Penséer och en vacker julros

penséer.jpg

Då var den första omgången penséer inhandlade. Jag gillar de små minipenséerna bäst och dessa mörkt vinröda stod det definitivt mitt namn på.

julros.jpg

Är den inte makalöst vacker, denna julros? Jag köpte den på Gartneriet Spiren i Danmark förra våren och är så glad att den har klarat sig och blommar.

julros.jpg

Lite otydligt kanske på denna bild men jag är nöjd med kombinationen av de mörka julrosorna, den blekgula julrosen och krokus ‘Cream Beauty’. De matchas också av den mörka lönnalunroten ‘Palace Purple’.

I helgen har jag klippt ner några prydnadsgräs och börjat lägga ut kogödsel. Det retar mig att jag inte hann färdigt eftersom det ska komma en hel del regn framöver och temperaturen kommer sjunka en hel del. Å andra sidan hade vi en riktigt mysig fikastund med våra kära grannar.

Ha en skön söndagkväll!

Välkommen mars!

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Välkommen våren och mars månad. I morse vaknade vi till en frostnupen trädgård. Snö vill jag inte ha, men lite frost har jag inget emot. Krokusarna och julrosorna ser lite stukade ut, men reser sig så fort solen och värmen kommer.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Jag har klippt ner allt trädgården förutom de höga gräsen. Jag har inte heller klippt hortensiorna och i år ska jag också klippa järnekarna på entrésidan. Klotrobiniorna kan vänta några veckor till.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Solen strålar just nu från en klar blå himmel och jag är oändligt glad och tacksam över att jag kan äta både lunch och dricka kaffe i min trädgård. Den stora fördelen med att ha kontoret hemma.

Önskar dig en riktigt härlig fredag.

Februari i bilder

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Idag säger vi tack och hej till februari. Vintermånaden som 2019 blev en vårmånad. Det känns bra i kroppen att det i morgon är vår enligt kalendern också. Visst har det varit härligt med det milda vädret, men det ha skavt lite också. Snödroppar, krokus, vintergäck och julrosor blommar för fullt och överallt tittar narcisser och tulpaner upp. Jag kan inte låta bli att tycka det är underbart.

Ha en riktigt fin torsdag. Nu ska jag färdigställa en markplan till en kund som är ivrig att börja gräva och i eftermiddag bär det iväg att titta på två nya projekt.

Vita små skönheter

krokus.jpg

Jag tyckte att jag petade ner massor av krokuslökar i höstas, men nu ser jag att jag skulle planterat dubbelt så många och fler därtill. Tyvärr verkar flera av mina gamla lökar inte blomma igen. Jag lovar och svär att jag ska sätta mängder till hösten.

krokus.jpg

Dessa tidiga vita med gul mitt är i alla fall oerhört uppskattade.

Idag ska jag köra långt och titta på ett nytt spännande projekt. Kaffet är kokat och mackorna bredda. Jag kör aldrig långt utan färdkost.

Julros och 'Cream Beauty'

julros-krokus-cream-beauty.jpg

Visst är de fina ihop, de mörkt vinröda julrosorna och de blekt gula krokusarna ‘Cream Beauty’.

julros-krokus-cream-beauty.jpg

Jag älskar julrosor, men visst hade det varit toppen om de hade vänt blomman lite mer uppåt. Då hade man sluppit ligga på knä för att beundra dem.

julros.jpg

Den här rackaren minns jag inte alls hur den såg ut. Det är så spännande.

Ha en fin tisdag!

Beskära silverpäron

silverparon-beskara.jpg

Eftersom jag vill att mitt silverpäron ska skjuta många skott beskär jag det nu för att stimulera tillväxten. Man kan också klippa trädet under JAS (juli, augusti och september). På bilden ovan ser du hur det såg ut innan jag beskar det. Silverpäron är lätta att klippa. Jag kortar in de flesta grenarna en bit. Jag brukar klippa där jag ser ett skott som pekar uppåt eller utåt, men som ni ser så växter grenarna hit och dit.

silverparon-beskarning.jpg

Så här ser det ut efter beskärning.

silverparon-beskara.jpg

Så här såg trädet ut efter beskärning förra året.

silverparon-beskara.jpeg

Silverpäronet vid plantering i april 2015. Det har definitivt hänt en del på de snart fyra åren.

Mitt silverpäron är toppympat och har en stamhöjd på 220 cm. Ett silverpäron har naturligt ett hängande växtsätt. Om man inte beskär det kommer grenarna så småningom nå marken. Jag vill att mitt träd ska få en tät krona som under tillväxtperioden får växa vilt.

