Vackert i februari

Almbacken-tradgardsdesign-vaxthus-orangeri-glashus-travaxthus.jpg

I går morse var trädgården faktiskt lite frostnupen. När solen är framme märks det att det är ett annat ljus nu. Så härligt!

Snodroppar-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Snödroppar bland frusna blad. Just dessa snödroppar planterade jag förra året “in the green”, som man säger. Lyckan var stor när de tittade upp.

almbacken-tradgardsdesign-vaxthus-glashus-orangerijpg

Grönt, koppar, rost, svart, brunt, havregult och grått. Snödropparna tillför lite vitt. Trädgården är färgstark i februari.

Ha en fin tisdag!

Klippt ner perenner

Almbacken-tradgardsdesign.jpg

I går fick jag äntligen en möjlighet att spendera några timmar i trädgården. Vädret var hur skönt som helst och timmarna bara rann iväg. Jag ägnade mig åt att klippa ner perenner. Gräsen låter jag stå ett tag till. Dels är de fortfarande fina och dels mår de bättre av att inte klippar riktigt än. Anledningen är att om man klipper dem för tidigt så riskerar man att de avklippta stråna fylls med vatten och att rotklumpen ruttnar. Jag brukar vänta till mars månad.

Föräldrarnas lilla Norfolkterrier, Peggy, på tur i trädgården.

3 feb ab.jpg

Jag klippte också bort de flesta av de gamla bladen på julrosorna. Då syns blommorna bättre och risken minskar för spridning av svartfläcksjuka.

Almbacken-tradgardsdesign.jpg

Idegranskloten gör så mycket för trädgården så här års. Tallen i krukan (som vuxit rejält) håller också stilen.

Almbacken-tragardsdesign-julrosor.jpg

Julrosor och krokusar i en skön kombination.

3 feb abc.jpg

Önskar dig en fin start på veckan!

Maria

Januari i bilder

Almbacken-tradgardsdesign-manadscollage.jpg

Januari 2020 var grå, blöt och mörk. Jag, som verkligen inte är en vintermänniska, saknade tom vintern. Jag längtade efter kalla, krispiga dagar med hög luft. Trädgården har i alla fall gjort det bästa av situationen och bjudit på både julrosor och snödroppar. Vi har också haft den stora glädjen att passa mina föräldrars lilla ögonsten, Peggy, i två veckor.

Orangeriet används flitigt. Dotter Ylva (17 år) har tagit initiativet till tidigt morgonte där. Tända ljus, mjuk musik och en stor kanna te. Det är precis lika mysigt som det låter. Vardagslyx på hög nivå. Helt ovärderliga stunder.

Jag hoppas februari bjuder på lite mer sol och regnfria dagar. Hur det än blir med vädret så vet vi i alla fall att det blir ljusare för varje dag.

Härliga fredag

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-vaxthus-glashus-travaxthus

Det är något visst med fredagar. Dottern och jag inleder mjukt med te och tända ljus i orangeriet. Sen jobb för hela slanten innan helgen tar vid. Som alltid hoppas jag på en stund i trädgården i helgen. Hurvida det blir av beror mycket på vädret. Är det för trist, så får det bli en annan gång.

Snödroppar-Almbacken.jpg

Snödroppar kan man inte ha för många av. Mitt mål är att fylla stora delar av trädgården.

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-vaxthus-glashus

Ha en riktigt fin fredag!

Maria

Koltrastar och en liten terrier

Almbacken-tradgardsdesign-koltrast-snodroppar-krukorjpg

I vår trädgård bor ett gäng koltrastar. De hänger i alla fall här på dagarna. De badar, sprätter, äter och verkar trivas alldeles utmärkt. Varje år byggs det bo och föds ungar. Säkert är några av dem som huserar här nu födda i vår trädgård, vilket förklarar deras orädsla.

Almbacken-tradgardsdesign-norfolkterrier.jpg

Våra flickor bryr sig inte alls om koltrastarna, utan de lever i fred Det gör däremot den här lilla fröken, Peggy. Hon smyger på dem och jagar de små stackarna. Peggy är mina föräldrars lilla Norfolkterrier som bor hos oss i två veckor. Visst är hon söt?

Koltrastarna kan vara riktiga marodörer också. Se bara på mossan till höger i bild. Det är koltrastarnas verk.

Almbacken-tradgardsdesign-norfolkterrier.jpg

Ha en fin dag!

