Åtta tips för hösten

I samarbete med Fiskars

DSC_0239.jpg

Det är onekligen så att hösten står för dörren. Efter en varm och skön sommar med mycket sol, bad och härliga kvällar känns det faktiskt helt ok. Än är dock inte trädgårdssäsongen över.

Så här förbereder jag min trädgård för vintern och för nästa års säsong.

1.Beskärning. Det är fortfarande möjligt att beskära både träd och buskar. September är den sista av de så kallade JAS-månaderna (juli, augusti, september). Under JAS-månaderna är det full fart på tillväxten och såren efter beskärningen läker snabbt ihop. Därför är sommar och tidig höst den bästa tiden för beskärning.

Det är viktigt att dina redskap är skarpa och ligger bra i handen. Fiskars PowerGear X-verktyg har en patenterad mekanism som gör det 3,5 gånger lättare att klippa jämfört med standardmekanismer. Bladen är dessutom gjorda av extra hårt, korrosionsresistent stål som gör att skärpan håller sig längre.

Fiskars september-7.jpg
Fiskars september-8.jpg

Universalklipparen från Fiskars väger inte mycket och har ett justerbart skaft från 2,4 till 4 meter, vilket ger en räckvidd upp till 6 meter. Den kapar färska grenar med en diameter upp till 32 mm och vinkeln på klipphuvudet är justerbar. 

Fiskars PowerGearX Grensax som klipper kvistar med en diameter upp till 50 mm är helt suverän att jobba med. Det nedre bladets böjda form ger dessutom ett optimalt grepp om grenarna. 

PowerGearX sekatör med sidoskär används för att klippa grenar upp till en diameter på 26 mm.

Fiskars september-9.jpg

2. Trimning av häckar. September är bästa tiden att klippa barrbuskar och häckar. Vi klipper alltid vår tujahäck i september och sen håller den sig fin tills det är dags att klippa nästa år i september igen. Du kan naturligtvis även trimma andra häckar. Jag går över våra bokhäckar så att de får skarpa, fina konturer inför vintern.

Fiskars PowerGearX häcksax har en unik mekanism som gör klippet upp till tre gånger lättare jämfört med andra mekanismer. Jag kan intyga att den är väldigt trevlig och lätt att jobba med.

Fiskars september-6.jpg

3. Sista klippningen av gräsmattan. När det är 5 graders dygnstemperatur slutar gräset att växa. Då är det dags att klippa gräset för sista gången. Det är viktigt att inte klippa gräset för kort, ca 5 cm är lagom för bättre övervintring.

4. Höstplantera. Den högre luftfuktigheten, att växterna går in i sin vila och att jorden är naturligt fuktig gör att hösten är den bästa tiden att plantera både buskar, träd och perenner. Växterna får lättare att etablera sig och risken minskar att de inte ska få det vatten de behöver. På hösten kan plantan ägna all sin kraft åt att etablera sig eftersom den inte behöver sätta nya skott. Rötterna är aktiva efter att allt ovan jord gått i vila och vissnat ner.

Sist men inte minst är det på hösten alla vårens lökar ska i jorden. Att plantera vårlökar är verkligen inte min favoritsyssla, men varje vår ångrar jag att jag inte satte fler. Det är alltså definitivt värt mödan. Jag brukar också plantera tulpaner i krukor. Sätt dem ganska tätt och låt dem stå ute. I november när det (i alla fall i Skåne) brukar komma en hel del regn täcker jag över dem eller låter dem stå under tak. För mycket vatten gör nämligen att lökarna ruttnar. När lökarna börjar titta upp får krukorna komma fram och skänka glädje på ställen där jag kan se dem.

Det är viktigt att vattna allt som är nyplanterat också på hösten. Det är också viktigt att se till att de vintergröna växterna vattnas innan vintern så att de kan samla på sig mycket vätska i bladen inför vintern.

Fiskars september-4.jpg

Fiskars Waterwheel har en kompakt design med förvaring för samtliga tillbehör inbyggd i produkten, vilket gör den lätt att använda och förvara. Jag har dessutom testat deras utmärkta sprinkelpistol (extra tillbehör till Waterwheel) med fyra olika sprutmönster.