Hemma igen

almbacken-tradgardsdesign-corten.jpg

Hemma igen efter en underbar skidvecka i Italien. Strålande sol, perfekta snöförhållande, god mat och många härliga vänner. Bästa semestern. Ändå har jag längtat hem till min vårträdgård och så fort vi kom hem for jag ut. Många plusgrader och sol gjorde att jag kunde härja runt i bara koftan. Det finns inget bättre.

julros-3.jpg

Det händer en del på en vecka när temperaturerna är milda och solen är framme emellanåt. Bland annat hade den här snyggingen som jag köpte på Gartneriet Spiren förra året slagit ut. Visst är den vacker med sitt krås och vita kant.

krokus.jpg

De tidiga krokusarna har slagit ut fullt och som vanligt tänker jag att jag kunde satt många fler.

krokus.jpg

Jag klippte ner hakonegräset och kärleksörten eftersom det kommer lökar där som jag inte vill råka klippa av.

Snöklockor

Snöklockor.jpg

För ett par år sedan besökte jag, tillsammans med några trädgårdsvänner, en mycket speciell trädgård. Någon gång på 1800-talet hade en släkting till familjen planterat in de första snöklockorna (Leucojum vernum) i trädgården. Jag har aldrig sett något liknande. Helt fantastiskt vackert!

HÄR kan du se fler bilder.

snöklockor-3.jpg

De ljuvliga snöklockorna kommer något senare än snödropparna. Dessa bilder är tagna i slutet av mars 2017.

snöklockor-4.jpg
snöklockor-6.jpg

Det bästa sättet att få ett eget litet av av snöklockor eller snödroppar är att gräva upp och dela väl etablerade och stora tuvor. Bästa tiden att gräva upp dem är när de precis blommat över eller när de blommar. Om du inte har tillgång till några färska snödroppar är det viktigt att köpa torra lökar så snart de kommer in i butikerna på hösten. Då är chansen större att de gror.

Snart är det dax

pensé 1.jpg

Nu är det snart dags för ljuvliga penséer. Jag älskar dessa vackra, tuffingar som tidigt ger färg åt trädgården. Jag brukar gå fullständigt “bananas” och köpa hem hur många som helst.

Jag föredrar de små mini-penséerna och de krusiga “Frizzle Zizzle”. Jag blandar aldrig olika färger i samma kruka utan sätter många av samma sort i varje kruka. Sen kan man sätta samman krukorna, med olika varianter. Det blir hur fint som helst.

pensé 1-3.jpg

Något år har jag planterat de första penséerna i slutet av februari. Det kommer jag inte göra i år. Men, om mildvädret håller i sig kommer jag fara iväg och köpa mina första i början av mars.

pensé 1-5.jpg

Det finns så många fina. I hoppas jag hitta mörkt röda, mörkt violetta och de nästan svarta. Den kombinationen passar fint till vårt hus och inte minst till alla tulpaner i krukor som jag planterat.

pensé 1-4.jpg

Har ni börjat fundera på era vårkrukor?

Vår i luften

almbacken-tradgardsdesign-corten-cortenplat.jpg

Idag sken solen och det låg vår i luften. Så här mot slutet av februari har vi ett helt annat ljus än i december och januari. Det spritter lite i en och det är tydligt att våren är i antågande.

almbacke-tradgardsdesign.jpg

i början av mars kommer jag klippa ner hakonegräset i cortenelipsen och vid pilen. Jag har nämligen planterat tidiga vildtulpanen ‘Turkestanica’ där och de har redan börjat titta upp.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Överallt tittar det upp lökar och snart kommer marken vara betydligt grönare. Jag är så oerhört nyfiken och spänd på hur min “nya” trädgård kommer se ut i vårskrud.

Ha en fin tisdag!

Krokus och julrosor

krokus.jpg

Mildväder och lite sol. Då händer det grejor. Jag har både tidiga och sena krokusar i trädgården.

julrosor.jpg

Jag älskar julrosor. Blommorna kommer tidigt och blommar hela våren och bladen är både vackra och vintergröna. Jag har just klippt bort fjolårets bladverk. Dels för att blommorna ska synas, dels för att bladen ibland blir angripna av svamp som också skadar blommorna.

krokus.jpg
Norfolkterrier.jpg

Finbesök. Mina föräldrars lilla Norfolkterriervalp, Peggy, är inte lätt att fota. Hon far omkring som ett yrväder och är inte still många sekunder. Jag kan inte tänka mig något sötare.

Ha en fin start på veckan!

