Från andra hållet och nyheter i krukorna

Jag kom på att jag inte visat några bilder från trädäcket mot köket till. Tror det kan bero på att jag inte är riktigt nöjd med blommorna på bänken. De måst komma upp lite i höjd för att det ska bli snyggt. Hur som helst, så här ser det i alla fall ut.
När vi var uppe i Stockholm på bröllop för någon vecka sedan var jag mycket angelägen om att vi skulle stanna till vid Zetas på vägen hem. Dels är det ju en underbar plantskola och dels vet jag att de säljer vildpelargonen 'Australis' som inte går att uppbringa i på någon av mina favoritplantskolor här nere. Gissa om jag var nöjd när jag plockade åt mig det sista exemplaret.
Jag köpte också en ursnygg basilika, 'Yemenite', som blir stor och blommar hela sommaren.
 Nä, nu måste jag fixa matsäck. Dottern min ska på utflykt. Ha en riktigt skön dag!

Bilder från trädäcket

Här satt jag några gånger under dagen igår. Det gäller att passa på nu när stäppsalviorna blommar. Glad blir jag av binas surr.

Penséerna i krukan har jag ersatt med mörkblå kantlobelia. Enkelt, snyggt och matchar stäppsalviorna och sedan lavendeln!
Taklöken blommar med oemotståndliga små rosa blommor. Söt och tuff på samma gång.

Igår fick jag en fråga dels angående trädäcket under körsbärsträdet, dels angående planteringshålet.

"Har et spørsmål ang tredekket; hva har dere anvendt til å kante rundt dekket på utsiden? Og om jeg får fråge om en ting til: når dere lagde hullet i det store tredekket; hva kantet dere hullet med innvendig? 

- Kanten runt trädäcket under körsbärsträdet är en plåtkant som en plåtslagare gjort. På så sätt kan vi lägga upp jord mot däcket."

- I planteringshålet har vi "väggar" av mineritskiva. Ett ickeorganisk byggmaterial.




I princip klart

Tjohoo! Nu är planteringen under körsbärsträdet i princip klar så när som på några plantor som var slut på plantskolan.

När man sitter på trädäcket under körsbärsträdet vill jag att man ska sitta mitt i frodig grönska. Bladfärgerna går i olika nyanser av grönt, rött och vitvariegerat. Blomningen går i vitt.

Jag har planterat:
-Strutbräken
-Hortensia 'Limelight'
-Rödbladig japansk lönn, 'Atropurpureum'
-Carex 'Ice Dance'
-Vit vinca 'Alba'
-Vit kaukasisk förgätmigej, 'Mr Morse'
-Hosta 'Francee'
-Myskmadra
-Hasselört
-Ligusterklot (de barrotade jag satt har inte slagit ut fullt ännu och syns knappt)
-Höstsilverax
-Rodgersia



Vilken underbar dag vi haft idag. Jag har grejat i trädgården hela dagen. En långpromenad i skogen med en god vän och Myran har jag också hunnit med. I kväll gick jag runt och bara njöt av fågelsång och min trädgård. Här trivs jag!



Klätterhortensior i blom

Förra året bjöd klätterhortensiorna inte på så många blommor men i år får jag igen med råge. Växer så det knakar gör den också. Växer på bra gör också bambu 'Bimbo' som verkar stormtrivas här på norrsidan.

Klotrobiniorna börjar efter beskärningen få tillbaka sina fina bollkronor.
Idag hoppas jag på att få en hel del gjort i trädgården. Håller tummarna för uppehållsväder. I morgon bär det av den sväng på nordvästra Skånes trädgårdsrunda. En tradition jag inte vill missa.

Ha en riktigt skön fredag och nationaldag!

Hostor och en snygg kombo

Det vill inte riktigt sluta regna. Då jag har en hel del nyplanterat klagar jag faktiskt inte. Växterna jag planterat är dessutom av det slaget som gillar fukt.

Hostorna är så häftiga nu. Här är några i kruka. Peppar, peppar har ingen ätit på dem än. Blommorna som kommer knipsar jag av direkt. Det är de fantastiska bladen jag gillar.

I bersån.
I komposthörnan lyser hosta 'Francee' upp framför tujahäcken.

