Semestern inleds med regn och bokläsning

Första semesterdagen och det regnar.  I går låg jag i soffan hela dagen och sträckläste ut "Kvinnan i rummet" av Jussi Adler-Olsen.  Mycket välskriven och spännande! Idag känns det som jag måste städa lite innan jag förtjänar att slänga mig i soffan med en ny bok. När jag har städat ska jag också plocka in några kvistar lavendel så att det blir lite sommarkänsla i huset.


Ut med stäppsalvia och in med solhattar

Idag bestämde jag att nu skulle stäppsalviorna minsann klippas. Lite i senaste laget men jag hoppas på det bästa. Gissa om jag blev glad när den första solhatten slog ut idag. En riktig favorit i trädgården. Tyvärr har solhattarna liksom stäppsalvia 'Caradonna' inte kommit som de brukar i år. Jag har stödplanterat några men skulle satt många fler ser jag nu.


"Tjo vad det veftar i kåftan"

"Tjo vad det veftar i kåftan". Så skrev ett barn som nu är vuxet och som jag känner mycket väl. Och så säger vi i familjen när det blåser. Fy tusan vad det blåste igår. Solen strålade men vinden levde rövare i min trädgård. Jag gillar det inte! Idag fläktar det också en del men på en mer acceptabel nivå.

 I kväll ska jag ha trädgårdsbesök. Alla som visade trädgårdar i vår lilla by när det var tusen trädgårdar träffas nu i efterhand och besöker varandras trädgårdar. Jättetrevligt! Tack Anna (med bloggen Annas Pinnar och Perenner) för ett mycket bra initiativ!

Oxalisen gillar till exempel inte när det blåser.

Efter trädgårdsbesöket i kväll är det dags för mig att klippa ner daggkåpan och stäppsalviorna. I år har jag dragit mig för att klippa ner stäppsalviorna då de varit så klena. Litar inte riktigt på att de kommer igen utan bara ser trista ut resten av sommaren. Har inte bestämt hur jag ska göra riktigt...




Knallblå lobelia

Alla som känner mig vet att jag gillar "mycket". Så också när det gäller blommor. Jag vill ha massverkan. Min trädgård har en lugn färgskala men några färgklickar behövs allt. Knallblå kantlobelia i en vid kruka är läckert.
Också i en lite mindre kruka...
Det är hög tid att klippa ner stäppsalviorna men eftersom de varit så klena i år har jag dragit mig för det. Litar inte riktigt på att de kommer igen. I kväll ska jag ha ett kärt gäng på middag men i morgon kväll måste jag ut med saxen.

Vattnar nyplanterat

Vilket härligt sommarväder vi har haft i helgen. Idag tog maken, tösen, vovven och jag en tur till en närbelägen sjö för svalkande dopp. Mitt första i sommar faktiskt. Nu går spridaren över det nyplanterade. Kvällen är  underbar!
Ser ni en liten blå blomma i bilden ovan. Det är den förföriskt vackra klematisen Durandii. Den blå färgen är verkligen fantastisk. Men det är en, i mina ögon, helt värdelös sort. Klättrar inte av sig själv och är inte vidare lättflörtad. Jag skulle aldrig köpa den igen kan jag säga. Slänga bort den kan jag dock inte.
Önskar dig en riktigt skön söndagkväll!

Här sitter jag

Jag har just varit och hämtat hem vår lilla tjej (11 år) från fem dagars gymnastikläger. Jätteroligt har hon haft och jag pustar ut. I hennes ålder ville jag knappt sova borta enendaste natt. Längtade alltid hem.

Nu sitter jag alltså parkerad på en av mina portugisiska pallar med en kaffekopp i handen och tittar på allt hon har lärt sig. Tänk vad hon kan! Trevligt också att se trädgården från detta hållet. Jag konstaterar också att studsmattan faktiskt inte gör mycket väsen av sig där den står. Sen hade ju såklart ett växthus blivit ett riktigt smycke. Jag bidar min tid....

Stäppsalviorna sjunger på sista versen nu. Jag skulle egentligen vilja klippa ner dem men eftersom jag ska ha trädgårdsfolk på besök nästa vecka drar jag mig för det. Dessutom är humlorna glada och det är ju också viktigt.

Entrén före och efter

En smal remsa på norrsidan. Hur gör man den trevlig och grön? Så här gjorde vi. Vi har delat in området i två delar, en grön och en funktionell med sopskjul och cykelskjul.
Så här såg det ut innan. Ingen rolig syn. Här har vi precis byggt till huset och kände oss ganska färdiga invändigt. Nu var det dags för utsidan och vi började med entrén.

