Långfredag och reportage

Långfredag innebär Österlen och umgänge med kära vänner för oss. En liten konstrunda och mycket mat och prat står på agendan. Vädret är ju lite si så där i år. Det bästa vi kan hoppas på är nog uppehåll och inte alltför kraftiga vindar. Tur att det finns sköna stugor med brasor.

Om du prenumererar på Femina, har du kanske sett reportaget, av superduktiga Ida Magntorn, om min trädgård. Kanske tittar du in hos mig för första gången? Då vill jag önska dig välkommen hit! 

Om du inte prenumererar, men är nyfiken på reprotaget så kommer Femina  ut i butik på onsdag eller torsdag i nästa vecka. 

TIll alla mina läsare vill jag önska en riktigt skön långfredag och Glad Påsk!

En korg med penséer

Brrrrrr så rått och kallt det är. Jag brukar tycka det är bra när det regnar, men när jag ska på kundbesök får det gärna vara upphåll och lite varmt och skönt. Nåväl, det går ju såklart bra ändå. Tycker bara att det kunde vara skönt med lite värme. 

En korg med penséer gör i alla fall mig glad. Denna hittade jag på Flyinge Plantshop häromdagen. 

Ha en skön onsdagkväll!

Kungsängsliljor

Jag vet att jag inte är ensam om att tycka att kungsängsliljan är alldeles underbar. Först har den nästan ett lite ormlikt utseende, innan den slår ut och blir en riktig skönhet.  

Kungsängsliljan trivs på fuktiga platser i ett soligt eller halvskuggigt läge. Det finns även en vit variant som är vacker i kombination med den lite mörkare. En stor fördel med dessa skönheter är också att de får mycket tunna och skira blad. Det betyder att de vissnar ner snabbt och man slipper de tråkiga bladen som annars finns kvar i evigheter och måste döljas av andra växter.

Jag har kungsängsliljor på lite olika ställen i trädgården. Inte minst för att den har börjat fröså sig och poppa upp lite varstans. Det får den så gärna göra.

Idag viner vinden och det är inte alls speciellt skönt. I eftermiddag ska jag lämna över ett designprojekt, men innan dess ska det hända mycket. Först ska jag åka och inspektera uppststarten av en anläggning av en trädgård jag designat. Sen blir det hem och arbeta med växtval i ett annat designprojekt. Det är bråda, men roliga tider för en trädgårdsarkitekt dessa dagar.

Ha en fin tisdag!

Tvätt av trädäck - så här gör jag

i lördags var det dags att rengöra trädäcken. Först skurar jag med såpa. Under körsbärsträdet blir däcket mycket smutsigt så det är helt nödvändigt.

Så här sår det ut. Såpan biter dock inte på de gröna algerna. För att få bort dem rollar jag på outspädd Ogräsättika som är biologiskt nedbrytbar. Efter några dagar är allt grönt borta.

Jag har inte hunnit ta någon "efterbild" ännu så jag använder mig av denna från förra året. Det kommer dock se precis likadant ut i år.

 

Utemöblerna på plats

Äntligen är trädgården möblerad igen. När utemöblerna kommer på plats inleds verkligen utesäsongen. 

I den stora krukan växer en stor hosta som ännu inte har börjat visa sig. Den har vuxit där i många, många år. På våren lägger jag på lite kogödsel och sen får den trädgårdsgödsel några gånger under säsongen.

Efter en kylig morgon fick vi en helt underbar eftermiddag. Maken och jag tog minsann ett glas vin i vårsolen under körsbärsträdet. Helt underbart. 

Jag har nu gödslat alla rabatter på trädgårdssidan med kogödsel och trädgårdsgödsel. Det känns jättebra. 

Påsklovet har inletts. Båda barnen (de hemmaboende) är iväg på aktiviteter och maken och jag ska avnjuta några dagar ensamma. Inte alls dumt. 

Ha en riktigt skön söndagskväll!

Pingstliljorna var påskliljor

Jag trodde att jag köpte en blekgula pingstliljor, men det visade sig vara knallgula påskliljor.