Fiskars september-5.jpg

5. Kratta löv. Löv i trädgården är jättebra, men de ska ligga på rätt ställe. Det är inte bra om löven ligger på gräsmattan som då kan ruttna och mögla. Däremot gör de stor nytta i rabatterna där de bidrar till att öka mullhalten och därmed förbättrar jorden.

Jag gillar räfsor som är breda men lätta. Fiskars lövräfsa är alldeles ypperlig.

Fiskars september.jpg

6. Klipp inte ner perennerna. Mitt generella råd är att inte klippa ner perennerna på hösten, men själv gör jag några undantag. Jag brukar tex klippa ner min blodormrot och ullternellerna eftersom de ser så oerhört tråkiga ut när de vissnat. Men resten av perennerna klipper jag ner först till våren. De är snygga även på vintern och skyddar också plantorna.

7. Klipp inte ner prydnadsgräsen på hösten. Då släpper man in vatten i de ihåliga stjälkarna vilket kan medföra att gräsets rötter ruttnar och plantan dör. Dessutom har de sitt största prydnadsvärde på vinterhalvåret då deras vackra siluett ger höjd och struktur åt din trädgård.

DSC_0522.jpg

8. Skapa välkomnande och fina höstarrangemang i krukorna. Jag brukar göra höstfint vid entrén och på ett sidebord jag har på altanen. Vintergröna perenner såsom stensöta, murgröna och japansk starr utgör en fin bas. Olika sorter av alunrot är fina så gott som hela hösten. Ljung är så vackert och finns i mängder att köpa överallt, både ettårig och flerårig.



Projekt "växthus" har startat

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Sista bilderna på den runda gräsmattan. Idag har vi äntligen startat växthusprojektet. Nu är det ju så att ett projekt ofta innebär fler projekt. I vårt fall innebär växthusbygget att även trädgården kommer göras om en del. Anledningen till detta är att den enklaste vägen att ta sig till växthuset går tvärs över gräsmattan. Då vi kommer använda växthuset året om funkar det inte att gå över gräset som då skulle bli helt fördärvat. Vi kommer därför ta bort gräsmattan och ersätta med grusgångar och utökade planteringar. Den runda formen kommer dock att kvarstå. Ni ska få se!

almbacken-tradgardsdesign.jpg

Tuvtåteln till vänster i bild har jag varit sådär nöjd med. Jag tror i och för sig att den har fått för mycket näring, vilket gjort den extra hög och att den lagt sig ner. Ser ni miskantusgräset ‘Ferner Osten’ längre bort i bilden? Just där kommer vi att bredda gången till växthuset och miskantusgräset behöver ett nytt ställe att bo på. Ni förstår vart det lutar?

Stenar-3.jpg

Med tre starka ungdomar i huset och strålande sol var det en perfekt dag att få så mycket gjort som möjligt. Jag häpnar alltid hur fort saker och ting går när man är många. Visp så var alla storgatstenar uppe…

Stenar-7.jpg

…och staplade i bersån. Där får också krukor och diverse växter husera.

Stenar-6.jpg

Pinnarna är klena och tråden tunn, men här har vi markerat hur det ska grävas.

Stenar-5.jpg

Sagt och gjort. Tuvtåteln grävdes upp och ersattes av miskantus ‘Ferner Osten’.

Stenar-8.jpg

Här, vid rönnen och nu också miskantusgräset, kommer det så småningom att stå en soffa. Det är en riktigt trevlig plats att sitta på och jag vet redan att det kommer bli många koppar kaffe just där.

Det är alltid jobbigt innan man kommer igång med större projekt. Det är dessutom lite svårt att riva upp något som man faktiskt gillat och trivts med. Men, man måste tro på sin idé och lita på känslan att det kommer bli bra. Annorlunda, men bra.

Undersköna dahlior

10-3.jpg

När man ska ha middag är det inte helt fel att ha en väninna med en trädgård full av de vackraste dahlior man kan tänka sig. Färgskalan från djupt purpur till klart orange matchade de bruna höganäskärlen perfekt. Snyggaste tallrikarna till är givetvis klassiska Ruska från Arabia. Jag köpte mina tallrikar på blocket för nästan inga pengar alls. Det är så bra att gilla sådant andra har tröttnat på och som dessutom inte ligger högst upp på “heta listan”.

