembling och Anders Bramme tillsammans med sjuttonårige Olle, två katter och tre höns. Trädgården ligger på den Skånska sydkusten, endast 700 m från havet. Den som har varit i Skåne vet att det ofta blåser, men i Erkes trädgård som är omgärdad av höga häckar och murar hittar man alltid lä. Mona och Anders har skapat sitt paradis under 26 års tid och det var verkligen en fantastisk upplevelse att få vandra omkring i deras trädgård, slå sig ner i en stol på någon av de många sittplatserna, och bara njuta.
Erkes trädgård består av många rum. Det första rummet man kommer till är “Kreta-trädgården”. Här samsas torktåliga växter i grått, gult och lila. Otroligt läckert. Titta bara på lejonsvansarna (Phlomis russeliana) med sina fröställningar i flera våningar. Suck, så fina.
Efter “Kretaträdgården” tar vi höger och fortsätter längs huset. Rosor och buxbom - tuktat möter rufsigt. Här stötte vi (maken och jag) på en ros med en förförisk doft av smultron. Jag glömde fråga Mona eller Anders efter namnet.
En höna i en vacker miljö och det blir om möjligt ännu bättre. Jag skulle kunna ha höns bara för att de är så fotogeniska.
Vi vandrar vidare och kommer fram till rummet med den stora buxbomsparterren som är fylld av sommarblommande perenner. Alltså, kolla in rosorna!
Altanen närmast huset har ett skyddande tak som både skänker skugga och skyddar mot regn. Här kan både tvåbenta och fyrbenta sträcka ut sig i soffan. Jag älskar färgerna på textilierna och den där randiga kudden i fåtöljen skulle jag allt bra gärna lägga vantarna på.
Runt hörnet på den modernare tillbyggnaden hittar man ytterligare en skön plats. Här med utsikt över de böljande fälten.
Här satt vi en lång stund, maken och jag och insöp det omgivande landskapet.
Det är inte alla som har en alldeles egen stenåldersdös utanför sin trädgård. Det är är Erkes dös som också fått namnge trädgården. Dösen är från den yngre stenåldern och går man upp på den lilla kullen där dösen ligger har man en milsvid utsikt över landskapet och havet. Vi konstaterade dock att denna dös uppfördes ungefär samtidigt som pyramiderna byggdes. Man skulle kunna säga att vi jobbade på en lite annan nivå här i norr.
För två år sedan uppfördes pergolan och den prunkande perennrabatten.
I den runda dammen simmar guldfiskar och man kan slå sig ner på den breda kanten och njuta av de frodiga perennplanteringarna som omger rummet.
Överallt små inbjudande sittplatser.
Martorn (Eryngium). Är den inte läcker? Martorn trivs i stekande sol på torra och steniga platser. Torka ger starkare plantor.
Jag missade att ta bilder på trädgårdens nyaste del, sommarblomsodlingen. Där kommer buketter att plockas och säljas under sommaren 2020.
Tack Mona och Anders för att ni öppnade upp er underbara trädgård. Erkes trädgård kommer vara öppen under några tillfällen i juli 2020. Om du inte varit där kan jag varmt rekommendera ett besök.