Det ser lovande ut

Jag tycker jag haft otur med mina tulpanplanteringar i kruka de senaste åren så i höstas planterade jag bara tre krukor med tulpaner. Sen glömde jag bort dem och lät dem stå ute i ur och skur hela vintern istället för att skydda dem mot regn under tak som jag brukar. Men, trots detta ser de riktigt lovande ut i alla tre krukorna.

Gula toner

Påskveckan får passande nog inledas med bilder från min gula krukplantering utanför glashuset.

De blekt gula hyacinterna är som en skopa fluffig vaniljsås. Jag har kombinerat dem med primulor, narcisser, gyllenlack och penséer.

Gyllenlack (erysimum) i olika gula nyanser. Urläcker tycker jag.

I cortenellipsen tittar allium upp lite överallt.

Ha en fin start på veckan!

Fritillaria Raddeana

Är hon inte alldeles bedårande? Den halmgula Kejsarkronan Raddeana (Fritillaria Raddeana) är den allra vackraste kejsarkronan om du frågar mig. Raddeana blommar tidigare än andra kejsarkronor och vill helst stå soligt. Jag har några lökar som jag planterade för några år sedan. De har aldrig blommat, men de som jag satte i höstas alldeles bredvid blommar hur fint som helst.

Mars i bilder

Några dagar sent kommer här månadscollaget för mars. Jag kan inte minnas en soligare mars. Det har dessutom varit vindstilla. Vad mer kan man begära. Sista veckan var nätterna kalla och jag har kånkat in och ut krukor med gyllenlack, primulor och utslagna hyacinter.

April välkomnar med regn och rusk. Men, markerna är torra och regnet är välbehövligt. Den där vinden hade gärna fått mojna dock.

Ha en fin start på veckan!

Vy mot huset

Just nu går färgerna i trädgården i rost, grönt och halmgult med stänk av vitt och lite blått.

Magnolian har stora knoppar, men jag är faktiskt glad att vi fått lite kyligare väder så att den stannar av lite. Det är så tråkigt när den kommer igång tidigt och det kommer en köldknäpp när knopparna slängt vinterjackan och blir bruna.

Ha en fin ondsdag!

Svarta penséer

Nu är jag igång och planterar penséer. Så många fina det finns. Här har jag planterat ett gäng nästan svarta.

Medan jag ägnade mig åt plantering, putsade maken glashuset utvändigt. Det var mer än välbehövligt. Nu är det bara insidan kvar.

Utanför glashuset går tonerna i gult, grönt och vitt. Biler på detta kommer snart.

Jag har nu lagt ut kogödsel överallt. Jag lägger i alla planteringar och i vissa krukor med perenner och vedartat. Kogödsel förbättrar strukturen på jorden och kan läggas ut när som helst under året, men med fördel tidigt på våren. När det blivit lite varmare gödslar jag med något kväverikt som tex hönsgödsel.

Trädgårdspyssel

Vilket magiskt väder vi haft i helgen. Dagarna har tillbringats utomhus, eller halvute för min del. Jag har nämligen grejat en helt del i glashuset med mina pelargoner. Krukbeståndet har inventerats och jag gjorde ett försök att köpa penséer, men den sorten jag bespetsat mig på fanns inte inne. Hoppas de kommer i nästa leverans, annars får jag tänka om.

Maken var snäll och la ut kogödsel på entrésidan och fixade en inhägnad på altanen så att vi kan ha dörrarna öppna utan att lilla Madicken får tillgång till hela trädgården. Med tanke på giftiga växter (idegran och julrosor) vågar vi inte släppa henne där själv.

Härliga skogspromenader har vi också njutit av och beundrat de första vitsipporna som slagit ut i “vår” skog.

Hoppas att du också haft en härlig helg. Ha en skön kväll!

Randiga krokusar

Jag älskar ju som bekant de blekt gula och ljust blå krokusarna, men jag har också en fäbless för dessa randiga. Det ena utesluter ju inte det andra. Eller hur?

