ÖPPEN TRÄDGÅRD

Almbacken-tradgardsdesign-hortensia-limelight-corten-japansk-lonn-manadsbild-orangeri-vaxthus-7.jpg

Öppen trädgård 23 augusti!

Söndagen den 23 augusti kommer jag och Karolina Brising på Länsmansgården i Dalby (@karolinalansmansgarden) hålla våra trädgårdar öppna mellan klockan 10-17. Vi bor ca 5-minuters bilväg ifrån varandra.

Inträde för två trädgårdsbesök är 150 kr/person (barn under 12 år går in gratis). Det går att betala med swish på plats och ingen förbokning krävs.

Vi kan tyvärr inte erbjuda toalett, men vid behöv finns det en toalett 200 m från Länsmansgården.

VARMT VÄLKOMNA TILL OSS!

Almbacken-tradgardsdesign-hortensia-limelight-corten-japansk-lonn-manadsbild-orangeri-vaxthus-9.jpg

Adresser:

Länsmansgården: Länsmansvägen 1, 247 50 Dalby.

Almbacken: Näktergalsvägen 51, 247 36 Södra Sandby

Vid eken

Almbacken-tradgardsdesign-corten-orangeri-vaxthus-4.jpg

Tidigare kallade vi denna plats för “under körsbärsträdet”. Körsbärsträdet som fick en sjukdom har ersatts av en scharlakansek. Vi kan inte riktigt säga att vi sitter “under eken”, men väl “vid eken”. Faktum är att krin lunchtid sitter man i perfekt trädskugga här.

Till vänster syns dagliljorna jag planterade i våras. Snart, snart börjar de blomma.

Almbacken-tradgardsdesign-corten-orangeri-vaxthus-6.jpg

Denna plats domineras annars av hortensiorna som har vuxit sig rejält stora.

Almbacken-tradgardsdesign-corten-orangeri-vaxthus-7.jpg

Just nu blommar denna söta som jag tyvärr inte har namnet på, men syrenhortensiorna är på gång och om några veckor står de i full blom.

Murgrönspelargon

Almbacken-tradgardsdesign-corten-orangeri-vaxthus-3.jpg

Jag har blivit en riktig pelargontant och har fyllt orangeriet med diverse skönheter. Jag har bland annat två murgrönspelargoner, eller hängpelargoner som de också kallas. Den högra köpte jag förra sommaren på Blå Spaden som då hade fått en leverans från en plantskola i England som driver upp ovanliga pelargoner. Tyvärr satte Corona stopp för detta i år. Den vänstra skönheten har jag fått av min trädgårdsvän Anna (@annapativolit).

Almbacken-tradgardsdesign-corten-orangeri-vaxthus-2.jpg

Ha en fin dag!

Månadsbild - juli

Juli

Juli

Juli månad. Högsommar och jag har snart avnjutit halva min semester. Vädret är växlande; ömsom regn, ömsom sol. Så som det faktiskt ofta är i juli. Trädgården och naturen mår bra av vatten och det är onekligen ganska lugnande. Viktigast för mig är att det inte blåser, för är det något jag ogillar så är det blåst.

I förra veckan firade maken och jag 20-årig bröllopsdag. Det känns både som en lång tid och som att det var alldeles nyss. Vi tog en tur till Österlen och bodde en natt på Talldungen i Brösarp. Otroligt mysigt gårdshotell med helt fantastiskt god mat. Stället rekommenderas varmt.

Annars tuffar dagarna på med umgänge med familj och vänner, vattning av krukor, grilla, läsa bok, promenera med flickorna. Bada har vi bara gjort en gång och jag hoppas innerligt det blir fler tillfällen.

Juni

Juni

Maj

Maj

April

April

Mars

Mars

Önskar dig sköna sommardagar!

En skånsk have - före och efter

Anitas trädgård - före-4.jpg

På en gammal mosse strax utanför Lund byggde Anita och Olof sitt drömhus 2013/2014, en modern skånelänga med mycket charm. Tomten är hela 2500 kvadratmeter stor och Anita och Olof satte genast en avenbokshäck och planterade ca 25 träd. De anlade också en gång kantad med lavendel som sträcker sig från vägen till huset och en fontän i en cirkel av liguster placerades på gräsmattan.

