Kärleksört 'Matrona' och en gammal hosta

Jag gillar verkligen kärleksört. När den är fin. Mina ‘Matronor’ har inte varit så fina de senaste åren. De blir långa och rangliga och lägger sig ner. ‘Matrona’ är så vacker när den är kraftig och knubbig, men jag tycker inte riktigt att den håller måttet så jag kommer nu försöka hitta en annan favorit bland kärleksörterna.

Smågatsten och mossa är så vackert tycker jag.

Hostan i krukan har stått där i över 10 år. Den fanns i trädgården när vi flyttade hit och jag har ingen aning om vilken sort det är. Tålig är den i alla fall. Och fin.

Höst i trädgården

Nu är hösten onekligen här och oktober månad brukar vara den mes färgsprakande i min trädgård. Jag vurmar för trädgårdar som är vackra året om och då inte minst på hösten.

Nu är prudnadsgräsen som vackrast och lånblommande perenner såsom blodormrot, skogsaster och bergormrot är fortfarande jättefina. Höstsilveraxen har också slagit ut och sprider en ljuvlig doft.

Som synes blommar sommarljuset fortfarande jättefint i sin kruka.

Enget slår de japanska lönnarna på hösten. Då intensifieras färgerna än mer och de fullständigt lyser. Här är det Acer palmatum ‘Atropurpureum’ som står i lågor. Just denna står i en kruka och trivs hur bra som helst med det. Jag låter den stå ute hela året och på våren får den lite kogödsel på toppen och eventuellt lite rhododendronjord.

Förra året planterade jag en Malus ‘Evereste’. Det ångrar jag inte. Det lilla trädet blommar ljuvligt i maj och nu är det fullt med söta små prydnadsäpplen.

Ut och njut av hösten i helgen!

Krukträdgården på entrésidan

Krukträdgården på entrésidan behövde uppdateras lite inför hösten så jag blev så glad när jag fick några fina plantor i gåva från @nature_to_the_people.

Basen i krukplanteringen är densamma under hela året. Den består av höstsilverax, alunrot, olika ormbunkar och hortensia ‘Runaway bride’. Sen har jag några krukor där jag planterar om efter säsong. I våras var det penséer som sedan ersattes av tre hortensior köpta på ICA. Hortensiorna har stått fint hela sommaren, men nu såg de inte så roliga ut längre. De var inte heller en sort som går att övervintra.

I en av krukorna har jag planterat gräset Pennisetum ‘Goldstrich’. Det är en ny sort som är lägre och mer kompakt än andra pennisetum. Stänglarna är gulare och den ska vara vinterhärdig. Det ska bli spännande att se.

I en annan kruka planterade jag dessa läckra regnbågsbräken (Athyrium niponicum Metallicum) . Regnbågsbräken är vinterhärdig och trivs i halvskuggiga till skuggiga lägen i fuktig humusrik jord. Jag planerar att låta dessa bli en av mina åretruntväxter i kruka.

Den tredje krukan har jag fyllt med små pigga astrar. De kan stå såväl i kruka som i rabatt. Astrar vill gärna stå ljust, men inte i direkt sol och de vill inte torka ut.

Sen var jag bara tvungen att ta en bild på den fina alunroten som blommar än.

Krukhallon 'Raspberry Shortcake'

I våras planterade jag ett krukhallon Krukhallon 'Raspberry Shortcake' (Rubus 'Raspberry Shortcake') i en stor cortenkruka. Jag beställde busken på från Zetas och när jag planteriade den var det en liten, men fin och kraftig planta.

'Raspberry Shortcake' är koppakt och taggfri. Den blir ca 90 cm och lämpar sig väl för krukplantering. Krukan bör rymma minst 20 liter jord. Jag har skördat många stora och goda hallon från juli och framåt. Det sista åt jag faktiskt idag. Nästa år hoppas jag på ännu fler då bären kommer på fjolårets skott.

Jag har nu klippt de grenar som givit bär i år nere vid basen. Om du tittar på min planta så ser man några grenar som hänger. Det är fjolårsgrenar som jag nu klippt bort. De granar som växter rakt upp är årsskott som alltså inte har burit någon frukt. Årsskotten gallras till våren.

Såhär efter en säsong tycker jag att Krukhallon 'Raspberry Shortcake' är väl värd att odla. Bären är goda och plantan är härligt grön och kompakt.

Mina favoriter i krukorna

Här ser ni några av mina favoritväxter för krukodling.

På bänken en japansk lönn som i princip står ute året om. Den får flytta in i förrådet om det blir riktigt kallt (-5 till -10). Bredvid lönnen står en röbladig oxalis som vissnar ner och åker in i förrådet under vintern. När våren kommer plockar jag fram den igen och när man nästant tror att den har dött så skjuter den nya skott.