Idag är det mulet här och i eftermiddag väntar vi en skvätt regn. Efter flera veckors torrväder känns det helt ok.

Ha en fin torsdag!

Mitten av mars

Solen skiner och det är så vackert ute. Trädgården är naken och bar, men lökväxterna gör den grönare för varje dag.

Madicken, 5 månader. Norfolkterrier.

Vår trädgård är inte anpassad för en liten valp och Madicken få inte vara där själv, utan vaktas noga. Julrosor, idegranar och törel är inte direkt lämpliga att förtära och att plöja rakt genom tuvor av krokus eller snödroppar har lilla älsklingen inget alls emot.

Ha en fin onsdag!

Att välja penséer

Det börjar närma sig tiden då det är dags att köpa hem lite vårblommor. Personligen kan jag inte vara utan penséer. Jag föredrar minipenséerna framför de stora. Dels tycker jag de är finare, men de står också bättre emot regn och vind. De krusiga, Frizzle Sizzle, kan jag inte heller står emot. Det är ju bara så svårt att välja färg.

De krusiga violetta är ju så snygga…

…och förra årets gul-vinröda gjorde sig verkligen till det rödbladiga och vårt gula hus.

De mörkt röda ‘Red Blotch’ är en favorit som håller länge, länge.

Njae, den lila med gult i tror jag att jag hoppar över.

Nästan svarta, djupt violetta och några krusiga violetta gillar jag skarpt.

Blekt gula är så fint på våren och passar så bra ihop med narcisserna, primulor och gyllenlack.

Nästan svarta igen.

Mörkt violetta.

Lysande blå och skir vårgrönska är inte så dumt det heller.

I helgen ska jag minsann ta fram mina krukor och se över dem. Tyvärr har några av mina favoriter frusit sönder i vinter och behöver ersätts och några behöver säkert bättras med ny färg.

Ha en fin fredag!

Glädjespridare

Jag gillar mina blå irisar, men favoriterna är nog ändå dessa djupt violetta. De återkommer snällt under magnolian varje år.

En annan favorit i trädgården så här års är de blekt gula krokusarna ‘Cream Beauty’.

Snöklockorna blir fler för varje år, men om jag får gnälla lite så tycker jag att det går långsamt. Tålamod är ordet!

En av mina vackraste julrosor är nog denna cremefärgade med mörk mitt. Den har dessutom den trevliga egenskapen att blommorna faktiskt syns utan att man måste in och vända på dem för hand.

Ha en fin onsdag!

Soliga marsdagar

Man kan knappt tro det är sant, men nu har vi haft flera soliga dagar i följd och det är verkligen välbehövligt. Förutom att det höjer energinivåerna så hjälper det till att torka upp våra våta marker.

Lilla Madicken som tillbringat två dygn på djursjukhuset i helgen är tack och lov återställd och mår bra igen. Madicken hade troligtvis ätit något olämpligt och blev dålig i magen. När man är valp och så liten så går det snabbt utför och Madicken blev slö och uttorkad. På djursjukhuset fick hon dropp och piggade på sig efterhand. Vi saknade henne omåttligt och var tämligen oroliga. Det var så skönt när vi kunde hämta hem henne igen.

Ha en fin tisdag!

Välkommen mars och våren

Välkommen mars, våren och ljuset. Mars är förvisso en opålitlig månad. Ibland bjuds det på härliga vårdagar och ibland på kalla mer vinterlika dagar. Idag vaknade vi till frost, men dagen blev vacker och vindstilla. Flickorna och jag tog med oss kameran ut i trädgården på eftermiddagen.

Som ni ser har vi nu klippt ner våra prydnadsgräs, inklusive hakonegräset. Jag har lagt ut kogödsel nästan överallt där jag kommer åt. Då marken är full av lökar och perenner går det inte att mulla ner den i arken utan jag lägger den helt enkelt ovanpå. Jag litar på att maskarna gör jobbet sedan.

Lilla Madicken växer så det knakar. Hon är nu 4,5 månader och mer än dubbelt så mycket som när vi fick henne. Det är i princip omöjligt att fotografera henne i trädgården då hon far som en tätting hit och dit.