I mailet jag fick från Anita, där hon frågade om jag ville hjälpa dem komma vidare, stod det:

“Jag vill skapa en vintergrön oas framför huset. Fylld med samstämmiga milda färger och perenner. Bambu, gräs, både högt och lågt. Vintergrönt..Keramikfåglar, fågelbad och vatten. Fin belysning. Där själen och ögat kan få ro. Där jag kan få gå och påta i alla mina kommande år. Gräva upp, plantera om, så nytt, hitta nya små projekt att ta itu med.. Där mina barnbarn ska leka gömme, dricka saft och skratta. Där Olof och jag kan sitta och bara njuta av varandra, ett glas vin och filosofera över livet.”

Här följer några bilder på hur det såg ut när jag var där första gången.

Anitas trädgård - före-9.jpg
Anitas trädgård - före-6.jpg
Anitas trädgård - före-2.jpg

Anitas text och andra önskningar som tillkom (tex ett hav av hakonegräs och en plats till en Lutyens-soffa) tog jag med mig i min gestaltning. Jag valde att skapa en “trädgård i trädgården” för att få skalan mer hanterbar och göra trädgården mer intim. När det gäller formen utgick jag från fontänen och den befintliga cirkeln av liguster. Att trägården ska matcha huset är oerhört viktigt och därför är den både traditionell, á la “gammal Skånsk have”, och modern i sitt uttryck.

Den nya “inre” trädgården kantas av en bokhäck och där innanför frodas rosor, perenner, vintergröna klot, gräs och bambu. Planteringarna har låga infattningshäckar av idegran. Prydnadsaplar ‘Evereste’ och silverpäron bildar tak och golvet består av storgatsten, singel och vackert marktegel. Rabatterna kantas av skuren granit.

Den “nya” trädgården anlades med början våren 2019 och det sista planterades på hösten. Detta är alltså första säsongen för trädgården och visst är den redan alldeles ljuvlig?

Välkomna in!

Anitas trädgård - efter-33.jpg
Anitas trädgård - efter-20.jpg
Anitas trädgård - efter-28.jpg
Anitas trädgård - efter-29.jpg
Anitas trädgård - efter-27.jpg
Anitas trädgård - efter-17.jpg
Anitas trädgård - efter-3.jpg
Anitas trädgård - efter-26.jpg
Ros ‘Louise Bugnet’

Ros ‘Louise Bugnet’

Anitas trädgård - efter-25.jpg
Anitas trädgård - efter-30.jpg

Rölleka ‘Terracotta’ (Achillea millefolium ‘Terracotta’)

Anitas trädgård - efter-32.jpg
Anitas trädgård - efter-12.jpg

Den vackra Lutyens-soffan gör sig väl på sin plats. Bokhäcken kommer att formas i en båge bakom soffan för att plocka upp den runda formen i soffans rygg.

Anitas trädgård - efter-22.jpg
Anitas trädgård - efter-14.jpg

Bolltistel 'Veitch's Blue' (Echinops bannaticus 'Veitch's Blue')

Anitas trädgård - efter-16.jpg
Anitas trädgård - efter-10.jpg

Ros ‘Bonica' 82’ är en tålig och rikblommande modern buskros som blir ca 90 cm hög och 120 cm bred.

Anitas trädgård - efter-6.jpg
Anitas trädgård - efter-5.jpg

Jag ser redan fram emot att återvända till denna trädgård när häckar, buskar, träd och rosor vuxit till sig ordentligt. Det kommer, med andra ord, bara bli bättre med tiden.

Tack Anita och Olof för att jag fick komma och fotografera. Ni tar hand om trädgården på ett föredömligt sätt och jag hoppas att den kommer skänka er stor glädje.

Charlottas trädgård

Inspirationordinarydays-Lomma-tradgard-Charlotta-4.jpg

Den andra trädgården vi besökte när det var “Tusen trädgårdar” var Charlottas (@inspirationordinarydays) fullständigt underbara trädgård i Lomma. Jag har varit hos Charlotta förut, men denna trädgård kan man njuta av flera gånger och så ville jag att min man skulle få se och uppleva den. Charlottas trädgård är grön, frodig och lugn. Charlotta har synnerligen god smak och är en mästare på vackra installationer och arrangemang och jag hade kunnat flyta rakt in “any time”.

