Aprilväder i juli

Nä, nu räcker det! Ett stilla sommarregn känns helt ok ibland, men ett igår fick jag nog när det både vräkte ner och haglade på samma gång.

I går var det dessutom så att jag skulle få besök av långväga trädgårdsgäster. Då vill jag ju att trädgården ska visa sig från sin bästa sida. Tråkigt nog regnade hela tiden. Det var i alla fall jättetrevligt att stifta bekantskap med trädgårdsgruppen "Shyssta häckar".

En stund efter slutade det att regna och solen tittade fram. "Schyssta häckar", ni får komma tillbaka!!! 

Ha en fin tisdag!

Juni månad

Så lämnar vi första sommarmånaden. Juni gick i ett rasande tempo. Malmö Garden Show inledde månaden. Jätteroligt och absolut värt allt slit. En nära vän har lämnat jordelivet och är mycket saknad. En lite vovve har bytt flock och flyttat hem till mina föräldrar. Trädgården är grön. Barnen har äntligen sommarlov och jag ser fram emot semestern som börjar i nästa vecka.

Ha en fin start på veckan!

Kaffe med utsikt

Ruskakopp och höganäskrus med daggkåpa.

Ruskakopp och höganäskrus med daggkåpa.

Regnet fortsätter att strila ner även idag. Det regnar på ett bra sätt. Ibland kommer det lite mer ibland lite mindre, men under en lång tid. Inga häftiga skyfall som marken inte kan tillgodogöra sig. Det blir bra det här. Men, snart får det vara nog med regnandet. Man vill ju ha lite sol också och framförallt uppehåll så att det är trevligt att vara ute igen.

Idag blir det långa kaffestunder i soffan med bästa utsikten. Inte alls dumt det heller. 

 Ha en skön lördag!

Allium 'Ambassador' - fortsättning

Eftersom jag fick en hel sopsäck full med fantastiska allium 'Ambassador' av min vän Karolina (@karolinalansmansgarden) kunde jag sprida ut dem lite. Det gäller att plantera dem bland växter som döljer bladen som man ska veta är enorma.

Men visst blev det snyggt här också? Här står de bland glansmiskantus 'Malepartus', hosta 'Gold Standard', alunrot 'Palace Purple', hakonegräs och klot av idegran och liguster. 

Ett riktigt fint blickfång som behövs innan miskantusgräset gör jobbet.

Lila är ju bara så snyggt till grönt. Nu håller jag tummarna att vi inte får de häftiga regnskurarna man pratar om. Jag vill gärna att mina nya älsklingar ska hålla några dagar till.....

Ha en fin torsdag! 

Allium 'Ambassador' i min trädgård

Det finns allium och så finns det allium från Länsmansgården. När min vän Karolina (@karolinalansmansgarden) häromdagen frågade mig och jag var intresserad av några allium 'Ambassador' från hennes trädgård var jag inte sen att tacka ja. Har ni sett på maken? Är de inte magnifika?

Jag skulle nog säga att det precis vad både jag och min trädgård behövde. Just nu är det nämligen blomstiltje i min trädgård och jag går här och knorrar lite. Varken de tidiga hortensiorna eller blodormroten har kommit igång.

De lila (enorma) bollarna i allt det gröna blev hur snyggt som helst.

Jag spinner som en katt och njuter av alla vinklar. 

Jag fick en hel sopsäck full och i morgon ska jag visa var jag satte resten.

Tack snälla Karolina!

Karolinas blogg hittar ni HÄR.

Elins trädgård

Vad kan väl vara bättre än en sommarkväll i en underbar trädgård...... 

Tre sköna damer; Åsa till vänster, Elin i mitten och Karolina till höger.

Tre sköna damer; Åsa till vänster, Elin i mitten och Karolina till höger.

..........tillsammans med goda vänner. I går var jag, Åsa (@gardenasa) och Karolina (@karolinalansmansgarden) hembjudna till Elin (@tradgardstid). 

Ros 'Constance Spry' i en ställning som knappt syns. Är den inte ljuvlig?

Ros 'Constance Spry' i en ställning som knappt syns. Är den inte ljuvlig?

Vi började såklart med en trädgårdstitt på djupet. Elins trädgårdsstil med rosor, pioner, hortensior, allium, nävor mm, mm, är klockren till det gamla charmiga huset.

Kanse har Elin södra Sveriges mysigaste växthus. Murar av gammalt tegel och trä målat med linoljefärg. Högt i taket och utrymmer får både växter och människor. Förtjusande är ordet.

Den lilla köksträdgården är fyllt med både grönsaker och blommor. Elin driver upp mycket från frö, något som imponerar starkt på mig.

