Syrenhortensia 'Limelight'

Stora fluffiga blommor vars färg skiftar under blomningen från lime till vitt till smutsrosa. Så vackert!

'Limelighten' trivs i sol till halvskugga. Den blir 150-200 cm hög och har ett brett upprättväxande växtsätt. Det verkar råda delade meningar om hurvida man ska beskära den hårt eller bara putsa lätt. Syrenhortensian blommar i alla fall på årsskotten och jag beskar min ganska hårt i år och jag har många blommor. Nästa år tänkte jag bara putsa lite för att se om det blir någon skillnad. Jag har två exemplar, varav jag vill att den ena ska blir så stor den bara kan.

För ett par år sedan planterade jag mitt första exemplar "bakom" magnolian där den lyser upp mot tujaväggen. Som marktäckare satte jag skuggröna (Pachysandra terminalis) som också är vintergrön.



Mitt andra exemplar står i hörnet, under körsbärsträdet. Tanken är att den ska bli riktigt stor. Om det behövs kompletterar jag med fler exemplar. Just nu ser den inte mycket ut för världen men liten blir stor...


Kärleksört

En av mina absoluta favoriter i trädgården är kärleksörten. Tidigt på våren kommer den med sina fantastiskt snygga bladrosetter. När blommorna bildas tar den en ny form, fortfarande lika snygg fast den inte blommar än. Så till sist slår blommorna ut till glädje för alla, både människor och små djur. Blomaxen står sen fint hela vintern igenom. Om du inte har kärleksört i din trädgård tycker jag absolut att du ska ge den en chans. Och du, sätt många! Det är masseffekten som är snygg.


Sorterna i min trädgård är 'Matrona', 'Purpel Emperor' och 'Herbstfreude'. Jag har 'Matrona' för de mörka stjälkarnas skull och så älskar jag den lite smutsrosa färgen på blommorna. 'Matrona' kombinernar jag med 'Purple Emperor' för att förstärka de röda färgerna på 'Matronan'. Vidare har jag kombinerat dem med Miscantusgräs med röda vippor och en rödbladig japansk lönn ('Margaret Bee').

'Herbstfreude' har jag planterat i krukor. Mer om dem en annan dag.






Igår fick jag en fråga om vilka japanska lönnar jag har och hur stora de blir. Jag har inte så många men tillräckligt för att det kan bli ett litet inlägg i veckan:). 

Sensommarfärg i trädgården

Vid den här tiden skiftar min trädgård färg och intar sin sensommarkostym. Det är det dovt röda som blir mer framträdande för varje dag i alunrot, kärleksört, revsuga, japansk lönn och gräsens vippor.


Jag blir alltid lite vemodig såhär i mitten av augusti. Vill krama ur allt jag kan av sommaren och vet inte riktigt hur jag ska bete mig för att njuta så mycket jag bara kan av allt det frodigt gröna och fina.

Det bästa jag kan göra är att umgås med andra som förstår att njuta av trädgård. Det gjorde vi igår och det var sååå trevligt.

Solhattar 'Alba' i blom

I "hålet" i trädäcket är det solhattarna som tagit över blomningen. Stäppsalviorna är nedklippta och lavendeln i princip överblommad. Solhattarna är så fina och blir så bra på foto.

Tyvärr ha solhattarna i rabatten inte klarat sig så bra i år och det är sniglarnas fel. Dom åt upp alla späda skott som tittade upp i våras. Grrrrrr! Jag har stödplanterat lite men det är inte alls som det brukar.







Fåret från Robomow

Här kommer en liten uppdatering om hur det går för gräsklipparen från Robomow. Jag blev i våras tillfrågad om jag ville testa en självgående gräsklippare från Robomow  (RC306) mot att jag på bloggen skrev en recension av produkten. Det ville jag gärna. Då vi har en extremt liten gräsmatta valde jag att låta "fåret" beta hos mina föräldrar.

Idag tänkte jag bara titta till "fåret" lite och se hur det går. Gräsmattan är 250 m2 och för att täcka hela ytan är "fåret" ute och betar tre gånger på en dag med laddningar emellan. Klippresultatet är mycket bra. Gräsmattan är tät och jämn. Då gräsmattan är nysådd (hösten 2013) vill mina föräldrar att den ska klippas varannan dag. Efter diverse inställningar funkar det nu bra.

Jag återkommer senare på säsongen med en fullständig recension.

Klicka HÄR för att komma till Robomows hemsida.



Kronreducering av pilen

Många långa varma dagar med bad, kusinträffar och umgänge med vänner. Härligt! Men, det var faktiskt riktigt skönt med lägre temperatur och lite regn idag.

Ni som har läst min blogg en tid vet att jag har oroat mig för vår stora pil som står i hörnet av tomten. Vi hade en likadan i andra hörnet tidigare men den föll i en storm för några år sedan. Oron har varit stor också den andra ska falla. Vi gillar verkligen vår pil och den är verkligen viktigt för känslan i trädgården. Stora träd ska man vara rädd om.
För att minska vindfånget beslutades efter konsultation med arborist att göra en kronreducering. I går kom Alias Hernett (Alias Arborist) med två kollegor och skred till verket.

Det blev en rejäl hög med grenar
Arbetet tog några timmar och vi är jättenöjda. Trädet har behållit sin karaktär men det är först nästa år vi kan se det verkliga resultatet. Just nu saknar vi så klart den frodiga täta grönskan men vi blickar framåt och detta var verkligen det bästa alternativet. Nu kan vi känna oss lugna när höststormarna kommer.


