Nyklippt thujahäck

almbacken-thujahäck-tradgardsdesign.jpg

I går klippte maken thujahäcken. Det är verkligen inte hans favoritgrej. Kort och gott så avskyr han det. Jag peppar med hur snyggt det blir, fixar kaffe och skickar ut barnen att samla upp klippet.

almbacken-tradgardsdesign-thujahack.jpg

Thujahäcken klipps en gång per år, vilket räcker för att den ska se prydlig och fin ut. Älskar dock när den är nyklippt och överkanten är extra skarp.

hortenisa-limelight-almbacken.jpg

Vi har thuja ‘Brabant’ som är hårt tuktad. En välklippt thujahäck är en perfekt grön fond året om i trädgården.

Ha en fin start på veckan!

En liten engelsk pelargon

engelsk-pelargon-vaxthus-orangeri-almbacken.jpg

Perfekt väder att greja i trädgården idag. Jag har strukit panelen på växthuset en sista gång medan maken har klippt thujahäcken. Ungdomarna räfsar ihop och stoppar i säckar. Vi fikar tillsammans i orangeriet och har det oförskämt bra.

engelsk-pelargon-vaxthus-orangeri-almbacken.jpg

Visst är den söt, den engelska pelargonen jag köpte på Österlen? Så fin tillsammans med blodtopparna.

almvbacken-vaxthus-orangeri-japansk-lonn-margaretbee.jpg

Dagens utsikt. Allt eftersom stammar jag upp den japanska lönnen ‘Margaret Bee’. Den sägs kunna bli ca 6 m hög. Det ska bli spännande att se hur stor den blir hos mig.

Sensommarblomning

Persicaria amplexicaulis ‘Speciosa’

Persicaria amplexicaulis ‘Speciosa’

Det blev en kort första arbetsvecka. Perfekt att mjukstarta två dagar och sen ta helg. I nästa vecka är det full fart med ritarbete och rådgivningar. I dag kommer vänner som vi inte träffat på länge och som jag längtar så efter. Hoppas kunna måla färdigt fasaden på växthuset i morgon.

Blodormroten trivs i min trädgård och blommar länge.

Hydrange paniculata ‘Limelight’

Hydrange paniculata ‘Limelight’

Syrenhortensia ‘Limelight’ är en riktig snygging som älskar vatten. Regnet som kom i förgår gjorde gott.

Eurybia divaricata

Eurybia divaricata

I höstas planterade jag vit skogsaster vid magnolian. Den trivs både i sol och skugga och tål torka. Så söt.

Ha en riktigt skön lördag! Nu ska jag fixa för en mysig eftermiddag i orangeriet.

Augustimorgon på trädäcket

almbacken-tradgardsdesign-tradack.jpg

Grönt och frodigt på trädäcket. Klättervildvinet som kommer utifrån och klär nu in hela vår gavel och letar sig in över planket. Klematis ‘Paul Farges’ eller ‘Summersnow’ blommade tidigt i år och är i princip överblommad. Strutbräken i krukorna har det tufft. Jag har haft dem där i många år och de fyller krukorna mer än väl och då torkar de snabbt. Jag tror jag ska ersätta dem med träjon som är mer torktåliga.

I går fick trädgården en riktig rotblöta. Det kom 30 mm och det tackar vi för.

Ha en riktigt skön fredag!

Sensommar och "back to work"

karleksort-matrona-almbacken.jpg

Hej igen! Jag tror alltid att jag ska göra en massa blogginlägg på semestern, men så blir det aldrig. Då får jag lust med helt andra saker. Nu är jag i alla fall tillbaka, både på blogg och i arbete. Jag har många spännande projekt som ligger och väntar på mig, men jag mjukstartar med lite “admin” idag.

Sensommaren är här. I morse var det för första gången imma på glasen i växthuset/glashuset/orangeriet (vad sjutton jag nu ska kalla det?). I trädgården blommar hortensiorna för fullt och det är nu man ( i alla fall jag) straffas för att jag slarvat att ge sommarblommorna näring.