Fler bilder från denna magiskt vackra trädgård hittar du HÄR.

Inspirationordinarydays-Lomma-tradgard-Charlotta-10.jpg
Inspirationordinarydays-Lomma-tradgard-Charlotta-5.jpg
Inspirationordinarydays-Lomma-tradgard-Charlotta-8.jpg
Inspirationordinarydays-Lomma-tradgard-Charlotta-12.jpg
Inspirationordinarydays-Lomma-tradgard-Charlotta-13.jpg
Inspirationordinarydays-Lomma-tradgard-Charlotta-14.jpg
Inspirationordinarydays-Lomma-tradgard-Charlotta-11.jpg

Sveriges snyggaste tillbyggnad. Det nyplanterade korstörnet har fått en perfekt placering.

Inspirationordinarydays-Lomma-tradgard-Charlotta-16.jpg
Inspirationordinarydays-Lomma-tradgard-Charlotta-15.jpg
Inspirationordinarydays-Lomma-tradgard-Charlotta.jpg
Inspirationordinarydays-Lomma-tradgard-Charlotta-3.jpg
Inspirationordinarydays-Lomma-tradgard-Charlotta-2.jpg
Inspirationordinarydays-Lomma-tradgard-Charlotta-17.jpg

Med önskan om en fin start på veckan!

Erkes trädgård

Mona-Wembling-Erkes-tradgard-3-Almbacken-tradgardsdesign.jpg

I söndags var det dags för Tusen Trädgårdar och då besökte jag och maken två helt olika, men underbara, trädgårdar.

Idag tänkte jag att ni skulle få följa med till Erkes Trädgård. En trädgård som jag länge velat se. Här bor landskapsarkitekterna Mona Wembling och Anders Bramme tillsammans med sjuttonårige Olle, två katter och tre höns. Trädgården ligger på den Skånska sydkusten, endast 700 m från havet. Den som har varit i Skåne vet att det ofta blåser, men i Erkes trädgård som är omgärdad av höga häckar och murar hittar man alltid lä. Mona och Anders har skapat sitt paradis under 26 års tid och det var verkligen en fantastisk upplevelse att få vandra omkring i deras trädgård, slå sig ner i en stol på någon av de många sittplatserna, och bara njuta.

Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign.jpg

Erkes trädgård består av många rum. Det första rummet man kommer till är “Kreta-trädgården”. Här samsas torktåliga växter i grått, gult och lila. Otroligt läckert. Titta bara på lejonsvansarna (Phlomis russeliana) med sina fröställningar i flera våningar. Suck, så fina.

Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-23.jpg

Efter “Kretaträdgården” tar vi höger och fortsätter längs huset. Rosor och buxbom - tuktat möter rufsigt. Här stötte vi (maken och jag) på en ros med en förförisk doft av smultron. Jag glömde fråga Mona eller Anders efter namnet.

Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-24.jpg

En höna i en vacker miljö och det blir om möjligt ännu bättre. Jag skulle kunna ha höns bara för att de är så fotogeniska.

Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-25.jpg
Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-26.jpg
Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-18.jpg

Vi vandrar vidare och kommer fram till rummet med den stora buxbomsparterren som är fylld av sommarblommande perenner. Alltså, kolla in rosorna!

Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-13.jpg
Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-12.jpg
Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-8.jpg

Altanen närmast huset har ett skyddande tak som både skänker skugga och skyddar mot regn. Här kan både tvåbenta och fyrbenta sträcka ut sig i soffan. Jag älskar färgerna på textilierna och den där randiga kudden i fåtöljen skulle jag allt bra gärna lägga vantarna på.

Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-9.jpg
Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-10.jpg
Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-11.jpg
Mona-Wembling-Erkes-tradgard-5-Almbacken-tradgardsdesign.jpg

Runt hörnet på den modernare tillbyggnaden hittar man ytterligare en skön plats. Här med utsikt över de böljande fälten.

Mona-Wembling-Erkes-tradgard-4-Almbacken-tradgardsdesign.jpg
Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-17.jpg

Här satt vi en lång stund, maken och jag och insöp det omgivande landskapet.

Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-19.jpg
Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-7.jpg

Det är inte alla som har en alldeles egen stenåldersdös utanför sin trädgård. Det är är Erkes dös som också fått namnge trädgården. Dösen är från den yngre stenåldern och går man upp på den lilla kullen där dösen ligger har man en milsvid utsikt över landskapet och havet. Vi konstaterade dock att denna dös uppfördes ungefär samtidigt som pyramiderna byggdes. Man skulle kunna säga att vi jobbade på en lite annan nivå här i norr.

Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-6.jpg

För två år sedan uppfördes pergolan och den prunkande perennrabatten.

Mona-Wembling-Erkes-tradgard-2-Almbacken-tradgardsdesign-3.jpg
Mona-Wembling-Erkes-tradgard-2-Almbacken-tradgardsdesign.jpg
Mona-Wembling-Erkes-tradgard-2-Almbacken-tradgardsdesign-2.jpg
Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-21.jpg

I den runda dammen simmar guldfiskar och man kan slå sig ner på den breda kanten och njuta av de frodiga perennplanteringarna som omger rummet.

Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-20.jpg
Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-3.jpg

Överallt små inbjudande sittplatser.

Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-4.jpg

Martorn (Eryngium). Är den inte läcker? Martorn trivs i stekande sol på torra och steniga platser. Torka ger starkare plantor.

Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-22.jpg
Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-2.jpg

Jag missade att ta bilder på trädgårdens nyaste del, sommarblomsodlingen. Där kommer buketter att plockas och säljas under sommaren 2020.

Mona-Wembling-Erkes-tradgard-Almbacken-tradgardsdesign-28.jpg

Tack Mona och Anders för att ni öppnade upp er underbara trädgård. Erkes trädgård kommer vara öppen under några tillfällen i juli 2020. Om du inte varit där kan jag varmt rekommendera ett besök.

Allium atropurpureum

ALmbacken-tradgardsdesign-vinlok.jpg

Hoppas ni haft en riktigt skön midsommarhelg. Vi har haft det toppen. Vädret som enligt alla prognoser skulle blivit uruselt, blev toppen och vi har kunnat umgås med både familj och vänner på ett säkert sätt.

Vinlök (Allium atropurpureum). Det är svårt att göra den rättvisa på bild, men i verkligheten är det så snyggt. Vinlöken matchar den japanska blodlönnen ‘Margaret Bee’ perfekt även aklejorna ‘William Guiness’ när de blommade.

ALmbacken-tradgardsdesign-vinlok-2.jpg

Nu när festligheterna är över skulle både natur och trädgårdar bli glada för en riktig rotblöta i form av ett stilla fint sommarregn.

Ha en fin start på veckan. Här jobbar vi på i några veckor till innan vi tar ledig, maken och jag.

Liten radhustäppa - till salu

Mia Juni-2.jpg

Kära vänner till oss säljer nu sitt trevliga radhus med den allra finaste lilla trädgård . Den lilla täppan är vacker året om med sin fina form och struktur. Trädgården är mycket grön, med blommande inslag efter årstiderna.

Om du är sugen på att flytta till Södra Sandby (utanför Lund) så hittar du denna pärla HÄR.

Mia Juni-9.jpg
Mia Juni-7.jpg
Mia Juni-36.jpg
Mia Juni-32.jpg
Mia Juni-22.jpg
Mia Juni-26.jpg
Mia Juni-15.jpg
Mia Juni-19.jpg
Mia Juni-25.jpg
Mia Juni-42.jpg
Mia Juni-38.jpg
Mia Juni-12.jpg
Mia Juni-28.jpg

Ha en fin torsdag innan midsommar. Eftersom prognosen säger regn i morgon passar vi på att fira midsommar med föräldrarna i kväll då vädret medger att vi kan sitta ute. Det är ju inte som vanligt i år.

Månadsbild - juni

Juni

Juni

Då var det dags för månadsbilden för juni månad. I mitten av april stod allium ‘Purple Sensation’ i knopp och nu i mitten av juni har de i princip blommat över. De vita ‘Mount Everest’ blommar fortfarande och det syns inte i denna bilden men i trädgården blommar också allium ‘Amassador’ och allium ‘Atropurpureum’ (vinlök). Trädgården är nu grön och frodig. Aklejorna och nejlikroten ‘Mai Tai’ har blommat över, men daggkåpan, lavendeln, stjärnflockorna och bergormroten slår ut vilken dag som helst. Likaså den nyplanterade koeranska plymspirean.