Närmast glasdörren står ett höstsilverax som jag haft i många år. På våren toppar jag krukan med kogödsel och sen får den mycket vatten hela växtsäsongen. Höstsilverax vill gärna stå lite fuktig.

TIll vänster i bild ser ni en alunrot. Jag vet faktiskt inte vilken namnsort det är. Den har också funnits med i några år. Alunroten ser lite tråkig ut i början av säsongen, men kommer sig ganska snabbt. Nu är det som allra snyggast.

Min absoluta favoritväxt, både för krukodling och rabatt är hakonegräset. Det är så tacksamt och vackert året om. En stor bonus är att det ogillas av sniglar och snäckor. Prydnadsgräs ska aldrig klippas på hösten. Dels för att de kan dö av att fukt tränger ner i rotsystemet och dels för att den vinterfägring det skänker.

Sista veckan i augusti

Jag älskar hösten, men likväl smyger det alltid in ett litet vemod i min i slutet av augusti. Dagarna som varit har varit i varmaste laget för mig, men de ljumma kvällarna, nätterna och mornarna har varit alldeles underbara.

I helgen som gick lånade Nils (sonen) glashuset och hade en liten kräftskiva med sina närmaste kursare. En bra start att kicka igång terminen som börjar idag.

Almbackens lilla Madick.

Hakonegräset frodas och har klarat sig alldeles utmärkt denna torra sommar. Jag har inte vattnat det en enda gång.

Önskar er en fin start på veckan!

Augustiträdgård

Juni och juli har passerat och vi är inne i augusti. Jag är tillbaka och jobbar efter en härlig ledighet. Trädgården har fått stå tillbaka lite i år. Jag har helt enkelt fokuserat på annat. Det har rensats i förråd, promenerats med vovvar, umgåtts och inte minst har vår lilla minsting flyttat hemifrån. Vi har således åkt kors ovh tvärs över Skåne för att köpa möbler på blocket eller marketplace och annat man kan behöva på loppisar och Erikshjälpen. Det tar tid att handla på det viset, men det är både roligt, ekonomiskt och hållbart. Ylva har flyttat till en lägenhet i Lund som hon delar med en kompis. Det har blivit hur bra som helst.

Jag hade planerat öppna upp trädgården i augusti, men när varken lusten eller orken infann sig bestämde jag mig för att det fick bli en annan gång. Både jag och trädgården är lite slitna efter den sista tidens värmebölja. Idag är temperaturen äntligen lite mer “normal” och det har kommet ett efterlängtat och välbehövligt regn.

Lilla Myran som nu är 10 år.

Och lilla Madicken som är 10 månader. Just vid detta tillfället var Fanny inte i närheten, något hon i princip alltid är.

Gaura lindheimeri, sommarljus, är en ettårig favorit som man kan övervintra i kruka i de södra delarna av vårt land. Jag kanske ska prova det.

Blodormroten blommar tacksamt på. I början av sommaren satte jag rejäla (och snygga) blomsterstöd, något jag är så glad för nu. Jag brukar alltid sätta dem lite för sent och då är det svårt att få det snyggt.

Tacksam för regnskurarna som kom för några dagar sedan, men det får gärna komma mer. Det är fortfarande mycket torrt i markerna.

I mina krukor

Jag försöker begränsa antalet krukor i trädgården, men den är svårt. Det finns ju så mycket fint man vill ha. Jag eftersträvar att ha så mycket återkommande växter som möjligt i krukorna. Det är både mer ekonomiskt för mig, lättskött och hållbart för mijön. På årstidsbordet frodas en japansk lönn som jag haft i samma kruka i flera år. Den står ute året om, men om det blir flera minusgrader, typ -10, flyttar den tillfälligt in i förrådet. På årstidsbordet står också en alunrot, en rödbladig oxalis triangularis, en thuja ‘Whipcord’ och en nyplanterad tvillingsporre. Tvillingsporren övervintrar inte, utan kommer bytas ut mot tex ljung när hösten kommer. Då flyttar också oxalisen in i förrådet för övervintring.

Höstsilverax och hakonegräs står ute året om och kommer snällt varje år. På våren får de lite kogödsel och senare lite näring (typ hönsgödsel). Den fina bräkenväxten (troligtvis en phlebodium aureum ‘Davana’) är inte vinterhärdig, utan kommer flytta in i glashuset under vintern.

Utanför Ylvas fönster har jag min medelhavshörna. Här trivs bland annat ett olivträd, en trädtaklök, timjan och min favoritpelargon ‘Australe’. Pelargonerna övervintrar i förrådet och de andra i glashuset.

Hostor i kruka är alltid snyggt. I alla fall så länge sniglar och snäckor inte har gjort hål i bladen.

