Att rengöra trädäck och ta bort gröna alger

Trädäck-alger.rengörning.jpg

Då var det dags att rengöra trädäcket och ta bort de gröna algerna. Inte så roligt, men väl värt mödan. 

Så här gör vi:

  1. Först skurar vi däcket med såpa (gulsåpa eller grönsåpa spelar ingen roll) för att få bort smuts. Var noga med att skölja bort smutsen. Sen får däcket torka.

  2. För att få bort de gröna algerna rollar (målarroller med skaft) vi sedan hela däcket med 12% Ogräsättika som vi köper på 5-liters dunk.

trädäck-alger-rengörning.jpg

Så här såg däcket ut innan tvätt och rollning med ogräsättika.

trädäck-alger-rengörning-ogräsättika.jpg

Så här blev resultatet. Det tar några dagar innan ättikan verkat och man kommer inte ifrån att det luktar lite ättika i början. Ogräsättika är biologiskt nedbrytbart, men var noga att inte få det på växterna som vissnar och dör.

Numera rollar vi däcket med ogräsättika en gång på våren och en gång på hösten. Bilden från det obehandlade däcket var dock inte rollat hösten innan. Det ser betydligt bättre ut än så då.

Vi har använt denna metoden i några år nu och det funkar utmärkt. Tipset fick jag ursprungligen hos Cattis och Eira.

UPPPDATERING 2020 - ny metod

I år (2020) har vi provat en annan metod som också fungerat alldeles utmärkt.

I en spann med hett vatten blandar du 2-3 dl såpa och 100 g bikarbonat. Skura sedan trädäcket med detta. Det löser både smutsen effektivt och tar bort algerna.

Praktmagnolia i knopp och blom

Magnolia x Soulangeana, praktmagnolia

Magnolia x Soulangeana, praktmagnolia

Wow! Vilket underbart väder vi fick i helgen. Här har det fixats i trädgården och njutits i solen hela helgen. Alla trädgårdsmöbler är åter på plats, tvättade och sandpapprade och jag har nästan planterat alla penséer.  Några sköna skogspromenader med flickorna har det också blivit och en trevlig middag hos min bror. 

Magnolia x Soulangeana, praktmagnolia

Magnolia x Soulangeana, praktmagnolia

Just nu händer det mycket på en gång i trädgården. Lökar som börjar blomma och perenner som sätter fart. Drottningen i trädgården är ändå magnolian som börjat slå ut. I mina ögon är den som allra vackrast just nu. Vår magnolia är en praktmagnolia, Magnolia x Soulangeana.

Magnolia x Soulangeana, praktmagnolia

Magnolia x Soulangeana, praktmagnolia

Jag är glad att vi fick en solig helg, men regnet som väntas i vecken är välkommet. Då kommer det verkligen att explodera.

Fin gräsmatta del 2 - Mossa

Mossa-gräsmatta-problem-algomin.jpg

Nu när gräset börjat växa är vi tillbaka på mina föräldrars ställe. I mitt samarbete med Algomin ska jag idag prata om den förhatliga mossan i gräsmattan. Detta är ett problem som många av oss är bekanta med. En japansk mossträdgård är fantastiskt vacker, men mossa i gräsmattan är inte riktigt samma sak. 

Varför får vi då mossa i gräsmattan? På Algomins hemsida hittade jag dessa nio punkter som beskriver det väldigt väl:

  1. Skugga: Mossan frodas i skuggan av träd, buskar, häckar och hus.
  2. Lågt pH värde/sur jord: De flesta mossarter trivs i sur jord.
  3. Steril jord: Dåligt dränerad och kompakt jord ger bra förutsättningar för mossa i gräsmattan. Mossan har inga rötter, men vill ha markkontakt och fuktigt.
  4. Fukt: Mossan gillar fukt, men tål däremot inte torka.
  5. Näringsbrist: Mossa trivs i näringsfattig jord.
  6. Ensidig användning av NPK-gödsel: Vid tillverkning av NPK-gödsel syrabehandlas den för att bli vattenlöslig. NPK försurar jorden.
  7. Kyla: När gräset slutar växa vid cirka 8 °C fortsätter mossan att växa och erövra gräsmattan ända tills temperaturen går ner till noll.
  8. Oanvänd gräsyta: Mossan tål inte slitage. Under vinterhalvåret står stora delar av gräsmattan oanvänd under längre perioder.
  9. Användning av mossbekämpningsmedel: Surgörande mossbekämpningsmedel tar endast bort symptomen och skapar förutsättningar för ännu mer mossa i gräsmattan på sikt.
Mossa-gräsmatta-problem-Algomin.jpg