Hydrangea paniculata ‘Silver Dollar’

Hydrangea paniculata ‘Silver Dollar’

Syrenhortensia ‘Silver Dollar’ kämpar på under pilen. Inte den optimala placeringen för en hortensia som vill ha mycket vatten, men det funkar hyfsat med lite stödvattning då och då.

syrenhortensia-silverdollar-almbacken

Marchallhållare ‘Tulpan’ från Eldgarden är fina även utan eld. Väldigt mysigt blir det dock att elda i dem på kvällen när man sitter i “glashuset”.

Önskar dig en fin torsdag!

Månadsbild - juli

Månadsbild juli

Månadsbild juli

Några dagar för sent kommer här månadsbilden för juli. Hade jag tagit månadsbilden för juni några dagar tidigare hade alliumen i ellipsen stått i full blom och skillnaden hade varit större. I juli har tuvrören fått sina vippor och blodormroten blommar. Just på den här bilden syns det inte att hortensiorna börjar slå ut och den japanska lönnen ‘Orange Dream’ är skadad av solens strålar. När jag planterade lönnen skuggade körsbärsträdet alldeles lagom, men nu är det nya förutsättningar som gäller. Jag går i tankarna att ersätta lönnen med något annat. Synd, för den lyser upp så fint.

Månadsbild Juni

Månadsbild Juni

Månadsbild maj

Månadsbild maj

Månadsbild april

Månadsbild april

månad 6-4.jpg

Månadsbild mars

Växthusuppdatering

almbacken-tradgardsdesign-vaxthusbygge-vaxthus-orangeri.jpg

Oj, det blev en rejäl bloggpaus. Anledningen är ingen annan än att jag har haft fullt upp. Vi har varit lediga i två veckor nu, maken och jag, och mycket tid har ägnats åt växthusbygget. I ärlighetens namn bidrar jag mest med markservice och fixar i trädgården. Lite målningsarbete har jag dock ägnat mig åt.

vaxthusbygge-vaxthus-orangeri-almbacken

Hur ligger vi då till med växthuset? Vi har fått de fasta sidoglasen på plats och även de öppningsbara fönstren. Tyvärr hade snickarverkstaden lyckats beställa för långa glas till dörrarna så de kommer inte förrän efter semestern. Det syns inte på bilderna, men ytterväggarna är klädda med Plywood som är målad svart och just nu spikar maken panelbrädor som jag målar.

vaxthus-vaxthusbygge-orangeri-almbacken.jpg

Alla spikhuvuden syns på fönsterlisterna, men dessa kommer vi att spackla igen och måla. Efter semestern kommer även de nya takglasen (med svart varmkant i stället för aluminium). Då kan vi även sätta plåtarna och ta bort den blå byggpresenningen.

Färdigt eller ej, vi använder vårt växthus/orangeri flitigt redan och njuter verkligen av att vara där.

Nu ska vi ta lite ledigt från byggandet och njuta av vårt vackra Skåne ett par veckor.

Ha en riktigt skön sommar!

Växthusbygge

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Presenningar och stödstolpar. Inga sidoglas eller dörrar. Men, vad gör väl det. Vi använder vårt växthus/orangeri eller kanske mer paviljong hela tiden. Vill bara vara där.

almbacken-tradgardsdesign-vaxthusbygge-vaxthus-orangeri.jpg

I veckan har vi fått taket lagt på den del där vi har täckt tak. Check på det. I nästa vecka ska de fasta glasen komma på plats och de öppningasbara fönstren och dörrarna levereras. Vi (Henrik) har börjat sätta skivor på ytterväggarna som sedan ska kläs med panel.

Idag ska jag ha mitt första kundmöte i orangeriet. Jag ser fram emot att ta emot alla mina kunder där, mitt i trädgården.

Ha en fin torsdag!