10-2.jpg

Tack snälla Karolina (@karolinalansmansgarden) för att jag totalt fick “frossa” på dahlior i din trädgård.

Ha en riktigt fin fredag!

Bukett med skönheter från trädgården

31-3.jpg

Man tager vad man haver i sin trädgård. Ett gammalt krus från Höganäs, fyndat på Erikshjälpen för 25 kr, fyllt med dahlior, blodormrot, alunrotsblad, stjärnöga och gräsvippor. 

31-5.jpg

Att plocka in dahlior till buketter är nästan på det bästa med att odla egna dahlior. Tricket med buketter av detta slaget är att använda sig av oasis. Jag har också hört att man kan avända sig av mjukt hönsnät som man gör en boll av. Det fiffiga med hönsnät är ju att det går att återanvända.

31.jpg

Ha en skön kväll!

Arkitekternas trädgård i Vitemölla

Kruka på piedestal med klematis. Specialgjord till trädgården av den kände Tage Andersen.

Kruka på piedestal med klematis. Specialgjord till trädgården av den kände Tage Andersen.

Nu, kära läsare, ska ni få följa med in i en av de vackraste trädgårdar jag har varit i. Den fantastiska trädgården är skapad av arkitektparet Gunilla och Lars Hansson och ligger i Skånska Vitemölla. Att här bor två esteter med med stort hantverkskunnande blir man varse så fort man stiger in i trädgården. Jag och mina vänner blev alldeles betagna av trädgården, huset och platsen. 

Lägg märke till den lugna harmoniska färgskalan med blomning i blått och vitt, de vackra materialen, stenläggningen, det fina välarbetade detaljerna och de enkla men starka formerna. Jag önskar jag kunde förmedla stillheten och tystnaden men också ljudet av det stilla porlandet av vatten och ljudet av svanarna som flög över oss.

Jag tror aldrig att jag har visat så här många bilder i ett inlägg någon gång, men jag kunde faktiskt inte behärska mig. Detta är ren och skär "trädgårdsporr". 

Hjärtligt tack Gunilla och Lars för att ni tog emot oss. Kaffe och kaka har sällan smakat så gott. Det var en magisk eftermiddag i er trädgård.

Vitemölla 2-64.jpg
Vitemölla 2-62.jpg

"Stenhuggarens hus" är numera "arkitekternas hus". 

Vitemölla 2-65.jpg
Vitemölla 2.jpg

Korgar av järn av Tage Andersen. 

Vitemölla 23.jpg

Gunilla framför det vackra växthuset som både innehåller en sittdel och två odlingsdelar.

Vitemölla 2-44.jpg
Vitemölla 2-30.jpg
"Vattentrappa" designad och tillverkad av Lars. Så vacker!

"Vattentrappa" designad och tillverkad av Lars. Så vacker!

Vitemölla 2-46.jpg
Vitemölla 2-7.jpg
Vitemölla 2-36.jpg
Vitemölla 2-59.jpg
Vitemölla 2-28.jpg
Vitemölla 2-42.jpg
Vitemölla 2-43.jpg
Vitemölla 2-20.jpg
Vitemölla 2-22.jpg

Jag som alltid älskat Alvar Aaltos tevagn, blev naturligtvis blixtförälskad i Lars variant av stål. Vansinnigt snygg och ett imponerande hantverk. 

Vitemölla-12.jpg
Vitemölla 2-33.jpg
Vitemölla 2-29.jpg
Vitemölla 2-45.jpg
Vitemölla 2-41.jpg
Vitemölla 2-60.jpg
Vitemölla 2-27.jpg
Vitemölla 2-19.jpg
Vitemölla 2-10.jpg
Vitemölla 2-16.jpg
Vitemölla 2-58.jpg
Vitemölla 2-54.jpg
Vitemölla 2-56.jpg
Vitemölla 2-50.jpg
Vitemölla 2-8.jpg
Vitemölla 2-2.jpg
Vitemölla-14.jpg

Katsuralunden - Sofiero slottspark

Sofiero 10-31.jpg

I förra veckan var jag bjuden till Sofiero inför Den stora trädgårdsfesten. Det var sista "byggdagen" så de flesta utställningsträdgårdarna / idéträdgårdarna var inte klara. Bilder från detta kan du hitta på mitt instagramkonto @mariapaalmbacken. Slottsparken var däremot i sin full sensommarprakt och var sagolikt vacker. Där fanns så mycket fint att jag inte kan visa allt på en gång.

