Syrenhortensia 'Limelight'

De kommer blommar sent , Syrenhortenisorna 'Limelight' och länge är det en ganska tråkig grön buske. Men, den som väntar på något gott.... Nu blommar de hämningslöst och bildar underbara blickfång i trädgården. 

Hydrangea Paniculata 'Limelight'

Hydrangea Paniculata 'Limelight'

Ja, det är verkligen en njutbart tid just nu. Bilderna tog jag häromkvällen, efter att jag haft ett mycket trevligt gäng från Sjöbo trädgårdssällskap på besök. En underbar kväll och perfekt trädgårdsväder.

Bland blodormrot och ulleternell

Förra året ändrade jag om en del i rabatten ovan. Stäppsalviorna  fick ge vika för höstsilverax och blodormrot 'Speciosa'. Eftersom vi har högt grundvatten blir det för blött om fötterna för stäppsalviorna hos mig. Blodormrot och höstsileverax älskar fuktig jord.  Förra hösten grävde jag också bort mitt jungfruhirs som var vackert först, men la sig ner och blev liggande efter regn. Istället planterade jag tuvrör 'Karl Foerster'. (Calamagrostis 'Karl Foerster'). I början av sommaren ersatte jag tuvrör 'Overdam, med Tuvtåtel 'Goldschleier' (Deschampsia Goldschleier'). Tuvtåtel trivs också i fuktig jord. Läs mer om tuvtåtel HÄR.

I rabatten växer också alunrot 'Palace Purple', kärleksört 'Matrona' och lavendel 'Hidcote Blue'. Lavendeln trivs sisådär och tar ofta stryk på vintern pga vätan. Jag kommer noga att ersätta den också så småningom.

Ulleternellerna trivs i alla fall och det är jag glad för. De är som finast precis innan blommorna slår ute och just nu. Senare vill den gärna lägga sig. Jag måste nog stötta upp den lite i kanten.

Här syns rabatten på lite håll. I rabatten växer också ett av mina favoritträd, Ullungrönn. Förra året hade vi sorkbesök just här. Jag har inte sett några tecken på sork i sommar och hoppas innerligt att de har flyttat.

Ha en skön söndagkväll!

Fikonträd

Mitt fikonträd växer så det knakar. Denna vintern frös det ner en bit, men det har det minsann tagit igen med råge. Tyvärr tror jag inte vi kommer få äta så många fikon. Den kalla våren och de få soltimmarna har gjort att frukterna inte hinner mogna. Jag ser fikonen som en bonus. Viktigast är det fantastiskt vackra bladverket.

Jag har även fikon i kruka. Det står ute största delen av vintern, men om väderprognosen förutspår riktigt kallt väder ställer jag in det i förrådet där det är frostfritt. Eftersom fikonet tappar sina blad på vintern gör det inge om det står mörkt.

Fredag och första jobbveckan snart avklarad. Även om jag älskar mitt jobb tycker jag det är oerhört segt att starta upp efter en lång ledighet. I går kände jag att jag kom igång ordentligt så nästa vecka är det full fart som gäller.

Ha en riktigt härlig fredag!

Blodormrot 'Speciosa'

Bistorta amplexicaulis 'Speciosa', Anaphalis triplinervis och Deschampsia 'Goldschleier.

Bistorta amplexicaulis 'Speciosa', Anaphalis triplinervis och Deschampsia 'Goldschleier.

Förra året ersatte jag mina stäppsalvior med blodormrot 'Speciosa'. Stäppsalvian gillade inte alls de våta vintrarna i min trädgård. Det gör däremot blodormroten. Blodormroten kom igång ganska sent i år, men nu kommer belöningen. 

 Bistorta amplexicaulis 'Speciosa', Sedum 'Matrona', Calamagrostis 'Karl Foerster' och Anaphalis triplinervis

 Bistorta amplexicaulis 'Speciosa', Sedum 'Matrona', Calamagrostis 'Karl Foerster' och Anaphalis triplinervis

Jag tycker att den gör sig alldeles utmärkt mot den gröna bokhäcken tillsammans med ulleterneller, kärlekört 'Matrona', tuvrör 'Karl Foerster' och lavendel. Lavendeln trivs inte speciellt bra den heller så planer finns på att byta ut den.

Under vår resa i Nederländerna hittade jag denna underbara sort på "De Kleine Plantage". Det är Bistorta ampöexicaulis 'Black Dragon'. Jag fullständigt älskar de feta mörkt röda kolvarna. Har inte bestämt var jag ska ha dem än....

