Härliga vinterfärger

Visst är det vackert med frost, men det funkar även utan för mig.

Jag har börjat klippa ner lite i trädgården. Gräsen låter jag vara, men julrosornas blad och andra perenner klipper ner jag efterhand nu. Dels vill jag inte missa de fina små lökarna som tittar upp och inom några veckor hoppas jag kunna lägga ut kogödsel och barkmull. Jag vill helst göra det innan vårlökarna kommit upp för mycket. Vi får se hur vädret blir, för om det är alltför kallt och bistert får det vänta.

Kopparlönn (Acer Griseum), Idegransklot och ligusterklot.

Ligusterklot och idegransklot.

Ha en fin dag!

Frost och nytt objektiv

Igår vaknade vi till en frostnupen trädgård. Åh, så vackert det är. Vi stoppade hundarna i bilen och åkte hem till mina föräldrar. Där bjöds vi på en god lunch och agerade bärhjälp. Innan vi åkte hem fyllde vi bilen med ved och fikade.

Hakonegräs (Hakonechloa macra)

Jag har köpt ett nytt objektiv och detta är de första bilderna med mitt Nikon 50mm 1,8G. Det känns jättebra och framförallt är jag så nöjd med att det är litet och lätt. Mitt zoomobjektiv, Nikkor 24-70 2.8G är fantastiskt bra, men också väldigt tungt. Så pass tungt att jag drar mig för att ta med mig kameran. Det ska bli ändring på det nu.

Ha en fin söndag!

Formklippt och rufsigt

I en vinterträdgård utan snö spelar det formklippta och vintergröna en stor roll. Det vintergröna tillsammans med tusen nyanser av brunt gör trädgården färgstark och levande. De strama formerna lugnar ner, skapar kontraster och en fond till det lite rufsiga och rafsiga.

På bilden är det tre klot av idegran, ett ligusterklot, en kub av idegran och thujahäcken som står för det vintergröna. De nämda växterna står tillsammans med den klippta bokhäcken också för de stramt formklippta.

Den kopparfärgade bokhäcken matchas av kopparlönnen och alunroten i framkanten. De halmgula gräsen lyser upp och hortensiornas vissna blommor skimrar i motljuset.

Ha en fin ‘Lillelördag’!

Julrosor i knopp

När januari är mild händer det grejor i rabatterna. Julrosorna visar knopp och jag sticker inte under stol med att det känns hoppfullt. Men, det innebär också att jag inte önskar någon mer snö som får knopparna att ruttna.

Eftersom knopparna kommit så långt är det hög tid att klippa bort de blad som har mörka fläckar. Det är svamp som julrosorna lätt drabbas av. Plantan dör inte, men om knopparna blir drabbade så ruttnar de och man missar årets blomning. De friska bladen väntar jag lite med att klippa bort. Första bästa dag med lite uppehåll är det jag som far ut med saxen i högsta hugg.

Hyacint 'Gipsy Queen'

De mjukt aprikos hyacinterna ‘Gipsy Queen’ är så fina och i glashuset blommar de länge. Denna vintern har vi inte suttit ute i glashuset en enda gång. Vi har valt att hålla det riktigt svalt på grund av de saftiga elpriserna och då är det inte lika inbjudande.

När det var som kallast i december missade vi att öka upp värmen och mina fina pelargoner och begonia har tyvärr strukit med. Men, som vi konstaterade, det är billigare att köpa nya växter än att hålla uppe värmen i ett glashus (även om det är isolerat).

Ha en fin start på veckan!

Januariträdgård - med gran

I fredags var det så fint väder och plötsligt infann sig lusten att fotografera. Min januariträdgård går i grönt, koppar och halmgult. Vackert tycker jag. Speciellt en dag när solen nästan skiner och luften är klar och hög.

Jag ville också passa på att ta några bilder med granen innan vi plockade bort den lördags. Här hämtar nämligen Lions upp alla granar (mot en liten avgift såklart) söndagen efter tjugondag Knut. Mycket bekvämt måste jag säga. Jag saknar granarna, men var sak har sin tid och nu blickar vi fram mot ljusare tider och ett nytt trädgårdsår.

I fredags fyllde också min lilla mamma 80 år och vi firade henne hemma hos oss. Det blev en riktigt härlig kväll med den närmaste familjen som vi kommer att minnas med stor värme.