Alliumens tid

När tulpanerna blommat över tar alliumen vid. Först ut i min trädgård är de vita ‘Mount Evereste’ och lila ‘Purple Sensation’. Till min stora glädje trivs ‘Mount Evereste’ och blir fler för varje år.

Lite värre är det med ‘Purple Sensation’ i ellipsen med hakonegräs. Där har antalet minskat avsevärt. Jag vet faktiskt inte riktigt varför.

I höstas satte jag några vid det runda trädäcket också. Hoppas att de trivs där.

Hoppas ni haft en fin nationaldag. Här har vi fixat lite inomhus och haft fikagäster. I morgon inleds studentveckan hos oss. Vi har ingen egen student i år, men har det stora nöjet att vara bjudna på tre stycket. Jag älskar studentfester! Det är så glädjefyllt och trevligt.

Malus 'Evereste'

Det går undan nu och jag hinner inte riktigt med i svängarna. Dessa bilderna tor jag i förra veckan och det ser redan annorlunda ut. Men, jag måste bara visa hur det såg ut när vår prydnadsapel 'Evereste’ (Malus ‘Evereste’) stod i full blom. Trädet planterades förra våren efter att jag blivit totalt förälskad i det och efter att jag ritat in det i flera av mina kunders trädgårdar känd jag att jag också behövde ett. Visst är det vackert!

Malus ‘Evereste’ blir 4-7 m högt och 3-5 m brett. Det blir alltså ett litet och nätt träd som dessutom kan beskäras om man skulle vilja det. På hösten får det fina små äpplen och höstfärgen är gyllengul.

‘Evereste’ börjar blomma precis när magnolian avslutat sin blomning. Helt perfekt!

Förutom att jag verkligen ville ha en prydnadsapel så var var den japanska lönnen ‘Orange Dream’ i behov av en skuggigare växtplats. Den blev bränd i topparna varje sommar och såg inte alls rolig ut. ‘Orange Dream’ står nu i skugga av pilen och verkar trivas på sin nya plats.

Mitt älsklingsträd, blodlönnen ‘Margaret Bee’ är jag tyvärr riktigt orolig för. Vi har precis tagit bort en stor gren som dött och jag befarar att hela trädet kommer att göra det. För många år sedan fick den en spricka långt ner på stammen som jag tror var en frostskada. Jag misstänker att det gått röta där eftersom barken lossnar nere på stammen. Det är så himla tråkigt och just detta trädet är så viktigt i vår trädgård. Min plan är att köpa en ersättare som jag planterar i kruka så länge och när domedagen är här så är jag redo med ett nytt träd.

Narcisserna och de flesta tulpanerna har nu blommat över och både vita och lila allium är på gång.

Med önskan om en fin vecka!

Stoppa tiden!

Swish, så var helgen över. Jag hoppas alltid att jag ska hinna så mycket mer än jag gör, men när man både vill ta det lugnt, gå härliga skogspromenader med vovvarna, umgås samt greja i trädgården, då går tiden väldigt fort.

Det soliga vädret gör också att det går mycket fort i trädgården också och det är svårt att hänga med. Bilderna i detta inlägg tog jag en morgon för ett par dagar sedan och nu är bokhäckarna grönare och magnolian har tappat ännu fler blomblad.

Men, nu behöver vi regn! Väderprognosen lovar lite regn till mitten av veckan, men det behövs mer än så. Några veckor med regn på nätterna vore inte dumt.

Blandade narcisser, men främst narcissus ‘Every Day’.

De doftar himmelskt och är så söta, narcissus Cherfulness’.

Narcissus ‘‘Thalia’ i full blom.

Önskar dig en fin start på veckan!

Morgonstund har guld i mund

I morse fick kameran följa med på morgonrundan i trädgården. Klockan var sju och fåglarna sjöng för full hals. Det var oerhört vackert.

Nu slår de japanska lönnarna ut och det bladutspringet är makalöst vackert.

Narcisserna blommar i krukor och planteringar och tulpanerna slår ut en efter en.

Narcissus ‘Thalia’ och franstulpan ‘Sensual Touch’.

Underbart är kort

Hur maximerar man njutet? Jag är oerhört tacksam att jag kan dricka mitt morgonte, äta min lunch och dricka mitt eftermiddagskaffe mitt i härligheten. Ändå känner jag att det inte är tillräckligt och känner mig lite stressad av att det snart är över. Magnolian i blom är helt klart en av högtiderna i vår trädgård.

Vår magnolia är en praktmagniolia ‘Soulangeana’.

Tulipa ‘Purissima’ återkommer år efter år. Här tillsammans med kungsängsliljor som också är återkommande.

Trädgården i kvällsljus. Närmast i bild narcissus ‘Thalia’.

Narcissus ‘Every Day’.