Snödroppar i kruka och de första krokusarna

Almbacken-tradgardsdesign.jpg

Idag var det riktigt skönt ute på förmiddagen. Sen kom regnet. Jag tog en tur i trädgården och kollade vårtecken. Det poppar upp lökar överallt och det är inte utan än att det känns lite härligt.

Hakonegräset i cortenellipsen är så fint på vintern tycker jag. Jag planterade 270 ljusblå krokusar där i höstas, men tyvärr har någon varit där och mumsat. Hoppas några har klarat sig.

snodroppar-krukor.jpg

Fler uppgrävda snödroppar i kruka. Visst är de bedårande?

Almbacken-tradgardsdesign-krokus.jpg

De första krokusarna står i knopp. En skön syn.

krokus.jpg

Favoriten, ‘Cream Beauty’.

Almbacken-tradardsdesign.jpg

Jag hoppas på lite skönt väder (det räcker med uppehåll) i helgen så att jag kan klippa ner lite perenner och kratta gångarna.

Ha det gott!

Maria

Snödroppar

Snödroppar-krukor-almbacken

Inga blommor får väl så mycket uppmärksamhet som de allra första. När snödropparna spirar börjar trädgårdsåret om igen.

Om du har gott om den kan jag rekommendera att gräva upp en liten tuva och sätta i kruka. När de blommat över är det bara att sätta tillbaka dem igen.

Almbacken-snodropparjpg

Alla snödroppar som finns i min trädgård har jag planterat. Än är det inget hav som man kan se i gamla engelska trädgårdar, men det tittar minsann upp små vita droppar på fler och fler ställen för varje år.

Snödroppar planteras bäst “in the green” som man säger. Det betyder att de ska planteras färska på våren. Ett sätt är att gräva upp och dela på tuvor som du redan har. Om du inte har några tuvor att tala om kan du kanske få av en trädgårdsvän. Mina snödroppar kommer dels från mina föräldrar och dels från mina trädgårdsvänner. Jag är inte ute efter några unika sorter, utan det är mängden jag vill åt. Jag vill ha snödroppar överallt i min trädgård.

En rugge julrosor

julroros.jpg

Äntligen har i alla fall en av mina julrosor vuxit till sig och blivit en hel rugge. Så glad när jag upptäckte det.

Annars går jag väl runt som många andra och tänker att det känns lite konstigt med det sköna vårvädret i januari. Det skaver lite och att gå från höst till vår är ju inte så det brukar vara. Långtidsprognosen säger fortsatt mildväder. Nu har jag skrivit detta och fortsättningsvis tänker jag försöka glädja mig åt allt som poppar upp istället för att ängslas.

Jag har dock inte vågat klippa ner alla julrosblad eller perenner. Tänker att de skydda om vi skulle få flera minusgrader. Till helgen åker saxen fram om prognosen fortsätter vara mild.

Almbacken-julros.jpg

Ha en fin dag!

Maria

Magnoliakvist i köket

magnolia 3.jpg

Det tar emot lite att knipsa kvistar från magnolian. Jag vill ju inte gå miste om en endaste blomma när det är dags för blomning. Men, det är makalöst så mycket glädje en liten kvist kan skänka. Vips blir det vår inomhus.

magnolia-3.jpg

Kvistar och lökar gör sig extra fint i den bruna saltglaserade keramiken från bygden, Wallåkra Stenkärlsfabrik i detta fallet.

magnolia.jpg

Bilderna är inte från i år, men jag tror minsann att jag ska gå ut och knipsa en liten kvist.

Ha en fin dag!
Maria

Orangeriet

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-glashus-vaxthus-bla-hyacinter.jpg

Jag kan fortfarande inte riktigt fatta att det står där, vårt orangeri. När jag stiger in där kopplar jag av och får en härlig känsla i hela kroppen. Just nu doftar det av hyacinter och tulpaner. Adventsstjärnorna kallar vi för vinterstjärnor och låter dem hänga kvar i januari och säkert februari också.

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-glashus-vaxthus-bla-hyacinter-2.jpg

Koltrastarna i vår trädgård är oss kära, men de är ena riktiga marodörer. De sprätter i mossan jag lagt i krukorna och löven i rabatterna hamnar på gångarna som synes på bilden.

Ha en fin tisdag!