De Kleine Plantage

I norra Nederländerna ligger den fantastiska plantskolan "De Kleine Plantage". Ägarinnan bor i huset intill och den privata trädgården är också en visningsträdgård. Plantskolan är en dröm och jag hade kunnat handla hur mycket som helst. Jag fick med mig Stjärnflocka och Blodormrot från deras eget sortiment.

De makalösa krukplanteringarna är arrangerade efter färg.

Till vänster går färgskalan i gult/orange och till höger i olika röda nyanser.

Här går färgskalan från djupt rött till aprikost med inslag av ljust lila.

Trädgården är stor med många trädgårdsrum med planteringar i olika färgskalor.

En vy mot ägarinnans hus.

Rölleka "Terracotta" är otroligt vacker.

En vy från nedre delen av trädgården upp mot plantskolan.

Vi var länge, länge i denna inspirerande oas och åker du till Nederländerna får du inte missa "De Kleine Plantage". Hemsidan hittar du HÄR.

Hortensior

Hydrangea paniculata 'Limelight', Carex Morrowii 'Ice Dance', Ligustrum and Taxus.

Hydrangea paniculata 'Limelight', Carex Morrowii 'Ice Dance', Ligustrum and Taxus.

Nu är det hortensiornas tid i min trädgård. Ovan blommar syrenhortensia 'Limelight' som jag har fyra exemplar av. Blommorna är först limegröna, sen vita och till sist får de en lite smutsig rosa färg.

Hydrangea paniculata 'Silver Dollar', Hakonechloa Macra, Ligustrum, Taxus and Vinca Minor.

Hydrangea paniculata 'Silver Dollar', Hakonechloa Macra, Ligustrum, Taxus and Vinca Minor.

Förra året planterade jag syrenhortensian 'Silver Dollar'. Jag hade den in min idéträdgård på Sofiero och blev så förtjust i de mörka stjälkarna och maffiga blommorna. Den har utvecklats fint hittills. Framför växer hakonegräs.

Silverdollar och hakonegräs igen. Blommorna har inte riktigt slagit ut så jag gissar och det kommer fler bilder på denna skönhet innan sommaren är slut.

Hortensian som jag inte minns namnet på är snart överblommad, men fortfarande vacker.

Ha en skön söndagkväll. i morgon börjar både jag och maken jobba igen efter fyra härliga veckor. Det ska bli skoj att sätta tänderna i nya spännande projekt, men jag måste erkänna att jag kommer sakna lata sommarmorgnar och "vad-ska-vi-göra-idag-känslan". 

Tuinfleur i Nederländerna

Jag har länge velat åka till Nederländerna och titta på trädgårdar. I år blev drömmen verklighet. Jag och maken bilade ner sista veckan i juli och hade en riktig toppenresa. En av de första trädgårdarna vi besökte var Tuinfleur.

Tuinfleur är en privat trädgård som ligger i Oostwold i nordöstra Holland. Trädgården är 6000 kvm och består av 12 olika trädgårdsrum. Tomten är endast 20 m bred, men mycket lång...

Karaktären på rummen är mycket olika. De främre rummen består av strikta former. Jag säger bara 2,5 km klippt bokhäck!

i rummet med den stora dammen vimlade det av grodor och i dammen var det fullt med guldfiskar. 

Mitt favoritrum i trädgården var utan tvekan detta woodland. De mjuka gångarna, träden som silar ljuset och den lilla byggnaden skapar en härlig atmosfär. Hostor (utan snigelangrepp!), sockblommor och andra skuggväxter täcker marken. Så vackert!

I trädgården finns inte mindre än 600 olika sorter av Hosta. 

Jag älskade också detta woodland. Den rektangulära dammen, kantad med, bland annat, hakonegräs är sagolikt vacker.

Både jag och maken tycket att trädgården var facinerande och intressant. Alla rum var helt olika varandra och det var en spännande trädgårdsvandring.

Om du funderar på att besöka trädgårdar i Nederländerna kan jag varmt rekommendera ett besök i Tuinfleur. Tuinfleur är en av trädgårdarna i Claus Dalbys bok "Den hvide have".

HÄR hittar du deras hemsida. 

Hej igen!

Det blev en längre bloggpaus än jag hade tänkte mig. En liten trädgårdsresa till Holland med maken, 50-års firande av en kär vän, besök av vänner från Stockholm och sen en tur till Österlen med övernattning hos andra kära vänner. Ja, ni förstår, jag har helt enkelt inte hunnit blogga.

Nu är jag tillbaka igen och har massor av fina bilder som jag vill visa er. Jag säger tack och hej till juli som förvisso inte bjöd på någon direkt värmebölja, men många fina dagar och stunder. Idag vräker regnet ner, men sen hoppas jag på många fina dagar och kvällar i augusti.

Nu ska det städas här och förberedas för gäster. Ha en fin torsdag!

