Utblommade solhattar i vackert ljus

Solen lyste så vackert på de utblommade solhattarna i "hålet" så jag var tvungen att springa ut och fota. Så snygga också när de är utblommade.

Utvärdering av planteringen i "hålet" har lett fram till lite omdisponering. Stäppsalviorna ska flytta till sina kompisar i rabatten och ersättas av kärleksört 'Matrona'. I "hålet" platsar man bara om man har ett långt skönhetsvärde. Solhattarna ska omdisponeras till mitten av hålet är min tanke.



Krysantemumbollar i läcker färg

Jag trodde att jag hade tröttnat lite på X-bollar men så dök jag på dessa två häromdagen och föll pladask. Den färgen kunde jag bara inte motstå. Att de dessutom var två praktexemplar till ett mycket bra pris gjorde inte saken sämre. Den fina korgen slank också med i ett huj.

Korg och blommor har jag köpt på byns fortfarande nya butik "Däldens Trädgård och Arkitektur". Mycket trevligt ställe!


Nu börjar folk skriva om att temperaturen gått ner till nollan under natten. Det är faktiskt inte alls ok. Jag är inte redo för höst!

Norwichterriers är ljuvliga!

Dagens inlägg kanske inte intresserar alla men jag är så uppfylld och glad över gårdagens utflykt till Ystad att jag kan inte låta bli att visa hundbilder idag.  En Norwichterrier trimmas ett par gånger om året och det ska göras snyggt. Vi åker därför till Lena Arenklo som har kennel Wichie och trimmar Myran. Myran tycker väl att det är sådär att bli trimmad medan Henrik och jag alltid ser fram emot dessa tillfällen. Lena har nämligen det mest underbara flock som man blir helt lycklig av att träffa. Ett gladare gäng finns inte. Lena och jag har dessutom massor att prata om. Förutom kärleken till denna hundras delar vi också intresset för trädgård och då vet ni ju att det finns oändligt mycket viktigt att dryfta.


Myran dagen efter. Om några veckor har pälsen vuxit till sig lite och den lite kala looken försvinner. Matte tycker som vanligt att hon är bedårande söt.

I morgon blir det trädgårdsbilder igen!

Vita höstanemoner 'Honorine Jobert'

Inte är de så lätta att tas med de vita höstanemonerna (Honorine Jobert). Inte så att det är aggressiva på något vis utan precis tvärtom. Hos mig blir de färre för varje år och jag tvingas stödplantera med jämna mellanrum när vintern varit hård. Nu är det förvisso så att växterna runt omkring tar större plats så det är väl inte enbart anemonernas fel. Hur som helst så SKA jag ha vita höstanemoner, för en mer förtjusande blomma finns knappt. Bländande vit och sagolikt vacker står hon högt och stolt i rabatten. Så snygg i allt det gröna.

Ha en riktigt skön fredag i det underbara höstvädret!



Klotrobinior på entrésidan

Vår entré är otroligt grön och frodig nu. Klotrobiniorna har aldrig varit så fina. Ni som har följt mig en längre tid vet att vi varit tvungna att byta ut några av träden som blivit dåliga. Jag var rädd att det skulle se konstigt ut med olika storlekar men man tänker faktiskt inte alls på det.

Av de träden som blev dåliga dog ett pga dålig ymp. De andra två drabbades av en svamp som drabbar grundstammen på Klotrobinior. Mycket tråkigt! Nu ha man dock börjat ympa på en annan grundstam som inte drabbas av denna svamp. Tack och lov för det. Jag gillar klotrobinior och som är ett nätta små träd med stark arkitektonisk framtoning. Perfekta för smala framsidor (som hos mig) eller små trädgårdar.





Egna bornholmsfikon

Lycka är att plocka egna fikon och njuta av med några bitar god ost. Ja, nu handlar det inte om någon storskörd direk men sex fantastiskt söta och goda fikon har vi fått i år.

Det fina lilla fatet har jag köpt av Thomas Drejare i Brännorna på Österlen.

Jag har två fikonträd. Ett i kruka som jag kommer att ställa in i förrådet över vintern och ett som jag har planterat i "hålet" i trädäcket. Det i kruka kommer att klara sig, det vet jag, men hur det går för trädet i "hålet" är en chansning. Just nu mår det inte toppen men det beror nog på omplanteringen.