Narcissus ‘Thalia’ i kruka. Närnarcisserna i kruka blommat klart hamnar de i rabatterna, antingen i vår trädgård eller i någon annans.

Anjas trädgård i Nederländerna

I går kom jag hem efter några fantastiska dagar i Nederländerna tillsammans med mina “trädgårdsdamer”. Vi besökte bland annat fyra privata trädgårdar, superfina var och en på sitt sätt.

Först vill jag visa er Anja och Mart van Heeswijks trädgård, Hubertushof, som ligger i Leusden-Zuid (ca 6 km söder om Amersfoort).

Denna helt fantastiska trädgård som är 5000 kvadratmeter stor omges av stora träd och man har bevarat såväl en stor gammal ek som en vägg av stora rhododendron. Trädgården har en tydlig struktur av häckar av idegran och bok. Designen och siktlinjerna utgår från huset. Stora frodiga planteringar kompletterar det strama och gör att trädgården upplevs både mjuk, kraftfull och elegant på samma gång.

Så snyggt med ett stort rejält bord att ställa krukor på eller kanske drinken.

Trädgårdsdamen Karin doftar på narcisserna.

Knivskarpa häckar av idegran skapar en fin siktlinje.

I änden av siktlinjen står en Lutyen-soffa omgiven av bokhäckar och en kraftfull pergola med blåregn.

Trädgårdsinnehavaren Anja till vänster och trädgårdsdamerna Kristina, Karolina och Elin till höger.

Här blickar vi ner mot växthuset.

Är dom inte ljuvliga, svavelsipporna? Gissa vem som kånkade hem tre plantor som hittades på en plantskola?

Elin språkar (gissningsvis om trädgård) med Anja och Mart.

Genom trädgården rinner en naturlig bäck.

En stram långsmal damm delar av trädgården och kontrasterar fint till de lite vilda planteringarna.

Dammen med stallet i bakgrunden där två små miniåsnor huserar. Lägg märke till takkonstruktionen där den främre delen är byggd efter solpanelerna som löper längs hela stallets längd. En riktigt snygg lösning.

Mart och Anja tillsammans med trädgårdsdamerna Karolina, Ulrika och Elin.

Trädgårdsdamen Karin.

Siktlinje med gång av tegel. På ena hållet…

…och på andra hållet.

Som ni ser är trädgården alldeles underbar och jag skulle så gärna besöka den vid en annan tid på året, då jag tror att upplevelsen är en helt annorlunda.

Anjas hemsida: www.tuinhubertushof.nl

Anjas instagram: @vanheeswijktuinhubertushof

Narcisser och kungsängsliljor

Jag är oerhört svag för narcisser. Här blommar vackra Narcissus ‘Every Day’ som kommer från Tulipstore.

Den vackrasta av dem alla är nog ändå kungsängsliljan med sitt spektakulära rutmönster. Jag har dem på många ställen i trädgården och de blir fler för varje år.

Här tillsammans med Narcissus ‘Every Day’ och Narcissus ‘Snowy Mountain’.

Idag packar jag väskan och åker med mina “trädgårdstjejer” till Holland. Det är en inspirationsresa och vi ska besöka både privata trädgårdar och Keukenhof. Om du vill hänga med på resan så kommer jag göra uppdateringar på Insagram (@mariapaalmbacken).

Önskar er fina aprildagar!


Påskris 2022

Åh, vilka härliga påskdagar vi har haft. Underbart väder, massor av god mat och härligt umgänge med familjen.

Lite sent kanske att visa årets påskris efter påsken, men det har gått i ett och jag måste bara visa de små kaninerna som jag löpte på Ateljé Råbygård i fredags. Åh, så mycket fin keramik de har. Det är flera keramiker som jobbar i ateljén och ställer ut och säljer sina alster där. Jag, som älskar keramik, kunde ju inte motstå både det ena och det andra.

Påskpynt helt i min smak.

Den lilla salthönan köpte jag för snart 30 år sedan av keramiker Gunilla Sundström som är verksam i nordöstra Skåne.

Jag hoppas ni, liksom jag, har haft sköna påskdagar. Nu är det några dagars intensivt arbete som gäller innan helgens äventyr.

GLAD PÅSK!

Åh, vad jag gillar påsken. Jag blir glad av ljuset och färgerna både utomhus och inomhus. I år kan vi dessutom fira påskafton som vi brukar, nämligen tillsammans med vår stora härliga familj. I år samlas vi hemma hos oss och vi ska bjuda på en stor påskbuffé. Jag längtar efter att laga en massa mat och tänker tillbringa större delen av långfredagen till förberedelser. Sen hoppas jag på fint väder och en konstrunda någonstans i Skåne.

Jag önskar er en riktigt GLAD PÅSK!