Fördrink på terassen



Jag är väldigt förtjust i mitt svarta sideboard som jag har på terassen. Där brukar jag duka upp maten när vi är många eller som här bara lite tilltugg till drinken. Eftersom vi är sex stycken bara i vårfamilj, blir det ganska ofta. Årets säsong började i lördags kväll.

Bordet är ett arbetsbord, köpt på IKEA, som sedan målats svart med täcklasyr.

Vår Magnolia
























I vår trädgård har vi en stor Magnolia som varje år bjuder på en fantastisk blomning. Detta föregås av en knoppsättning som vi följer dagligen. När tiden är rätt ska magnolian, enligt mig, blomma till Valborsmässoafton. I år är jag tveksam till om den verkligen hinner slå ut, men på god väg är den allt. Det gör faktisk inget om det dröjer lite för egentligen är den som allra vackrast nu, precis innan den slår ut.

Projekt perennrabatt har startat



Före och efter dagens övning.

Så till ett annat projekt som kickades igång av att min kära svärmor såg en annons på blocket på 10-årig buxbomshäck. Detta fantastiska tillfälle kunde jag så klart inte motstå utan det vara bara att dra igång projekt perennrabatt. Häcken kommer att agera fond till perennerna i den rabatt som kommer att löpa längs trädäcket mot huset men också längs boden. Således ska buxbomen klippas ner och tuktas.

När vi flyttade två stora idegranar förra våren fick vi rådet att klippa ner dem hårt för att underlätta för rötterna. Frågan är bara om jag bör göra det med buxbomen också eller om det bättre att vänta. Någon som vet?

Fortsättning följer.....



Vårens stora projekt



Längst ned i vår trädgård hade vi två enorma, fina pilar, en i varje hörn. Tyvärr, och jag förstår fortfarande inte hur, välte den ena i en storm i höstas. I veckan som gick fick vi roten bortforslad så nu gapar det tomt i hörnet. Tänker att körsbärsträdet nu får lite mer "lebensraum" i alla fall. Nu medför ju såna här saker alltid en massa jobb man inte är särskilt sugen på. Som t ex att gjuta upp nytt fundament för den lilla låga muren som löper runt hela trägården och sen mura upp muren igen.

Vi har bestämt att följa Heidi Palmgrens (som har ritat vår trädgård) råd att fortsätta med tujahäck runt hela trädgården. Vi har nu Tujahäck längst ned i trädgården och till dess försvar (känner alltid att jag måste förklara mig när jag säger att vi ska plantera Tuja) måste jag säga att den bildar en riktigt fin, grön, tät vägg.

I det "tomma" hörnet har vi tänkt ha vår kompost, gömd bakom bokhäck.


Härliga baguetter till Anna



Jag gillar att baka mitt eget bröd och just nu har jag snöat in på dessa baguetter som bakas utan hushållsassistent och blir helt fantastiska.

25 g jäst
6 dl kallt vatten (när jag gör på enbart vetemjöl tar jag 5 dl vatten + 1 dl mjölk)
680 g vetemjöl special (jag byter ut en liten del mot grovt rågmjöl, ca 2 dl, för lite grövre bröd)
1 msk salt

Vill jag ha lite grövre bröd byter jag ut en del av vetemjölet mot grovt rågmjöl (2 dl), tar i lite linfrön, vetekli, rågkross eller vad jag ha hemma. Det är bara att testa.

I ett rent vetemjölsbröd är det t ex. jättegott att ha i lite oskalade sesamfrön.

1) Smula jästen och lös den i vattnet och tillsätt saltet.
2) Tillsätt mjölet rör samman.
3) Plasta in noga, med plastfilm eller stoppa in bunken i en stor ren plastpåse.
4) Låt degen stå i rumstemperatur till nästa dag (eller sätt degen på morgonen och baka framåt kvällen)
7) Sätt ugnen på högsta värme! (Jag kör mina i 280 grader varmluft)
8) Mjöla bakbordet generöst och stjälp upp degen - arbeta den inte.
9) Dela degen i 5 bitar med degskrapan och dra ut till 5 st baguetter.
10) Sätt in plåten och spreja vatten med en blomspruta uppe och nere i ugnen.
11) Kör bröden på högsta värme i 14-15 minuter.
12) Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Om du gillar att baka kan jag rekommendera ett inköp av baguettplåtar. Jag använder mina jämt!