Mina föräldrars gräsmatta är full av mossa, något de inte alls är nöjda med. Mossan är visserligen grön, men den är mycket känslig och blir aldrig så där friskt grön som en gräsmatta blir.

Mossa-spridare-algomin-problem-gräsmatta.jpg
Algomin-Mossa-problem-gräsmatta.jpg

När mossan nästan helt tagit över och blivit ett problem, som hos mina föräldrar, räcker det inte att endast gödsla med vanlig gräsmattegödsel, utan då rekommenderar jag att man använder Algomin Mossa

"Med Algomin Mossa stärker och gödslar du gräsmattan samtidigt som du torkar ut mossan. Algomin Mossa är både miljövänligt och långtidsverkande, och eftersom det är en näring – inte ett gift – är den ofarlig för både barn och husdjur. Den missfärgar dessutom varken sten eller trä. Med Algomin Mossa hjälper du det naturliga kretsloppet på traven, och du får ett friskt och grönt gräs som konkurrerar ut mossan på naturlig väg!"

Den aktiva substansen mot mossa i Algomin Mossa är kväve. Kvävet täpper till porerna på mossan så att den torkar ut. Kvävet ökar också näringen i jorden, något mossan inte gillar. Algkalken i sin tur höjer PH-värdet och skapar en miljö mossan inte trivs i.

Till skillnad från andra mossmedel innehåller inte Algomin Mossa järnsulfat som är giftigt för mossan och gör att den blir svart. Järnsulfat har också en försurande effekt, något som mossan trivs i. Mossmedel baserade på järnsulfat tar alltså endast bort symptomen tillfälligt.

I och med att mossan är så utbredd i mina föräldrars gräsmatta, har jag också stödsått gräs i samband med att jag strödde ut Algomin Mossa. Jag har valt en gräsfröblandning speciellt anpassad för skugga på framsidan av huset där stora träd omringar gräsmattan. På trädgårdssidan har jag stödsått med en "vanlig" gräsfröblandning. Man stödsår direkt i mossan som bildar en bra miljö för gräsfröna att gro i. Vattna ofta och låt inte fröna torka ut.

För att strö ut både Algomin Mossa och gräsfröna använde jag Algomins suveräna spridare.

Om du har riktigt kraftiga angrepp av mossa, kan du behöver sprida ut en andra omgång av Algomin Mossa efter två månader. Kom ihåg att det aldrig är för sent att börja! Du kan använda Algomin Mossa när som helst under vår och sommar.

Mossa-problem-gräsmatta-algomin.jpg

"Det finns bara ett långsiktigt sätt att bli av med mossa i gräsmattan: gödsla, gödsla och gödsla! En gräsmatta tömd på näring har ingen motståndskraft mot inkräktande mossa. Därför är det otroligt viktigt att gödsla flera gånger per säsong så att gräset blir friskt och starkt och på egen hand konkurrerar ut mossan!"

Ge dig därför inte på att använda tex en mossrivare. Då sprider du bara sporerna och mossan förökar sig. Att räfsa gräsmattan på våren kan jag däremot rekommendera. Dels får du bort döda rester, dels luftar du gräsmattan, vilket den mår bra av.

Mossa-problem-gräsmtatta-algomin.jpg

Hur kan man då förebygga mossa?

"Gödsla med Algomin Ekogödsel på våren och Algomin Gräsgödsel eller Algomin Professional Green under säsongen. Det höjer jordens pH-värde, vilket mossan inte trivs med, och det stärker gräset så att det till slut konkurrerar ut mossan.