Månadsbild - januari

Januari

Januari

Månadsbilden för januari skiljer sig inte så mycket från månadsbilden i december. När man tittar noga ser man dock att julgranen som stod i bersån är borta och här och var tittar snödroppar, krokus och vintergäck upp. Julrosorna är också på gång och jag håller tummarna för att vi inte det inte kommer några mängder med snö eller att vi får en riktig köldknäpp. Januari 2020 är mild, grå och blöt. Dagen när jag tog månadsbilden var dock ljus och härlig. Förra året blev det aldrig någon meteorologisk vinter i Skåne och det känns som det inte blir någon i år heller. Vi får se vad februari, som faktiskt är den kallaste månaden, bjuder på.

December

December

November

November

Oktober

Oktober

September

September

Augusti

Augusti

Juli

Juli

Juni

Juni

Maj

Maj

April

April

Mars

Mars

Blå toner i orangeriet

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-glashus-vaxthus-bla-hyacinter-4.jpg

Blå hyacinter, blå anemoner, blå iris och blå pärlhyacinter. Blå toner hör januari till för mig och att driva vårlökar inomhus piggar verkligen upp denna tiden på året. Det tråkiga lördagsvädret kompenserades idag med strålande sol och vindstilla. Underbart. Efter en härlig brunch på Grand Hotel i Lund med kära vänner (vår födelsedagspresent från dem) och en promenad i stadsparken, hann jag med lite fixande i trädgården också.

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-glashus-vaxthus-bla-hyacinter-5.jpg

Nu skulle jag precis skriva att “nu ska jag sjunka ner i soffan”, men kom på att flickorna måste ut på sin kvällspromenad först. Sen, blir det soffan.

Ha en skön kväll!

Tulpanfrossa med Hanna Wendelbo

Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet2-2.jpg

Igår, på ‘tulpanens dag’ bjöd Blomsterfrämjandet in till ett press-event tillsammans med begåvade och härliga Hanna Wändelbo. Hanna är mest känd som tapetdesigner, men har ett brinnande intresse för, och stor kunskap om, blomster. HÄR hittar du Hanna.

Vi fick njuta av helt underbara svenskodlade tulpaner i alla möjliga färger. Snack om energikick!

Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet2.jpg

Eventet gick av stapeln hos The Flower Farm i Höganäs. Helt underbar gård och vi höll till i den urläckra ladan, som också går att hyra. På gården odlas giftfria blommor och man skapar också torkade växter och kransar efter säsong.

Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet2-2.jpg
Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet2-5.jpg
Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet-7.jpg

Vi bjöds på en riktigt god lunch.

hanna-wendelbo-tulpaner.jpg

Ni ser, man kan ju inte bli annat än glad av dessa härliga färger.

Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet2-6.jpg
Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet2.jpg
Event-Hanna-Wendelbo-blomsterfrämjandet2-4.jpg

Ljust aprikosfärgade tulpaner, kungsängsliljor och kastanjkvistar i ett gammalt höganäskrus. Makalöst vackert.

Tack Blomsterfrämjandet och Hanna för en riktigt härlig dag!

Tulpanens dag

Tulpanens-dag-Almbacken-tulpaner-tulips-2.jpg

Idag firar vi tulpanens dag. Denna älskvärda blomma. Nu piggar den upp i buketter och senare kan vi njuta av den i våra parker och trädgårdar. Jag och min väninna Karolina (@karolinalansmansgarden) kommer fira på ett jippo tillsammans med Blomsterfrämjandet och Hanna Wendelbo i Höganäs. Det ska bli så trevligt!

Tulpanens-dag-Almbacken-tulpaner-tulips-6.jpg

Förra årets favoritkombination var utan tvekan ‘La Belle Epoque’ tillsammans med ‘Queen of Night’, ‘Paul Scherer’ och cremefärgade narcisser (kommer inte ihåg namnet). Vit kaukasisk förgätmigej ‘Betty Borwring’ och alunrot ‘Palace Purple’ kompletterade fint.

Tulpanens-dag-Almbacken-tulpaner-tulips-3.jpg

Jag blir alldeles pirrig när jag tänker på att vi har allt detta härliga framför oss. Det är några månader dit och först ska vi njuta av snödroppar, krokusar, tidiga narcisser och scillor.

Tulpanens-dag-Almbacken-tulpaner-tulips-4.jpg

Ha en alldeles underbar ‘tulpanens dag’!