Sofiero 10-32.jpg

Jag blev tokkär i detta trädgårdsrum, Jubileumsträdgården formgiven av landskapsarkitekt Mona Wembling. 

Sofiero 10-29.jpg

En cirkel med singel och en enkel bänk. Klot av idegran, flerstammiga träd och korneller med en matta av marktäckande perenner. Sanslöst vackert.

Sofiero 10-30.jpg

Slottsparken erbjuder verkligen något för alla smaker och sinnen. Sofiero är verkligen en upplevelse.

Fin gräsmatta - del 4

I samarbete med Algomin.

26 augusti a-2.jpg

Sommaren 2018 var inte gräsmattornas grönaste sommar direkt. Extrem värme och torka har satt sina spår både i naturen och i våra trädgårdar. Till och med vår gräsmatta, som i princip alltid är grön, dels pga högt grundvatten och dels pga vandrande skugga, har i år varit torr och brun.

Om sommaren varit lite mer som den brukar hade det varit lagom att gödsla gräset en 2:a gång kring midsommar (ca 8 veckor efter första gödslingen på våren). Torkan som rådde gjorde dock att det inte var lämpligt att gödsla då eftersom det inte är någon mening att gödsla en gräsmatta om det inte kommer något regn.

Nu har vi tack och lov fått regn igen och då är det dags att gödsla gräsmattan en andra gång. Gräsmattan kommer att tacka dig med att snabbt bli härligt grön, tät och stark igen.

Om du befinner dig i växtzon 1-4 är det i regel inga problem med att gödsla andra gången i augusti, särskilt inte som det sett ut de senare åren med en relativt sen första frost. Gräset fortsätter att växa och kan behöva den extra hjälpen. Det är dock inte en självklarhet att gödsla sent i augusti och en del menar att man inte ska lägga på kväve så här sent. Befinner du dig i växtzon 5-8 är det snarare en rekommendation att lägga på ett PK-gödsel med låg kvävehalt, t.ex. Algomin Trädgårdsgödsel eller Algomins nyhet Algomin Höstnäring. Mer om höstgödsling och varför man gör det kommer i ett separat inlägg längre fram. 

Om du bor i zon 1-4 rekommenderar jag att du gödslar din gräsmatta med Algomin Gräsgödsel som både kalkar och gödslar gräsmattan samt tillför jorden en mängd viktiga mikronäringsämnen

Gräsgödsel Algomin 8.jpg

Om du vill ha ett snabbare resultat kan du välja att använda Algomin Professional Green som har samma innehåll som Algomin Gräsgödsel, men är mer finfördelad. Den är speciellt anpassad för gräsmattor som klipps med robotgräsklippare.

ladda ned.jpeg

 

Så här reparerar du din torra gräsmatta:

1) När torkan släppte hade det varit en god idé att rensa gräsmattan från ogräs som då oftast är mycket lätt att se.

2) Räfsa igenom mattan försiktigt. Om det är gult och fast är gräset bara torrt. Om det är gult och löst är gräset dött och riskerar att kväva gräset som kommer under.

3) När gräset blir grönt och växer ska du klippa det på högsta inställningen. Klipper du av mer än 1/3 av strået kan du chocka och skada gräset.

4) Gödsla gräset med Algomin Gräsgödsel eller Algomin Professional Green.

5) Kala partier som inte tar sig kan behöva lite extra omsorg. Där rekommenderar jag att du lägger toppdress och stödsår med nya gräsfrön. Detta är perfekt att göra i september eller då nattemperaturen är mellan 12-15 grader. 

26 augusti a.jpg

Vår gräsmatta, som var alldeles brun i mitten, har hämtat sig väl efter torkan. Jag har nu gödslat den med Algomin Professional Green för ett snabbt resultat. Mina föräldrars gräsmatta, som jag också tar hand om, har gödslats med Algomin Gräsgödsel.

Som sista del i min serie om gräsmattor kommer jag att skriva om den värdefulla höstgödslingen. Håll utkik!