Trädäck och 'Summersnow'

tradack-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Grön och frodigt på trädäcket. i vår hörna med kvällssol/morgonskugga blommar klematis ‘Summersnow’ hej vilt. Strutbräken i krukor är enorma medan klätterhortensiorna har vuxit ur sina krukor. Jag planterade klätterhortensiorna 2010 och efter nio år i samma krukor får de inte riktigt plats. Jag måste vattna krukorna varje dag och bladen är mindre och blommorna färre. De får stå ut en säsong till.

tradack-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Lavendeln har aldrig varit så fin som i år. Jag struntade i att klippa ner den och det visade sig vara en bra sak. I år ska jag prova att putsa till den till hösten i stället för att klippa den på våren.

I krukorna trivs gaura (Sommarljus), alunrot (minns inte just nu vilken sort) och svarta petunior.

krukor-klover-almbacken-tradgardsdesign.jpg
tradack-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Våra röda dörrar behöver målas om. De har bleknat och blivit alldeles rosa i färgen. När jag undviker att de ska hamna i bild är det dags att göra något åt det. Det är bara det att vi har nog med projekt just nu. Växthuset / Orangeriet går först.

Idag är det väldigt varmt här. 30 grader är lite väl varmt för min smak. Jag har suttit vid skrivbordet hela dagen, men ska nu ta på min solhatten och något svalt och fara iväg på kundmöte.

Ha en fin onsdag!

Finbesök - Claus Dalby

claus-dalby-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Claus Dalby är utan tvekan en stjärna i trädgårdsvärlden. Med sina böcker, sin blogg och sitt Instagram sprider han trädgårdsglädje och inspiration över hela världen. Ni kan ju förstå hur glad och stolt jag blev när han gärna ville komma och besöka min trädgård. Tack Claus för några härliga timmar i trädgården och varmt välkommen åter.

CPH Garden

midsommar 3.jpg

Tiden rusar iväg. Här har vi haft stor studentskiva, gått på diverse studentmottagningar och bröllop samt firat midsommar. I helgen har också Copenhagen Garden Show gått av stapeln. Jag och mina “tjejer” var där i torsdags och insöp atmosfären.

Vi fick en riktigt bra dag med mycket inspiration och många härliga möten och snack med trädgårdsvänner. Tyvärr var det lite svårt att få till bra fotovinklar eftersom utställningsträdgårdarna låg huller om buller bland försäljningsstånden.

Här kommer bilder från de tre (av åtta) utställningsträdgårdar jag tyckte bäst om.

CPH-garden.jpg

Best in Show blev ‘Skaersommernatsdröm’ designad av Lise Bollhorn och Erik Dal. En härlig atmosfär och vacker plantering under trädkronor med bl a digitalis, höstanemoner, hostor, ormbunkar och hakonegräs.

cph-garden.jpg
midsommar-16.jpg
cph-garden
CPH-garden.jpg

Förra årets vinnare Nete Höjlund hade återigen skapat en vacker trädgård. Idén med de flerstammiga avenbokarna runt sittplatsen tycker jag är riktigt läcker. Trädgården hade vunnit på om ytterligare en sida hade varit stängd. Nu blev den tyvärr lite väl öppen och därmed också svårfotograferad.

CPH-garden.jpg
CPH-Garden.jpg
CPH-garden.jpg

Hannu Sarenstam hade skapat en härlig oas i lila toner. ‘Havedrömme til alle’ kallade han sin trädgård. Jag hade gärna slagit mig ner i det lilla växthuset och njutit av blomsterhavet med en kopp kaffe.

CPH-garden.jpg
CPH-garden.jpg
CPH-garden.jpg

Ha en skön söndagkväll.

Växthusuppdatering

Västhusbygge 5-2.jpg

Igår var det äntligen dags att sätta i de fasta glaspartierna. Gissa om jag blev förtvivlad när jag såg att det blivit fel. Vi hade beställt glas med en svart varmkant, men istället kom de med en vanlig aluminiumkant. Detta har inte så stor betydelse om du har ett vitt eller ljust växthus, men i vårt fall skulle det inte alls bli snyggt.

Detta innebar att vi igår satte i takglasen för att se om vi eventuellt kan acceptera att det blir en aluminiumkant där, medan sidoglasen åkte tillbaka. Som jag känner just nu kan jag nog inte acceptera det där heller. Jag inser att de flesta människor aldrig skulle tänka på det, men för mig spelar såna detaljer stor roll och är det som gör att det blir riktigt, riktigt bra. De nya sidoglasen kommer i alla fall inom 3-4 veckor.

