Halmgul kejsarkrona

Exklusiv och vacker är hon, den halmgula kejsarkronan. Fritillaria ‘Raddeana’ blommar tidigare än kejsarkronorna och är en verklig prydnad i rabatten.

Lökarna planteras djupt. Det bör vara minst 20 cm jord ovanpå löken. Hos mig återkommer de villigt år efter år. Jag har tre som blommar och två som bara får blad. Till hösten ska jag peta ner några till, men det blir inga mängder. En lök kostar nämligen nästan 100 kr.

Önskar dig en fin fredag!

Gödsla trädgården

Påskhelgen har varit helt underbar. Vädergudarna visade sig på sin bästa sida och vi har åkt på utflykt med Ylva och hennes Ludvig, ätit en massa god mat och firat påskafton med familjen.

Annandagen tillbringades hemma i trädgården. Maken klippte ner hakonegräset och jag gödslade med både kögödsel och hönsgödsel. Jag får många frågor angående gödsling så här kommer en förklaring.

Kogödsel är främst en jordförbättring och vanligtvis brukar jag lägga ut det betydligt tidigare. Det är nämligen lättare att sprida ut det innan lökväxter och perenner har kommit igång. Vartannat år ungefär tillför jag även barkmull som också bidrar till att förbättra strukturen på jorden.

Hönsgödsel är kväverikt och är det som sätter fart på växterna och det som man främst tänker på när man pratar om gödsling. Detta lägger jag ut i rabatterna när perennerna börjar komma igång, vilket de har gjort nu. I år kommer inte hundarna ut i trädgården och jag kan därför gödsla med hönsgödsel. Andra år har jag använt en form av NPK istället eftersom de annars sätter i sig alltför stora mängder av det förstnämnda. Naturgödsel är helt klart att föredra i det långa loppet.

Ha en riktigt start på veckan!

Gula toner

Påskveckan inleds med gula toner här på bloggen. Det är dock blomsterfägring från i fjol. I år har jag inte planterat mer än en ynka lite kruka penséer. Det beror dels på vädret, men också på att jag haft fullt upp med annat.

Helgen som gick tillbringades dels hos föräldrarna (där det iofs planterades penséer) dels på utflykt till antikmässan i Brösarp. Allt i strålande sol.

Blekt gula hyacinter, primulor, narcisser och penséer. De lyser upp på ett mjukt och vackert sätt. Jag lyckades till slut få tag i likadana penséer i år. De hör helt klart till favoriterna.

Gyllenlack i gula toner.

Ha en fin start på påskveckan!

Krokusar och glashus

Snödropparna sjunger på sista versen, men de lite senare krokusarna är på topp.

Ett par dagar med lite kallare väder har dragit in med nattfrost. Det går hit och det går dit. Som det brukar på våren. Idag strålar i alla fall solen. Fåglarna kvittrar och det är vindstilla. Helt underbart!

Ha en fin start på veckan!

De första vårkrukorna

En liten kruka med penséer har jag planterat. Små krusiga ‘Frizzle sizzle’ i favoritfärgen, varmt violett.

Underbara kungsängsliljor kan man inte få för många av. När dessa har blommat över åker de raka vägen ut i rabatten.

Jag har faktiskt inte varit sugen tidigare, men nu längtar jag efter att åka och köpa penséer som är en av mina favoritblommor.

Det blommar för fullt

snöklockor (leucojum vernum)

Det är en ren fröjd att ta en runda i trädgården nu. Överallt blommar de allra sötaste små vårlökar. Det kalla vädret har gjort att snödropparna hänger i och blommar tillsammans med krokus, vintergäck, snöklockor, irisar och julrosor.

iris reticulata

Crocus

Jag kommer inte ihåg namnet på dem, men tycker att de vita och purpurfärgade krokusarna är så fina.

Crocus ‘Cream beauty’

Krokus ‘Cream Beauty’ är helt klart min älsklingscrous.

För bara några dagar sedan låg dessa julrosor platt till maken efter snön och minusgraderna (-8), men nu är det full fart på dem igen. Trodde nog inte att de var så tuffa.

Iris reticulata ‘Harmony’

Knall blå iris reticulata ‘Harmony’ bland alunrot ‘Palace Purple’. En kombination jag är riktigt nöjd med.

Ha en fin start på veckan!

Beskära järnek hårt

Inte är det vackert, men tyvärr nödvändigt. I år har jag beskurit mina uppstammade järnekar riktigt hårt. En av mina fyra buskar står lite extra torrt och om jag inte vattnar i tid gulnar bladen och faller av. Detta sker inifrån och ser mycket tråkigt ut. Jag har dessutom varit lite för mesig när jag beskurit dem och nu hade de blivit alldeles för stora.