Jag kan också varmt rekommendera Brödboken av Mette Ankarloo, där jag hittat mitt grundrecept.

Maria och Sanna om belysning i trädgården






I går var jag som sagt på en inspirationskväll med Maria Arborgh och Sanna Hultin. Av det som sades har jag funderat mest på det här med belysning i trädgården. Tipset var att inte belysa för mycket, 3 punkter/områden är lagom i en normalstor trädgård. Det rekommenderades också att använda spotlights och inte jobba så mycket med lyktor eller sk. pollare som lätt känns som offentlig miljö. Armaturen bör vara av LED-typ eftersom dessa har extremt lång brinntid. Och nu till det som förvånade mig mest......satsa på kallt ljus. Detta för att växternas färg kommer bäst till sin rätt och ljuset blir mer naturligt. Vi fick detta förevisat oss och jag såg det med egna ögon, men ändå.....jag har varit så övertygad om att ljuset skulle vara varmt....Det blir nog att testa olika varianter i den egna trädgården.

Bilder lånade från nätet.

Trädgårdskväll med Maria och Sanna


I kväll ska jag, tillsammans med Anna med bloggen Goda stunder och Tokiga Ideer, till Lund på en inspirationskväll med Maria Arborgh och Sanna Hultin från Söderläge. Det utlovas att föreläsningen kommer att handla om allt från design och utformning av trädgården till heta "just-nu-tips". Jag var och lyssnade på tjejerna förra våren och hoppas att det blir lika kul och inspirerande i kväll.

Hos goda vänner







I helgen har vi hälsat på nära och kära vänner i deras härliga hus. Huset är ett gatuhus i en skånsk by, byggt någon gång på 1800-talet. Stilen är lantlig men modern och absolut inte romantisk eller allmogeinspirerad. Här är det rena material, vita väggar, vitoljat eller såpat trä, Ikea blandat med möbelklassiker samt många gosiga fårskinn som gäller. Jag älskar det!

Tirups Örtagård - en oas på slätten





På den Skånska slätten, alldeles utanför Lund, finns det en riktig liten oas vid namn Tirups Öratagård, där jag brukar handla mina kryddväxter. Här finns ett rikt utbud av örter av alla de slag, men även andra perenner. Förutom en liten butik som säljer trevliga saker, kan man också fika i den underbara trädgården, som om sommaren prunkar av fina växter och örter. Att man dessutom har gjort en riktigt kul hinderbana för barn längst nere i trädgården är bara ett stort plus. Tyvärr har jag lite dålig erfarenhet av deras lunch, men de hembakade kakorna är fantastiska...

I Mandelmanns trädgård



I somras åkte jag och min familj på en utflykt till Mandelmanns trädgård på Österlen. Vi njöt av charmiga planteringar och god mat på fiket, där de flesta råvarorna kommer från gården. Det är skillnad på grönsaker och grönsaker... Då jag är en riktig brödälskare uppskattar jag också när brödet är sådär extra gott, saftigt och hembakat. Om man har vägarna förbi tycker jag absolut att man ska stanna och titta in.

Spaljéer till Klätterhortensiorna på framsidan



Idag har min käre make monterat spaljéerna som han också har byggt. Jag är jättenöjd med resultatet men hoppas att de snart ska täckas av frodiga Klätterhortensior. Som oftast när vi ska göra något finns inte det vi vill ha färdigt att köpa utan det innebär nästan alltid mäta, såga, borra och måla. Här har vi spreymålat lätt rostat armeringsjärn och beslagen. Träet är målat med samma färg som planket.

Rabatten ser inte så skojig ut på bild tycker jag....men själv facineras jag av varje liten planta som sticker upp och har klarat vintern. I blickfånget har vi planterat Hosta, Törel och mellan Buxbomsplantorna, Hasselört. Buskarna är Hybridolvon och lite längre bort syns Bambu Bimbo, som inte blir så stor.