Västhusbygge 5.jpg

En glad maken innan glasen kom. Nu tar vi nya tag. Vi har i alla fall tak till studenten även om det hade varit trevligt med glasväggar också.

växthusbygge-almbacken-tradgardsdesign.jpg


På fredag kommer golvläggaren och flyter och nästa vecka läggs golvet. Det kommer göra stor skillnad. Innan dess måste tröskeln komma på plats. Vi har låtit specialtillverka en tröskel (allt enligt min fars ritningar) som maken på bilden gjuter in i plattan. Klinkergolvet kommer sedan gå hela vägen ut till dörren.

Samtidigt som vi håller på med växthuset pågår diverse studentfestligheter. Vår Nils tar studenten på tisdag, den 11:e juni och dessförinnan är det baler och andras skivor att gå på. Nils har sitt eget schema, men jag och maken ska gå på två skivor i kväll. Hektiska, men roliga dagar.

Kattes bal-8.jpg

Obligatorisk fotografering i trädgården innan gossen går på bal.

Tovsippa

Tovsippa-tovsippor-almbacken-tradgardsdesign

Det är lite långt mellan inläggen just nu. Tiden räcker helt enkelt inte till. Jobb, studentfirande och växthusbygge tar all tid. Veckan som kommer är helt galen. Jag har en lång lista med allt som ska göras och ske. Förutom den egna studentskivan den 11:e ska vi innan dess gå på fyra andra studenter och ett bröllop. Ni förstår.

Jag måste bara visa några bilder på de allra ljuvligaste tovsipporna (Anemone Sylvestris) som nu blommar i min trädgård.

Tovsippor blir ca 30 cm höga och blommar i maj-juni. De trivs i sol-halvskugga i lätt, torr och gärna kalkrik jord. Jag har lerjord och inte särkskilt kalkrik, men de trivs ändå. Tovsippor är mycket härdiga och bildar mattor med utlöpare. Planteringsavstånd 30 cm.

Tovsippa-Almbacken-Tradgardsdesign

Ha en riktigt fin start på veckan. Här blir det först en fullspäckad jobbdag innan jag börjar bocka av på min “lista”.

Allium 'Purple Sensation'

Allium-purple-sensation.jpg

Då var det tid för allium. I höstas fyllde jag cortenellipsen med allium ‘Purple Sensation’. Så härligt. Nackdelen med allium är balden som börjar vissna så fort blommorna slår ut. Inte alls snyggt. Det bästa är att sätta lökarna bland perenner som kommer tidigt. Jag har satt mina i hakonegräs som kommer sent vilket inte alls är optimalt.

Allium-purple-sensation-almbacken.jpg

Idag fortsätter byggandet på växthuset. Henrik och pappa bygger och mamma och jag står för markservicen och kör till bygghandeln när det behövs. Dona i trädgården och gå promenader med hundarna står också på schemat.

allium-purple-sensation.jpg

Önskar dig en riktigt härligt lördag!

Ullungrönn

ullungrönn-sorbus-ulleungensis-dodong.jpg

Maj månad är en hektisk tid för de allra flesta. Inte minst för oss som både arbetar med trädgård och har det som hobby. Denna veckan for jag och mina trädgårdsvänner till London och Chelsea Flower Show. Så otroligt roligt. Jag hade tänkt visa bider därifrån idag, men jag har tagit så många och jag har inte hunnit sortera i dem än. Det får helt enkelt bli några bilder från den egna trädgården.

sorbus-ulleungesis-dodong-ullungrönn.jpg

När jag var borta slog vår Ullungrönn (Sorbus Ulleungensis ‘Dodong’) ut. Förra året fick vi endast två blomklasar. I år är trädet helt översållat. Vi tackar och tar emot för det är så vackert. Allra vackrast är det i skymningen då det riktigt lyser.

Att rönnen får så många blommor i år beror säkerligen på förra sommarens torka. Den vill helt enkelt säkra artens fortlevnad genom att sätta många frön. Jag håller tummarna att vi får mer regn denna sommaren.

