Nytt år och kalla dagar

2024 inleds med en riktig köldknäpp. Det känns faktiskt både bra och uppfriskande. Januari får gärna vara gnistrande och kall. Sen behöver det ju inte så extremkallt som det varit, men gärna några minusgrader och lite snö. Så tycker jag nu, men för några år sedan ville jag absolut inte ha någon snö och gärna plusgrader.

Julen har varit fin, men också tung då vi förlorat en av våra allra bästa vänner. Det är ofattbart.

Idag börjar jag jobba efter ledigheten. Jag är redo och det känns bra. Nu ska nya drömträdgårdar ta form och det ska bli ett nöje att vara en del av det.

Julpynt i trädgården

Hur har ni det i juletider? Det närmar sig och jag ska sätta igång att förbereda julmaten. Jag tycker verkligen det är jätteroligt och älskar att laga mat när jag inte är stressad. I år är det min bror och svägerska som håller i julaftonsfirandet, men huset kommer vara fullt av vuxna och respektive hela julhelgen så det gäller att ladda upp. Vi brukar ha lite julmys på lillejulafton”, sen en lyxig julfrukost och på annandagen blir vi många igen på en stor julmiddag.

Nu längtar jag efter julgranen också. Antingen sätter vi in den på lillejulafton som vi brukar eller så åker den in redan på fredag. Jag tillhör dem som anser att julen börjar på julafton och har granen fram till tjugondag Knut (om den inte barrar hysteriskt) och väntar därför att ta in granen. Njuter av adventstiden med stjärnor och julblommor och tycker det är mysigt att få längta lite efter granen.

Men, innan det är dags att sätta igång med julandet så har jag jobb att göra. En växtkomposition till en stor trädgård i Limhamn hoppas jag bli klar med innan jul.

Ha en fin tisdag!

Kanevad

Det första jag gör när jag kommit upp på morgonen är att tända adventsljuset och brasan. Sen kokas det te med julsmaker som avnjuts i soffan framför julkalendern. Visst är den bra, nya Trolltider? December är en av mina favoritmånader.

Jag är så glad för min “nygamla” ljusstake värdig en kyrka. Den kommer från Kanevad snickerier (Gunnar Kanevad) som hade sin verkstad i Gamla Linköping. Vår ljusstake är daterad 1972 och mer 70-tal i uttrycket än så kan det knappas bli.

Bredvid ljusstaken står en stor ‘Sill i kvadrat’ av Signe Persson Melin och amarlyllisen huserar i ett kärl (finns ett lock till) från Wallåkra Stenkärlsfabrik.

Med önskan om en fin onsdag!

Så kom det snö

I förra veckan blev det plötsligt smällkallt och vi fick rejält med snö. Det kom lagomt till första advent och julstämningen infann sig omedelbart.

Idag har jag skakat bort alla mössor på kloten eftersom vi nu väntar töväder och då blir de lätt alldeles för tunga.

Lilla Myran som nu är 12 1/2 år gammal.

Ha en fin start på denna första vecka i december.

Granen står så grön o grann

Äntligen är det dax att göra lite adventsfint. Vi har börjat så smått utomhus med att sätta en gran på entrésidan och en på trädgårdssidan. Det var nästan 10 grader kallt i morse när jag pep ut med kameran och tog några bilder. Det bet rejält i kinderna vilket bidrog till julfeelingen.

Jag har säkert både sagt och skrivit det förut, men jag är så nöjd med granen i bokbersån. Jag hade egentligen velat ha en ännu strörre, men det gick vi bet på. Denna är faktiskt ganska tjusig, den med.

Ha en fin start på veckan!

Fler frostiga bilder

Här kommer några fler bilder från gårdagens vintervackra trädgård. Idag är det full höst igen med regn och blåst.

I helgen som kommer ska jag ta ett ryck och ta hand om växterna i glashuset samt städa ordentligt. Jag vill det ska vara fint inför advent. Inte kul att hänga upp stjärnorna när det är ostädat.

Ha en fin torsdag!