 

Gröna och röda toner

Kärleksört 'Matrona', Idegransklot, Kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse', Hosta 'Gold Standard', Japansk lönn 'Margaret Bee'.

Kärleksört 'Matrona', Idegransklot, Kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse', Hosta 'Gold Standard', Japansk lönn 'Margaret Bee'.

Gröna och röda toner i min sensommarträdgård. Den torra sommaren har hållit snigelbeståndet på en rimlig nivå, vilket både jag och hostorna är tacksamma för. Så mycket snyggare med blad utan hål.

Hosta 'Gold Standard'

Hosta 'Gold Standard'

Glansmiskantus 'Malepartus', Hakonegräs, ligusterklot, idegransklot, Vintergröna 'Alba'

Glansmiskantus 'Malepartus', Hakonegräs, ligusterklot, idegransklot, Vintergröna 'Alba'

Miscanthus sinensis 'Malepartus' är ett av de högre japanska gräsen och blir ca 180 cm och får snygga röda vippor.

Alunrot 'Palace purple', vintergröna, ligusterklot, hosta 'Gold Standard'

Alunrot 'Palace purple', vintergröna, ligusterklot, hosta 'Gold Standard'

Helgen gick lite för snabbt tycker jag. Vi har träffat både familj och vänner, vilket är underbart. Hade dock tänkt hinna med så mycket mer. Det kommer nya dagar...

Ha en skön söndag kväll!

Hosta Francee och höstmässa hos Mäster Grön

hosta-francee.jpg

Idag blir det lite ritarbete på förmiddagen innan det bär iväg till Mäster Gröns årliga höstmässa. Där träffas odlare, växtförädlare och vi får ta del av nyheter och lyssna till föreläsningar om gröna trender. I år ska vi dessutom fora Blomsterfrämjandet som fyller 50 år. Jag ser dessutom extra mycket fram emot att träffa kära kollegor/vänner.

Hosta Francee på bilden har klarat sig bra i torkan. Jag har stödvattnat några gånger under sommaren, men hostor är tåliga och har en fantastisk förmåga att samla det lilla regnvatten som kommer i sina strutlika blad.

Trädäcket just nu

silverpäron-trädäck.jpg

Idag visar jag några bilder från trädäcket. Det är grönt och frodigt, men krukorna är faktiskt lite tråkiga nu. En anledning till det är att jag har haft slut på gödning en längre tid och med allt vattnande så är de helt enkelt lite svältfödda och orkar inte blomma. 

14-8.jpg

Jag har flyttat om lite och den röda lönnen som knappt syntes bakom palettbladen har fått komma fram i ljuset.

norwichterrier-trädäck.jpg

Lilla älskade Myran på språng.

silverpäron-trädäck-krukor.jpg

Silverpäronet har vuxit rejält också denna sommar. Jag väntar med att klippa till vårvintern då jag vill att det ska skjuta många skott.

silverpäron-trädäck.jpg

Idag har jag klippt gräset för första gången på flera veckor. Snart är gräset alldeles grönt igen. Jippi!

Ha det gott!

Glansmiscantus Ferner Osten

Miscanthus-ferner-osten-japansk-lönn-margaretbee.jpg

Nu är det de japanska gräsens tid. I min trädgård är det 'Ferner Osten' som slår ut först. 'Ferner Ostens' vippor blir ca 150 cm höga och är därmed ett lättplacerat gräs. 

miscanthus-ferner-osten.jpg

Jag älskar den mörkt röda fägen...

bodtoppar.jpg

...och gillar att kombinera den med blodtoppar. 

13-3.jpg

Kärleksört 'Matrona' med sina mörka stjälkar är också fin att kombinera med.

kärleksört-matrona.jpg

Idag har det regnat rejält här och man har till slut upphävt grillförbudet i trädgårdar. Det råder dock fortsatt eldningsförbud. Trädgården suger i sig varenda droppe och gräset har redan blivit grönare.

Koltrastar och grönt

8-7.jpg

Det lite svalare sommarvädret är riktigt njutbart och regnet som kommer är mer än välkommet. 