Om ni funderar på att anlita en arborist kan jag varmt rekommendera Alias och hans kollegor. Klicka HÄR för att komma till hemsidan.

Haväng

Tack för alla gratulationer på bröllopsdagen!

Bloggen blir lite styvmoderligt behandlad just nu. Anledningen är det fantastiska vädret och att vi åker och badar hela tiden. Vårt favoritställe heter Haväng och ligger på Ravlunda skjutfält på Österlen.

Haväng är en av de vackraste platser jag vet. Här betar får och hästar fritt och naturen är underskön.

Här kommer lite för många bilder men jag kan inte sålla.....











Semestern inleds med regn och bokläsning

Första semesterdagen och det regnar.  I går låg jag i soffan hela dagen och sträckläste ut "Kvinnan i rummet" av Jussi Adler-Olsen.  Mycket välskriven och spännande! Idag känns det som jag måste städa lite innan jag förtjänar att slänga mig i soffan med en ny bok. När jag har städat ska jag också plocka in några kvistar lavendel så att det blir lite sommarkänsla i huset.


Ut med stäppsalvia och in med solhattar

Idag bestämde jag att nu skulle stäppsalviorna minsann klippas. Lite i senaste laget men jag hoppas på det bästa. Gissa om jag blev glad när den första solhatten slog ut idag. En riktig favorit i trädgården. Tyvärr har solhattarna liksom stäppsalvia 'Caradonna' inte kommit som de brukar i år. Jag har stödplanterat några men skulle satt många fler ser jag nu.


"Tjo vad det veftar i kåftan"

"Tjo vad det veftar i kåftan". Så skrev ett barn som nu är vuxet och som jag känner mycket väl. Och så säger vi i familjen när det blåser. Fy tusan vad det blåste igår. Solen strålade men vinden levde rövare i min trädgård. Jag gillar det inte! Idag fläktar det också en del men på en mer acceptabel nivå.

 I kväll ska jag ha trädgårdsbesök. Alla som visade trädgårdar i vår lilla by när det var tusen trädgårdar träffas nu i efterhand och besöker varandras trädgårdar. Jättetrevligt! Tack Anna (med bloggen Annas Pinnar och Perenner) för ett mycket bra initiativ!

Oxalisen gillar till exempel inte när det blåser.

Efter trädgårdsbesöket i kväll är det dags för mig att klippa ner daggkåpan och stäppsalviorna. I år har jag dragit mig för att klippa ner stäppsalviorna då de varit så klena. Litar inte riktigt på att de kommer igen utan bara ser trista ut resten av sommaren. Har inte bestämt hur jag ska göra riktigt...




Knallblå lobelia

Alla som känner mig vet att jag gillar "mycket". Så också när det gäller blommor. Jag vill ha massverkan. Min trädgård har en lugn färgskala men några färgklickar behövs allt. Knallblå kantlobelia i en vid kruka är läckert.
Också i en lite mindre kruka...
Det är hög tid att klippa ner stäppsalviorna men eftersom de varit så klena i år har jag dragit mig för det. Litar inte riktigt på att de kommer igen. I kväll ska jag ha ett kärt gäng på middag men i morgon kväll måste jag ut med saxen.

Vattnar nyplanterat

Vilket härligt sommarväder vi har haft i helgen. Idag tog maken, tösen, vovven och jag en tur till en närbelägen sjö för svalkande dopp. Mitt första i sommar faktiskt. Nu går spridaren över det nyplanterade. Kvällen är  underbar!
Ser ni en liten blå blomma i bilden ovan. Det är den förföriskt vackra klematisen Durandii. Den blå färgen är verkligen fantastisk. Men det är en, i mina ögon, helt värdelös sort. Klättrar inte av sig själv och är inte vidare lättflörtad. Jag skulle aldrig köpa den igen kan jag säga. Slänga bort den kan jag dock inte.
Önskar dig en riktigt skön söndagkväll!

Här sitter jag

Jag har just varit och hämtat hem vår lilla tjej (11 år) från fem dagars gymnastikläger. Jätteroligt har hon haft och jag pustar ut. I hennes ålder ville jag knappt sova borta enendaste natt. Längtade alltid hem.

Nu sitter jag alltså parkerad på en av mina portugisiska pallar med en kaffekopp i handen och tittar på allt hon har lärt sig. Tänk vad hon kan! Trevligt också att se trädgården från detta hållet. Jag konstaterar också att studsmattan faktiskt inte gör mycket väsen av sig där den står. Sen hade ju såklart ett växthus blivit ett riktigt smycke. Jag bidar min tid....

Stäppsalviorna sjunger på sista versen nu. Jag skulle egentligen vilja klippa ner dem men eftersom jag ska ha trädgårdsfolk på besök nästa vecka drar jag mig för det. Dessutom är humlorna glada och det är ju också viktigt.

Entrén före och efter

En smal remsa på norrsidan. Hur gör man den trevlig och grön? Så här gjorde vi. Vi har delat in området i två delar, en grön och en funktionell med sopskjul och cykelskjul.
Så här såg det ut innan. Ingen rolig syn. Här har vi precis byggt till huset och kände oss ganska färdiga invändigt. Nu var det dags för utsidan och vi började med entrén.

Jag vill passa på att tacka för alla underbara kommentarer jag får. Det värmer i hela kroppen och jag blir så glad.