Frostnupen trädgård

Det finns knappast något vackre vid den här tiden på året än en frostnupen trädgård. För en vecka sedan klippte jag ner den blommande blodormroten och maken tyckte att det var synd på de fina blommorna. Men, jag vet hur det är. Plötsligt blir det vinter och det kan gå fort och då är minsann den meterhöga blodromroten inte så rolig längre utan lägger sig ner som et stort vått täcke.

Det är nu de formklippta kloten framträdet som allra mest och skapar både form och struktur samt som de är vackert gröna. Jag älskar bokhäckarnas vackra kopparfärg som bakrund till de mörkt gröna kloten.

Liksom bokhäckarna och hortensiorna står vackert mot den gröna thujahäcken. När jag komponerar mina växter tänker jag alltid att det ska vara vackert även på vintern.

Kärleksörtens blomställningar står stadigt.

Vi börjar närma oss slutet av november och jag längtar efter att göra fint till advent. Jag saknar lilla Madicken så oerhört mycket (vi förlorande henne hastigt i september). I helgen som gick var jag och maken i Norge och träffade en uppfödare av Norfolkterrier. Anne Johnsen med kennel Adorable har oerhört fina hundar och vi fick ett fantastiskt mottagande. Kanske, kanske kan det bli en liten valp till oss så småningom. Norfolkterrier är en liten ras och det föds inte så många valpar per år. Tack o lov att vi har Myran och Fanny.

Solsken och liten Abbe

Höstsolen är mjuk och varm. Helgen har varit extremt social. I lördags arrangerade vi Gåsamiddag för familjen (16 pers). Jag tog ledigt i fredags för att hinna laga all mat. Jag tycker det är jätteroligt att laga mat och det är onekligen en hel del fix med alla tillbehör. Några gäster sov över och på eftermiddagen var vi på dubbel 75-års uppvaktning. Mycket trevligt och gott. När vi kom hem däckade jag i soffan med hundarna.

Tom kruka får stå framme ett tag.

Blodromroten blommar ännu och har gjort så sen juli. Det kan man inte annat än vara nöjd med. Ännu har Ambraträdet några av sina vackra blad kvar.

Just nu passa vi denne lille goding. Han heter Abbe och är Madickens bror. Abbe är helt underbar och det känns som att vi får tillbaka lite av vår lilla Madick. Abbe är en Norfolkterrier.

Färggrant i trädgården

Rött, grönt och gult. Hösten är verkligen färggrann och några löv har börjat falla även om de flesta sitter kvar på träden.

Mitt nya ambraträd ‘Worplesdon’ har haft fick sin höstfärg tidigt. Nu är det nog på topp även om det tappade en hel del löv i stormen.

Jag har ännu inte börjat fixa i trädgården inför vintern. Jag har varken haft tid eller lust. Jag behöver en ledig helg med några vackra dagar så att jag kommer loss.

Knalliga färger

Nu lyser de japanska lönnarna. Här en Acer palmatum dissectum ‘Garnet’ som står i kruka intill fikonbusken. Rött och grönt är en klockren kombination.

Som du ser dignar fikonbusken av frukter som dessvärre inte kommer att mogna. I år fick vi bara några enstaka mogna fikon. De flesta grenar på vår buske frös ner en bit i vintras och därmed blev fruktsättningen försenad. Hoppas på ett bättre fikonår hos oss nästa år.

Ha en fin fredag!

Ambraträd 'Worplesdon'

I våras ersatte vi ullungrönnen (som drabbats av en svampsjukdom) med ett ambraträd ‘Worplesdon’ (Liquidambar styraciflua 'Worplesdon') . Ambraträdet tänder sent på våren och får tidigt sina höstfärger. Just nu är det sagolikt vackert och jag har svårt att slita blicken från det när jag sitter och jobbar. Det står precis utanför mina fönster.

Under ambraträdet frodas blodormroten som blommat sen juli. Snacka om lång blomning. Gräset är glansmiscanthus ‘Ferner Osten’. I bakgrunden skymtar en japansk lönn ‘Atropurpureum’ som står i kruka.