12-3.jpg
12.jpg
koltrast-black-bird.jpg

Vår trädgård är full av relativt orädda koltrastar. Det beror antagligen på att de fötts någonstans i trädgården och vant sig vid oss från födseln. Thujahäcken är favoritstället att bygga bo i. Precis intill vår matplats har koltrastparet nu sin 2:a eller 3:e kull. Så härligt att följa dem. Peppar, peppar så har vi i år inga skator som annars brukar vara snabba att plundra bona. 

Ha en skön söndag!

Dahlia 'Black Jack'

dahlia-black-jack.jpg

Detta är första året som jag har dahlior. Det har gått ganska bra måste jag säga. De flesta knölarna jag satte tog sig fint och jag kommer definitivt ha dahlior igen. Jag har bara dahliorna i krukor och så kommer jag göra fortsättningsvis också. Nästa år ska jag dock göra lite annorlunda. Det hade varit mycket bra att använda krukor där man kan sätta ett stöd från början. Jag får nu jobba med stöd i efterhand och de funkar inte så bra. Mina dahlior hänger och slänger därför en hel del.

Dahlian på bilden är en riktig favorit. Den heter 'Black Jack' och blommorna är enorma. Den hade definitivt behövt ett bra stöd.

 

Varmt och torrt

8-2.jpg

Idag har det varit olidligt varmt med temperaturer över 30 grader. Det har inte gått att vara utomhus överhuvudtaget. Vi stänger alla fönster och dörrar och försöker hålla temperaturen nere inomhus så gott det går. 

I trädgården är det knastertorrt. Jag vattnar nyplanterat och stödvattnar emellanåt i rabatterna. Eftersom vår trädgård i normala fall har ganska fuktig jord är växterna anpassade efter det och behöver därför få sig lite vatten emellanåt. Gräsmattan får klara sig bäst den kan, vilken den också gör. 

8-5.jpg

Jag måste dock erkänna att jag börjar bli trött på det eviga vattnandet. Krukorna måste vattnas varje dag och min kruknäring är slut så de börjar se lite trötta ut. Måste införskaffa lite ny. Om man vill att sommarblommorna och perennerna i krukorna ska hålla sig fina hela sommaren och hösten är det viktigt att fylla på med näring. Speciellt nu när man måste vattna så mycket. Jorden blir snabbt urlakad.

8-4.jpg

Nu ska jag ut och vattna. Ha en skön onsdagkväll! 

Bornholmsfikon

fikon-bornholmsfikon.jpg

Att plocka egna fikon ger mig ett lyckorus. Det är verkligen en perfekt sommar för de solälskande fikonen. Vårt träd eller kanske mer buske, är ett sk 'Bornholmsfikon'. Det står i söderläge i trädäcket och har hittills klarat vintrarna galant.

bornholmsfikon-wallakra-stenkarlsfabrik.jpg

Här ligger godingarna i en skål från Wallåkra Stenkärlsfabrik.

bornholmsfikon-fikon.jpg

Ett solvarmt sött fikon tillsammans med en bit ost är ren och skär njutning. Den fina skärbrädan i olivträ köpte jag på Kreta tidigare i sommar.

Hortensia 'Limelight'

hydrangeapaniculata-hortensia-limelight.jpg

Det blev en lång blogg-paus under semestern, men nu är jag tillbaka igen vid skrivbordet. Vi har haft fyra veckors 'hemester' med många härliga bad och osannolikt sköna kvällar. Planen var att vi skulle fixa en hel del i hemmet, men det har vädret satt stopp för. Det har helt enkelt varit för varmt. Lite utrensning har vi dock åstadkommit och maken har fixat med några småreparationer. 

Jag älskar hortensia 'Limelight' som blommar snällt och rikligt varje år.  Jag har fyra 'Limelight' i trädgården. En liten som planterades i våras och tre som jag haft i några år nu. Att hortensior älskar vatten är känt och hur vattnet påverkar tillväxten har visat sig extra tydligt i år.

hortensia1-3.jpg
hortensia-limelight-hydrangeapaniculata.jpg

Jag har varit noga med att vattna den Scharlakanseken som vi planterade i höstas. Detta har inneburit att hortensian som står bredvid har fått rikligt med vatten och blivit enormt stor. Blommorna är också gigantiska.

hortensia-limelight-hydrangeapaniculata.jpg

En liten bit ifrån står den här skönheten. Den har fått vatten lite då och då under säsongen. Den blommar fint, men har haft sämre tillväxt och blommorna är betydligt mindre.

hortensia-limelight.jpg

Detta är det äldsta exemplaret av mina 'Limelight' och den som brukar vara störst och ha flest blommor. Den har endast fått vatten två gånger under säsongen och är betydligt mindre än den brukar. Blommorna är också mindre än på de andra buskarna och bladen likaså.

