Lavendel 'Hidcote Blue'


Den blev fin till slut, lavendeln 'Hidcote Blue'. Det tog lång tid i år men nu är den finare än någonsin. Tyvärr kan jag inte säga detsamma om plantorna i "hålet" i trädäcket, som är små och taniga.  



Ha en riktigt fin "mitt-i-veckan-dag". Jag ska ha trädgårdsvän på besök ikväll. Det är mycket som ska hinnas med då; "havetur", mat och promenad. Prat, prat, prat hela tiden såklart.

Mitten av augusti

Vilka underbara dagar vi har. Lite blåsigt men härligt soligt. Idag var det skolstart och vi har inte längre något bar på mellanstadiet. Nu går båda "dom små" i högstadiet. Inte klokt! Vi njuter av kvällen tillsammans och jag slås av hur otroligt grönt och frodigt det är. Jag gillar verkligen augusti.

Jag gillar verkligen hortensior och har planterat ett flertal 'Limelight'. Den första jag satte har börjat växa till sig nu och den gör sig verkligen bra mot den mörka tujahäcken.
 Vidjehortensian är vacker tillsammans med käreksört och rödbladig japansk lönn.


Slutligen en bild på "sexgalningarna". Att ha två tikar är verkligen enkelt men två gånger om året så löper de. Fiffigt nog synkar de med varandra och löper samtidigt, vilket är toppen. Men, under höglöpet går de absolut "bananas" och det är faktiskt något tröttsamt. Jösses, vad de "håller på". Snart är det dock över för denna gången.



Lite från krukorna


Det är  definitivt enklare att ha växterna i marken än i krukor och det är jag en stor förespråkare för. Men, hur skulle jag klara mig utan mitt pynt? Jag älskar mina krukor och tycker faktiskt att det är mest trevligt att vattna dem om kvällarna.

Jag är också en person som gillar "mycket och stort" så jag har mest lite större krukor och är inte speciellt förtjust i samplanteringar (olika sorter i samma kruka). Då jobbar jag hellre med flera krukor som får stå tillsammans, men med en sort i varje.

Jag gillar också när det är enkelt och därför har jag många perenner i krukorna, såsom hostor, alunrot, hakonegräs, strutbräken, murgröna, tuvrör och revsuga. Små träd, buskar och klättrare funkar också alldeles utmärkt. Jag har klätterhortensia, rönnsumak (ny för i år), japansk lönn och klätterbenved.

Naturligtvis kompletterar jag med säsongsblommor. Det går ju inte att vara utan.






Jag gör inget med krukorna på vintern utan de får stå ute precis som de är. Nu hör det till saken att jag bor i Skåne och vintrarna brukar vara milda. Förresten, fikonet som står i kruka brukar jag bära in i förrådet.

Sensommar i trädgården

Alla som har en trädgård vet att det inte alltid blir som man har tänkt sig. Just i år har tex mina stäppsalvior inte skött sig som jag vill och sniglarna har ätit upp samtliga solhattar. Jag saknar dem jättemycket och tycker att det gapar tomt. Jag har haft den vita sorten 'Alba'. Kanske ska jag prova de rosa 'Magnus' istället. Vita blommor verkar vara kinkiga...... i alla fall hos mig.

Grönt och frodigt är det i alla fall. Här kommer några bilder.







Bloggsemester

Hej på er!

Här har det regnat lite i natt. Det tackar jag för. Idag tänker jag klippa ner daggkåporna. Jag brukar endast klippa av blommorna men i år tror jag faktiskt att jag ska klippa dem riktigt kort. Stäppsalviorna brukar jag också klippa ner men eftersom de var så sena i år tror jag faktiskt att jag endast klipper ner mina 'Mainacht' och låter 'Caradonnorna' vara.

Ullungrönnens grenar bågnar av tunga bärklasar. Nu får den allt växa till sig så den orkar bära sin egen frukt på ett snyggare sätt. I rabatten syns lavendel, jungfruhirs (panicum virgatum 'Squaw'), ulleterneller, salvia 'Mainacht' och 'Caradonna', alunrot 'Palace Purple', lugusterklot och buxbomshäck. I bakgrunden en bokhäck. Något som inte syns är mina vita solhattar. Dem har sniglarna kalasat på. Mycket tråkigt!

Den svarta petunian är frodig och fin och har klarat sig från sniglarnas framfart.
 Rönnsumaken som jag satte i kruka efter att ha inspirerats av Viktoria Skoglund växer på fint.
Jag tar nu "bloggsemester" i ett par veckor. Ses igen i augusti. Fanny hälsar!

Kvällssol och morgonskugga



Idag visar jag några bilder från den del av trädäcket där vi har kvällssol och morgonskugga.

Mot planket har vi planterat klematis "Summer Snow" som får härja fritt. Utifrån kommer också ett vildvin som klänger upp till vänster mot huset. Så fint att det får vara kvar.

I krukorna skuggälskande strutbräken, hosta "Francee" och klätterhortensior.

Silverpäronet som vi satte i våras ser ut att trivas och har vuxit rejält. 

