Almbacken - Årets uterum 2022

Jag är omåttligt glad, stolt och mallig. Min trädgård vann “Årets Uterum 2022” i Swedish Design Awards by RUM.

Juryns motivering:

Maximalistisk minimalism. En komplett trädgård. Så komplett som en trädgård, som det levande väsen den är, kan bli! Arkitektonisk struktur som inte känns stram utan tvärtom, lekfull – när de olika rummen möbleras med framför allt klorofyll, i ett finstämt spektrum av kulörer. Minutiöst genomtänkt infrastruktur med såväl ringlinje, genomfartsleder, lättnavigerat gatunät som labyrintiska gränder. Och kanske viktigast av allt – återvändsgränder.”

HÄR kan du läsa om alla vinnarna.

IDAG - Swedish Design Awards by RUM

Nu är det spännande! Idag presenteras vinnarna av Swedish Design Awards by RUM. Prisutdelningen äger rum digitalt på BYRUM.SE.

De olika kategorierna är: Årets arkitektur, Årets möbel, Årets inredningsdetalj, Årets designer, Årets uterum och Årets hållbarhetspris.

Jag har den stora äran att min trädgård nominerats till Årets uterum tillsammans med @charlottegardenflow och @sofiasundmark.

HÄR kan du läsa om de nominerade bidragen.

Snödroppar

Visst blir man lika glad varje år när snödropparna dyker upp. Då vet man att det har vänt och jag fylls av förväntan inför det nya året. Jag kommer ihåg att jag petade ner en hel del snödroppar förra våren “in the green”. Hoppas, hoppas de kommer igen.

Bilden ovan är inte från i år. Så långt har vi inte kommit än. Men, om du har mycket snödroppar kan jag rekommendera att gräva upp en tuva och sätta i kruka. När de blommat över kan du dela dem och plantera ut dem igen.

Snödropparna i trädgården har dock börjat visa vitt och en och annan blommar faktiskt.

Januari i bilder

Januari är inte en av mina favoritmånader, men i år måste jag säga att jag faktiskt njutit av denna stackars månad. Den är visserligen årets första, men jobbar i motvind efter mysiga december. Januari 2022 bjöd dock på flera fina dagar med sol och jag har valt att förtränga de blåsiga, regntunga och grå dagarna. Det är kännbart att dagarna blivit längre.

I glashuset blommar blå hyacinter, krokus, iris och anemoner. Det doftar himmelsk och färgen är en riktigt kick.

Skymning

Först stod jag med ändan i vädret och rotade efter snödroppar bland löven, sen höjde jag blicken och fick se denna underbara skymning. Idag har vi haft helt underbart väder. Fem plusgrader, vindstilla och lite sol. Bättre än så blir det inte i januari enligt mig.

Jag brukar tycka att det är segt i januari och februari, men i år måste jag säga att jag tycker det är skönt med lite vila från trädgården. Jag hoppas dock på lite skönt väder i helgen så jag kan klippa ner lite perenner. Nu är snödroppar och krokus på gång så det gäller att det blir gjort ganska snart.

Hakonegräset är så vackert och det väntar jag med att klippa ner till alliumbladen börjar sticka upp.

Ha en fin tisdag!

Glashus och Madicken

Vips har det gått flera veckor sendan jag gjorde ett inlägg. I helgen som gick plockade vi till slut ner adventsstjärnorna i glashuset. Det kändes faktiskt helt ok. Det är skillnad på ljuset nu i slutet av januari och dagarna har nästan blivit en timme längre.

Det doftar helt ljuvligt därinne. Vita och blå hyacinter blommar tillsammans med amaryllisar och andra vårlökar jag har plockat in.

Lilla Madicken växer så det knakar och är inte längre lätt som en vante. Hon tar mycket av vårt fokus just nu och vi njuter verkligen av henne.

Ha en fin start på veckan!

Madicken - vår lilla Norfolkterrier

Först vill jag önska er alla en riktigt God Jul. Sen vill jag presentera familjens nykomling Madicken. Madicken är en liten Norfolkterrier. Våra två damer, Myran och Fanny är Norwichterriers. Den stora skillnaden mellan raserna är att en Norfolkterrier har hängande öron medan en Norwichterrier har stående öron.

Madicken är uppfödd av mina föräldrar och det var ju klart att vi inte kunde motstå att behålla en av tikarna. Syster Lisabet stannar hos mina föräldrar och bror Abbe har bor numera hos en härlig familj i Malmö.

Madickens mamma heter Peggy (Gabnor Gossip Girl) och pappa heter Putte (SE CH Monterosso Del Mercurio).

Som ni säkert förstår är vi upp över öronen förälskade i denna lilla goding.

Nominering - Årets Uterum 2022

Jag tittar in med en fantastiskt rolig nyhet. Min trädgård har blivit nominerad till till ‘Swedish Design Awards by RUM’ i katergorin ‘Årets Uterum’. Jag är både glad och stolt.

De andra nominerade är fantastiska Katrinelunds Trädgård (@gardenflow) och @sofiasundmark. Vinnaren utlyses i februari.