Jag vill passa på att tacka för alla underbara kommentarer jag får. Det värmer i hela kroppen och jag blir så glad.

Oron för pilen befogad

Idag har min granne besök av en arborist för att ta in kronan på sin björk. Jag passade då på att rådfråga om vår stora pil. Vi är oroliga för att den ska trilla i en kraftig höststorm. Vi hade en lika stor pil i "andra hörnet" av trädgården som trillade i en storm för några år sedan. Nu är det ju inte så att man lättvindigt sågar ner stora träd. Vi älskar pilen! Den gör så mycket för känslan i trädgården.
Vi talade om att ta in kronan men eftersom den redan är gles så var det inte riktigt aktuellt. Så talade vi om knuthamling. Det innebär att man tar in grenarna en bit och sen får det slå därifrån. Inte vanlig hamling alltså. Det kunde vara ett alternativ men.....
.......så upptäcktes detta. Myror på väg in i stammen. Det tyder på en hålighet i stammen som gör trädet extra skört. Rådet var faktiskt att ta ner trädet men att vi gör det i ett par steg. Tar in det rejält först och sen i nästa steg tar bort det. 

Mycket sorgligt det hela men det hade varit ännu sorligare om trädet hade trillat in över trädgården och förstört allt. Jag är såklart redan igång och funderar på vad vi ska plantera istället. Vi ska ha ett stort träd, det är säkert. Mina tankar går just nu mot ett Korstörne, Gleditsia triacanthos. Det är ett träd som blir stort men med en gles krona. Ett vackert träd som släpper in ljus på tomten. 

Usch! Summa sumarum är inte detta alls kul men tyvärr har vi nog inget val. 

UPPDATERING! Talade precis med "chefsarboristen" och han menade på att vi visst kunde ta in kronan. Jippi!! Då börjar vi med det. Detta kommer vi nu att göra i augusti. Då ska vi i alla fall kunna sova lugnt i höststormarna.


Jag - en hemmakatt

Jag är en riktig hemmakatt och njuter så av att bara vara hemma när jag är ledig. Morgonrundan i trädgården och sen förmiddagsrundan och lunchrundan och eftermiddagsrundan och kvällsrundan. Knipsar och knopsa lite när jag passerar något. Däremellan vill jag helst sitta med en kaffekopp i handen och läsa en god bok eller bläddra i en tidning. Så är det på sommaren. På våren är jag mycket mer aktiv med alla projekt och planteringar i rabatter och krukor.

Det blev snyggt, med den röda lönnen ('Margaret Bee') mot hostan 'Gold Standard'. Jag smackar förnöjt när jag tassar förbi. Gräset på bilden ovan är Miscantus 'Ferner Osten'.

En fantastisk dag!

Jag säger bara WOW! Vilken dag! Igår hittade runt 700 personer till min trädgård. Är inte det helt fantastiskt? Detta när det dessutom regnade mesta tiden. Det är sanna trädgårdsentusiaster det. Jag misstänker att den stora artikeln om min trädgård i Sydsvenska Dagbladet i lördags bidrog till anstormningen. Så fantastiskt roligt det var och så glad jag är att ni alla ville komma. Jag är rörd och lite tagen av allt beröm och positiv respons. Flera hade dessutom kört långt för att komma hit. Så många härliga möten. Jag önskar jag hade hunnit prata med fler. Till alla som var här vill jag säga -TACK FÖR ATT NI KOM!




Idag ska jag gå en långpromenad i skogen med Myran och sen mest gå runt och lukta på mina blommor. Trädgården är lugn och stilla igen. Givetvis regnar det inte....

Öppen trädgård den 29:e juni

Nu är det inte många dagar kvar innan "Tusen trädgårdar" går av stapeln. Söndag 10-17 är ni hjärtligt välkomna! Klicka på bilden till höger för vägbeskrivning.  I Södra Sandby, där jag bor, har inte mindre än 9 familjer valt att öppna sina trädgårdar. Helt fantastiskt! Efter att ha varit runt på ett antal trädgårdsrundor kan jag rekommendera er att åka till en ort där många håller öppet. Man hinner med så många fler trädgårdar då:).

Jag läser väderprognosen med fasa.....igår såg det ut som rena katastrofen på söndag men idag ser det faktiskt lite bättre ut. Det vore väl sjutton! En sak är i alla fall säker och det är att vädret kan jag inte påverka. Annars börjar jag faktiskt känna mig redo. Nu ska jag bara se till att göra klart en ritning på trädgården. Den kommer såklart på bloggen också. 