Växthuset är fyllt med tomater, chili, pelargoner och ett stort citronträd.

Här sitter jag och får nästan nypa mig i armen så bra jag har det och så fint allting är.

Pelargonen till vänster heter 'Apple blossom.'. Fullständigt ljuvlig. Elin är en fena på att göra vackra buketter och dukningen var så somrig den kunde vara.

Här är det vilpelargonen 'Australe' som väller över kanterna och blommar hysteriskt. 'Australe' ar en av mina favoriter och jag brukar köpa en ny varje år. Elin övervintrar sina i ett bubbelväxthus som hon ställer i det stora växthuset. 

Ja, här njöt vi hela kvällen tills det blev mörkt av härliga samtal och god mat och dryck. Tack Elin för en underbar kväll i din fantastiska trädgård. 

De här tjejerna har fina bloggar också må ni tro. 

  • Elins blogg 'Trädgårdstid' hittar du HÄR
  • Åsas blogg 'Trädgård på djupet hittar du HÄR
  • Karolinas blogg 'Länsmansgården design' hittar du HÄR

Hakonegräs och hortensia

Bland det snyggaste jag vet är hakonegräs (hakonechloa macra). Det tar några år innan det vuxit till sig ordentligt, men sen blir man rikligt belönad. I bilden syns också en syrenhortensia 'Silver Dollar' som jag satte i höstas efter att jag haft den i min idéträdgård på Sofiero. Är spänd på hur den kommer att leverera. 

Hakonegräset i motljus. HÄR kan du se fler bilder på hur det ser ut på vintern. 

På gång är också denna hortensia som jag inte vet namnet på. Otroligt retfullt.

Jag har annars haft en lite jobbig tid. En nära vän till mig har efter en tids sjukdom gått bort och jag saknar henne mycket. Hon var betydligt äldre än jag, men vi kom att stå varandra nära och träffades ett par gånger i veckan året om. Vårt stora gemensamma intresse var våra hundar. Nu har min väninnas yngsta tik flyttat hem till mina föräldrar och det har blivit hur bra som helst. 

I kväll ska jag dock roa mig. Jag ska på lyxigt trädgårdsbesök med middag och umgås med kära vänner. Jag tar med mig kameran och hoppas ta några fina bilder.

 

Hosta 'Francee' och 'Gold Standard'

Hostor är så snygga när de har hela och fina blad. Än så länge ser det bra ut, men jag vet inte hur länge jag kan hålla sniglar och snäckor stången. Jag lägger ut snigelgift och går på snigeljakt så ofta jag kan. Jag borde går oftare, men orkar faktiskt inte riktigt. 

Hosta 'Francee' (med vit kant) och hosta 'Gold Standard' i kruka år två av mina favoriter. Tyvärr är sniglarna och snäckorna mycket förtjusta i just 'Gold Standard'. 

Lite längre bort syns städsegrön skuggröna (Pachysandra terminalis). Den bryr sig sniglarna inte alls om. 

Det blev en lite annorlunda midsommardag för mig. Jag har både umgåtts med familjen och jobbat en del. I morgon ska jag träffa kunder och visa en skiss på deras entrésida. Måste erkänna att jag är mycket nöjd med mitt förslag. Hoppas att det faller i god jord.

Ha en riktigt skön kväll!

Taklök - Sempervivum

Visst är den söt, taklöken? Denna har jag haft i kruka i flera år. Det går hur bra som helst. Viktigt dock att den inte blir för blöt om vintern. Taklökar vill ha torrt om fötterna.

I går kväll hade jag trädgårdsbesök av vårt "byagäng". Fyra trädgårdar invaderades igår av 29 glada damer och en man. Vi avslutade i  min trädgård med kaffe och kaka. Kvällen var så underbara en försommarkväll kan vara och jag ville aldrig att den skulle ta slut.

I kväll kommer ett nytt gäng. Jag hälsar Landskrona trädgårdsförening varmt välkomna. Tyvärr blåser det lite idag, men så länge regnet inte står som spön i backen så är jag glad.

I morgon bär det iväg till Copenhagen Garden Show. Det ska bli så spännande och inbjudan lovar både bubbel med prinsessan Mary och träff med andra bloggare och instagrammare. En massa annat trevligt står också på programmet. Kameran hänger så klart med.

Ha en fin tisdag!

 

Trädäck med rum

Ett generöst trädäck är härligt, men stora kala "dansbanor" blir aldrig trevliga att vistas på. Vi har delat in vårt däck i olika rum. Här ser man "solplatsen" I förgrunden tuvrör 'Karl Foerster' (Calamagrostis 'Karl Foerster') i kruka.