Klipp gräsmattan ofta, då växer gräset sig starkare och tar så småningom överhanden över eventuell mossa. Gräset gillar att bli klippt. Mossan tål däremot inte slitage. Klipp aldrig mer än en tredjedel av gräsets höjd, därunder är gräsets tillväxtzon. Vill du klippa ner gräset kortare, gör det stegvis."

Om du har frågor om din egen gräsmatta, tveka inte att höra av dig till Erik Lindberg på Algomin, som har kontot @grasnord på Instagram.

Jag återkommer snart med ett nytt inlägg på tema gräsmatta. Då kommer jag bla visa ett gödslingsschema.

Tidigare inlägg i serien hittar du här:

 

 

.

 

 

 

 

Bland blåsippor och vitsippor

blåsippa-blåsippor-anemone-hepatica-6.jpg

I vår skog finns det ett ställe där det växer blåsippor. I Skåne är blåsippan en riktig raritet och det gäller att veta var de växer. Sagolikt vackra är de och måste bara fotas varje år.

blåsippor-blåsippa-anemone-hepatica.jpg

Färgen är verkligen lysande blå.

blåsippor-norwichterrier-vitsippor.jpg

När jag intresserar mig för något kommer det alltid en liten kompis och vill vara med. 

vitsippor-norwichterrier.jpg

Myran bland vitsipporna.

vitsippor.jpg

Vitsipporna har börjat blomma, men än har inte alla slagit ut. 

vitsippor-norwichterrier.jpg

På spaning.

norwichterrier.jpg

Vilka underbara dagar vi har. Jag känner mig lyckligt lottad som helt styr över min egen tid och istället för att gå till ett gym på lunchen, kan gå ut i skogen istället.

Ha en riktigt fin torsdag!

Fin gräsmatta del 1

Algomin-gräsmatta-fin-gödning-4.jpg

Jag känner mig långt ifrån fullärd när det gäller gräsmatta och hoppas därför att både du och jag ska lära oss massor i den här serien av blogginlägg, som jag kommer att göra i samarbete med Algomin.

I vintras gick jag en utbildning om jord hos Algomin. Jag blev väldigt nyfiken på deras produkter som är naturliga och miljövänliga, ett krav som jag vet att vi är många som ställer på de produkter vi använder i vår trädgård. Algomin baserar sina produkter på en algkalk med tillsatser av färska brunalger.

Algomin kom jag i kontakt med Erik Lindberg som totalt "nördat ner sig" på området gräsmatta, vilket ligger många varmt om hjärtat. Om man nu har en gräsmatta, och det har ju de flesta av oss, vill man ju att den ska vara så fin den bara kan. En len, grön frodig matta att gå barfota på är bland det härligaste som finns.

Algomin-gräsmatta-gödning.jpg

I det här mysiga huset växte jag upp och där bor mina föräldrar. De har en mycket stor gräsmatta, eller ska vi kalla den mossmatta, som faktiskt är ganska miserabel. Stora partier är helt gräslösa och nästan överallt växer det också mossa. Det är renoveringen av den här gräsmattan vi ska följa i fem inlägg från vår till höst här på bloggen.

Här ser ni framsidan av huset som vetter mot vägen.

Algomin-gräsmatta-gödning.jpg

I höstas fick de kommunalt vatten och avlopp och i samband med det blev de tvungna att gräva upp en del av gräsmattan. Där ska det i år sås nytt gräs.

Algomin-gräsmatta-gödning.jpg

Här ser vi huset från gårdssidan. Som ni ser finns här också gott om mullvadar, men det är ett annat kapitel.

Algomin-gräsmatta-gödning-eko-gödsel.jpg

Första steget i renoveringen av denna gräsmatta är att strö ut Algomin Ekogödsel

Basen i Algomin Ekogödsel är algkalk, som i alla Algomin gödselprodukter, men den innehåller dessutom biologisk växtstimulans, aminopuriner, som ger hög grobarhet hos fröet. Gödseln gör att rotsystemet utvecklas och du får friska växter som bättre kan ta till sig näringsämnena som bjuds.