Blå hyacinter

Blå, vita, rosa eller aprikosa hycinter. Nu hittar du dem på rea lite överallt. Jag brukar säga att januari är min blå månad. Nu dukar jag med mina blå keramiktallrikar och njuter först av hyacinter och senare av diverse små lökar i blå toner.

I morgon är det tjugondag Knut och min mammas födelsedag. I år firar vi hennes 80-årsdag med middag hemma hos oss. Det ska bli så trevligt. Granen var vi tyvärr tvungna att slänga ut för ett tag sedan då den barrade något fruktansvärt, men stjärnorna och tallrisen som är kvar kommer vi plocka undan i helgen. Det känns alltid lite vemodigt tycker jag, men ser till att fylla på med både tulpaner och vårlökar i krukor. Tallriset ersätter jag med blåbärsris och diverse kvistar.

Ha en fin torsdag!

Juldukning

Tittar in med en önskan om en god fortsättning på julen.

Julafton firades hemma hos. Vi börjar alltid med julfrukost i soffan och julklappsutdelning. Detta innebär att alla barnen som nu flyttat hemifrån kommer hem på lillejulafton och sover över till julafton. Givetvis är lilla Ingrid (vårt barnbarn so är 5 år) också med. Klockan 14 anländer gästerna (föräldrar, syskon, syskonbarn och några respektive). I år blev vi totalt 19 personer. Jag är så glad och tacksam för min stora och härliga familj.

Årets juldukning med en “traderad” löpare i jute från danska Södahl, tallrikar ‘Ruska’ från Ariabia, jultallrikar från Royal Copenhagen och glas ‘Ruben’ av Signe Persson Melin från Boda glasbruk. Den stora ljusstaken är klassikern ‘Kubus’ av Mobens Lassen från by Lassen. De två mindre ljusstakarna heter ‘Nappula’ och kommer från Iittala som också gör ljuslyktorna ‘Kiwi’.

När vi inte umgås med familj och vänner, promenerar med hundarna i skogen eller äter rester (jag älskar rester) så ligger vi raklånga i soffan och läser eller tittar på film. Älskar mellandagarna.

Ha det riktigt gott!

Vintervädret består

Det kalla krispiga vädret fortsätter och om man bortser från elsituationen så är det helt underbart. Rimfrost på träden och att kisa mot solen är inte dumt.

Jag skulle så gärna mata småfåglarna, men vågar inte efter att vi fångade en råtta i trädgården för något år sedan. Råttor är jag nämligen inte alls intresserad av att locka hit. Hur gör ni? Matarn ni fåglarna?

Adventsljustake

Vi har haft samma adventsljusstake i mer är 20 år. I år blev jag plötsligt sugen på en ny, i en helt annan stil. Som denna, en gammal rejäl pjäs i furu, som jag snabbt och lätt “traderade” hem.

Där står den nu bland kärl från Wallåkra Stenkärlsfabrik och Höganäs, en gammal skål från Hassle-keramik på Bornholm och en tekanna som också kommer från Bornholm.

Önskar dig en riktigt fin adventshelg.

En strålande dag

I måndags var det så mörkt att jag lät lampan utanför ytterdörren lysa hela dagen i regnet. Idag vaknade vi till flera minusgrader och ett vitt puder. Alldeles lagom mycket snö i mitt tycke, men om det ska fortsätta vara kallt behöver växterna ett värmande täcke.

Bersån är som gjord för granen.

I glashuset är det svalt. Vi håller ca 7 grader och vill man vistas där gäller det att snabbt göra en brasa i kaminen.

Trädgårdsmästaren Madicken. På bilden ovan har hon precis blivit åthutat när hon var i full färd med att gräva upp mina lökar. Som ni ser på blicken är vi inte helt överens. Hon testade några gånger till kan jag säga…

Det ska vara fortsatt kallt så idag tog jag in mina krukade fikon och min minsta japanska lönn. Jag hade glömt ta in min stora fina ‘Australe’-pelargon. Håller tummarna att den har klarat sig ändå. Julrosorna fick jag i alla fall in i går och det är jag glad för,

Adventsfint i trädgården

Advent kommer tidigt i år och det märks inte minst i vårt område. Vi brukar definitivt inte vara först med att få upp julbelysningen utomhus, men i år ligger vi helt klart i täten.