Trädgårdsrunda i bara koftan

cortenplåt-corten-cortenstål-hakonegräs-almbacken-tradgardsdesign.jpg

Jag går minst en runda varje dag i min trädgård. Idag gick jag morgonrundan i bara ullkofta och frös inte det minsta. För varje dag händer det något. Idag såg jag att några fler krokusar börjat visa färg och fler och fler lökar poppar upp.

Ser ni det stora tomma cortenkrukan? Som jag längtar att fylla den med penséer. Snart är det dags att klipp ner hakonegräset. Jag har planterat massor med tidigar tulpanen “Turkestanica” där och de är redan på väg upp.

Idag skickar åker vår lille pojke (18 år) till Österrike med skolan. Han är tokladdad och förväntansfull. Jag tycker det är superjobbigt och längtar tills han är tillbaka igen.

Ha en fin fredag!

Krokusar i kruka

krukor-julrosor-krokus.jpg

Nu smyger våren sig in bland krukorna också. Granriset är borta och en liten kruka med krokus har kommit på plats. Det behövs inte så mycket i ett arrangemang för att det ska få en helt ny känsla.

krukor-julros-krokus.jpg

Idag ska det blir varmt, i alla fall för årstiden. Vi är lovade upp mot åtta grader.

Ha en fin “mitt-i-veckan-dag”.

Färgstarkt i gråvädret

almbacken-tradagardesign-cortenplåt.jpg

Milt och grått väder. Vi har inte haft någon meteorologisk vinter i Skåne än i år och när vi nu närmar oss mitten på februari kan det lika gärna vara tycker jag. Vintern är välkommen nästa år igen. Även om jag gillar milda vintrar så skaver det såklart i en. Är detta en normalt eller är det klimatförändringar vi ser?

Det grå vädret till trots är trädgården färgrik och överallt tittar det upp lökar.

11 feb-2.jpg

Vi brukar inte låta trädgårdsmöblerna stå ute hela vintern, men eftersom garaget är fullt med växthusvirke så fick det bli så i år. Det sliter såklart lite extra på dem, men det ser så mycket trevligare ut när de står framme.

almbacken-tradgardsdesign-idegransklot.jpg

Idegranskloten som jag planterade i höstas ser jättefina ut och för deras skull har det varit perfekt med en mild vinter.

Ha en fin start på veckan.

Vårvinter

vintergäck-eranthus.jpg

Tjohoo! Plötsligt är de där, de gula solarna. Vintergäcken (Eranthis) blir man ju alldeles lycklig av när de visar sig.

I går visade sig dessutom den riktiga solen några minuter. Om man då har sitt kontor hemma kan man faktiskt ta kameran med sig ut och insupa detta ljuvliga en stund. Jag knipsade och knopsade lite också. Några fula julrosblad och sockblommor som dolde krokusarna på väg upp åkte i komposten.

Kopparlönn (Acer Griseum), bokhäckar, idegransklot och ligusterklot.

Kopparlönn (Acer Griseum), bokhäckar, idegransklot och ligusterklot.

Almbacken-tradgardsdesign.jpg

Ser ni barken på kopparlönnen? Visst är den vacker i motljuset.

snödroppar-galanthus-nivalis.jpg

Snödroppar på gång.

Kärleksört ‘Matrona’ (Hylotelephium ‘Matrona’)

Kärleksört ‘Matrona’ (Hylotelephium ‘Matrona’)

Kärleksörten är den sista perenn jag klipper ner i min trädgård. Inte förrän lökarna verkligen är på gång klipper jag ner den. Tycker den är så makalöst snygg vissnad.

julros.jpg

Jag var rädd att den torra sommaren i fjol skulle ge färre blommor på mina julrosor, men så är inte fallet. Det kommer fina knoppar överallt.

krokusar.jpg

Jag älskar krokusar och har planterat både tidiga och sena sorter. Dessa tidiga botaniska planterade jag i höstas. Så härligt att se när de kommer upp.

Växthus

växthus.jpg

Just nu funderar jag mycket kring vårt blivande växthus/glashus/vinterträdgård/orangeri. Ja, vad ska man kalla det? Det kommer främst bli ett hus för oss att vara i. Givetvis kommer jag att fylla det med växter, men det är inte till främst för odling. Jag vill kunna vinterförvara känsliga växter och dra igång våren tidigt. Vi har redan gjutit en isolerad platta och allt virke ligger målat i garaget. Så snart våren är på gång och vädret tillåter kommer vi att köra igång med bygget. Stommen blir av trä och vi kommer sätta in isolerglas. Ytan invändigt kommer bli 19 kvadratmeter.