HÄR kan du läsa mer om nomineringarna i de olika kategorierna.

Almbacken, Södra Sandby
Maria Dremo Sundström, trädgårdsdesigner

Motivering: Maximalistisk minimalism. En komplett trädgård. Så komplett som en trädgård, som det levande väsen den är, kan bli! Arkitektonisk struktur som inte känns stram utan tvärtom, lekfull – när de olika rummen möbleras med framför allt klorofyll, i ett finstämt spektrum av kulörer. Minutiöst genomtänkt infrastruktur med såväl ringlinje, genomfartsleder, lättnavigerat gatunät som labyrintiska gränder. Och kanske viktigast av allt – återvändsgränder.

Katrinelunds Trägård, Sundsvall
Charlotte Andersson, trädgårdsmästare

Motivering: Harmoniskt flöde. En inspirationsträdgård på liten yta men med stora ambitioner. Den från början privata trädgården har idag förvandlats till en levande växtplats i ständig förändring, öppen för besökare. Självlärda Charlotte Andersson ser trädgården som sin skola; hennes mål är att skapa harmoni och en källa till kunskap och hälsa. Eftersom trädgården ligger i zon 4 har hon anpassat växtvalet till det nordliga läget och satsat på ett evigt kretslopp. Det är också en förutsättning för en verkligt hållbar trädgård.

Sofia Sundmark, Jonsered
Proffsig trädgårdsamatör

Motivering: Strukturerad hemtrevnad.En liten trädgård som med bravur klarar av den subtila balansgången mellan bohemeri och struktur. Mixar två oförenliga ytterligheter till något ytterst sympatiskt – en hemtrevlig trädgård. Breda grusgångar skapar tillgänglighet och ger överblick. Effektfulla solitärplanteringar, som daggkåpa och tuvtåtel, i stället för dutteri. Dessutom bestyckad med ett växthus och ”befolkad” av höns. Oslagbart!

Scharlakansek i höstskrud

7 oktoberSKöna Hem-21.jpg

Jag gillar verkligen min oktoberträdgård. Nu börjar den spraka i härliga glödande höstfärger. Då hösten hittills varit mild i Skåne är trädgården fortfarande väldigt grön. Det gäller dock inte scharlakanseken (Quercus Coccinea) som är blossande röd och alldeles fantastiskt vacker.

7 oktoberSKöna Hem-3.jpg

Den röda japanska lönnen ‘Atropurpureum’ (Acer palmatum ‘Atropurpureum’) matchar eken tillsammans med blodormroten och bergormroten.

7 oktoberSKöna Hem-9.jpg
7 oktoberSKöna Hem-11.jpg

Blommorna på hortensia ‘Limeligth’ är först limefärgade, sen vita och nu vackert smutsrosa som är så vacker tillsammans med den röda eken.

7 oktoberSKöna Hem-14.jpg
7 oktoberSKöna Hem-17.jpg

Det är lite långt mellan inläggen på bloggen just nu. Detta beror helt enkelt på att jag inte hinner med riktigt. Hoppas ni fortsätter titta in för rätt som det är kommer jag igång igen.

Trevlig helg!

Före- och efterbilder hos kunder

Illustrationsplan Elding 2019-10-24~.jpg

Bland det roligaste jag vet är när mina kunder skickar före- och efterbilder på hur de förvandlar sina trädgårdar enligt mina ritningar. När de dessutom är nöjda och glada med resultatet då blir jag alldeles varm i hjärtat.

Det är inte alltid man har tid, lust, ork eller pengar för den delen att göra allt på en gång. Det är då det är så bra att ha en ritning. Då kan man i lugn och ro förverkliga del för del, med vetskap att allt kommer hänga ihop i slutändan.

Ovan ser ni hela ritningen av trädgården. Mina kunder har nu avlslutat det som de kallar Etapp 1, dvs området till höger på ritningen som omfattar parkering, cykelförråd, staket, entrégång och plantering framför förråd och trädäck.

Så här såg det ut innan arbetet satte igång.

IMG_20200907_150233.jpg

Grävning pågår.

IMG_20200913_153450.jpg

Nu börjar formerna anas. Planket/staketet är på gång, smågatstenen knackas och kortenkanterna är satta.

Elding 2.jpg

I maj månad är markarbetet klart. Entrégången av smågatsten är lagt i bågar och kantad med storgatsten. Gången till boden och sittytan framför boden är belagd med signe. Trädäcket har fått en snygg kant så att man inte längre ser in under, planket/staketet är på plats och cykelskjulet har fått ett vackert sedumtak (fint att titta på från det höga trädäcket). Växterna är planterade, men fortfarande små. Som vårdträd tronar ett bergkörsbär (Prunus sargentii) som kommer blomma vackert på våren, men också bjuda på fantastiska höstfärger.

Elding.jpg

Nu har perennerna vuxit till sig lite och snart kommer bergkörsbäret börja skifta färg. Det ska verkligen bli spännande att följa utveckligen av denna trädgård.

Mina kunder har nu fått en välkomnande och funktionell entré som kommer vara vacker året om.

BIlderna är mina kunders som jag fått tillstånd att publicera.