Maj

Maj

April

April

Mars

Mars

Ha en fin onsdag!

I krukorna utanför orangeriet

Almbacken-tradgardsdesign-krukor-hakonegras.jpg

När vårlökar och penséer sjuner på sista

Hakonegräs är tacksamt att ha i kruka. Underbart frodigt och grönt, men vackert även på vintern.

Almbacken-tradgardsdesign-krukor-hakonegras-hostor.jpg

Det är vackert att kombinera olika fäger och former på bladen. Till vänster om hakonegräset står en kruka med hosta ‘Gold Standard’, som också är oerhört tacksam att odla i kruka.

Almbacken-tradgardsdesign-krukor-5.jpg

Hortensior är också trevliga att ha i kruka och jag föredrar sorter som är härdiga och återkommer år från år. Ny för året är denna söta hortensia ‘Runaway Bride’ (Hydrangea ‘Runaway Bride’), som sägs vara en av de mest rikblommande hortensiorna. Den har ett lätt hängande växtsätt (min är uppbunden) och lämpar sig väl för kruka. Otroligt söt tycker jag.

Ha en fin start på denna “kortvecka”. Nu håller vi tummarna att vi får ett fint midsommarväder och kan träffa våra nära och kära på ett säkert sätt.

Försommar

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-8.jpg

Försommar. Denna ljuvliga tid med fågelsång och blomsterprakt. Hostornas blad är hela och krispiga. På bilden ser du hosta ‘Gold Standard’ i kruka. Just ‘Gold Standard’ kan se lite tråkig ut när du ser den i en liten kruka på plantskolan, men när den vuxit till sig är den hur snygg som helst.

Almbacken-tradgardsdesign-Geum-mai-Tai-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-5.jpg

Nejlikrot ‘Mai Tai’ (Geum ‘Mai Tai’) är en delikat skönhet.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-6.jpg

Aklejor hör försommaren till och hos mig blommar ‘William Guinness’ (Aquilegia vulgaris ‘William Guinness’) för fullt.

I kväll ska vi gå på studentuppvaktning. Jag minns förra året när vår Nils tog studenten. En fantastisk dag. Det är verkligen en stor dag och även om firandet i år blir lite annorlunda så ska det minsann firas.

Ha en fin onsdag!

Allium 'Mount Everest'

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-12.jpg

Här sitter vi ofta och dricker vårt eftermiddagskaffe. Det är så härligt när ljuset silar genom pilen och skapar ett fantastiskt ljus. I krukan till vänster trivs en liten tall och i krukan till höger en japansk blodlönn, Acer palmatum ‘Atropurpureum’.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-13.jpg

Med bokhäcken som fond ståtar allium ‘Mount Everest’.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-11.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-23.jpg

Dessa härliga försommardagar. Visserligen spenderar jag mest tid vid skrivbordet, men alla måltider och små pauser avnjuts i trädgården.

Ha en fin tisdag!

Allium 'Purple Sensation' - igen

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-2.jpg

Juni och försommar. En underbar tid. Jag kan inte motstå att fotografera allium ‘Purple Sensation’ från alla möjliga vinklar. De är onekligen ett smycke i trädgården.

Nationaldagen bjöd på ett välkommet regn innan det sprack upp och blev en fantastiskt vacker kväll. Vi njöt den tillsammans med några vänner på middag i orangeriet. Igår fixade jag med ditt och datt i trädgården. Så skönt och avkopplande.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-18.jpg

Lika underbara som blommorna är, lika trista är de vissnande bladen. Helst ska allium planteras i något som vid denna tiden är ganska högt. Jag har planterat mina bland hakonegräs. De täcker hyfsat bra, men jag kniper ändå bort en hel del gula blad.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-20.jpg

I bilden ovan ser du också fyra av mina lönnar. Längst till vänster, i kruka, står den japanska blodlönnen ‘Atropurpureum’ (Acer palmatum ‘Atropurpureum’). Därefter kommer Acer palmatum ‘Orange Dream’, följt av kopparlönnen (acer griseum) som äntligen börjat växa till sig. Längst till höger står Acer palmatum ‘Margaret Bee’.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-4.jpg

Alltså, dessa bollar. Jag kan inte få nog av dem.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-16.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-10.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-15.jpg

Önskar dig en fin start på veckan!