Röda blad mot limegula hostor. Snyggt! Det är den japanska lönnen 'Margaret Bee' tillsammans med hosta 'Gold Standard'. 'Gold Standard' ser ofta ganska trist ut när man ser den på plantskolan men när den fått växa till sig några år är den en riktig snygging.

Frodigt är ordet

Oj, vad det växer! Regn och sol om vartannat gör verkligen susen. Morgonen idag var riktigt skön. Det var alldeles blött och fuktigt efter nattens regnande men varmt och stilla och det doftade underbart.

Idag några bilder på trädäcket. När jag nu ser krukan med de nerklippta penséerna så "vetesjutton" om jag ska behålla dem. Tror jag fyller den med mörkblå kantlobelia istället.
 Har du en helskuggig plats vill ha massor av grönt.....sätt strutbräken! Jag älskar dem!


Järnekarna

Hur går det för järnekarna jag klippte tidigt i våras då? Jo tack, det går alldeles utmärkt. Massor av nya skott slår överallt. Jag tyckte att jag klippte dem hårt men nu tänker jag att jag kanske skulle tagit i ytterligare. Nåväl, nu vet jag i alla fall att det funkar. Jag har varit noga med att vattna dem under våren och jag tror minsann att de kommer att vara gröna till "Tusen trädgårdar".

Så här såg de ut innan "tuktningen". Efter förra sommarens torka gulnade och trillade alla bladen inifrån. Resultatet blev spretiga glesa bollar som inte gjorde en människa glad.
 Efter. Bara grenar. Länge gick jag och väntade på att något skulle hända...
Såhär ser det ut nu. Överallt kommer små röda skott som blir till gröna fina blad. 

Vad är det med stäppsalviorna i år?

Så här såg det ut hos mig förra året, visserligen lite senare men ändå. I år beter sig stäppsalviorna inte alls som jag vill. Vissa plantor växer på och är stora och fina medan andra bara är några blad på marken. Jag blir faktiskt inte riktigt klok på vad som ha hänt i och med att det inte rör sig om alla.





Just nu är vi i full färd med att göra oss redo att fara till Stockholm. I morgon blir det bröllop. Jätteskoj! Farmor och faster kommer att husera här hemma med hund och barn. Önskar er en riktigt skön helg. Jag återkommer med inlägg på måndag.

Fint under magnolian och nyplanterat

Det börjar bli riktigt fint under magnolian. I skuggan lyser hosta Francee upp. I förgrunden är daggkåporna fina men oj vad de brer ut sig. I höst ska det delas och tuktas.


Jag jobbar på med planteringen under körsbärsträdet i sakta mak. I går planterades barrotade ligusterplantor som ska bli fina stora klot. Som marktäckare ska jag fylla på med fler vita vincor. Jag har också planterat strutbräken och en liten, liten röd japansk lönn.


Status på "hålet" i trädäcket

Helgen gick i ett nafs. Här har det trädgårderats, hafts gäster, gåtts skogspormenader, firats morsdag hos föräldrarna.  Det har varit strålande sol och regn i "lagoma" doser.

Nu börjar det växa ihop sig i "hålet" och det ser riktigt trevligt ut. Stäppsalviorna börjar visa knopp vilket är både trevligt och oroande. De får bara inte ha blommat över när jag ska ha öppen trädgård. Lavendeln ser riktigt buskig och fin ut. Lammöronen har vuxit ihop och spireaklotet är riktigt klotformat. Fikonet är segt i starten men nu ser man mer och mer av de fantastiska löven. Bambun är väl den som jag har lite frågetecken kring men det visste jag ju. Bambu trivs bäst i lite vandrande skugga men här är det full sol. När solen steker ser de lite ledsna ut men annars är de gröna och fina och det kommer fler nya små skott.






 Lilla terriern är alltid nära.


Följ med på trädgårdsbesök

I onsdags var jag med Lunds trädgårdsförening på besök i en underbar trädgård stax utanför Lund. En trädgård som trots sin enorma artrikedom och mångsidighet är mycket väl sammanhållen, finstämd och harmonisk. Jag som älskar träd blev grön av avund när jag såg silverpäronet i trädäcket, katsuran, glanskörsbäret, korstörnet, kopparlönnen, himalayabjörken och många fler fler. Dammen med trädäcket som brygga, de uppstammade idegranarna och det formklippta, så vackert! Och visst kan man se sig själv sittandes i lusthuset en lite blåsig eller regnig dag med kopp kaffe eller varför inte ett glas vin.