Inte lika vackert, men eftersom det nu är påsk i nästa vecka så känns det helt ok.

Jag tror inte att jag är ensam om att ha jobbat i trädgården idag. Här har det skurats trädäck och lagts ut kogödsel i nästan alla rabatterna. Känns riktigt bra.

Ha en trevlig lördagskväll!

Rokokopensé

I krukorna växer penséerna till sig. Jag har fler att plantera, men har haft slut på krukor. Igår inhandlades två nya på Flyinge Plantshop, så i helgen ska det planteras. 

Jag gillar verkligen mina krusiga rokoko-penséer.

Vita pärlhycinter har blommat länge, länge.

I år är jag sent på det, men i helgen ska jag försöka få ut kogödsel i rabatterna. Om du bor i södra Sverige är det också dags att gödsla med hönsgödsel eller NPK.

Ha en fin fredag!

När knoppar brister

Det är med skräckblandad förtjusning jag noterar att magnoliablommorna tar av sig rocken. Jag skulle säga att det är ca två veckor tidigare än "normalt". 

Inga frostnätter nu tack! Blommorna är känsliga och vid frost får de fula bruna fläckar. 

Men visst är den underbar, min praktmagnolia, Magnolia x soulangeana.

Torsdag kväll innebär städning av hus här. Något jag aldrig är speciellt sugen på, men så skönt när det är gjort. Jag vill också få in lite påsk i huset. Påsken är ju så kort så det går inte att dröja med pyntandet.

 

Tulipa 'Turkestanica'

Alltså när solen tittar fram.....Man blir ju tokglad. Ser ni att spireabumlingarna börjar skifta i grönt. Spireorna grönskar tidigast av alla, vilket är en mycket trevlig egenskap,

När man fotar sina tulpaner på utsidan. Dotter Ylva på insidan.

Nu har en av mina favoriter, Vildtulpan 'Turcestanica', börjat blomma. Så skir och vacker. Snäll är den också eftersom den gladeligen kommer tillbaka år efter år. Just dessa står i kruka. När de blommat färdigt petar jag ner lökarna i jorden på lämpligt ställe.

Önskar dig en riktigt fin tisdag!

Jag ska planera växter till Malmö Garden Show (2-4 juni). Ni kommer väl och tittar på min idétradgård?

Studsmatta i trädgården

Efter lång och trogen tjänst har nu vår studsmatta flyttat till en annan trädgård med små barn som garanterat kommer att älska den. För så är det med studsmattor, ungarna är tokiga i dem och som förälder inser man snabbt att det var den bästa investeringen man gjort. Är barnen små när den införskaffas kommer den att stanna i många år. Vår yngsta fyller 15 i år och nu var hon "färdighoppad". 

Mina bästa råd när det gäller studsmatta är därför att välja ut en permanent plats i trädgården där den ska stå. Det är hopplöst att flytta runt den för att komma åt att klippa gräset. Nej, lägg en markduk under och täck med tex barkflis. När tiden för studsandet är över är det bara att så nytt gräs eller göra något annat kul av platsen.

Studsmattor är definitivt inte vackra att titta på. Köp inte en knallblå! Satsa istället på en mörkt grön eller svart. Det gör stor skillnad! 

För att dölja studsmattan ytterligare kan man plantera något runt den, tex bambu, spirea eller varför inte en bokhäck som vi gjorde. Som sagt, den kommer finnas med i många år. 

Jag har sett exempel där man valt att gräva ner studsmattan i marken. Men kombinationen nät för säkerheten och det faktum att de går att köpa i svart eller grönt gör att jag personligen tycker det är lite onödigt. Det är ju dessutom extremt jobbigt om man inte tänkt sig en pol på plasten i framtiden.

Så här ser det ut hos oss nu. Lite tomt, men nu smids det planer. Tanken är sedan många år att vi ska bygga ett växthus/orangeri/vinterträdgård på denna plats. Det är inte främst för odling, utan mest för "hygge". Där ska vi sitta svala eller regniga sommardagar och kvällar, tidigt på våren och sent på hösten. Jag vill dra upp tulpaner och vinterförvara känsliga växter. Kanske odla lite tomater, gurka och chili. 

