Sista veckan innan jul
/En helt icke-planerad bloggpaus säger jag "Hej igen!". December är helt enkelt en intensiv månad. Förutom julbestyren så har vi lyckats pricka in ett antal födelsedagar i vår familj. I går fyllde vår lille gosse 17 år. Jag har faktiskt lite svårt att ta in det.
Denna veckan är det mycket som ska hända. Jag har några klappar kvar att fixa och sen är det maten.....I går tog vi in julgranen. Det är några dagar tidigare än vi brukar, men det passade bra att göra då. Allt för att undvika stress...Hur har ni det?
Ha en fin start på veckan!
Lucia
/Jag blir lika glad varje år när jag packar upp mitt lilla Luciatåg av Lisa Larsson. Bedårande söta tycker jag.
I år går vår minsting i 9:an och det innebär att vi ska få går på lussefirande i kväll. Det ska bli så mysigt. Sist jag såg ett Lucia-tåg "live" var när Ylva gick i 4:e klass.
Ha en fin Lucia!
Första snön
/Ett tunt vitt puder täcker marken och alla växter. Puder är egentligen fel ord för snön är på skånskt vis ganska blöt.
Jag är ju ingen snöälskare och föredrar barmark, men
det gör onekligen susen för julkänslorna. Jag hörde att grannens ungar var ute och lekte i snön kl 7 i morse. Så är det att vara ett snötörstande barn i Skåne. Man får "bannemej" passa på.
Önskar dig en fin tisdag!
Adventshelg
/Veckorna rullar på och vi har passerat 2:a advent. Vi har haft en riktigt mysig helg. I lördags åkte vi till Löberöds slott och gick på julmarknad. En julmarknad helt i min smak. Lagom med folk, inget krimskrams och vacker miljö. På hemvägen inhandlades årets julgran. Den får dock inte komma in förrän några dagar innan julafton.
I går fick vi äntligen in trädgårdsmöblerna i förrådet. De sista löven räfsades upp och vi hann också med en runda till tippen. Så skönt och extra bra känns det idag eftersom det kom snö i natt.
Jag tycker fortfarande så mycket om mina ljuslyktor från IIttala. Och tur är väl det eftersom jag har hur många som helst i olika färger. Adventsljusstaken är en gammal trotjänare från IKEA som hängt med i många år. Gillar att den är hög och så enkel i formen.
Ha en riktigt fin start på veckan!
Jullåda från Gårdssällskapet.se
/Du som läser min blogg eller följer mig på instagram har nog märkt att jag är en djurälskare av stora mått. Jag gillar också god mat och även om vi äter mycket grönt i vår familj så uppskattar vi också kött av bra kvalitet från djur som haft det bra.
När Gårdssällskapet.se hörde av sig till mig om ett samarbete inför julen var det mycket viktigt för mig att vi hade samma tankar kring djurhållning och ekologiskt jordbruk. Och det har vi definitivt. Texten nedan kommer från deras hemsida:
"Kött från djur som mått bra och växt upp på ett miljöriktigt sätt är bra kött."
"Vi har hela tiden haft ett ekologiskt fokus. Ekologiskt jordbruk värnar om djurens välmående, samtidigt som det berikar marker och biologisk mångfald. Ett sådant jordbruk är mer kostsamt att driva, men billigare för miljön, och för oss är det en självklarhet. Vi tror i gengäld på att äta mindre kött, men bättre. Tillsammans, genom att välja ekologiskt, kan vi göra skillnad."
Jag har nu beställt en jullåda som innehåller en massa "gosaker" helt i min smak som kommer ta plats på vårt julbord:
KRAV-märkt julskinka från Åsbergby gård. Ekologisk köttbullefärs. Prinskorv, handknuten och gjord på KRAV-märkt fläskkött från Åsbergby Gård med hög kötthalt samt helt fri från gluten och soja. Varmrökt röding och fisksås från Börtnans fjällvattenfisk . Gravad regnbåge från Malgomajsjön i Lappland. Julostar från Åsbergets bymejeri i östra Jämtland. Leverpastej med råvara av högsta kvalité från Åsbergby gård. Hjortronmarmelad från Lit utanför Östersund i Jämtland. Varje sats hjortronmarmelad görs av Berit i 2,5 liters-grytor! Söt och Stark Senap från LissEllas. 2 VM-guld i Senaps-VM.