Ekogödseln höjer pH-värdet, vilket frisätter jordens naturliga näringsämnen. Det högre pH-värdet ogillas dessutom av mossan. 

Ekogödsleln stimulerar mikrolivet i jorden samtidigt som det är en "booster" för framtida gödsling. Kalken i ekogödslet är yngre än i vanlig trädgårdsgödsel, vilket gör att det blir tillgängligt för gräsmattan tidigare.

Ekogödseln används också till bärbuskar, trädgårdsland och allt du odlar för att äta.

algomin-ekogödsel.jpg

Jag strödde ut Ekogödseln i helgen, men det kunde gjorts här i Skåne för flera veckor sedan. Om du fortfarande har lite snö kvar i trädgården kan du ändå strö ut Ekogödsel. 

Jag kan varmt rekommendera Algomins spridare som är den första spridare jag använt som verkligen fungerar på ett bra sätt. Eftersom gräsmatteytorna som jag jobbar med är stora har jag den stora varianten av spridare.

Om du har frågor om din egen gräsmatta kan du via instagram kontakta Erik på @grasnord.

Nästa inlägg i serien kommer att handla om hur du blir av med den besvärliga mossan!

Fler inlägg i serien hittar du här:

Fin gräsmatta del 2 - Mossa

Fin gräsmatta del 3 - Enkelt gödningsschema

Årets största trädgårdshändelse på gång

Sorbus ulleungensis 'Dodong'

Sorbus ulleungensis 'Dodong'

Ullungrönnen är jämte pilen, det träd som slår ut tidigast i min trädgård. Alltid lika välkommet. Det finns en sortnamn 'Legend' som inte slår ut lika tidigt och ska dessutom ha en jämnare växtsätt. 

Praktmagnolia, Magnolia x Soulangeana

Praktmagnolia, Magnolia x Soulangeana

En av årets höjdpunkter i trädgården är på gång. Magnoliaknopparna (Magnolia Soulangeana) slänger vinterrocken och skådespelet kan börja. Nu håller vi tummarna att vi inte får några frostnätter. Förra året fick vi några sena frostnätter som förstörde alla blommorna. Därför är blomningen än mer efterlängtad i år.

Scharlakansek, Quercus Coccinea'

Scharlakansek, Quercus Coccinea'

Det är först nu som scharlakanseken tappar sina fjolårslöv. Vilken bonus! Som jag stör mig på trädstöden som sticker upp på bilderna. Tror minsann jag ska såga av dem lite. 

Ha en fin tisdag!

Söta penséer och ett spännande samarbete

penséer-pilkorg-krukor.jpg

Wow, vilken helg. Trädgårdsarbete i dagarna två samt ett riktigt "gille" som vi säger på skånska.  Jag är nu helt slut i rutan. 

Dagen har jag spenderat hos mina föräldrar, där jag också tagit bilden på de söta penséerna. Vi har grejat i trädgården med ett spännande projekt som jag gör i samarbete med Algomin. Mer om detta kommer snart.

Ha en skön söndagkväll!

Måla krukor

måla-krukor-färg.jpg

Det blåste minst sagt friska vårvindar idag också, men en strålande sol gjorde ändå att det var skönt att vara ute. Jag har planterat penséer och målat krukor.

Jag har i alla år använt krukfärg från Lödde Plantskola. Den är bra, men nu tänkte jag prova en ny variant. Jag har nu målat med silikatfärg som man använder till husgrunder. Jag fick färgen bruten i den mörkaste nyans som går. Inte kolsvart, men näst intill. Silikatfärgen andas, vilket är mycket viktigt i detta sammanhang. Jag har tidigare provat en annan husgrundfärg som inte andades. Det fungerade inte alls bra. Färgen släppte i stor sjok. Jag fick färgen bruten i den mörkaste nyans som går. Inte kolsvart, men näst intill. 

japansk-lönn-kruka.jpg

När vi fick de där riktigt kalla nätterna i början av mars flyttade jag in mina japanska lönnar som står i kruka. Därför har den lilla röda kommit en bra bit redan. Den hade hunnit knoppa sig när jag tog ut den för ett par veckor sedan. Den är så vacker när den vecklar ut sina skira blad.

japansk-lönn-kruka.jpg

I kvällssolen blir trädgården alldeles gyllene och för varje dag blir den lite grönare också.