Som rumsavdelare mot "kvällssolplatsen" har jag ställt två stora krukor med klätterhortensior (Hydrangea anomala ssp. petiolaris).  Framför står en kruka med ett fikon.

Jag vill ha mycket grönt. Längs med bodväggen där det nästan enbart är skugga har jag planterat strutbräken (Matteuccia struthiopteris) i stora krukor. På planket klänger skogsklematis "Paul Farges" (Clematis Vitalba 'Paul Farges') och från utsidan har ett vildvin, till min stora glädje, letat sig in.

Ha en fin start på veckan! I kväll ska vi ha trädgårdsvandring i vår trädgårdsgrupp "Tre Byar". Idag ska vi njuta av fyra trädgårdar i vår lilla by. Vi kommer avsluta i min trädgård med kaka och kaffe. Vi har väldigt trevligt och jag ser verkligen fram emot kvällen.

Kruka av cortenstål

Till min idéträdgård på Malmö Garden Show ritade jag bland annat några några krukor i cortenstål som en smed tillverkade till mig. De är ju bara så snygga! Här har jag fyllt en av dem med tuvtåtel ‘Goldschleier’ (Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’). 

Jag fick många frågor om både vattenspegel och krukor på Malmö Garden Show. Om du är intresserad går det att beställa via mig.

Vilken ljuvlig helg vi har haft. Både jag och maken har njutit av att både var och arbeta i trädgården. Jag har flyttat på några växter, stödplanterat lite här och var och klippt våra klot och kuber av idegran. 

Många fikor har hunnits med och nu ska det grillas. Ha en riktigt skön kväll!

 

Tuvtåtel - Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’

I min idéträdgård på Malmö Garden Show hade jag detta gräs, Tuvtåtel ‘Goldschleier’ (Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’). Ett intressant gräs för oss som har lerjord. Den klarar till och med styv lerjord. Tuvtåtel trivs i fuktig jord i sol-halvskugga. Den blir ca 40 cm hög och får ljusgula ax som blir ca 80 cm. Det är en  trevlig höjd och jag bestämde mig för att prova den i min trädgård. 

Nu är det alldeles nyplanterade och det kommer bli större effekt när axen blir gula.

Men eftersom det är fullt överallt måste något bort. Jag flyttade på Tuvrör 'Overdam' som nu huserar i en kruka invid boden. Inte så dumt det heller. I bilden syns också lönnarlunrot 'Palace Purple', hasselört, häck av buxbom ock ett klot av idegran.

Önskar dig en riktigt härlig lördag!

Dags att klippa buxbom

Ullungrönn, alunrot 'Palace Purle', idegranklot, japansk lönn 'Ogange Dream', ligusterklot och hasselört.

Ullungrönn, alunrot 'Palace Purle', idegranklot, japansk lönn 'Ogange Dream', ligusterklot och hasselört.

För er som har buxbom - nu är det tid att klippa! Buxbom ska helst klippas en molnig dag och regnar det sen lite är det ännu bättre.

I går började jag med att klippa den låga häcken. Perfekt skön kväll i går och idag är det molnigt och har regnat hela natten. 

När jag har klippt buxbomen får den också lite extra näring. Jag får aldrig till det perfekt, men tänker att det är i alla fall bättre än det var förut. Kloten klipper jag med en vanlig hushållssax, medan häcken klipps med häckklippare.

Idag är det skolavslutning och sen väntar ett härligt sommarlov för barnen. De nu ganska stora barnen (14 och 16) firar idag med sina kompisar. Mamman som hade sett fram emot det traditionsenliga sommarlovsfikat får inse att det är nya tider nu (hahaha).

Ha en riktigt fin fredag!

En Almbackenträdgård tar form

En Almbackenträdgård tar form. Efter dagens konsultation passade jag på att inspektera arbetet i en trädgård jag designat. Ligusterhäcken mot grannen och oxelhäcken (den spretiga som ska tas ned i höjd och klippas in) fanns redan. Gångarna och storgatsten är på plats. Likaså planteringslådorna i cortenstål och vattenspegeln (också i cortenstål) som skymtar lite längre bort. Gräset rullades ut i fredags. Jag är jättenöjd med arbetet och ser fram emot när växterna kommer på plats. 

Här syns vattenspegeln i corten och lite längre bor odlignslådorna.

På entrésidan är killarna i gång att sätta smågatsten. Det blir så snyggt! 

Snyggaste uppfarten på gatan! Smågatsten i bågar är klassiskt vackert.Jag samarbetar med bästa killarna hos Johan Larsson & son.