Om du beställer din jullåda nu får du den levererad hem till din dörr i god tid innan julafton. Om du inte är sugen på en jullåda finns det andra trevliga alternativ också.......kanske något för nyårsfesten?
Gårdssällskapet.se
Kuddmossa - blåmossa
/Jag kan nästan inte tänka mig något snyggare än mossa. Speciellt fin är kuddmossa, eller blåmossa som den också heter. Färgen, formen och den sammetslika ytan gör att man vill ta på den.
Jag lägger mossa som ett litet täcka i krukorna. Här är det en japansk lönn som fått lite mossa kring "fötterna": Här i Skåne klarar sig de japanska lönnarna nästan hela vintern utomhus. Jag lyfter in dem i förrådet om det skulle bli flera minusgrader.
Dagens regnande ser inte ut att upphöra i första taget och det är gråare än grått ute. Förutom hundpromenad är det skrivbordsarbete som gäller hela dagen och fokus idag ligger på en solig hörna som ska bli lummig och grön.
Ha en fin onsdag!
Trädgårdsvy
/Flera plusgrader idag och ingen sol. Vackert ändå. Bokhäckarna, kopparlönnen och nu också scharlakansekens färger står fint mot det vintergröna. Jag saknar mitt stora buxomsklot som stod där det nu är ett hål i häcken, till vänster i bilden. Det grävdes upp samtidigt som häcken. Jag kommer nog sätta ett idegransklot där. Saknar det gröna mot bokhäcken.
Julrosornas blad ser huyfsat fina ut, men jag ska nog gå över dem för att se om där är några med fläckar. Julrosorna drabbas lätt av svamp som också förstör blommorna. Om man är flitig med att ta bort angripna blad kan man hålla nere skadan.
Ha en fin tisdag. Nu kommer min Ylva hem från skolan och då är det dags för en kaffa.
Entrésidan i advent
/En gran med en ljusslinga och vips så blir det julkänsla. Jag jobbar mycket med vintergrönt och städsegrönt vid entrén. På bilden ser du förutom granen, järnekar på stam med murgröna som marktäckare, stensöta, skimmia, tall, alunrot (som håller sig ganska fin hela vintern) och ljung.
Vi har inte tajmat födelsedagarna speciellt bra i vår familj. I helgen hade vi därför ett gemensamt födelsedagskalas för mig, Ylva som fyllt 15 och Nils som snart fyller 17. Det var härligt att ha hela sin stora familj runt sig.
Ha en fin start på veckan!
November i bilder
/Idag säger vi hej då november och välkommen december. Jag gillar verkligen november som jag tycker är en så vacker månad. I år ligger jag lite efter i trädgården och har varken hunnit sätta in trädgårdsmöbler eller räfsa alla löv. Planen är att detta ska ske på söndag.
I november har jag däremot hunnit (med makens hjälp såklart) plantera en vacker ek, ersätta buxbomshäcken med idegran och sätta tulpaner. I år har jag satt de flesta i krukor.
November hos mig är en färgstark månad. Den japanska lönnen 'Margaret Bee' (Acer palmatum 'Margaret Bee') håller sina blad länge och det gör också min nya scharlakansek (Quercus Coccinea). Bokhäckarna har antagit sin höst- och vinterfärg och det vintergröna träder fram.
Nu ser jag fram emot december och att sätta upp alla ljus och stjärnor. Advent är härliga tider.
Ha en fin fredag!
Julklappstips till en trädgårdsälskare
/SPONSRAT INLÄGG
Nuförtiden handlar jag de flesta av mina julklappar på nätet. Hur trevligt det än är att gå på stan så är det onekligen bekvämt att sitta hemma och göra sina inköp.
En butik på nätet som jag tycker har ett fantastiskt trevligt, genomtänkt och brett utbud för en blom- och trädgårdsälskare är Wexthuset. Jag har plockat ihop en lista med saker som gärna får ligga under min gran på julafton. "Rolls Royce-vattenkannan" från Haws har jag redan, men känner att jag bara måste tipsa om en sådan eftersom jag fullständigt älskar min.