Solhatt 'Alba'

Nu är blomningen snart över men några dagar till njuter jag av mina solhattar. I helgen har jag knappt varit i trädgården alls. I lördags var jag och maken en sväng på stan och igår hjälpte jag min far hela dagen med att rengöra takpannor. Helgen gick minst sagt fort. Idag skiner solen och det är en riktigt härlig höstdag. Jag har några små tärdgårdsprojekt som jag inte kommer loss med och nästa helg är helt uppbokad. Hmmmm....



På söndag bär det av till Lena som ska trimma vår lilla "Raggatufs". Hon kommer att bli så snygg! 


Ännu blommar lavendeln

Visst är lavendeln underbar? Blommar länge, länge och är fin även på vintern. Jag har sorten 'Hidcote Blue' på grund av dess underbart mörka färg. Tycker att den gör sig bäst till vårt gula tegelhus. Det får inte bli för romantiskt till ett 70-talshus.

Lördag och vi ska ha gäster i kväll. Ska bli jättetrevligt men innan dess har jag lite att stå i....

Ha en fin lördag!



Lysande röda rönnbär

Lysande röda bär som matchar de röda dörrarna. Så var det tänkt och jag är nöjd med hur det blev. Ullungrönnen levererar verkligen varje årstid. Nu behöver just vårt lilla träd växa till sig lite, inte minst behöver grenarna bli grövre. Jag var tvungen att klippa av flera klasar bär då det blev för tunga för de lite klenare grenarna.

Tips till alla som bor i Lundatrakten. Kommande helg och helgen därpå håller Lackalänga trädgård öppet för privatpersoner. Skynda att fynda! Deras hemsida hittar du HÄR.

Jag har länge haft ett konto på Instagram men aldrig riktigt kommit loss eller förstått mig på det. Nu har jag utbildats av min 11-åriga dotter och är igång. Du hittar mig som "MARIAPAALMBACKEN". Lite kul är det allt.

Önskar dig en riktigt härlig septemberfredag!



Hakonechloa macra - hakonegräs

I våras planterade jag ett gräs som jag är helt fascinerad av, nämligen hakonegräs (Hakonechloa macra). Jag valde den ursprungliga gröna som anses mer härdig än de gul- och vitvariegerade. Det skulle också matcha hostorna ('Gold Standard') bättre då dessa går i gult.

Hakonegräs trivs i sol till halvskugga och blir (minst) ca 50 cm högt. De variegerade sorterna blir något lägre.

Gräset ser ut att ha klarat den torra sommaren bra jag ser fram emot när det böljar fram längs gången. Då vår gång är ganska smal är jag dock rädd att jag satt plantorna för nära kanten. Nåväl, den tiden den sorgen.


Hakonegräset var också en av de växter som stod ut extra mycket i Enköpings parker. Både Piet Oudolf och Ulf Nordfjell har använt det flitigt i sina kompositioner i Drömparken och Väntparken.

Bilder från Drömparken. Jag dör en smula....så snygga kombinationer!

Ulf Nordfjell tog i allt vad han kunde och satsade stort på hakonegräs i Väntparken. Det gjorde han rätt i.

Septembermorgon på däcket

Det märks tydligt att vi är inne i september. Inte minst på att fukten dröjer sig kvar länge på morgonen. Träet är mörkt av nattens regn, men det är fint. Strutbräken i kruka är frodig och grön och fortfarande blommar klematis 'Summer Snow'.

Kärleksörten och Thaibasilikan blommar fint medan petunian nog hade önskat lite mer näring för att blomma vidare. Flaskan med växtnäring tog slut och den glömska latmasken (Maria) har inte köpt någon ny.



Höstsilverax 'Brunette'

Nu har de börjat slå ut, mina höstsilverax 'Brunette'. En riktigt tung förförisk doft sprider sig (om man står på alldeles rätt ställe). Jag har dem både i rabatt och kruka. En riktigt favorit. Snygga blad hela sommaren och så nu en vacker och ljuvligt doftande blomning. Vi njuter allt vad vi kan av vår trädgård med känslan "det gäller att passa på".




Helgen fick i ett nafs. Festen i lördags var jättetrevlig och gårdagen lite seg men jag hann med ett trevligt trädgårdsbesök, skogspromenad, goda rester till middag och tid att läsa ut en spännande bok. Helt OK för mig.

