Konstrunda på Österlen





Nästan varje år brukar vi åka ut till Österlen på påsken och titta på konst. I år började vi med mysig frukost hos Vendel Ale Stenar. Köpte också med oss av deras goda surdegsbröd. Sen besökte vi några av våra favoriter, bla Tomas Drejare i Brännorna (bilderna ovan). Huset har inget med något att göra utan var bara så fint att jag var tvungen att ta en bild.

Vår lilla Carmencitarönn


Igår planterade vi vår Carmencitarönn. Carmencitarönnen får mörkt gröna blad, vita blommor på våren, klarröda bär på hösten och blir 2-4 meter. Vårt träd har redan några år på nacken och är redan ca 3 meter högt. Under trädet ska vi anlägga en perennrabatt med bla skogssalvia och stäppsalvia. Den lilla bokhäcken planterade vi förra våren och tanken är att den ska bli ca 1 m hög. Jag är så lycklig över det lilla trädet och tycker redan att det tillför en hel del till trädgården.

Krukor till framsidan

Krukor föreKrukor efter

När jag var på Flyinge Plantskola igår passade jag på att köpa några krukor till framsidan. Idag målades de, snabbt och lätt, svarta, med färg från Lödde Plantskola. Världens bästa tycker jag, och funkar på alla ler- och betongkrukor. Färgen finns i grått och svart och man kan mixa dem till precis den ton man gillar, själv är jag förtjust i "nästan svart".

Några gröna favoriter



Jag älskar att läsa trädgårdsböcker och tycker inte att man kan ha för många. Tänkte visa mina favoriter och börjar med dessa fyra:

Kreativa kvadratmeter
Av Ulrika Grönlund och Cecilia Eklund.
Fylld med härliga miljöer och tips för uteplatsen, spaljeer mm. Inte så mycket en växtbok.

Allt om trädgård
Av Marie och Björn Hansson.
Kanske den mest kompletta trädgårdsboken på marknaden. Innehåller i princip allt man behöver veta om en trädgård inklusive en gedigen växtförteckning. Jag använder den hela tiden.

Nya Trädgårdens rum
Av Heidi Palmgren och Christel Kvant.
Jag sträckläste denna fantastiskt trevlig uppföljare till Trädgårdens rum. Det var dessa två böcker som kickade igång mitt intresse för trädgård.

Den lilla trädgården
Av Christel Kvant.
Christel som skriver så trevligt lyckas här förmedla vilka möjligheter man har i en liten trädgård. Efter att ha läst den här boken, önskade i alla fall jag, att min trädgård hade varit mycket mindre.

En liten svart bänk


Nu när stommen med plank och växter är klar på framsidan och all snö änligen borta, är det dags för pyntet. Det är säkert inte så svårt för någon händig, min man t ex, att bygga en bänk av detta slaget själv, men tiden ska finnas så när jag hittade denna för 595 kr på Plantagen, slog jag till. Nu ska jag bara komplettera med några rejäla krukor med något grönt som stomme och härliga vårblommor. Fortsättning följer.

Vår på norrsidan..nästan i alla fall


Idag stack jag tidigare från arbetet för att byta av maken med att ta hand om litet sjukt barn. Då passade jag på att knipsa och knopsa lite i trädgården. Hjälpte även gumman Tö på traven med att skyffla bort lite snö från rabatten på norrsidan. På bilden, julrosorna som planterades i höstas. Alla, så när som på en, ser ut att ha klarat sig. Men var blir alla snödroppar av som jag satte....inte är det frodigt direkt. Läste dock att snödroppar helst ska planteras som gröna plantor på våren eftersom det är svår att få höstlökarna att ta sig...något måste göras inför nästa säsong alla fall.

Umbra av Signe Persson Melin






















Jag är tokig i porslin och keramik och skulle kunna ha hur mycket som helst. Jag har länge gått och tittat på Umbra av Signe Persson Melin som är en av mina formgivarfavoriter. Jag gillar hennes rustika men samtidigt eleganta formspråk. Jag har svårt att motivera nya inköp men är det inte så att jag behöver sopptallrikar.....och då vill jag ju såklart ha mattallrikarna att ställa under....och några skålar för tillbehören.....och den stora skålen till soppan.....

Bilderna är från Design House Stockholm

Äntligen dags för lite fix i trädgården



Idag var det vår i luften och även om snön fortfarande ligger tjock i vår trädgård var det ljuvligt skönt i solen. Jag har burit ut två stolar så vi kan sitta i solen och dricka kaffe. Gav mig också på att klippa bokhäcken som vi satte längs trädäcket förra våren. I allafall en planta har inte klarat sig så det får bli lite stödplantering så fort det går.

Trädgård, trädgård, trädgård...




...är det enda jag tänker på just nu. Därför kommer mitt första inläg på den här bloggen att handla om just det. Förra året påbörjade vi en omläggning av vår trädgård.

Vår framsida var en riktig katastrof med en spikrak asfaltgång kantad av stora idegranskuber (två är räddade till baksidan) och lagerhägg längs huset. Planket in till grannen hade sett sina bästa dagar och det fanns ingen plats för cyklar.

På översta bilden har idegranarna redan tagits bort men det går ändå att skönja lite av hur det såg ut.

Nu är asfalten ersatt av singel och rabatterna kantas av storgatsten. Vi har delat in utrymmet i två rum. I det främre kommer det att vara grönt och frodigt, medan det i det bakre finns plats för soptunnor och cyklar, som så småningom kommer att byggas in.

Idén om  framsida är att man inte ska ha för många olika växter utan istället många av samma sort för att det inte ska bli rörigt. Det är dessutom trevligt med växter som blommar på våren och hösten och som även är fina på vintern. På sommaren tillbringar man ju mesta tiden i trädgården (som i vårt fall ligger på andra sidan huset) men på våren och hösten vill man upptäcka saker när man är på väg in och ut i huset.

Växterna på framsidan är; Klotrobina, Klätterhortensia, Olvon, Bambu, Buxbom, Hasselört, Jättedaggkåpa, Törel, Bollviva, Funkia, Höstanemon, Julros, Förgätmigej, och Järnek.

Jag är så otroligt spänd på hur allt har klarat sig i vinter och hur det kommer att se ut när det kommer upp.