Det går utmärkt att beskära dem hårt vid denna tiden. Jag har gjort det en gång tidigare och de blev hur fina som helst.

Fössta tossdan i mass

I småland firar man fössta tossdan i mass idag och äter massipantåååååta. Här i Skåne njuter vi i alla fall av ett helt fantastiskt vårvinterväder. Nätterna är kalla och när solen kommer upp på morgonen glittrar min frostnupna trädgård.

Hakonegräset håller fortfarande stilen tycker jag. Så länge det inte skräpar ner alltför mycket så väntar jag med att klippa ner det.

Frostnupet idegransklot.

Krokus ‘Cream beauty’ som är en av mina favoritkrokusar kommer snällt, men vill inte riktigt bilda de tjocka ruggar jag hade hoppats på.

Jag önskar dig en riktigt fin torsdag. Här blir det snart en skogspromenad med flickorna och i eftermiddag ska iväg till kunder och göra en trädgårdsrådgivning. Det blir alltid så mycket trevligare och mer inspirerande när solen skiner. Inemellan är det färdigställande av en trädgårdsdesign som gäller.

Februari i bilder

Då säger vi hejdå och tack februari som bjöd på vackert vårvinterväder. Jag har hunnit med att beskära bokhäckarna, spireakloten och järnekarna (kommer i ett eget inlägg). Jag har gått många rundor i trädgården och hejat på snödroppar, vintergäck och krokus.

Första vårmånaden inleds med en kall natt och morgon, men nu strålar solen. Härligt! Välkommen mars!

Beskära spireaklot

Mina två spireaklot (Norsk brudspirea) hade blivit alldeles förvuxna och föll isär. Dags för åtgärd. Om du ska beskära spirea hårt är vårvintern den bästa tiden så för ett par veckor sedan klippte jag ner dem rejält. Jag hoppas att jag tagit tillräckligt mycket för att de ska bli täta och fina igen.

Obs! Om du har friväxande spirea ska du absolut inte beskära dem som jag har gjort. Jag vill inte att de ska blomma och utan önskar bara ett tätt grönt klot.

Om du har en friväxande häck som du med fördel föryngrar kan du vid denna tiden på året genom att gallra bort de äldsta grenarna. Du kan också eller klippa ner hela busken till ca 10-15 cm. Bra att veta är att spirea blommar på fjolårsskotten så om du skär ner hela busken förlorar du årets blomning.

Ha en riktigt fin fredag!

Sol och snödroppar

Jo, jag tackar. Äntligen tycker jag att snödroppsbeståndet i trädgården börjar ta sig. Jag har under flera år delat och planterat in snödroppar “in the green” och nu får jag lön för mödan. Men, arbetet fortsätter. Jag vill ha snödroppar överallt.

Ha en fin mitt-i-veckan-dag!

Morgondimma

Tidig vår, eller när vårvintern är mild har vi ofta dimma på morgnarna. Det är så mjukt och vackert. Nu börjar tiden när jag börjar dagarna med en runda i trädgården. Jag tittar till alla små lökar som är på väg upp och ser att de sträcker lite mer på sig för varje dag som går.

Ha en fin torsdag!

Snödroppar

Det syns inte riktigt än, men jag har faktiskt riktigt många snödroppstuvor som är på gång upp. Detta har jag jobbart hårt för. Mitt bästa tips är att försöka få tag i snödroppar “in the green” som det heter. Det betyder att man planterar dem på våren när de har blommat över.

Detta kan ske genom att man delar tuvor man redan har eller att man köper blommande lökar på våren i små krukor som sen planteras ut i trädgården. Jag har också fått tuvor av snälla vänner som har delat med sig.

Jag är verkligen ingen galantofil, utan nöjer mig med de allra vanligaste sorterna och satsar mer på mängd. Sen måste jag erkänna att jag blir extra glad varje år när de små fyllda (fådda av min vän Åsa) dyker upp.

Ha en fin “lillelördag”!

Små solar på alla hjärtans dag

Plötsligt lyser det små solar överallt. Man kan inte bli annat än glad när vintergäcken tar plats i trädgårdarna. I vårt område som är från 70-talet finns det gott om vintergäck i trädgårdarna och det är ett rent nöje att gå kvällspromenaden som om man skyndar sig ut inte längre gås i mörker.