Förutom alla fina produkter har Wexthuset också en jättebra sida med tips och information. Jag kan varmt rekommendera ett besök i denna fina nätbutik.
Vit julstjärna i höganäskrus
/Vad säger ni om julstjärnor? Länge har jag tyckt att de var tämligen tråkiga och tantiga. Förra året, efter en pressvisning hos Anna Gouteva, har jag däremot fått en annan syn på den lilla blomman.
Här har jag satt en lite mindre vit sort i ett gammalt höganäskrus. Blomman är svenskodlad och heter Princettia 'Pure White' och finns att köpa på många ställen som säljer växter.
Julstjärnan kan placeras nästan var som helst i rummet. Håll den dock borta från direkt elementvärme och utsätt den inte för kyla och drag. Vattna man ljummet vatten när växten torkat lätt.
Den lilla burken och skålen kommer från Wallåkra Stenkärlsfabrik.
Ha en riktigt fin start på veckan!
Nya julgranskulor från Zetas
/När det gäller julpynt är jag både restriktiv och traditionell. Det betyder att jag inte har så mycket pynt och det jag har är samma år ut och år in. I år kände jag plötsligt annorlunda. Jag är faktiskt sugen på lite nytt. Jag känner för en jul i gröna och lite bruna toner.
Några nya julgranskulor har jag inte köpt på snart 20 år. Jag lät mig dock inspireras av Zetas mycket fina sortiment och klickade hem dessa små glaskulor som skimrar i grönt. Helt underbara om du frågar mig.
Nån pysslemadam är jag sannerligen inte, men när jag får något för mig då brukar jag se till att det blir så. Jag fick för mig att jag ville ha en mörkt grön stjärna att luta mot väggen. En trästjärna inhandlades snabbt och lätt på Granit och mörkt grön matt färg på Panduro. Vips hade jag en skön grön stjärna som jag är så nöjd med.
Idegran 'Hilli' - Taxus media 'Hilli'
/Om ni följer mig på instagram har ni kanske sett att jag planterat en idegranshäck. Jag älskade verkligen buxbomshäcken så länge den var frisk. För några år sedan blev den angripen av svamp, men hämtade sig och såg fin ut. Efter denna sommarens myckna regnande satte svampen fart igen och häcken plus ett stort klot blev hårt drabbade. Jag hade bestämt mig för längesedan att om jag blev tvungen att ersätta buxbomshäcken så skulle det bli med idegran.
Det finns många olika sorter av idegran med lite olika växtsätt. De har också olika kraftigt växtsätt. Jag vill att min häck ska bli ca 60-70 cm hög och har valt att plantera hybrididegran 'Hilli' (Taxus media 'Hilli'). 'Hilli' är en hanklon och får därmed inga bär. Den har en glänsande mörkt grön färg och skotten är ljust gröna (inte bruna som tex skotten på 'Baccata'). 'Hilli' har ett tätt och upprätt växtsätt. Härdig i zon I-IV.
Eftersom det är sent på säsongen har jag valt krukodlade plantor. Storleken är 50-60 cm och jag har satt 3 plantor per meter.
Om du vill ha ren lägre häck kan jag rekommendera Taxus baccata 'Renke´s Keiner Grüner' som är framtagen för att ersätta buxbom. Den har ett tätvuxet, brett och buskigt växtsätt med fler toppskott. Passar perfekt att forma låga häckar. Härdig i zon I-II.
En glänsande grön idegranshäck är elegant och vackert. Den enda nackdelen är väl att hela plantan är giftig.
Jag har köpt mina fina plantor på Stångby Plantskola.
Finaste trästjärnan
/Så var det fredag igen. Så härligt! Solen skiner dessutom.
Nu är vi ju inte riktigt där, men min adventslängtan har satt fart och i år känner jag för att förnya mig lite. Jag har länge velat ha en trästjärna som är lite retro i stilen. Gissa om jag är glad för denna superfina från Zetas. Kan tillägga att Zetas har mycket fint inne i sin webshop. Tänk om de kunde öppna upp en filial här i Skåne.......eller det är kanske lika bra att de inte gör det, jag hade blivit ruinerad.