I vårt fall är det så att vi är upptagna nästa helg med 20-årsfirande och så är jag faktiskt sugen på att besöka någon liten julmarknad eller liknande då.

Igår räfsade vi löv och gjorde fint i trädgården innan vi satte upp granarna. Lagom till kvällen föll passande nog den första snön och det börjar kännas att advent faktiskt är i antågande.

Kaos i glashuset, Idag har vi hjälpts åt att putsa fönsterna i glashuset och sätta upp adventsstjärnorna. Jag planterade några hyacinter och röjde upp bland växterna. Elden sprakade och vi lyssnade på mysig musik. Inte alls dumt.

Adventsinspiration

Jag älskar advent och jul. Den varma hösten i kombination med tidig advent gör att man får jobba lite på känslan. När barnen var små fick man julkänslan “gratis” i och med alla förberedelser de höll på med i skolan. Nu får man själv se till att komma i stämning.

Jag tänker att titta på lite gamla bilder kan göra susen. Idag for jag iväg och införskaffade en gran till entrésidan och en gran till trädgårdssidan. Man plan är att göra trädgården adventsfin denna helgan och sätta upp stjärnorna inomhus nästa helg.

I glashuset hänger jag upp stjärnor och pyntar med hyacinter, amaryllis och julrosor. Kuddsmossan trivs bäst utomhus, så jag får se hur jag gör med den i år.

Önskar dig en fin fredag!

Lökplantering

Häromveckan fick jag ett ryck och planterade samliga lökar på en eftermiddag. Det var verkligen inga mängder som jag petade ner, men ner i jorden ska de ju. Jag lyckades peta ner några i rabatterna, men det är svårt för dels är det full t med rötter och dels vimlar det av gamla lökar.

Några krukor planterade jag också med både narcisser och tulpaner. Just nu står de ute, men till helgen ska de flytta in under tak. Det är inte kylan som är problemet för lökar, utan vätan. Jag vattnar igenom krukorna när jag planterat och sen får de stå torrt. När de börjar titta upp till våren vattnar jag dem igen. Något år var jag lite sen på att vattna dem på vårkanten och då blev det inte alls bra.

Känns så bra att denna syssla är gjord.

Vita julrosor i krukor

Bilderna är från ett annat år, men nu börjar jag bli sugen på att göra vinterfint i trädgården. Det börjar bli dags att köpa hem kuddmossa (hoppas jag hittar) och julrosor. Jag försöker inte ens övervintra julrosorna i krukor utan planterar ut dem (några i alla fall) i trädgården till våren.

Advent kommer tidigt i år så nästa helg blir det till att köpa granar också. Jag brukar ha en liten gran på entrésidan och en lite större på trädgårdssidan (minst).

Oktober i bilder

Min trädgård är som allra mest färgsprakande i oktober månad. De japanska lönnarna sprakar i rött tillsammans med ullungrönnen och scharlakanseken. Rönnbären är sen länge uppätna, medan den lilla prydnadsapeln ‘Evereste’ dignar av små äpplen. Gräsen har skiftat från grönt till gyllengult och höstkorkusarna har precis tittat upp.

Grön ljung i kruka

Nu är det hög tid att fixa lite höstfint i trädgården. Jag hoppas på lite uppehållsväder i helgen då jag ha en del att fixa med. Lite lövräfsning står på listan, liksom plantering av lökar, tömma krukor med sommarblommor och att flytta in utemöblerna i garaget.

Jag är mycket förtjust i den gröna ljungen. Den står fin hela vintern och en bra bit in på våren. Det passar mig utmärkt.

Scharlakansekens höstfärg är makalöst vacker.

Bilderna är från oktober förra året, men det ser exakt likadant ut i år. Den gröna ljungen är inköpt och ska bara planteras i samma kruka som i fjol.

Scharlakanseken - Quercus coccinea

Höstfärgen är verkligen sprakande på scharlakanseken (Quercus coccinea). Jag sticker inte under stol med att det var en bidragande orsak till att vi valde att plantera just detta trädet. En annan orsak var att det blir ett stort träd och är tämligen snabbväxande i unga år.

Rödbladig lönn, scharlakansek och hortensiablommor som som ändrat färg från vitt till rosa. Upprepning av färger förstärker dem och skapar ett lugn i trädgården

Ha en fin start på veckan!