Om det inte vore tisdag...

almbacken-tradgardsdesign-vintertradgard.jpg

Igår regnade det inte och jag passade på att ta en runda i trädgården med kameran. Då såg jag också en hel del småfix som jag skulle kunna ägna mig åt, men inte har tid med under arbetsveckorna. Det krävs inte mycket förrän man blir trädgårdssugen. Jag skulle kunna klippa ner några perenner som endast ser trista ut och som är skymmer snödropparna och krokusarna. Jag skulle kunna plocka nedfallna grenar från pilen och sopa gångarna. Jag skulle definitivt kunna ta hand om mina lökkrukor som bara står där jag ställde dem i höstas. Tanken var att de skulle flytta under tak men så har inte skett. De har i alla fall fått en presenning på sig som skydd mot vätan.

almbacken-vintertradgard-vinter-hakonegras.jpg

Hakonegräset i corten-ellipsen håller sig fint hela vintern. Jag har planterat massor av krokusar där, men någon är där och äter så vi får se hur blomningen blir.

Ha en fin tisdag!

Snödroppar, vintergäck och julrosor

13 jan.jpg

Nu tittar de upp överallt, snödropparna. Krokusar är också på gång och inte minst julrosorna. Något positivt är det i alla fall med det milda vädret.

Förra året grävde jag och min väninna, Ulrika (@enskimrandetradgard) upp snödroppar som vi hittade i en dikesren. Jag planterade ut dem på diverse ställen i trädgården och nu tittar de, till min stora förtjusning, upp lite här och var.

13 jan 1c.jpg

Ytterst små, men de små solarna är på gång. Jag har den vanliga, knallgula vintergäcken, men har sett att det finns en blekt gul variant också. Den ska jag försöka kommer över till hösten.

13 jan 1-2.jpg

Julrosorna har kommit olika långt. Vissa är på gång för fullt, medan andra bara precis har börjat titta upp.

13 jan 1.jpg

Tyvärr har jag något odjur som mumsar lökar i trädgården. De ger sig främst på krokusarna verkar det som. Grrrrrrr!

Ha en fin start på veckan! Jag är idag oändligt tacksam över att det inte regnar och när jag tittar ut genom fönstret ser jag tom en strimma blått på himmeln.

Tulpantider

Tulpantider-almbacken.jpg

Ut med julen och in med tulpaner. Det är sällan jag köper just vita tulpaner och jag brukar alltid ha lite blåris eller andra grenar i buketten. Men, här gick det undan. Jag köpte första bästa bukett och tryckte ner i en vas. Ändå lite fint tillsammans med de vita hyacinterna som har blommat i en evighet i orangeriet. Några irisar fick också följa med hem och en rosa amaryllis som var på rea.

Idag åker vi hela familjen och hälsar på kära vänner som vi längtat efter länge.

Ha en riktigt skön lördag!

Nu är glada julen slut

Almbacken-jul-orangeri-vaxthus-glashus.jpg

I år känns det extra jobbigt att plocka ner julsakerna tycker jag. I vårt fall betyder det stjärnor och julgran och tre tomtar. Kanske beror det på vädret. Det är så oerhört mörkt och grått ute och känns inte alls som mitten av januari, utan mer som december. Vår julgran barrar dessutom inte det minsta, utan är hur fin som helst.

Nåväl, så fort julen är bortstädad tänker jag fylla huset med tulpaner, irisar, pärlhyacinter och blå hyacinter. Framförallt tänker jag fylla orangeriet så att jag kan gå ut där och leka vår. I det svala orangeriet står allting dessutom hur länge som helst.

OBS! Bilden tog jag för någon vecka sedan när solen behagade visa sig en dag.

Ha en riktigt fin fredag!

Trädgårdslust

Almbacken-tradgardsdesign-vintertradgard.jpg

När julen är över och vi kommit en bit in i januari väcks lusten för min trädgård igen. Jag börjar fundera på om jag ska förändra något. En sak har jag i alla fall bestämt. I vår ska jag byta ut en av hortensiorna som står utanför orangeriet mot en trollhassel (Hamamelis).

Trollhassel (Hamamelis)

Trollhassel (Hamamelis)

För ett par år sedan besökte jag och mina “trädgårdstjejer” en helt underbart trädgård i Danmark. Fler bilder från trädgården hittar du HÄR.

Jag blev helt betagen av den del av trädgården som bestod av höga bokar, trollhasslar (Hamamelis) i olika färger och en matta av snödroppar. Det var makalöst vackert. Ser ni busken i bakkant, den med blekt gula blommor? Det är den färgen jag vill ha på min buske. Så fort plantskolorna öppnar igen ska jag köpa mig ett fint exemplar.