Lila toner

Till slut tog den sig, lavendeln och nu börjar den slå ut. Stäppsalvian blommar fortfarande och trots att flera plantor dog i vintras och sniglarna kalasat så ser det riktigt trevligt ut.





Efter skön skogspromenad och bullbak har jag gottat mig med en god bok hela eftermiddagen. Jag älskar att läsa men fastnar lätt i "den andra världen" och har svårt att få något gjort överhuvudtaget när jag väl satt näsan i en bok.

Skön söndagkväll!

I semestertider

Så blev det ett litet uppehåll med bloggandet igen. När det är semester faller jag lätt ur mina rutiner. Tropisk hetta följt av busväder. Trädgården såg riktigt rufsig ut idag. Men efter att sonen klippt gräset och jag roat mig med min nya batteridrivna häcksax ser det riktigt prydligt ut igen.

Så här ska den se ut, hosta 'Gold Standard'. Står den för soligt blir den bara gul och inte alls så fin. 
Nu hoppas jag på lite skönt sommarväder.

Några fina kombinationer och mina fina flickor.

Vilken underbar dag och lika fantastisk kväll. Efter lite fixande tog jag en runda med kameran.

Visst är dom snygga ihop, vildpelargonen 'Australis' och den rödbladiga klövern? Jag älskar färgerna.
Fina är också klätterhortensiorna. Särskild de som står i skugga.
Lila stäppsalvia och limegrön daggkåpa är också en riktig "knock out".
Likaså är jag mycket nöjd med den limegröna japanska lönnen 'Orange Dream' i kombination med alunrot 'Palace Purple'.
Hjärtförstoring får jag av dessa två som troget väntar på att matte ska bli klar i trädgården.

Hej igen och klätterhortensia i blom

Det blev en lite väl lång bloggpaus där men nu blir det andra bullar. Här har vi haft fullt upp med att jobba, fira midsommar och skicka iväg dottern på vandring till fjällen. Jösses, vad vi har grejat med den där packningen. Nu är Ylva i alla fall iväg och vi håller tummarna för att det inte regnar för mycket på dem.

Flickorna på entrésidan. Oj, så grönt och frodigt där är just nu.
Lite väl frodigt nästan. Tror faktiskt att jag måste fram med sekatören lite senare i sommar. Det växer nästan ihop som en grön vägg.

Jag gillar klätterhortensior och har dem lite varstans. På entrésidan klättrar de mot planket.
 På trädäcket har jag dem i stora krukor. Det funkar alldeles utmärkt och jag täcker dem inte på vintern (bor i Skåne).




Kvällsbilder



I går kväll mulnade det på efter en strålande solig dag. Ljuset var jättefint och jag tog en sväng med kameran. Lite mörka bilder kanske men jag gillar färgerna.

Jag har äntligen planterat lite sommarblommor. Brukar ha en chokladblomma men tycker ofta att de blir lite väl spretiga. Nu får en mörkbrunröd petunia göra jobbet istället. Här tillsammans med "plättar i luften".


Inspirerad av Viktoria Skoglund har jag också planterat en rönnsumak i ett stort ekfat. Vi kan väl säga att det inte riktigt ser ut som på bilden jag inspirerades av.....en liten eländig pinne. Men, trädgård är tålamod och om några år har jag kanske ett fint flerstammigt litet träd. Med lite rödbladig klöver runt tassarna tyckte jag ändå att det blev lite fint.
Ni som följer mig på instagram (@mariapaalmbacken) vet att jag funderar på, nej har bestämt mig för, att plantera min 'Orange Dream' bland alunroten. Här har jag provat ställa dit den i krukan. Den lyser upp, ger lite höjd och blir ett vackert blickfång, tycker jag. Tanken var att höstanemonerna som står planterade där skulle bryta av med sitt gröna bladverk men de är så sega så jag vet inte vad.

Tack för besöket vill jag också säga till den grupp damer som kom och tittade på min trädgård i går eftermiddag. Jättetrevligt. Efter trädgårdstitt och fika hos mig, promenerade vi ner till Anna (Goda Stunder och Tokiga idéer) och tittade i hennes fina trädgård.



En charmig trädgård i Ramlösa


Lite längre ner på gatan i Ramlösa fanns ytterligare en jättefin trädgård som vi besökte i lördags. Denna trädgården var också långsmal och indelad i flera rum men helt väsenskild.

Fina (friska) buxbomsperterrer är bara så fint!
En skojig detalj
Ett charmigt gammalt tegelhus. Notera den fantastiska solfjäderslönnen som växer till vänster. Den har 25 år på nacken och har egentligen blivit lite för stor för sin plats. Men vem vårgar flytta eller ta ner ett sådant praktexemplar?
Lite längre "upp i backen" stod ytterligare en fin solfjäderslönn och en fantastisk kopparlönn.
Jag älskar kopparlönnens fina, fina stam. Tänk när min lilla lönn blir sådan. Om den nu blir det, vill säga. Jag tycker att den flagar dåligt.....sa hon bittert.
Vy ner mot huset.

