Galet goda mandelkakor med saffran och apelsin

mandelkakor-saffran-apelsin.jpg

Min idol när det gäller tokvackra bakbilder är Annelie med bloggen “Blomster och bakverk”. Förutom att Annelie är en mästerfotogaf så är hennes recept helt underbara.

mandelkakor-saffran-apelsin.jpg

Mina bilder “bakbilder” går inte att jämföra med Annelies, men jag tror att kakorna blev lika goda som hennes. Dessa italienska mandelkakor med saffran och apelsin är nämligen “to die for”. Enkla att baka, snygga och dessutom glutenfria. Precis som jag vill ha det. Kakorna blir mjuka inuti, men krispiga utanpå.

Nedan hittar du receptet som jag kopierat direkt från Annelies blogg.

mandelkakor-saffran-apelsin.jpg

Mandelkakor med saffran och apelsin

24 st

200 g (knappt 5 dl) mandelmjöl
110 g socker (1,25 dl)
2 st äggvitor
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal och 1,5 msk pressad saft
0,5 gram saffran (1 påse)
Florsocker

Värm ugnen till 200 grader. Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.

“Blanda alla ingredienser i en stor bunke. Jag valde att blanda ut saffranet i den pressade apelsinsaften innan jag lade det i bunken. Kör ihop allt med en elvisp tills smeten är jämn. Smeten blir lite kladdig men fast i konsistensen så inga problem att forma.

Ta fram en djup tallrik och häll i florsocker. Forma nu smeten till kulor och rulla dem sedan i florsockret. Lägg på plåt. Kakorna flyter inte ut så du får plats med alla. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.”