Ha en fin fredagkväll!

Länkar till Trädgårdsfägring som är en ny samlingsplats för trädgårdsbloggar. 

Förändringar i trädgården

bokhäck-fagus-sylvatica.jpg

Nu vänder vi upp och ner på trädgården. Det är två saker som just nu påkallar förändringar i vår trädgård. Dels är det växthuset som ska byggas i tomtgräns, på platsen där studsmattan stod tidigare. Dels är det känslan i trädgården som förändrades ganska mycket sen vi tvingades ta ner vårt stora körsbärsträd i höstas. 

För att ge plats åt växthuset måste bokhäcken bort. Vad skulle vi göra med den?

Bambu-Simba.jpg

Vi har länge varit ganska missnöjda med vår bambuberså eftersom bambun inte verkar trivas. De två främre plantorna vill aldrig riktigt växa till sig och får alltid stora vinterskador. Den har dessutom blivit lite väl vildvuxen. Planen var att klippa plantorna i år, men när vi nu stod där med en bokhäck som skulle bort så tänkte vi om.

bokhäck-fagus-sylvatica-berså.jpg

Bambun grävdes upp i ett huj (nästan i alla fall, hahaha) och bokhäcken flyttade till bersån. Bambuplantorna har nu flyttat hem till @annavidtivolit och ska prassla härligt i "barnens hörna". 

Nu är bokhäcken klippt i en höjd som passade studsmattan, men tanken är att den ska blir lite högre. Plantorna längst bak var redan höga så det kommer se lite lustigt ut en tid.

Taxus-ball-idegransklot-bokhäck-scharlakansek-glansmiskantus-malepartus.jpg

Vi behöll en av bambuplantorna och satte den till vänster om Scharlakanseken (Quercus Coccinea). Den fyller upp fint i hörnet där det behövdes lite höjd.

Te-2.jpg

Ja, det var första steget på vår väg mot ett växthus. När studsmattan försvann för två år sedan hann jag ställa till med en riktig röra som jag nu måste ta tag i. Trädgården känns tom och kal just nu och vi känner inte riktigt igen oss. Detta blir helt klart ett "mellanår" i trädgården och jag kommer därför inte ha trädgården öppen under Tusen Trädgårdar i år. 

Fler förändringar är på gång. Planen är nämligen att ta bort gräsmattan......Fortsättning följer!

 

Kreativt kaos

trädgårdsanläggning.jpg

Plötsligt händer det. Våren kom i ett huj och med den vaknade skaparlusten. Vi gör nu om totalt i vår trädgård. Just nu är allt ett kreativt kaos och vi gräver och flyttar och sliter och släpar. Jag återkommer inom kort med ett längre inlägg om vad som är på gång och hur planerna ser ut.

penséer-pilkorg-krukor.jpg

Medan vi gräver och har oss på vissa ställen i trädgården har jag just nu ett kaos bland krukorna också. Den stora planteringen av penséer är på gång och som vanligt tycker jag att jag har alldeles för få krukor.

penséer-pilkorg-krukor.jpg

Ha en riktigt fin start på veckan!

Föreläsning på Åland

Krokus 1-4.jpg

Idag kom våren på riktigt. Det är 14 grader varmt och hela trädgården vaknar. Jag såg det första lilla biet glupskt suga i sig av krokusarna. Nu håller vi tummarna att det blir en bra vår för våra bin och humlor.

Krokus 1-3.jpg

Jag fyller bit för bit av min trädgård med krokus. Till hösten ska jag sätta ännu fler. Jag tycker att de är fullkomligt bedårande.

Krokus 1-2.jpg

Här tittar allium 'Ambassador' upp. Så snygga redan nu. 