Högsommar i trädgården

Högsommar. Grönt och frodigt. Sniglarna mumsar och jag jagar dem. Vattnar krukor och tänker att en annan dag ska jag rensa lite ogräs och klippa ligusterkloten.

På bilden syns klätterbenved 'Emerald Gaiety', waldstenia, ligusterklot, röd sockblomma, idegransklot, kärleksört 'Matrona', bambu 'Simba' och lite längre bort en hortensia av okänd sort.

I förgrunden japansk starr 'Carex Morrowii'. Den har varit ganska ful under försommaren, men nu har den skjutit många nya fina skott och börjar bli fin igen.

Alunrot 'Palace Purple'

Alunrot 'Palace Purple' (Heuchera 'Palace Purple') i kombination med hosta 'Gold Standard'.

Alunrot 'Palace Purple' (Heuchera 'Palace Purple') i kombination med hosta 'Gold Standard'.

Alunrot 'Palace Purple' (Heuchera 'Palace Purple') är min favorit bland de rödbladiga alunrötterna. Dels är det en pålitlig och robust sort, dels tycker jag den har så vacker färg. Den skiftar nämligen från grönt till djupaste rött.

Alunroten trivs i sol-halvskugga i väldreänerad, gärna kalkrik, jord. 'Palace Purple' är mycket härdig och långlivad.

Alunrot 'Palace Purple' (Heuchera 'Palace Purple') i kombination med japansk lönn 'Orange Dream' (Acer Palmatum 'Organde Dream') , ligusterklot och hasselört (Asarum Europaeum).

Alunrot 'Palace Purple' (Heuchera 'Palace Purple') i kombination med japansk lönn 'Orange Dream' (Acer Palmatum 'Organde Dream') , ligusterklot och hasselört (Asarum Europaeum).

'Palace Purple' är snygg med gröna toner, men färgen poppar lite extra med gulbladigt eller blad i silvriga toner.

Alunrot 'Palace Purple' i kombination med ulleternell (Anaphalis triplinervis) 

Alunrot 'Palace Purple' i kombination med ulleternell (Anaphalis triplinervis)

 

Alunrot 'Palace Purple', ulleternell, blodormrot, höstsilverax och tuvtåtel 'Goldschleier'.

Alunrot 'Palace Purple', ulleternell, blodormrot, höstsilverax och tuvtåtel 'Goldschleier'.

Hosta 'Francee' och hosta 'Halcyon'

Trots stora mängder sniglar ser just dessa hostorna fortfarande fina ut. 

I förgrunden är det hosta 'Francee' och lite längre bort den ursnygga 'Halcyon'.

Några riktiga bad-dagar har det inte varit, men jag tycker att vi har en härlig sommar. Vi gör små utflykter från hemmet, men tillbringar också mycket tid i trädgården och i skogen. På hundpromenaden i går plockad vi 0,5 kg blåbär. Tur att man alltid är redo med hundbajspåsar i fickorna (hahaha).

 

Hortensia 'Magical Four Seasons'

Hydrangea 'Magical Four Seasons'

Hydrangea 'Magical Four Seasons'

Jag är svag för hortensior. Nu jar jag bytt ut den knall-rosa-röda mot denna snygging. Hortensia 'Magical Four Seasons Wing' heter den. Det är en trädgårdshortensia som byter färg fyra gånger under en säsong. Jag kommer att ha den i kruka, men det går också att plantera den i en rabatt. 'Magical Four Seasons' blir ca 1 m och finns i flera olika färgställningar.

Just nu är denna vit med limefärgade kanter. Mycket snyggt. 

Kopparlönn (Acer griseum), röd sockblomma, kärleksört 'Matrona' och hortensia av okänd sort.

Kopparlönn (Acer griseum), röd sockblomma, kärleksört 'Matrona' och hortensia av okänd sort.

Pilkorgen som hortensian är planterad i kommer från Flyinge Plantshop.

Nu är vi inne på vår andra semestervecka. Vi är hemma och varvar kortare utflykter med hemmadagar. Vi umgås med vänner och familj och tar dagarna lite som de kommer. Helt otroligt skönt.

I morgon tror jag minsann det får bli ett pass i trädgården. Bland annat behöver stengångarna rensas.

Rödbladig kryddsalvia och svart petunia

Rödbladig kryddsalvia (Salvia officinalis 'Purpurascens') och svarta petunior är en fin kombination tycker jag. 

Jag har alltid purpursalvia i kruka. Dels tycker jag om salvia dels tycker jag den är så vansinnigt snygg. Denna vintern överlevde den faktiskt, men det oftast får jag köpa nya plantor på våren. Min teori är att det blir för blött på vintern helt enkelt. Den klarar sig mycket bättre i en väldränerad rabatt.