Hortensior klarar sig helt ok med lite vatten, men frodas verkligen vid riklig tillgång. I våras gödslade jag dem med Rhododendrongödsel, något som skuggrönan också uppskattar.

hortensia-limelight.jpg

Ha en riktigt skön torsdag!

 

Ateljé Harmoni och Glädje

Atlelje harmoni och glädje-3.jpg

I Stora Uppåkra gömmer sig en riktig pärla. Catharinas och hennes man Peter har skapat en underbar grön oas där både hus och trädgård är tipptopp. Den vita skånelängan matchas av snickerier i samma röda kulör som Falu röd (ljus). Ursnyggt!

Atlelje harmoni och glädje.jpg

En välkomnande entré med infattningshäckar av buxbom och inte mindre än fyra små Carmencitarönnar som bildar tak.

Atlelje harmoni och glädje-4.jpg

Jag har sett inbyggda fläktar förut, men inte en inbyggnad som också är en bänk och en hylla. Både praktiskt och snyggt! En idé att ta med sig.

Atlelje harmoni och glädje-20.jpg

En effektiv dränering av huset gjorde gavelsidan alldeles för torr för en rabatt. Catharina som var fast besluten att det skulle vara grönt även där kom på idén med upphöjda murade "lådor". Här trivs solälskande "torrväxter".

Atlelje harmoni och glädje-21.jpg

Fin port till entrésidan.

Atlelje harmoni och glädje-5.jpg

Trädgården är indelad i många rum. Här en vy över det lilla som är kvar av gräsmattan och några gamla fruktträd. Herrar i hatt passar alltid in i trädgårdsbilder.

Atlelje harmoni och glädje-10.jpg

En härlig pergola med blåregn. Så snyggt med det röda mot det gröna.

Atlelje harmoni och glädje-11.jpg

Blåregn. 

Atlelje harmoni och glädje-7.jpg

En hemlig stig kantad av murgröna.

Atlelje harmoni och glädje-8.jpg

Snygg övergång med kullersten där två olika material möts.

Atlelje harmoni och glädje-15.jpg

Catharina mixar formklippt och yvigt. En kombination helt i min smak. Alla singelgångar är kantade med stålkanter.

Atlelje harmoni och glädje-14.jpg

Ett mysigt växthus. Givetvis är det rött. Peter har själv gjutit alla betongskivor och byggt alla fina bord och bänkar. 

Atlelje harmoni och glädje-12.jpg

Fina detaljer överallt...

Atlelje harmoni och glädje-13.jpg

...och snygga besökare. Karolina (@karolinalansmansgarden), Elin (@tradgardstid) och Karin (@Karinpamellanbacken) fastnade i växhuset. Ja, jag också. Åsa (@gardenasa) och Kristina (@kridar1) drog vidare bland trädgårdens rum.

Atlelje harmoni och glädje-6.jpg

Ytterligare in inbyggd fläkt.

Atlelje harmoni och glädje-16.jpg
Atlelje harmoni och glädje-17.jpg

Trädgården har många fina sittplatser. Här blev jag väldigt sugen på att slå mig ner. Tyvärr var det upptaget när jag kom fram.

Atlelje harmoni och glädje-18.jpg

Uterum i röda toner. Så läckert med ett rödmålat trädäck. 

Atlelje harmoni och glädje-19.jpg

Tack Catharina och Peter för att ni öppnade upp er trädgård. Så trevligt att få en pratstund med var och en av er.

 

Charlottas trädgård

Charltottas trädgård.jpg

I söndags var det dags för Tusen Trädgårdar. Istället för att hålla min egen trädgård öppen njöt jag tillsammans med mina kära vänner av några riktigt fina trädgårdar. Vi börjar i Lomma.