I morgon far jag till Åland och föreläser för Ålands trädgårdsförening. Det ska bli både spännande och roligt. Jag vet att några av dem är vänner till mig på Instagram och det ska bli så kul att träffas. Jag ser också fram emot att träffa min vän Susanne igen som har en av mina favoritbloggar,  "I min smak".

Om du bor på Åland och är intresserad av att komma så är du varmt välkommen kl 18:30 i auditoriet på Kyrkby högstadium. 

Krokus

Krokus-crocus-cream-beauty-.jpg

När snön som kom igår natt hade smält var jag bara tvungen att fota några krokusar. Jag måste varna för att det kommer bli många krokusbilder framöver. Dessa första små raringar som tittar upp får ohämmat med uppmärksamhet.

Krokus-Crocus.jpg

De mörka lila blir fler och fler för varje år.

Kopparlönn-Acer-Griseum.jpg

Ja, så här såg det ut i går eftermiddag. Jag är väldigt nöjd att den snö som kom i princip hann försvinna under dagen. I skrivande stund har flingorna börjat dansa igen och jag tänker bara "håll ut", "håll ut". Men, mot slutet av nästa vecka ser temperaturerna ut att klättra uppåt då ska det planteras penséer för glatta livet.

Ha en fin skärtorsdag!

Narcissus 'Ice Follies'

Narcissus-Ice-Follies-9.jpg

Visst är den bedårande, Narcissus 'Ice Follies'? Den ska definitivt planteras ut i trädgården till hösten. 

Just nu singlar snöflingorna utanför mitt fönster och jag är minst sagt trött på det eländiga vädret. I kväll ska jag i alla fall roa mig med att planera påskmaten. Är sugen på att prova några nya sillar.

Ha en fin tisdagkväll!

Trädgårdstid

bokhäck-scharlakansek.jpg

Vilken härlig helg vi fick. Flera plusgrager och ingen vind. Jag har klippt ner alla mina gräs utom det stora miskantusgräset (Miscanthus Sinensis 'Malepartus'). 

Det är inga problem att klippa ner gräsen nu. Att man säger att de ska klippas ner på våren beror på att de är känsliga för fukten som annars hade trängt ner i rotklumpen. Sen vill man ju så klart njuta av gräsen hela vintern också.

Idegransklot-idegran-smågatsten.jpg

Alla perenner är också nedklippta och trädgården börja inta sin 'vår-look'. Överallt tittar det upp lökar och det är lika spännande varje år.

Norwichterrier-4.jpg

Flickorna har givetvis varit med hela tiden.

 

Vårspaning

snödroppar-galantus-2.jpg

Milt i luften och ingen vind. Fåglarna sjöng för full hals. Idag är det vår, inte bara när man tittar i kalendern. Rara små snödroppar och krokus på väg upp.

krokus-crocus-cream-bauty.jpg

Några har kommit riktigt långt. Min favorit krokus 'Cream Beauty'.

narcisus-thalia-4.jpg

Narcissus 'Thalia' har varit på gång länge. Förra året vid denna tiden såg man tom knopparna. Nåväl, det blir vår i år också. 

snödroppar-galantus-nivalis-3.jpg

De blir fler och fler för varje år. Jag har fått några snödroppar av vänner varje år och snart har jag så många att jag kan börja dela mina egna tuvor. Än nänns jag inte göra det.

Idag inleds påsklovet för alla barn i Skåne. Med en dotter i 9:an och en gosse som går 2:a året på gymnasiet är det mer än välkommet. Dags att göra lite påskfint i huset.

Ha en fin fredag!

Narcisser i krukor

Narcissus 'Minnow'

Narcissus 'Minnow'

Om allt varit som "vanligt" hade dessa narcisser (köpta på Bilka) stått ute och haft det hur bra som helst. Nu är det ingen "vanlig" vår utan som bekant, kallare än någonsin. Därför åker de nu in och ut. På morgonen bär jag ut alla krukor och på kvällen bär jag in dem igen. 