Trädgården är bar och naken, men jag älskar färgerna och känslan att nu börjar allt om. Nu belönas man om man har tänkt på att skapa en struktur i trädgården som ger både färg och form.

Liten trädgårdshund.

Allt måste undersökas.

För er som inte vet så är Madicken en Norfolkterriervalp. Hon är pigg och busig, men samtidigt cool och lugn. Precis som en liten Norfolkterrier ska vara.

Ha en fin fettisdag!

Februari i bilder

Februari bjöd på en alldeles för mycket regn, men också flera fantastiskt vackra dagar. Temperaturerna har varit milda och i trädgården blommar snödroppar, snöklockor, iris, julrosor och vintergäck.

Februari var också månaden då Ryssland invaderade Ukraina. Det är fullständigt förkastligt och ofattbart att detta händer år 2022. Mina tankar går till det Ukrainska folket. Jag försöker att inte oroa mig för och gräva ner mig i vad som kanske eller kanske inte kommer att hända, eftersom inget blir bättre av det. Jag har gjort vad jag kan göra just nu genom att sätta in pengar till hjälporganisationer aktiva i området och hoppas att många gör det. Jag hoppas innerligt att Ryssland sansar sig och drar tillbaka sina trupper å det snaraste.

Hakonegräset - nedklippning

Om jag hinner, tror jag att jag klipper ner hakonegräset idag. Det är fortarande vackert, men har börjat skräpa rejält. Jag vill också ha det gjort innan alliumbladen börjar sticka upp.

De blå pärlhyacinterna är så vackra mot det halmgula hakonegräset i bakgrunden.

De syns inte så bra i bild, men det börjar börjar faktist arta sig med min dröm om snödroppar överallt. Jag är långt ifrån där, men det blir definitivt fler för varje år. Det lönar sig att ligga i med delning och nyplantering (in the green).

Ha en fin söndag! Här blir det en trädgårdsdag så fort frosten har försvunnit.

Vårvinterkrukor

På bordet utanför vårt vardagsrum har jag en samling krukor. Just nu står snödroppar och julrosor tillsammans med kuddmossa och grön ljung för fägringen.

När snödropparna blommat över planterar jag ut dem i trädgården. Detta är bästa sättet att få fler snödroppar, dvs att plantera dem på våren. Lökar som köps i handeln på hösten har ofta legat och torkat och får svårt att gro.

Önskar dig en fin fredag. Jag gläds åt att det ska bli sol i helgen och jag ska njuta i min trädgård.

Vårtecken just nu

Nere vid det runda trädäcket har jag min samling snöklockor (Lecojum vernum). De brukar komma något senare än snödropparna, men i år blommar de samtidigt. Snödroppar är alldeles underbara, men i mina ögon är snöklockorna om möjligt ännu finare.

De blå irisarna kommer snällt år efter år och det är jag så glad för. Knallblå och alldeles ljuvliga.

Vintergäck hör den tidiga våren till och visst blir man glad av de små solarna.

Nu har även de tidiga krokusarna börjat blomma. En av mina favoriter är dessa blekt gula. Det kan vara ‘Cream Beauty’ eller så är det en annan som jag inte minns namnet på.

Helt vanliga Galantus nivalis. Dessa kan man inte vara utan.

Här tittar mina kära narcisser ‘Thalia’ upp. De är troget återkommande i min trädgård och det är jag så otroligt glad för.

Visst är de snygga när de kommer, bladen till allium ‘Ambassador’.

Tidigt på våren är det dags att jordförbättra. Förra året la jag ut både kogödsen och barkmull. I år kommer jag nöja mig med kogödsel. Detta är absolut inte en favoritsyssla, men fullständigt nödvändig för att bibehålla en fin struktur i jorden. Jag brukar vänta lite för länge varje år, vilket bara gör det jobbigare. Därför ska det minsann tas tag i till helgen redan. Så mycket lättare innan alla växter är på väg upp.

Ha en fin torsdag!