Jag provar att ha den i köket, lutandes mot väggen....
......eller i sovrummet, hängandes på kroklisten från Norrgavel.
Stjärnan är gjord av tunn fanér och passa lika bra i mitt 70-talshus som ett äldre hus eller ett helt nytt. Förresten så är det nog ingen adventsstjärna, utan en vinterstjärna och får hänga framme redan nu.
Ha en alledles underbar fredag!
Hyacinter hos Anna Gouteva
/Idag har jag tankat inspiration när Blomsterfrämjandet hade pressvisning med temat "hyacinter" hos begåvade Anna Gouteva.
Anna hade jobbat i olika färgskalor. Här i den röd/rosa skalan. Hycinter, amaryllisar och julstjärnor med bara rötter nerstuckna i klara vaser.
Det dukade bordet med vita hyacinter, anemoner, syrener och olvon. Anna har klippt av rötterna på hyacinterna och ställt dem direkt på bordet. För att hålla ihop arrangemanget har hon stuckit en ståltråd genom rötterna. Enligt Anna kommer arrangemanget att hålla i en vecka.
Den vackra keramiken har Ann-Katrin Braf gjort i en färgskala som stämmer perfekt med bomsterarrangemanget.
Blå och vita toner. Hyacinter, julrosor och anemoner.
Visst är hyacinterna härliga, men titta på anemonen.....
Entrén var dekorerad med barrväxter i olika toner, polkafärgade amaryllis och vita hyacinter.
Visst är hyacinter alldeles underbara och kanske den mest älskade julblomman, men tyvärr är det är många som inte riktigt tål dem. Min mor är en av dem och jag har därför undvikit hyacinter inomhus i många år.
Starkast doft har de blå hyacinterna, följt av de rosa och sen de vita. Vid känslighet kan man alltså prova med vita hyacinter. Älskar man blå hyacinter kan det vara värt att prova sorten 'Blue Pearl' som har en svagare doft.
För att minska spridning av doften kan man också sätta en glaskupa över blommorna. Detta tänker jag prova när min mor kommer på besök. I år vill jag verkligen ha hyacinter inomhus.
Jag blev naturligtvis inspirerad av allt det vackra jag såg, men också av allt härliga människor jag träffade och fick en pratstund med.
Hejdå buxbomshäck....
/Jag visst att den levde på lånad tid, buxbomshäcken, eftersom den haft svampangrepp tidigare. Efter den blöta sommar satte den förödande svampen fart igen och det så förfärligt tråkigt ut. Jag är inte säker, men tror att min häck längs boden och ett stort klot drabbats av buxbomssot, Cylindrocladium buxicola.
I helgen grävdes samtliga plantor upp och jag kommer ersätta buxbomen mid hybirdidegran, Taxus media 'Hilli'.
Ja, ni ser hur det såg ut.....Det är tomt och det fattas definitivt något, men jag är glad att det sjuka är borta.
Ha en fin måndag!
Kuddmossa
/Ingen vinter utan kuddmossa. I år slog jag till och köpte en hel back på Flyinge Plantshop i förra veckan. Nu ber jag alla koltrastar att vänligen inte rafsa runt i min mossa.
Idag har vi grejat en hel del i trädgården. Att arrangera mossa i krukor är trevligt.........att gräva upp sjuk buxbom är mindre skoj. Mer om det i morgon. Två vändor till tippen blev det i alla fall och i morgon blir det nog en tur till.
Ha en fin lördag!
Morgonfrost
/Frostiga höstmorgnar är sagolikt vackra.
Pinus sylvestris 'Watereri'
/När jag var en sväng på Flyinge Plantshop häromdagen kunde jag inte motstå denna lilla snygging till tall, Pinus sylvestris 'Watereri'.
Pinus sylvestris 'Watereri' är klotfomig och kompakt i sitt växtsätt. Barren är gråblå och korta. Den trivs i soligt läge i alla jordar utom lerjord och blir 2-3 m hög och lika bred. Jag kommer ha den i kruka på mitt soliga trädäck.
Jag kan tipsa om att Flyinge fortfarande har många fina barrväxter hemma och jag köpte också riktigt fin kuddmossa.