Ha en fin torsdag!

Älskade Madicken

Vår älskade lilla Madick finns inte längre och vi saknar henne så oerhört mycket. I början av augusti upptäckte vi en liten bula på hennes huvud. När den inte hade försvunnit efter 1 1/2 vecka fick vi en tid hos veterinären. Där konstaterades att bulan skulle bort och några dagar senare opererades Madicken. Prover skickades iväg på analys och bara inom fyra dagar fick vi veta att det var mjukdelssarkom, grad 2. Det betyder att att det var en elakartad tumör. Denna typ av cancer drabbar främst ädre stora hundar över 30 kg. Alltså inte små terriers som inte ens fyllt två år. Vi var chockade! Remiss skickades till specialistsjukhuset i Helsingborg och vi fick snabb en tid där. Efter en CT såg man metastaser på lungorna också och det fanns därmed inget att göra. Den förväntade livsländen var 1-2 månader.

Vi hade naturligtvis hoppet att det skulle gå att operera, men vi hade också pratat igenom hur vi skulle agera om det inte gick. Man har ett ansvar som djurägare och det är att sätta djurets välmående över sin egen sorg. Därför valde vi att låta Madicken somna in i vår famn där och då. Detta var den 11/9.

Att Madicken var så ung bidrar säkert till att vi inte riktigt kan acceptera att hon inte längre finns. Vi saknar vårt glada, tokiga, gosiga och roliga lilla träsktroll så makalöst mycket. Vi sörjer Madicken, men också allt roligt vi skulle ha tillsammans med henne i många år framöver.

Blomlådor på hjul

Jag måste bara visa er mina stora cortenkrukor eller lådor på hjul som jag är så nöjd med. Det hade länge varit dax att plantera om klätterhortensiorna som stått i sina gamla krukor i mer än tio år. Men, det krävdes stora krukor och det är inte så lätt att hitta. Gissa om jag blev glad när jag hittade dessa blomlådor på hjul. Det har alltid varit lite av ett slitgöra när vi tex ska rengöra trädäcket och flytta runt alla stora krukor så hjulen är guld värda. Krukorna kommer dessutom upp vilket skyddar däcket.

Klätterhortensiorna är planterade i lådor som är 60x60 cm och 40 cm höga. Den rostiga klätterställningen har jag köpt på Löddeköpinge Plantskola.

Jag har också några mindre lådor där jag odlar blåbär och hallon. Dessa är 40x40x40 cm.

Jag odlar två olika sorter blåbär som båda är självfertila, men korspollinering ger bättre skörd.

Vaccinium Angustifolium-Gruppen ‘Emil’ E: Svensk sort som ger rikligt med mycket goda bär. Smaken påminner om vilda blåbär. Plantan sägs bli 60-80 cm hög och det är den redan andra året.

Vaccinium Angustifolium-Gruppen ‘Putte’ E: Svensk sort som ger medelstora bär som är ganska söta. Jag tycker ‘Emil’ är godare, men Putte är den snyggaste busken. I år (2:a odlingsåret) fick busken inte så många bär, men det kanske ändrar sig till nästa år. Plantan blir 50 cm hög, vilket den gott och väl redan är.

Mörka liljor

I år har jag för första gången liljor i min trädgård. I juni knipsade jag liljebaggar för glatta livet, men sen har jag inte sett röken av dem. De var rysligt vackra tillsammans med alunroten och den rödbladiga lönnen. Jag tror minsann jag ska plantera fler. Kanske i en lite ljusare färg.

Här lyser hortesia ‘Silver Dollar’ upp i hörnet. Den är vacker, men har betydligt vekare grenar än ‘Limelight’ och hänger därför gejält efter allt regnande.

Ha en fin tisdag!

Sensommar och jobbstart

Vi närmar oss mitten av augusti och sensommaren är här. Efter allt regnande är trädgården frodig och grön. Stormen Hans drog förbi, men skonade min trädgård. Jag lider med alla er som har fått mycket förstört. Nu hoppas jag på en riktigt fin sensommar och höst.