Augusti i bilder

C61B9E3C-9276-42C9-B2EB-4CDB600DA2B6.JPG

Tittar in och önskar er en riktigt fin fredag och trevlig helg. Här är huset helt upp och ner. Det började med att vi skulle slipa om våra trägolv, men har slutat med en total renovering av alla rummen samt att vi i samma veva också passar på att flytta runt lite. Efter att tre av fyra barn är utflugna har vi lite ytor att leka med. Jag ska tex flytta ut min arbetsplats till allrummet med utsikt över trädgården. Fortsättning följer.

Glashuset

27 aug-13.jpg

När kvällarna är svala eller det regnar och blåser på dagarna, då sitter vi i vårt glashus. Vi fikar, lyssnar på musik eller äter middag med familj och vänner.

27 aug-5.jpg

Jag är så glad för mina lyckoklöver eller oxalis triangularis som de också heter. De står ute eller i glashuset hela sommaren och när de börjar vissna ner flyttar jag in dem i förrådet där vi håller ca 5 grader. När våren kommer flyttar jag ut dem igen och ger dem lite vatten.

27 aug-12.jpg

När jag hade öppen trädgård härom veckan fick jag många frågor om min japanska lönn. Det är en Acer palmatum ‘Margaret Bee’ som jag köpte som en mycket liten buske. ‘Margaret Bee’ kan bli ca 6 m hög och det får hon gärna bli hos mig. Jag har stammat upp henne efter hand och kommer att fortsätta göra det av nödvändighet för att vi ska kunna röra oss i trädgården och hindra henne från att växa in i glashuset.

Sköna hem 6.jpg

På bordet ett fång hortensior i min älsklingsvas av Carina Seth Andersson för Marimekko. Keramikskålarna är danska Halse Keramik från Bornholm.

Ha en fin start på veckan!

Entrésidan i augusti

27 aug-15.jpg

Kom på att det var länge sedan jag visade några bilder från entrésidan.

Förra året grävde vi upp hybridolvonen som blivit alldeles för stora och ersatte med syrenhortensior ‘Little Lime’ (Hydrangea paniculata ‘Little Lime’). De verkar trivas och storleken är alldeles lagom.

Peppar, peppar mår mina buxbomsklot bra och det är jag oändligt glad för.

27 aug-17.jpg

Järnek på stam med småbladig murgröna som marktäckare.

Ha en riktigt skön fredag!

Hylla i cortenstål

Glashus-vaxthus-2.jpg

Wow! Vilken underbar dag det blev igår när jag och Karolina (@karolinalansmansgarden) öppnade upp våra trädgårdar. Solen strålade och trädgårdarna fylldes med härliga människor. En dag jag kommer minnas och njuta av länge. Stort tack alla ni som kom!

Glashuset närmar sig snart “helt färdigt”. Senaste tillskottet är en hylla i cortenstål över en av bänkarna. Tror minsann att det får bli en över den andra bänken med.

ÖPPEN TRÄDGÅRD

Hortensia-Limelight-Silver-dollar-Almbacken-tradgardsdesign-4.jpg

Hej igen! Det blev en nästan två månader lång bloggpaus, men nu är jag tillbaka igen.

Jag vill börja med att bjuda in till ÖPPEN TRÄDGÅRD. Söndagen den 22/8 öppnar jag och Karolina Brising som driver Länsmansgården Design (@karolinalansmansgarden) upp våra trädgårar 10-16. Priset är 150 kr för två trädgårdar. Varmt välkomna!

Hortensia-Limelight-Silver-dollar-Almbacken-tradgardsdesign-3.jpg

Just nu är det hortensiorna som är primadonnorna i trädgården. på bilden ovan ser du vipphortensia (Syrenhortenisa) ‘Limelight’.

Hortensia-Limelight-Silver-dollar-Almbacken-tradgardsdesign-6.jpg

Hakonegräs och blodormrot ‘Speciosa’.

Hortensia-Limelight-Silver-dollar-Almbacken-tradgardsdesign-10.jpg

Klot av liguster och idegran ‘Hilli’ i förgrunden och vipphortensia ‘Silver Dollar’ i bakgrunden.

Hortensia-Limelight-Silver-dollar-Almbacken-tradgardsdesign.jpg

Ha en fin söndag!

Almbackens första ros - 'Koko Loko'

Almbacken-tradgardsdesign-koko-loco-ros-1.jpg

Vem kan motstå denna skönhet? Inte jag i alla fall. Tehybriden ‘Koko Loko’ är Almbackens första ros. ‘Koko Loko’ har blivit omåttligt populär och med sin unika färg och stora blomma är det föga förvånande. Den är rosornas motsvarighet till dahliornas ‘Café au Lait’ eller tulpanernas ‘La Belle Epoque’.

Jag har planterat den i kruka i en grupp tillsammans med höstsilverax och spetsmössa. Det är väldigt snyggt.

‘Koko Loko’ trivs i djup näringsrik jord i ett soligt läge. Den blommar kontinuerligt med nya blommor hela säsongen. ‘Koko Loko’ blir ca 70-90 cm hög.