Ursnygg kombination

Idag visar jag ett litet smakprov från Drömparken - den underbara. Just den här kombinationen tog verkligen andan av både mig och Katarina. Så kraftfull, vågad och galet snygg. Först tänkte jag att det var en oväntad kombination tills jag insåg att det faktisk är ett skolboksexempel i färgkomposition. Ett riktigt bra exempel på användandet av kontrastfärger. Blommornas olika former ger också kompositionen extra skjuts. Han kan han, Piet.

Trädgårdssolbrud 'Flammendes Kätchen', anisisop och röd rudbeckia 'Magnus'.




 Kärleksört 'Matrona' och blodtoppar som tyvärr har lagt sig är supersnygga till.


Mitt paradis

Vilka härliga dagar och kvällar vi har. Glad är jag för det. Inte mist då jag har haft Lunds trädgårdssällskap på besök två kvällar i rad. Fantastiskt roligt och trevligt. Tack för att ni kom!

Idag pausar jag från Enköping. Kan inte låta bli att visa bilder från mitt eget lilla paradis.


På bilden ovan är det Miscanthus Sinensis 'Malepartus' som slaigt ut sina röda vippor. Ett ståtligt gräs som är drygt två meter högt och trivs i sol till halvskugga.

Fridegårdsparken i Enköping

Nu är vi hemma igen! Tja, vi /(Katarina och jag) kom faktiskt hem sent, sent i söndags kväll. Oj, vilken trevlig miniresa vi har varit på. Tidigt i lördags morse satte vi oss på tåget och for till Enköping. Båda har vi länge velat se alla fina parkerna vi läst om och nu var tiden inne. Vi var framme i Enköping vid lunchtid och checkade in på vårt B&B ('Anno 1799', som jag kan rekommendera) och begav oss ut i småstaden på jakt efter snygga planteringar. Ja, vi blev inte besvikna. Det är inte bara parkerna som är fina utan hela staden är väldigt grön och fin. Ingenstans har jag sett så snygga rondeller t ex. Vi for hem i igen på söndag eftermiddag (kl 17). Tiden räckte alldeles utomordentligt och vi hade tom kunnat åka hem ett par timmar tidigare. Bor man närmre är det en alldeles perfekt dagsutflykt.

Men oj, så många bilder jag har tagit....hur ska jag kunna välja ut några att visa. Tror att jag börjar med Fridegårdsparken. En riktigt liten pärla.

Såhär beskrivs parken vid dess ingång:
"Den lummiga Fridegårdsparken är en fickpark att gå in i och låta sig omslutas av. Här finns mycket att upptäcka. Alltifrån exotiska träd som katsura, kentuckykaffe och korstörne till magnolior och trädpioner och stora sammanhängande perennamattor. Ett litet porlande vatten i parkens centrala del bidrar till upplevelsen."





Vi konstaterade att katsuror blir stora.....



Helles trädgård

I går var jag i Torna Hällestad med Lunds trädgårdssällskap och tittade på Helle Hjorts underbara trädgård. Ni har kanske redan läst reportage därifrån i några trädgårdstidningar under våren och sommaren. Helle och hennes man har tillsammans med arkitekt Inger Finnman skapat en häftig upplevelse med mycket plats för odling, böljande former, strikta former och en vacker utsikt över ett gammalt grustag. Tack Helle för att du tog emot oss!

Jag, som alltid tycker att man får se för få bilder i tidningsreportage, kommer nu att brassa på allt vad jag kan.

HÄR kan du besöka Helles hemsida.
HÄR kan du se bilder från mitt tidigare besök i trädgården.

Ha en skön fredag! I helgen åker jag och Katarina (Katarinas trädgård) på en spännande utflykt som jag ska berätta om sen.



















Ser ni mig och maken i bilden ovan? 



Ulleterneller och en sned rönn

Ulleternellerna gör verkligen allt de kan för att lysa upp trädgården såhär i augusti. Snyggast tycker jag egentligen de är när de kommer med sina silvriga bladrosetter, kompakta och bulliga. När de börjat blomma får man hålla tummarna lite för att de inte ska lägga sig för mycket i ett regn. Det har de gjort lite men lite på håll syns inte det:)

Rönnen ska få nya stöttor vilket årtionde som helst....eller kanske i morgon:)