Idag jobbar jag min första dag efter en härlig semester. Jag har träffat och umgåtts med både släkt och vänner, varit en tur till Stockholm, haft kärt besök från USA , varit i Köpenhamn och ätit en massa god mat och dryck därtill.

Ha en riktigt fin start på veckan!

Trädgården i juli

Om juni var en torr månad så har skulle man nog kunna säga att juli hittills varit regnig. Trädgården tackar och tar emot och stressen över torkan har definitivt lagt sig. Jag, som mot bättre vetande, planterade lite nytt alldeles för sent är ganska nöjd faktist även om jag nog hoppats på någon dag på stranden med bad.

I våras beskar jag inte mina hortensior ‘Limelight’ som jag brukar. Det har resulterat i mindre, men fler blommor. Inte så dumt med mindre blommor nu när det regnar titt som tätt och de annars hade blivit väldigt tunga.

Här skymtas hortensia ‘Silver Dollar’ som i år är översållad av blommor. Förra året tror jag att jag räknade till tre. Alunroten )’Palace Purple’) är fantastisk i år. Den gillar mycket vatten.

Titta! Peppar, peppar, inte ett endaste hål på hostan ‘Gold Standard’. Jag kan dock konstatera att sniglarna har vaknat till liv…

Hosta utan hål

En stor härlig hosta utan hål är bland det snyggaste man kan ha i kruka, om du frågar mig. Här sorten ‘Gold Standard’.

Det torra vädret har gjort att sniglarna dragit sig undan. I natt kom det några droppar regn och då vaknar de till liv direkt. Lika vacker som hostan är nu, lika ful är den när bladen är fulla med hål. I kväll ska jag ut på snigeljakt.

Ha en fin fredag!

Det är grönt och frodigt, men ack så torrt. Visst är det skönt med solen och värmen, men det skaver lite och några dagars (eller nätters) regnande hade varit helt underbart.

I trädgården blommar aklejor och allium. De vita ‘Mount Evereste’ stormtrivs och blir fler och fler för varje år. De lila ‘Purple Sensation’ som jag satte i hakonegräset trivs inte alls och i år blommade endast tre.

Jag har några krukor med penséer som fortfarande är fina, medan andra blivit rafsiga och tråkiga. Innan jag slänger dem brukar jag klippa av blommorna och sätta i vaser i trädgården. De står förvånansvärt länge.

Denna veckan är det studentutspring här. Vi var på en fantastiskt trevlig studentfest i måndags och på torsdag och fredag är det dags igen. Studentfester är de bästa festerna om du frågar mig. Det är en enorm glädje, avslappnat och härligt.

Ha en underbar dag!

Magnolia och narcisser

Nu går det undan minsann. Dessa bilder tog jag för några dagar sedan och det har redan hänt en hel del. Den kalla våren har gjort att vi fått njuta länge av både narcisser och magnolian, men jag erkänner att de senaste dagarnas lite högre temperaturer har vart helt underbart.

Magnolian (Magnolia Soulangeana) har nu blommat i tre veckor och det är inte slut än. Ren och skär njutning.

Narcisserna och de tidiga tulpanerna ‘Purissima’ står fortfarande i full blom.

Här är det den kritvita narcissen ‘Thalia’ som återkommer snällt år efter år.

Sommarsnöklockorna (Leucojum aestivum) blir fler för varje år. Till min stora glädje har den dykt upp även på andra ställen i trädgården. Duktiga mig som petade ner dem förra våren.

Jag är verkligen förtjust i dessa blekt gula skönheter, Narcissus ‘Every Day’. De blir ljusare efter hand och är nu nästan vita. Jag gillar verkligen att de tittar lite uppåt så man ser den vackra blomman.

Den gammeldags pingstliljan ‘Recurvus’ är i mina ögon den vackraste av dem alla. Till hösten ska jag plantera fler på ett annat ställe i trädgården där jag hoppas de ska trivas.

Önskar dig en riktigt härlig vårvecka.