Sen har vi petunian, den klbbiga sniglemagneten med tantvarning som dessutom inte är fin efter regn. Detta till trots köper jag varje år petunior. Favoriten är den sammetssvarta, men gillar också djupt röda och blekt gula. 

 

Städning pågår

Tyvärr måste man städa även om det är semester. Semester innebär ju dock att man har lite mer tid och om man har gott om tid kan man ju passa på att rensa ut lite också. Maken körde precis i väg till återvinningen med både grejor som ska slängas och grejor som ska skänkas. Underbar känsla. Jag andas lite lättare och kan i kväll lägga boken jag läser på sängbordshyllan istället för på golvet. Bara en sån sak.

Önskar dig en skön fredag!

Regnbågsbräken - Athyrium niponicum ‘Pictum’

Regnbågsbräken (Athyrium niponicum ‘Pictum’) är så makalöst vacker. Jag har planterat den i min "lund" under körsbärsträdet och i en stor gummikruka.

Regnbågsbräken som blir ca 45 cm höt trivs i halvskugga-skugga och vill ha en fuktig, humusrik jord. Regnbågsbräken trivs inte på blåsiga lägen. 

De metallglänsande bladen som går i silvergrönt och purpur är otroligt effektfulla i ett skuggigt läge. Om du inte har plats i någon rabatt så kan jag varmt rekommendera att sätta den i kruka i ett skuggigt läge.

En eftermiddag i solstolen

Här har jag suttit och läst hela eftermiddagen. Så otroligt härligt. Läsning är en viktig ingrediens på min semester. Just nu läser jag 'Ljuset vi inte ser' av Anthony Doerr. En riktigt bra bok som jag varmt kan rekommendera. På däcket syns spår efter min kvällsvattning. 

Utsikten från solstolen. Bambun växer så det knakar, lavendeln står i blom och blodtopparna är på väg att slå ut. Inte alls dumt.

 

Nedklippt daggkåpa

Jättedaggkåporna (Alchemilla mollis)var fortfarande fina, men efter att både Claus Dalby och Elin (Trådgårdstid) deklarerat att de klipper ner bland annat daggkåporna fick jag för mig att göra likadant. Jag burkar bara klippa ner de vissnade blomstjälkarna, men nu ville jag också ha ett nytt fräscht bladverk som kommer vara fint hela hösten....

Jag kan väl säga så här. När jag väl hade satt saxen i grannlåten så ångrade jag mig direkt. Vi åker ju inte bort i juli, utan kommer att vara hemma under största delen av semestern. Nu ska vi gå och titta på det tråkiga i ett antal veckor. 

Ja, så här blev det. Nu är det gjort och både inomhus och utomhus har jag vaser fyllda med härligt limegult fluff. Nu hoppas jag att ett nytt härligt grönt bladverk växer upp i ett huj. Som det känns idag kommer jag nog nöja mig med att klippa bort de vissna blommorna nästa år.

Ha en riktigt skön lördag!

Tuvtåtel - Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’

Sommarkväll. De sista strålarna letar sig ner i trädgården och träffar det nyplanterade gräset tuvtåtel 'Goldschelier' (Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’)

Tuvtåtelns skira vippor i motljuset. HÄR kan du läsa mer om det vackra gräset.

Höstsilvarax 'Brunette' tillsammans med utblommade allium. 

Idag börjar min semester. Jag älskar mitt jobb, men just nu behöver jag ladda batterierna och tanka ny energi. 

Ha en riktigt skön fredag!

Allium 'Ambassador' igen....

Japansk lönn 'Margaret Bee' (acer palmatum 'Margaret Bee'), vinca minor 'Alba', hosta 'Gold Standard', hakonegräs (Hakonechloa macra), Miscanthus Sinensis 'Malepartus', klot av ideran och liguster, alunrot 'Palace Purple' (Heuchera 'Palace Purple')

Japansk lönn 'Margaret Bee' (acer palmatum 'Margaret Bee'), vinca minor 'Alba', hosta 'Gold Standard', hakonegräs (Hakonechloa macra), Miscanthus Sinensis 'Malepartus', klot av ideran och liguster, alunrot 'Palace Purple' (Heuchera 'Palace Purple')

Jag ber om ursäkt, men ni får faktiskt stå ut med några bilder till med dessa fantastiska allium 'Ambassador'. Jag tycker att de är så snygga där i grönskan att jag bara går omkring och spinner. 

När solen tittade fram efter regnet och lyste på hostorna var jag ju bara tvungen att hämta kameran.

Ha en riktigt fin "mitt-i -veckan-dag"!