Trädgård och Löddeköpinge plantskola






Denna sköna söndag har såklart ägnats åt trädgården. Först ett besök på fantastiska Lödde Plantskola. Ibland åker jag dit bara för att gå runt och njuta och inspireras och kommer då för det mesta fram till att "jag tar allt, kosta vad det kosta vill". Till exempel vill jag har flera stora krukor med hostor i olika gröna nyanser, nu har jag bara en, som i och för sig är jättestor och härlig. Tyvärr hade jag inte med mig min kamera idag men hittade dessa bilder som jag tog för två somrar sedan. Mina inköp idag var mycket modesta, några bokplantor för att komplettera häcken samt några plantor hasselört, också komplement. Jo, sen slank det ner några taklökar också till en liten kruka men annars lyckades jag hålla mig på mattan. Väl hemma har det planterats och fixats.

Vår på framsidan




Jag kan knappt bärga mig....jag nästan drar upp plantorna ur jorden. Jag vill så gärna se hur växterna har tagit sig och hur det ser ut när dom blommar. Vi planterade ju som jag tidigare berättat i höstas. På bilderna syns penséer och taklök från krukorna, följt av vit Bollviva, Törel, Helleborus och Jättedaggkåpa.

Idag har vi (läs min man), börjat bygga spaljéer till Klätterhortensian som så småningom ska svinga sig upp på planket på framsidan. Fortsättning föjer...

Bambuberså och Nina Kanin


Förra sommaren anlade vi en bambuberså i nedre delen av trädgården. Bambuplantorna var av varierande storlek, några nyköpta och några flyttade från andra delar av trädgården. Jag tänkte att så småningom växer de ifatt varandra. Vi satt verkligen mycket i vår berså, njöt och lyssnade på bambuprassel. Men så kom vargavintern.....


.....och Nina Kanin flyttade in i vår trädgård. Där åt hon upp samtliga skott på de små plantorna och alla hon kom åt från de större. Grönt och frodigt har nu bytts ut mot brunt, spretigt och kalt. Men vår lilla gäst har tydligen bestämt sig för att stanna.....


....när jag kom hem möttes jag av den här synen. Stor fet kanin, i nyanlagda rabatten på framsidan, slickar sina tassar vid ingången till sin jättehåla. Hur söt och gullig hon är är så får hon faktiskt inte bo hos oss. Ska nu ut och lägga igen hålan.......men tänker att hon nog kommer tillbaka. Det kanske blir krig.....

Klematis Summersnow vid planket


Förra året planterade jag tre stycken Klematis Durandii längs detta plank. Men en sommar med mjöldagg och det faktum att de inte är så bra på att klättra gjorde att jag snabbt och lätt gav upp, grävde upp dem och planterade idag istället tre stycken Klematis Summersnow. "Durandiierna" fick flytta ner till de nedre regionerna av trädgården där jag hoppas att de ska slingra sig upp i Idegranarna. De nya favoriterna Summersnow hoppas jag ska se ut som på bilden nedan om några år och förgylla min, nu kala och trista, hörna.


Denna bild är lånad från bloggen Slottsträdgårdsmästaren

Krukfunderingar...



Nu har jag börjat fundera över mina krukor och deras innehåll. En sak är i alla fall säkert och det är att några av dem behöver målas om. Även om jag gillar när de är lite "ruffa" så har de lite väl mycket patina efter denna vintern. Det är bara att ta fram färgen från Lödde Plantskola. Vinterna har även gått hårt åt växterna och några av de som brukar klara sig har inte gjort det som t ex rosmarinen, kuddtimjan och det svarta ormgräset. Jag brukar satsa på mycket grönt och någon kruka med något som blommar. Till vårt hus tycker jag att det är snyggt med djupt blålila som i vissa penseer, stäppsalvia Caradonna och lavendel Hidcote blue. Bilderna är från förra våren.

Handledsvärmare från Handmade by Charlotta Unger


På vår lilla tur till Österlen kunde jag inte motstå dessa handledsvärmare från Handmade by Charlotta Unger. Fårskinnet kommer från Haväng och det handbroderade bandet från Indien. Charlotta sitter i sin kombinerade ateljé och butik och syr handledsvärmare, mössor och fantastiska västar. Förutom dessa produkter säljer hon också egenproducerad keramik.