Allium 'Purple Sensation' och mors dag

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-2.jpg

Hoppas alla ni mammor har blivit firade på bästa möjliga vis. Själv har jag firat med de bästa mammorna, nämligen min egen och min svärmor. Familjen och min kära pappa var också med förstås. Vi åt en härlig lunch i trädgården (på behörigt avstånd) och det kändes nästan som vanligt. Jag saknar dock att kramas och vara nära.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia.jpg

Både vädret och trädgården visade sig från sin bästa sida. Just nu är det allium ‘Purple Sensation’ som är primadonnan. Allium är fantastiska om man bortser från bladen som börjar vissna så fort blomningen kommer igång. Jag plockar faktiskt bort en hel del eftersom de är så fula. Löken mår dock bäst av att man låter dem vissna ner helt.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-3.jpg

Tittar man noga så ser man att alla bollar inte ser likadana ut. Det verkar som det har smugit sig in en och annan av okänd sort, men som ser ut som ‘Globemaster’. Jag har planterat mina allium i hakonegräs (Hakonechola macra).

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-9.jpg

Den japanska lönnen ‘Margaret Bee’ är inte så dum heller och när solen lyser genom pilen blir ljuset het fantastiskt. Nere till höger i bild blommar den lilla vintergröna marktäckaren grönlandsfingerört ‘Nuuk’ (Sibaldiopsis tridentata ‘Nuuk’)

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-5.jpg

Utanför orangeriet blommar fortfarande en kruka med narcisser fint, medan penséerna sjunger på sista versen och har blivit rafsiga.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-10.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-13.jpg

Ha en riktigt skön kväll!

Ljuvlig morgon

Almbacken-tradgardsdesign-allium-6.jpg

Åh, vilken underbar morgon. Först tog jag en runda med kameran och sen drack jag mitt morgonte tillsammans med maken i stolarna ni ser i bild.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-4.jpg

När tulpantiden är över i min trädgård, tar alliumen vid. De lila bollarna är allium ‘Purple Sensation’, men det ser ut som det letat sig in några ‘Globemaster’ i planteringen också.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-3.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-penséer-svarta.jpg

Jag har redan tagit bort några av mina kurkor med penséer som blivi rafsiga och fula. Dessa mörka skönheter håller dock stilen och får vara kvar ett tag till. Har någon av er lyckats väl med att klippa ner dem och att de kommer igen? När klipper ni i så fall?

Önskar er en riktigt härlig fredag!

Japanska blodlönnar

Almbacken-tradgardsdesign-corten-maj-tulpaner.jpg

Jag är tokig i mina japanska blodlönnar. De har färgen på bladen gemensamt, men bladens form och växtsätten skiljer sig åt rejält.

‘Margaret Bee’ som växer vid orangeriet har ett vasformat växtsätt och mörkt röda blad. ‘Atropurpureum’ som växer i krukan har ett mer upprätt växtsätt och bladen kan i vissa lägen skifta i grönt.

Almbacken-tradgardsdesign-Narcisser-maj-tulpaner-6.jpg

Jag har två stycken ‘Garnet’ som växer i kruka. De har flikiga blad och ett överhängande växtsätt. De blir betydligt bredare än höga.

Almbacken-tradgardsdesign-corten-maj-tulpaner-2.jpg

Till mina kunder rekommenderar jag oftast sorten ‘Bloodgood’ som är en känd och pålitlig sort. Den blir med åren ett mindre vasformigt träd (3-5m) och färgen är mörkt röd.

Förresten, hur har ni det med sniglar? Efter att vi knappt sett till några, fick vi i går kväll en chock. Det fullständigt kryllade av sniglar överallt, men främst bland de vissnande lökväxterna. De flesta var mycket små, men vi har aldrig plockat så många i antal. Jag strödde ut snigelfritt och i kväll ska vi ut och plocka igen. Tar men dem nu går det att hålla populationen nere.

Ha en fin tisdag!