Narcissus 'Ice Follies'

Narcissus 'Ice Follies'

Åh, jag är så sugen på att göra vårfint ute. I helgen ska jag i alla fall bära upp alla krukor med tulpaner på trädäcket så att jag ser dem. 

Narcissus-Minnow.jpg

Ha en fin torsdagkväll! Jag ska nu göra mig i ordning träffa några riktigt goa tjejer.

En underbar skogsträdgård

IMG_5098.jpg

I söndags kickade jag och mina trädgårdsvänner igång våren med en tur till Danmark. Där gick vi på julrosfestival på Gartneriet Spiren och shoppade oss alldeles svettiga. Makalöst många vackra julrosor och ett jättetrevligt ställe. Marianne som driver Spiren är supertrevlig och tar sig gärna tid för en pratstund.

Min vän Åsa (@Gardenasa) har stenkoll på fina trädgårdar och kontaktade Bente och Ove som Lustü i Vordingborg som har en alldeles underbar skogsträdgård. Bente och Ove är galantofiler så överallt blommade vanliga och ovanliga snödroppar.

Tyvärr hade jag inte med min "stora" kamera, utan bilderna är tagna med mobiltelefon.

trollhassel-hamamelis.JPG
trollhassel-hamamelis1.jpg

Jag blev förälskad i denna backe med olika sorters trollhassel (Hamamelis) som växte i en matta av snödroppar. Sagolikt vackert. Tyvärr vet jag inte namnet på den vänstra skönheten, men den mörkare gula på bilden till höger är 'Pallida' som har ett mycket vackert vasformat växtsätt.

IMG_5093.JPG

Stora träd och bokhäckar skapade tak och rum i trädgården.

kopparlönn-acer-griseum.JPG

Tänk när min kopparlönn (Acer Griseum) blivit så här stor. Dessa exemplar planterades för ca 25 år sedan. Jag suckade lite över mitt lilla träd som är ca 160 cm högt, men Bente försäkrade att de är tröga i starten men växer bra när de väl kommit igång.

IMG_5149.jpg

Förutom den vackra omgivningen och fina växtligheten så stack de fina stenläggningarna ut. De var granit i alla dess former; smågatsten, storgatsten, kullersten, plattor och singel. Så snyggt och naturligt i denna miljön.

smågatsten-stensättning-granit.jpg

Den vackert stensatta uteplatsen. Under magnolian till höger växte fullt med ljuvliga snöklockor.

IMG_5117.jpg

Uteplatsen från andra hållet. Smågatsten och granitplattor i ett snyggt mönster.

IMG_5109.JPG

I trädgården fanns också några stora dammar. Ser ni stegstenarna i vattnet? Läckert!

snödroppar-galantusnivalis.jpg

Bentes och Oves trädgård är garanterat vacker alla årstider. När vi var där blommade snödroppar och trollhassel. Om några veckor är backarna fulla av blommande narcisser och sen kommer lövsprickningen. Jag hade gärna besökt denna trädgård vid flera tillfällen under året. 

Tack snälla Bente och Ove för att ni tog emot oss på ett alldeles förtjusande sätt. 

Forsythia

forsythia.jpg

I mars månad önskar jag att jag hade en forsythia i trädgården. Inte annars. Jag älskar nämligen att ta in forsythiakvistar och sätta i vas. Dessa har jag knipsat hos min snälla granne.

forsythia-wallakra-stenkarlsfabrik.jpg

I mars månad dras jag till gult. Blir glad av färgen och får vårkänslor.

forsythia-wallåkra-stenkärlsfabrik.jpg

Glasvasen kommer från Ikea och keramiken från Wallåkra Stenkärlsfabrik

forsythia-wallåkra-stenkärlsfabrik.jpg
16-7.jpg

Hela förmiddagen har det snöat och det blåser rejält. Ett riktigt "skitväder" och inte alls vad man drömmer om i mars. Just nu skiner dock solen och det har tack och lov slutat snöa. I jämförelse med andra delar av landet är ju detta naturligtvis ingenting, men för en skåning är det faktiskt riktigt illa. 

Ha en riktigt fin fredag i alla fall!