Idag har jag duk på bordet och dynor på stolarna under körsbärsträdet. Det vill jag minsann kunna ha på söndag också. Lite stylat vill man ju ha det. 
Myran är som alltid med matte. Bästa, bästa vovven!



Att skapa ligusterklot

"Om man inte vet vad man ska plantera, kam man alltid sätta ett klot". Så säger min vän Katarina (Katarinas trädgård) och jag kan inte annat än att hålla med henne. Det funkar i princip alltid. I alla fall om man är tokig i klot, vilket jag är. Annars också förresten:).

Det är dessutom jättekul att forma små klot och se dem växa. Nu, när favoriten buxbom lever på lånad tid, har jag övergått till liguster, idegran och spirea. Det går faktiskt förvånansvärt fort från spretig buske med några pinnar till ett, om än litet, klot.

Klotet till höger på bilden (det andra är ett rufisgt buxbomsklot) är började jag forma för tre år sedan och jag tycker minsann att det har blivit både stort och fint.

Runt kloten har jag planterat hasselört som trivs ypperligt och frösår sig villigt.
I våras satte jag ytterligare några i min "lund". Jag köper billiga barrotade plantor och klipper ner dem hårt. På några ställen satte jag tre ihop (eftersom jag är lite otålig) men det funkar utmärkt att sätta bara en också. Jag försöker hitta riktigt väl förgrenade exemplar.  När de börjat växa är jag på dem hela tiden och knipsar så att de ska förgrena sig. Man vill ju att de ska bli riktigt täta, inte minst för att de är snyggare på vintern då också.



Nu drar det ihop sig till "Tusen Trädgårdar" på söndag.
 Välkomna!


Bambubersån

Bambubersån är ganska rufsig. Bambuplantorna är i varierande storlek där vissa är lite mindre medan andra växer hej vilt. Det gör inget. Min trädgård är på många sätt välordnad och därför måste det får vara lite vilt på något ställe. Det får ju inte bli tråkigt.

Fågelbadet är välbesökt och nytt vatten krävs nästan varje dag. Lite räfsande innan söndag får det nog också bli....




Jag är tillbaka med....

.....en svart petunia. Petunior har jag nog aldrig haft men när jag för några dagar sedan stötte på denna mörka skönhet kunde jag inte motstå den. Som svart sammet. Fin tillsammans med basilikans mörka stjälkar.


Hoppas ni har haft en riktigt skön midsommar. Själv har jag både firat midsommar och varit på bröllop nummer två i Stockholm. Därav min frånvaro på bloggen.

Nu börjar det dra ihop sig till Tusen trädgårdar som går av stapeln nästa söndag. Jag knipsar o knopsar, rensar och fixar och ser allt som "måste" göras.

Alunroten 'Palace Purple'

Att stäppsalviorna (främst Caradonnan) inte är på topp i år är ett faktum. Jag kan dock med glädje konstaterat att alunroten 'Palace Purple' mår prima och är hur fin som helst.

I år har dessutom ligusterkloten vuxit till sig och är riktigt snygga och ser faktiskt ut som klot. I framkant syns den snart överblommade revsugan som, milt uttryckt, täcker jorden väl.
Vidare har jag kompletterat med ytterligare ett höstsilverax 'Brunette' och ersatt vitlysingarna med vita höstanemoner. Tyvärr kom de i jorden lite sent och har inte hunnit komma upp så det gröna syns än. Det kommer att bli snyggare om några veckor. Lite grönt behövs allt för att bryta upp det röda.


Till slut en helhetsbild.

Några kvällsbilder

Oj, så varmt det var igår. Jag klagar inte och kvällen var ljuvlig. Här kommer några bilder...

Oxalisen är fin i år men jag har behandlat den lite annorlunda. Förra året (och året innan ) tog jag in den i huset efter vintern i förrådet. Då vaknade den snabbt till liv men blev ranglig. I år fick den stå ute hela våren. Det tog mycket lång tid innan den vaknade till liv men nu är den tät och kompakt.
De små japanska lönnarna verkar trivas i sina krukor. Här tillsammans med alunrot. Jag fick en fråga om vilken sort hostan i krukan är. Har faktiskt ingen aning. Den fanns i trädgården när vi flyttade in och jag grävde helt sonika upp den och satte i kruka.
 Terriern är med..

 Fåglarna har flyttat ner till hasselörten och kloten.



Stäppsalviorna blommar för fullt och tyvärr tror jag de kommer vara utblommade till den 29:e. Typiskt!