Nu mina kära läsare ska ni få följa med in i en helt underbar trädgård med ett fint funkishus och en helt magnifik tillbyggnad helt i glas. Här bor ett par med stor känsla för färg och form. Med risk att ha helt fel tror jag det är Charlotta som ligger bakom designen. Ägarparet Charlotta och Per Jörgensen är proffs och driver den välrenommerade mäklarfirman Bolaget Fastighetsbyrå. 

Entrén är stram och sparsmakad, men en grupp krukor och ett slitet bord skvallrar om att ägarinnan har en annan sida också.

Charltottas trädgård-21.jpg

Stora "krukor" av cortenstål fyllda med bambu och några lägre med formklippt buxbom och klätterbenved (tycker jag det ser ut som).

Charltottas trädgård-10.jpg

Trädgården består av flera rum som skapats efterhand. Det är formklippt och yvigt i en lugn färskala. Mest grönt i olika nyanser. Form och vackert bladverk spelar definitivt huvudrollen i Charlottas väldesignade härliga trädgård.

Charltottas trädgård-15.jpg

Murgröna som marktäckare i singel. En ljuvlig hörna i trädgården.

Charltottas trädgård-3.jpg

Överallt står snygga frodiga krukor.

Charltottas trädgård-18.jpg

Jag får "vibbar" från Italien av den här platsen. Så vackert och inbjudande. En liten ursöt kompakt liten vädd (Scabiosa 'Summer Nights') växer i korgarna. 

Charltottas trädgård-4.jpg

Själv har jag gett upp på myrten, men njuter desto mer av andras. Älskar denna lilla grupp i ursnyggt patinerade krukor.

Charltottas trädgård-11.jpg

En port av murgröna.

Charltottas trädgård-8.jpg

Vackert blickfång.

Charltottas trädgård-14.jpg
Charltottas trädgård-6.jpg

Man kunde nästan tro att de var inhyrda, de vackra damerna i den soliga köksträdgården som skålar i champagne. Så var det inte. Det var svärmor och svärdotter som skålade för sin första trädgårdsrunda i den första trädgården de besökte. Helt underbart!

Charltottas trädgård-7.jpg

Doftande luktärtor hör sommaren till.

Charltottas trädgård-20.jpg
Charltottas trädgård-19.jpg

Precis intill den stora tillbyggnaden av glas har man anlagt en stram damm. Vatten i en trädgård tillför både ljus och rörelse. Trädkronor som speglar sig i vattenytan skapar en ny dimension. Sen är det ju också toppen för både fåglar, igelkottar och insekter.

Charltottas trädgård-5.jpg

Den häftigaste och coolaste tillbyggnaden jag har sett på ett hus. Jag kunde mycket väl se mig själv sitta där och njuta av livet.

Charltottas trädgård-12.jpg
Charltottas trädgård-13.jpg

Nu har kunde jag inte fota alla delarna av trädgården eftersom det var så mycket folk, men överallt har Charlotta smugit in de snyggaste krukplanteringarna. Här är det alunrot i krukor av cortenstål. Ursnyggt!

Om ni vill se mer från Charlottas trädgård rekommenderar jag att ni följer henne på Instagram, @inspirationordinarydays

Ha en riktigt fin måndag!

Gröna toner

almbacken-jättedaggkåpa.jpg

Slutspurt innan semestern gör det svårt att hinna med bloggen just nu. I trädgården är det torrt, men grönt. Jag vattnar min nyplanterade scharlakansek, bokhäcken som vi flyttade och nyplanterade perenner. 

Hakonegräs (Hakonechloa macra)

Hakonegräs (Hakonechloa macra)

Hakonegräset i kruka mår prima.

Kryddsalvia 'Purpurascens'

Kryddsalvia 'Purpurascens'

Kryddsalvia 'Purpurascens'  har överlevt i krukan två år i rad nu. Det är ju glädjande, men jag tycker nog att den är lite klen i år.  Jag älskar bladverket som skiftar i lilablått, silver och purpur. 

Efter en intensiv jobbvecka ska det bli skönt med helg. I morgon ska vi få njuta av näst äldsta gossen och underbara lilla Ingrid som nu hunnit bli 9 månader.

Jag vill också passa på att nämna att vi inte kommer hålla vår trädgård öppen på söndag när det är dags för Tusen Trädgårdar igen. Jag kommer däremot åka på en runda med mina kära trädgårdsvänner.