Min pappa, som är arktekt, har ritat huset och det kommer så när som på några ändringar se ut som på ritningen ovan. Det kommer bli så bra!

330G.png

Vi hade först inte tänkt sätta in en braskamin, men nu har vi ändrat oss. Det blir till att göra en ny bygganmälan. Just nu är jag helt inne på denna enkla pjäs från Contura, där också bilden kommer ifrån.

3D braskamin.jpg

Kaminen kommer vi placera längst bak mot den “hela” väggen. Där vill jag också ha gott om plats att greja, men också kunna duka upp mat vid festliga tillfällen.

Vi har en hel del beslut kvar att fatta, men golvet är i alla fall inköpt.

DV_8_1270015_02_4c_RO_20180208191853.jpg

I vårt hus har vi klassiskt brunt Höganäsklinker i stora delar. Detta ville vi följa upp i växthuset för att hålla ihop stilen. Nu tillverkar man inte klinker i Höganäs längre och jag har letat som en besatt på blocket efter partier. Det har funnits, men aldrig så mycket som vi behöver. Jag var beredd att ge upp när jag en dag googlade på “oglaserad klinker” och denna platta dök från Hornbach dök upp. Till ett riktigt bra pris dessutom. Vi satte oss direkt i bilen och for dit och köpte med oss en förpackning hem för att jämföra med vårt befintliga golv. Färgen är nästan identisk. Det är bara formen som skiljer, men det kan vi leva med.

Växthuset kommer bli svart, som alla snickerier hos oss. Vi funderade länge och väl vilken färg vi skulle använda, men valde till slut att måla med Falu Rödfärg “Knut och Foder”, svart. “Knut och Foder” är en linoljebaserad färg som andas. Jag tror det kommer bli bra.

Ja, ni kan ju bara föreställa er hur mycket jag längtar efter detta. En dröm går i uppfyllelse.

Kungsängsliljor

kungsängsliljor.jpg

Idag hade jag hoppats ta kameran med mig på en sväng i trädgården, men usch vilket väder. Det har regnat av och till hela dagen. Egentligen är jag jätteglad för allt regn som kommer. Efter förra sommarens torka behöver vi allt vatten vi kan få. Jag gottar mig åt plusgraderna och att det dyker upp snödroppar lite här och var.

En av mina älsklingsblommor är kungsängsliljan (Fritillaria Meleagris). Kungsängsliljan är Upplands landskapsblomma och växter också vilt i Sverige. Norden största bestånd finns på Kungsängen i Uppland. Kungsängsliljor trivs i fuktig jord och förökar sig med sidolökar och frö. Hos mig blommar dessa skönheter i april.

Jag är så glad att kungsängsliljor trivs hos mig och i höstas satte jag ännu fler lökar. Hoppas, hoppas att de har tagit sig.

Vår i köket

vårlökar-krukor.jpg

Nu har jag burit in de sista hyacinterna och tazetterna som faktiskt stått ute senaste tiden. Pärlhyacinterna sjunger på sista versen och det är snart dags att byta ut dem.

De saltglaserade gamla byttorna kommer från Höganäs och den lilla sockerskålen är Arabias ‘Ruska’.

Idag har vi hela fem plusgrader och den lilla snön som låg smälter snabbt undan. Jättehärligt tycker jag. Nu kan jag börja spana efter vårtecken på riktigt. Jag vet att det bara är februari, men ändå. Vi närmar oss mars med stormsteg.

Solig start på februari

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Första vecken i februari börjar storstilat med sol och frost. En vacker morgon och vips kom lusten att fotografera tillbaka. I helgen smälte snön undan en del och jag är glad att man åter igen ser formerna i trädgården. När jag planerar trädgårdar är vinterfägring något som ligger mig varmt om hjärtat. Det gäller speciellt att tänka på det i de delar av landet där vi inte får så mycket snö.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Den städsegröna thujahäcken utgör en vacker fond till de, på vintern, kopparfärgade bokhäckarna, gräsen och hortensiornas torra blomställningar. Kloten av idegran, liguster och buxbom tar upp färgen i häcken och bidrar dessutom med vacker form. Att plantera träd och buskar med vackra stammar och grenverk förhöjer skönheten på vintern.

corten-krukor-kruka.jpg

En liten tall i en rostig kruka.

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Även om det fortfarande är vinter, som inte är min favoritårstid, så gläds jag åt att ljuset på allvar kommer tillbaka i februari.

Ha en fin start på veckan! Idag ska jag skissa på en liten radhusträdgård.