Nu följer (alltför) många bilder då jag så gärna vill dela med mig av denna pärla till trädgård. Jag vill också rikta ett stort tack till ägarparet som böjd på denna fina upplevelse.

Skön fredag!












Utanför köksfönstren, träd med vackra stammar som kopparlönn och glanskörsbär. En jättefin lönn med vitbrokiga blad 'Drumondii' syns närmast i bilden.

Jag - en produkttestare av en Robomowklippare

Redan förra året fick jag frågan om jag kunde tänka mig att testa Robomows självgående gräsklippare under en säsong och sedan skriva en recension. Det kunde jag. Men, klipparna sålde slut och det "bidde" inget. Vi höll dock kontakten och denna sommaren ska det lilla "fåret" beta hos mina föräldrar. Att jag valde deras gräsmatta istället för vår är enkel. Dels är deras gräsmatta betydligt större, dels har de ingen liten terrier som jagar och skäller och riskerar att göra sig illa. Föräldrarnas gräsmatta är dessutom nyanlagd sedan i höstas vilket gjorde att de omöjligt kunde använda sin åkgräsklippare.

Klicka HÄR för att komma till Robomows hemsida.

Först, en bild på mitt föräldrahem.
Sen en bild på "fåret" från Robomow. Jag är tacksam att den är grön och inte knallgul.....
Micke, som är återförsäljare, hjälpte oss att installera, något vi var mycket glada för.
Nu hoppas vi på en välklippt och lättskött gräsmatta utan problem. Vår största rädsla är faktiskt att den ska bli stulen. Tjiii kommer tjuvarna att få eftersom den inte går att starta utan kod och "dosa". Jag återkommer senare i sommar med en lägesrapport och senare en fullständig recension.

En sista bild på det älskade huset.
I morgon ska jag visa bilder från en fantastisk trädgård jag besökte i går kväll.

Dimhöljd morgon

Min trädgård bjuder på olika stämningar och vyer varje dag. Jag upphör aldrig att fascineras av detta. I morse låg dimman tät och den täta grönskan gjorde känslan mättad och djungellik. Det var varmt och stilla.

I"hålet" börjar det växa ihop. Lammöronen tar för sig och det lilla spireaklotet börjar faktiskt bli just klotformat.
Den gamla hostan i krukan som jag inte vet vad den heter är som snyggast nu. Alldeles limegrön och lysande.


 Ullungrönnens blomklasar slår snart ut. Efter regn blir de alldeles för tunga för vissa av grenarna. Om jag når ska jag knipsa dem. Synd bara för de är så vackra.
Starkt bidragande till djungelkänslan är bokhäckarna. De kastar ut nya långa skott och är härligt bulliga.

Vid entrédörren

Vår entrésida ligger på norrsidan. Jag gillar att ha det fint vid entrén men på sommaren hamnar fokus mest på trädgårdssidan. Något sommarpiff har det alltså inte blivit än. Penséerna som var det första jag köpte börjar se lite rafsiga ut. Tror jag ska byta ut dom mot en "bacopa" som blommar villigt även i skugga. Revsugan är så fin när den blommar. Den får stå kvar lite till men sen får den flytta till solen och framsidan. Då blir bladen riktigt röda och fina.

Förra sommaren planterade jag också ett höstsilverax i kruka. Det var ett lyckokast. Ursnyggt och kan varmt rekommenderas.


Klotrobiniorna börjar äntligen bli lite gröna men fort går det inte. Fort går det däremot för klätterhortensian som i år blivit fullständigt galen. Vilken växtkraft! Man blir nästan lite rädd. Frodigt är ordet. Klätterhortensior är lite långsamma i starten men efter några år är det ingen hejd på dem.