Ha en riktigt fin start på veckan!

Hej då mars - välkommen april!

Första vårmånaden mars har varit ungefär som mars brukar vara. Inte så varmt och skönt som man hoppas, men för varje dag har det blivit ljusare och ljusare. Trädgården har vaknat till liv och jag har njutit av snödroppar och krokus. De första penséerna är planterade och livsandarna har återvänt. Idag välkomnar jag april och till min stora glädje slog de första tidiga tulpanerna ut idag.

Tulpaner i kruka

Vilket underbart väder. Nu kommer det fullständigt att exploderar i rabatterna. I krukorna har tulpanerna kommit ganska långt och jag följer dem med nästan sjukligt intresse.

Jag pytsar ut lite tulpankrukor här och var. I den stora kommer så småningom en hosta som tar god tid på sig, såsom hostor gör.

Pingstliljorna står i knopp och kommer alldeles snart slå ut.

Lilla älsklingen Fanny har koll på matte hela tiden.

Jag önskar dig en riktigt härlig fredag!

Vaktombyte i rabatterna

Nu är det full fart i rabatterna. Narcissus 'Thalia' trivs hos mig och börjar visa sina knoppar. Så fina redan nu.

Lite oskarp bild på vildtulpan 'Turkestanica' som är en tidigblommande sort. 

Jag har inte direkt något hav, men fler och fler blir de för varje år; vårstjärnorna.

Krokusarnas tid är snart förbi. Krokusar är bra tycker jag. Blommar tidigt och försvinner relativt snabbt.

Små restauranggäster har bråda dagar. Fågelmatare från Wildlife Garden.

I lila toner

På min bänk samsas penséer och irisar i lila toner.

Är den inte helt fantastisk i färgen? Nu minns jag inte vad den heter, men den ska med säkerhet petas ned i rabatten när den blommat klart i krukan.

Ha en fin mitt-i-veckan-dag. Här inleds dagen med skissande och senare en konsultation i en gammal trädgård. Spännande!

 

 

Krusiga penséer

I förra veckan gick jag omkring och pep om att jag minsann också ville ha krusiga penséer, men inte kunde hitta några. Jag behövde inte pipa så länge innan min kära vän Åsa (@gardenasa på instagram) kom med dessa skönheter.

Urläckra, tycker jag.

Entrésidan idag. Svart, grön och lite kopparfärgad. Olvonbuskarna har massor av blomknoppar och klätterhortensians knoppar brister snart.

Visst är dom snygga i sin svarta kruka? Krukan har jag nyligen köpt på Flyinge Plantshop.

Ha en fin tisdag! Idag ska jag arbeta med planeringen av min idéträdgård på Malmö Garden Show. Det börjar närma sig....

 

Disig morgon

Efter en söndag med strålande sol, vaknade vi upp till denna disiga morgon. Inte mig emot. Jag tycker det är jättevackert.

Igår klippte jag ner mina prydnadsgräs, målade krukor och planterade några penséer. 

Mina julrosor står inte på bästa stället. Det är alldeles för torrt under magnolian. Men, denna blekt gula och en härlig livskraft. 

Ha en fin start på veckan!

Snöklockor - Leucojum vernum

I går morse var jag med om en häftig upplevelse. Jag fick följa med ett gäng trädgårdsentusiaster och titta på södra Sveriges största bestånd av snöklockor. De växer i en privat trädgård strax utanför Staffanstorp. 

De första snöklockorna planterades av en släkting till gårdsinehavarna på 1870-talet. Tänk om han hade fått se hur det ser ut idag. Undrar om detta var hans dröm och vision.

Gårdsinehavarna har i tidigare generationer delat plantorna och på så sätt hjälpt till att skapa det stora beståndet.

Behöver jag säga att det var alldeles fantastiskt.

Här skymtar den gamla gården i gult skånskt tegel.

Precis när vi skulle gå  solen trängde solen igenom molnen och klockorna glittrade.

Önskar dig en skön söndag. Nu ska jag slänga mig i soffan efter ett rejält pass i trädgården.