Alla hjärtans dag har jag firat med att äta finlunch med mitt hjärta på lokala restaurangen Gastro Gaspari. Det är så trevligt att ha en riktigt bra restaurang nära.

Önskar dig en riktigt Glad Alla Hjärtans dag!

Hård beskärning av bokhäck

Före beskärning

efter beskärning

Vilket underbart vårvinterväder vi haft i helgen. Både jag och maken har spenderat många timmar i trädgården. Vi har bland annat beskurit våra bokhäckar (Fagus sylvatica) hårt på höjden. Bokhäckar klipps med fördel på vårvintern, medan avenbok klipps/beskärs under JAS (juni, augusti och september) eftersom det är en blödare.

Vi har varit alldeles för mesiga när vi klippt våra häckar och de har över åren dragit iväg på höjden och de linjer jag önskar i trädgården hade försvunnit. Häcken längs trädäcket har också blivit alldeles för bred, men det får vänta tills ett annat år. Naturligtvis är det mycket bättre för plantorna om man kan hålla dem nere årligen, men jag hoppas att de ska klara denna hårda beskärning.

före beskärning

Tanken här är att man ska se thujahäcken bakom och det var plötsligt svårt att nå upp och klippa.

före beskärning

Det är inte så vackert nu, men det ska nog ordna sig. Vi tog ner den bakre häcken 30 cm och den främre som löper längs trädäcket togs ner 25 cm.

Jag rekommenderar numera alltid att man toppar sina bokhäckar ca 10-15 cm under den slutliga höjd man önskar. Där man toppar dem förgrenar de sig och de växer snabbt upp till sluthöjden. Om man inte gör så får man en sluthöjd över den önskade och det gäller att vara tuff när man klipper varje år så att häcken inte drar iväg på både höjden och bredden.

efter beskärning

efter beskärning

Vi ser nu mer av trädgården från trädäcket. Inte alls dumt.

Det är full fart på koltrastarna, talgoxarna och blåmesarna som håller till i vår trädgård. Mellan revirstriderna är det skönt att ta sig ett bad.

Små oliver

Jag är så stolt. Mitt lilla olivträd har fullt med små oliver. Mitt olivträd lever ett hyfsat bra medelhavsliv. På sommaren står det ute och på vintern står det svalt och ljust i glashuset.

Nu är det inte så stort, men jag funderar ändå på vilken form det ska ha. Jag har hittills klippt grenarna så att det har en ganska kompakt krona. Tror att jag ska göra som jag gjort med mitt silverpäron. Nämligen hålla kronan tät till en början för att sen låta den växa lite vildare. Jag behöver ju inte optimera det för olivskörd direkt.

Glashuset är kallt i år

Jag börjar längta efter en lunch i glashuset. I vinter har vi dragit ner värmen rejält i glashuset på grund av elpriserna och ska man vistas där måste det värmas upp med en rejäl brasa. Det har tom varit så kallt att några av mina fina pelargoner och begonia ‘Escargot’ har dött.

Stjärnorna hänger också kvar. Jag tycket de är så fina och passar så bra där att de får hänga uppe så länge det känns som vinter. Så fort det kommer en antydan om vår plockar vi ner dem.

Ha en fin tisdag!

Fanny på trädgårdsrunda

I förmiddags tog Fanny och jag en liten trädgårdsrunda. Den nosades och snusades och jag konstaterade att det känns helt ok att det är vinterväder i februari. Sen räcker det mer än väl med en eller ett par minusgrader.

Jag laddar lite för att jag ska beskära några växter ganska rejält nu när vårvintern är här. Fortsättning följer.

Som jag älskar denna lilla hund. Fanny (Norwichterrier) som blir 12 år i april är min ögonsten och jag kan inte få nog av henne. Hon är glad, pigg, rolig, trygg i sig själv och en riktig kelgris. Bättre kompis finns inte.

Ha en fin start på veckan!

Januari i bilder

Idag säger vi tack och hej till januari och välkomnar februari.

Januari är inte min bästa månad. När andra sätter mål för det nya året och pratar om nystart vill jag mest bara gå i ide. Jag har en lite “dagen-efter-känsla” efter julen som jag älskar och också har längtat länge efter och känner mig lite tom och energilös.

Men, någonstans vid månadens mitt börjar det vända och när januari går över i februari känner jag mig återigen full av energi och lust. Dagarna är märkbart längre och den milda vintern gör att det händer saker i trädgården. Snödroppar och krokus tittar upp överallt och julrosorna har fina knoppar. Det nya trädgårdsåret har startat och det är härligt.