 

Under magnolian

Blickfånget från matplatsen utomhus och soffan inomhus. Ni som har hängt med länge känner precis igen er, men för dig som är ny läsare vill jag berätta vad det är vi ser. Trädet är en praktmagnolia som är ca 25 år gammal. De stora kloten är norsk brudspirea som jag klipper hårt. Till vänster jättedaggkåpa och till höger klätterhortensia och hakonegräs i krukor. Fågelbadet i sten köpte jag får många år sedan. 

Här kikar vi in under magnolian ur en annan vinkel. Blomsterfunkia 'Francee' trivs i skuggan och den torra jorden. De smala vita kanterna lyser upp fint i skuggan. Under magnolian växer också julrosor (som trivs sådär) och hasselört som har brett ut sig enormt. Egentligen är det lite för torrt för den tror jag, men den ger inte upp. Det är inte helt enkelt att få saker att trivas i den torra skuggan under en magnolia som har både känsliga och ytliga rötter. Nu ger jag hasselörten en chans till annars kommer jag prova med sockblomma.

Typiskt juniväder här. Regn och sol om vartannat och så lite vind på det. Det är nu jag behöver ett växthus att vara i. Just nu har tankarna svävat ut lite och jag föreställer mig att jag har en liten studio/växthus/orangeri/ateljé där jag också kan sitta och jobba. Vore inte det trevligt?

Önskar dig en fin tisdag!

Entrésidan är grön och skön

Just nu är det mycket grönt och frodigt på entrésidan. Precis som jag vill ha det. Buxbomskloten är ännu inte klippta, men har en härlig fräsch grönska. Järnekarna på stam klippte jag ner hårt för något år sedan. De är nu åter stora och fina och inte minst, täta. Under järnekarna har jag ersatt den kaukasiska förgätmigejen med småbladig murgröna 'Grafik'. Jag vill att det ska vara så grön som möjligt, året om.

Jag brukar klippa mina klotrobinior vartannat år. Inte i år alltså. 

Tyvärr är jag inte ensam om att älska funkior. Här har det kalasats på snygga 'Gold Standard'. Jag känner inte riktigt att jag orkar hålla alla snäckor och sniglar stången. Funderar på att ersätta funkiorna på entrésidan med blekgul sockblomma.

Nu ska jag i alla fall ut en sväng och jaga sniglar....

 

Karnagården

En regnig och ruskig kväll i förra veckan hade jag tillsammans med ett gäng trädgårdsentusiaster nöjet att besöka Anneli som bor på fantastiska Karnagården som ligger på Söderslätt. Jag har länge följt Annelis på hennes härliga blogg "Karnagården" och var jättenyfiken på att se alltihop i verkligheten. Anneli och hennes man Jonas har totalreoverat bostaden och återskapat och nyskapat trädgården under 10 års tid. Jag är så glad att jag fick uppleva Karnagården nu eftersom den magnifika gården snart kommer ut till försäljning.

Ljuvligt växthus med öppen spis, grusgångar och välklippta ligusterhäckar.

Överallt mängder av allium. Längst ned i bilden står ett 100-årigt, helt osannolikt äppelträd. Det sägs att Karnagårdens herre för vid förra sekelskiftet fick äppelträdet gratis eftersom det var så fult. Det visade sig vara en mutation och skott från trädet får precis samma växtsätt. 

Det växer precis som vresbokar. Hur häftigt som helst!

På gården finns ett gammalt kapell som också är byggt kring förra sekelskiftet. Historien säger att husbonden smög sig undan hit och tog sig en sup. På väggen hänger ett litet skåp, precis lagom för en flaska och några snapsglas.

Längst ned en liten damm. Många guldfiskar har stoppats i, men hägern tar dem alla. 

Allium 'Mont Evereste' lyser upp.

En del av trädgården består av en sk "sunken garden" med rosir och fontän.

Så snyggt med flera glanskörsbär planterade tätt ihop kring statyn av en simhopperska.

Huset var precis som trädgården en häftig upplevelse. Tack snälla Anneli för att vi fick komma!

Funkia och krypkotula

Nu är funkiorna som allra finast. Fräscht gröna och utan snigelangrepp. Här syns en grön som jag inte vet namnet på och lite längre bort funkia 'Gold Standard'.

In the djungle.......Till vänster en stor hosta i kruka som jag inte heller vet namnet på. Den grävde jag upp i en rabatt för många herrans år sedan. 

Funkia 'Gold Standard', hasselört och krypkotula som brer sig ut över stengången. Mossa mellan stenarna tycker jag bara är fint.

Blommande krypkotula. Visst är det bedårande?

Önskar dig en riktigt härlig fredag!