En underbar trädgård i Ramlösa

I helgen gick Nordvästra Skånes Trädgårdsrunda av stapeln. Detta är ett arrangemang jag inte vill missa. I år hittade vi till en alldeles fantastisk trädgård i Ramlösa. Tipset fick jag av Anna, med supertrevliga bloggen "Arkitektens trädgård". Tack Anna!

Trädgården tillhör paret Hans och Christine Eronn. Det charmiga huset byggdes ursprungligen 1875 och har renoverats och byggts till av paret. Tomten som är ca 1000 kvadratmeter är djup och smal. På dessa kvadratmeter har Hans och Christine lyckats skapa en grön oas indelad i flera trevliga rum. Där finns en naturlik damm, en köksträdgård och flera härliga sittplatser. Material- och växtval är utsökta. Helheten är mycket harmonisk men när man tittar nära hittar man många fina detaljer. Inte minst alla stenskulpturer som Hans har gjort. Någon av dem hade gärna fått flytta hem till mig.

Tack Hans och Christine för att ni delade med er av er underbara trädgård.











Väkommen juni

Maj har gått i ett. Det känns i alla fall så. Maj månad har varit grön, kall och många, men roliga, aktiviteter. Nu hoppas jag på lite värme och ett något lugnare tempo. 

Just nu blommar ullungrönnen och det är en skön syn. Ulungrönnen är förresten vacker året om. Jag säger det igen, funderar du på att plantera ett träd, överväg då en ullungrönn.

Alla blommor är inte utslagna så jag borde vänta några dagar med att visa den.....




Det är ganska underbart...

... trots att det är liiiite kallt.

Ullungrönnen som knappt syns i förgrunden håller på att slå ut. De svarta tulpanerna matchar den rödbladiga revsugan och alunroten. Inte så kul men jag ska faktiskt nypa den vissnade blomman på 'Thaliorna'. Förutom att det blir snyggare så är det också bättre för löken.
 Strutbräken i kruka får vara kvar. Dessa står i skugga hela dagen och mår ypperligt.
 Ullungrönnen som försvinner lite i bilden igen.
 Hostan i bersån. Den grävde jag upp i en gammal rabatt frö många år sedan och har ingen aning om sorten. Snyggast är den definitivt nu. Senare blir den bara grön.
 Ljuvliga brunnera 'Betty Bowring'. Jag har också Mr Morse som också är vit men med vitvagiegerade blad. Om man är ute efter blommorna ska man välja 'Betty Bowring' som blommar både ymningare och längre. Är man ute efter snygga blad, välj 'Mr Morse'. Jag, som vill ha både och, blandar.
Idag ska vi fira mina föräldrar som firar 50-årig bröllopsdag. Bror och jag ska hjälpas åt att laga middag hemma hos honom där det också bor en ettåring.....Inte riktigt läge för restaurang, om man säger så.

Vad händer i lunden?

Förra våren anlade vi "lunden" under körsbärsträdet. Först byggdes ett trädäck. För att inte förstöra körsbärsträdets rötter höjde vi upp däcket och sen marken runt om. Trädäcket har en diameter på 320 cm vilket är ett minimum (men tillräckligt) för ett bord (1 m i diameter) och fyra stolar.
I lunden planterade jag, efter noga övervägande:
Klot av liguster
Vit vinca
Kaukasisk förgätmigej 'Mr Morse'
Japans starr 'Ice Dance'
Hasselört
Höstsilverax 'Brunette'
Bronsrodgersia
Myskmadra
Strutbräken
Japansk lönn 'Atropurpureum'



Men, så går en vinter och man hinner fundera lite till.....Att strutbräken sprider sig med utlöpare, och att det går snabbt, visste jag när jag satte dem. Jag bestämde mig då för att det inte gjorde någonting. Men nu har jag bestämt mig för att jag visst tycker att det gör något. Jag vill inte att de ska tränga ut min kaukasiska förgätmigej. Alltså håller jag på, efter noga övervägande igen, att ersätta dem med träjon. Träjon sprider sig inte med utlöpare och tål faktiskt torka bättre. Toppen, tycker jag och är så nöjd. Någon som vill ha strutbräken?

Ser ni den lilla röda japanska lönnen? Nä, det blev inte så mycket av den eftersom den drabbades av svamp och nu har halva plantan dött. Tydligen kan just drabbas 'Atropurpureum' drabbas av denna svamp. Kan vara bra att veta. Flyinge plantskola rekommenderar 'Bloodgood' som den mest pålitliga. Jag tror jag sätter en hortensia 'Limelight' istället.




Ha en fin tisdag!

Ljuva maj - samma vy

Då var det fredag igen. Swisch, sa det. Tiden borde gå lite långsammare just i maj månad. Jag har så mycket jag vill och behöver göra i trädgården, samtidigt som det är uppvisningar och avlsutningar och besök i andras trädgårdar och ditten och datten. Vilken tur att det är trevliga saker som jag inte vill missa.

Nu får ni ser bilder från samma vy igen......men just nu är den det vackraste....



 För övrigt så har jag utlyst ett krig mot sniglarna! De har ätit upp stora delar av mina stäppsalvior och jag ser hål överallt. Nu ska jag beställa både nematoder och Snigelfritt.