I helgen blev det inte så mycket trädgårdsarbete tyvärr. I lördags ställde vi ut vår lilla terrier och i söndags regnade det nästan hela dagen. Jag var som tur var ute tidigt i söndags och tog mig an ett litet projekt jag funderat på länge. Nämligen att dra upp vitlysingarna. Inte för att jag inte tycker att dom är snygga men när de började sticka upp bland hasselörten fanns det ingen pardon. Det sägs att vitlysingen är mindre aggressiva än praktlysingen och så är det säkert. Alltför aggressiv för min rabatt dock.
Hundutställningen gick helt ok med tanke på att det var första gången. Lilla Myran skötte sig jättebra men matte har en del saker att träna på. Både matte och hund behöver mer träning. Jag fick i alla fall blodad tand och till hösten ställer jag ut igen. Då tusan ska pälsen vara i perfekt skick, uppställnigarna perfekta och inget galopperande.

Krukfötter och nyfriserat

Oj, vilken fin dag vi fick igår. Jag tog med kameran ut en sväng på kvällen.

Jag måste bara visa mina nya läckra tassar, ja till krukorna då. Lite större storlek till krukor på däcket och lite mindre till småkrukor på bänken. De runda har jag många av och de är super. Alla varianterna är köpta på Lödde Planskola och jag vet att de finns på Zetas också.

Men vad är det jag ser.....en maskros bland penséerna. Trodde den verkligen att den skulle få vara där?


Gräset är nyklippt och spireakloten och buxbomen är nyfriserade. Så tjusigt! Kvällen var fantastisk.
I eftermiddag ska jag frisera terriern lite.......i morgon ska hon ställas ut för första gången. Matte har lite dåligt samvete för att vi inte tränat tillräckligt. Snart dags att klippa buxbomshäcken också ser jag.
Ha en riktigt skön fredag!

Solen skiner igen!

Morgonrundan idag var helt ljuvlig. Solen som värmde och trädgården strålade, fortfarande daggvåt. Bilder i starkt solsken blir dock sådär.....

Mina strutbräken i kruka växer så att det knakar och är så illgröna att de riktigt lyser, också på kvällen. Kan varmt rekommenderas för skuggiga lägen.
 I "hålet" börjar det också fylla ut. Men det får inte gå för fort. Jag vill att stäppsalviorna ska blomma när jag har öppen trädgård.....Men, men inget jag kan göra något åt.
Tulpanerna sjunger på sista versen nu och det är lite deppigt. Sen följer några veckor när det inte är så mycket som blommar hos mig då jag väntar in daggkåpan och stäppsalvian.

Några hostor och revsuga

Under min lilla morgontur i trädgården började det att regna igen. Nu räcker det! Jag hade velat fota i morgonsol......gnäll, gnäll men det är en sån dag idag. Jag fick också under min lilla runda tvinga mig att inte fokusera på det jag är missnöjd med och reta mig på kryp som äter på mina växter.

Trevligt är i alla fall att hostorna under magnolian är på gång. Det är blågröna 'Halcyon' och 'Francee' med vit kant. Julrosorna som har blommat och blommat vissnar nu men jag har aldrig upplevt en sådan lång blomning i min trädgård.

Förra året satte jag rödbladig revsuga på några ställen. Tycker att det är snyggt med de röda bladen mot stenarna. Röda blad kan behöva något ljust att bryta av mot för att inte bara se mörka ut och nästan upplevas som jord. Att den var aggressiv visste jag men tänkte att jag nog skulle klara att hålla den i schack. Det har funkat ok hittills men jag har redan varit och ryckt i den...Jag har den också i kruka. Snyggt! Ska visa bild en annan dag.

Röd sockblomma

Att jag ville ha röda sockblommor bestämde jag mig för när jag hade besökt Ulla Molins trädgård för första gången. I Ullas trädgård bildar de en stor mjuk kudde under ett klippt körsbärsträd. Så ville jag också ha det. Nu har jag min egen lilla kudde under den nyplanterade kopparlönnen. I min kudde sticker det också upp, än så länge, mycket små idegransklot.

Sockblommor är mycket tåliga små rackare och är en av de få perenner som trivs där det är både skuggigt och torrt. Snyggast är den nu på våren när bladen skiftar i rött. Blommorna är små och röda men det är för bladen och det fina växtsättet jag har planterat sockblommor.