Sorbus-Ulleungensis-Dodong-Ullungrönn.jpg

Här skiner solen, men skrivbordsarbete väntar innan kundmöte och visning av skiss.

Önskar dig en riktigt härlig fredag.

Trädgårdshelg

almbacken-tradgardsdesign-tulipa-la-belle-epoque-paul-scherer.jpg

Nu är sjunger de ljuvliga ‘La Belle Epoque’ på sista versen, men är fortfarande fantastiskt vackra.

Som vi har jobbat här hemma i helgen. Maken och min pappa har byggt på växthuset och jag har grejat i trädgården. Jag har flyttat plantor, rensat smågatsten, klippt sprierakloten och buxbomsklotet på trädgårdssidan och stått för markservicen. Vi ska ha student här hemma den 11:e juni och så det gäller att sätta fart nu.

Tulipa-la-belle-epoque-paul-scherer-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Nu ska jag packa lite för i morgon åker jag och mina “trädgårdstjejer” till London och Chelsea Flower Show. I morgon ska vi bara njuta av London och på tisdag står vi vid grindarna på CFS när de slår upp kl åtta på morgonen. Det ska bli så himla skoj. Häng med på Storys på Instagram.

Pingstliljor

narcissus-recurvus-almbacken.jpg

Den allra vackraste narcissen, i mina ögon, är nog de klassiska gammeldags pingstliljorna. I kruka blommar just nu Narcissus poeticus ‘Recurvus’. Så skir och vacker. Doftar så gott dessutom.

16 maj 2-2.jpg

Nu är de överblommade, men Narcissus poeticus ‘Actaea’ har blommat länge i min rabatt. På bild är de båda sorterna förvillande lika varandra, men i verkligheten har ‘Actaea’ betydligt större blomma än ‘Recurvus’.

Narcisserna trivs i sol till halvskugga i väldränerad, mullrik jord och ogillas av både rådjur och sork. Jag kommer definitivt fylla på i rabatterna och plantera i krukor till hösten.

Ha en riktigt härlig fredag!

Månadsbild

Månadsbild maj

Månadsbild maj

En dag sen kommer månadsbilden för maj månad. Det har onekligen hänt mycket på en månad. Trädgården är grön och frodig, men än har inte allt slagit ut. Eken (Quercus coccinea), kopparlönnen (Acer Griseum) och några bokplantor (Fagus sylvatica) är fortfarande inte helt utslagna. Narcisserna hade inte slagit ut på aprilbilden och nu är de tyvärr överblommade. Likaså är de tidiga tulpanerna överblommade, medan de sena har lite kvar att ge. Alliumen i cortenellipsen är på gång att slå ut, tidigare än jag hade tänkt mig. Inte så sugen på ett lila hav där just nu…

Scrollar du ner ser du månadsbilderna för april och mars.

Månadsbild april

Månadsbild april

Månadsbild mars

Månadsbild mars

Idag blir det full fart vid skrivbordet, skogspromenad med hundarna, en trädgårdstitt och sen middag hos en kär vän. En härlig dag. Önskar dig detsamma!

Tulipa 'Vincent van Gogh'

Tulipa-Vincent-van-Gogh-cairo-almbacken-tradgardsdesign-kukor-japamsk-lonn.jpg

Ny för mig är den varmt djupröda tulpanen ‘Vincent van Gogh’. Den är så vacker tillsammans med tulipa ‘Cairo’ och den röda japanska lönnen, Acer Palmatum dissectum ‘Garnet’. Funkar dessutom alldeles utmärkt i kruka så den kommer jag plantera till hösten igen.

tulpan-tulipa-Vincent-van-Gogh.jpg
japansk-lonn-acer-palmatum-dissectum-garnet-krukor-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Japanska lönnar är trivs bra i kruka och gör sig så bra i olika krukarrangemang. Man får dock vara lite aktsam om de rödbladiga. De vill helst stå i halvskugga då bladen annars riskerar att brännas.

Ha en fin tisdag!