Keramik och morgon i trädgården

Vi hade en underbar dag igår. Strålande sol och skön vårvärme, inte alls regn och kyligt som utlovats. Efter besök på mina favoritställen picknickade vi vid havet innan vi träffade vännerna i deras stuga.

Det är inte köplusten utan skåputrymmet som begränsar mina keramikinköp. Jag blir fullständigt tokig av allt vackert jag ser och ögonen vill ha så mycket. Gissa om jag blev glad när jag kom på att vi verkligen behöver en liten gräddkanna. Numera ha jag och maken nämnligen grädde i kaffet.

Som jag nämnt tidigare här på bloggen är mina absoluta favoritkeramiker Tomas Drejare i Brännorna och Louise Ebbmar i S. Mellby.

Louise Ebbmars hemsida hittar du HÄR.
Tomas Drejares hemsida hittar du HÄR och han har också en webb-butik.

Gräddkanna från Tomas Drejare (notera den tunna pipen som gör att det inte kommer att droppa - sånt gillar jag):

Vi kom hem sent igår så det första jag gjorde när jag vaknade (gör jag iofs alltid) var att ta en runda i trädgården. Ingen frost men väl dagg täckte marken när solens strålar letade sig in.

Idag blir det brödbak på förmiddagen och sen bär det av till min bror för påskfirande med hela familjen.

GLAD PÅSK! (igen)

Långfredag = konstrunda på Österlen

Tradition hos oss på påsken är att åka på konstrunda på Österlen. Vi träffas i goda vänners stuga och sen bär det av. Kvaliteten på konsten är mycket blandad och jag åker helst till mina favoriter, keramikerna.

Jag vill passa på att önska en riktigt GLAD PÅSK. 
Två favoriter, senap- och pepparrotssill och romsill med citron.

Senaps- och pepparrotssill 

3 förp 5-minuterssill
2  
dl majonnäs 
2  dl créme fraiche 4 msk söt senap, skånsk eller apotekssenap 3 msk dijonsenap 2 msk råsocker (detta hoppar jag över)1 msk vinäger 8 msk fint riven pepparrot
dl fint hackad gräslök (jag kör med fryst)nymalen vitpeppar dill eller gräslök, till garnering

1. Låt sillen rinna av väl och skär den i bitar. Lägg upp på ett fat, i en skål eller en burk.
2. Blanda samman alla ingredienserna till såsen och smaka av. Vänd ihop den med sillen och garnera med dill eller gräslök. Går att äta direkt.

Romsill

3 pkt 5-minuterssill
100 g löjrom eller sikrom (jag tar den billigare stenbitsrommen)
4 dl crème fraiche
1 kruka färsk dill
1 citron, revet skal
salt
svartpeppar

1. Låt sillen rinna av väl och skär den i bitar. 
2. Blanda samman alla ingredienser till såsen och smaka av. Blanda i sillen. Går att äta direk men kan med fördel stå till sig ett par dagar.

Jag vill helst inte vara hemifrån för länge just nu eftersom magnolians knoppar slår ut nu och alla som har en magnolia vet att underbart är kort.


Nytt projekt - trädäck under körsbärsträdet

Som jag nämt tidigare märke vi förra sommaren att det var underbart trevligt (och svalt) att sitta under körsbärsträdet. Eftersom vi måste kunna sopa bort nedfallna körsbär och inte kan gräva i marken pga ytliga rötter, väljer vi att lägga ett lågt trädäck. Som ni ser har maken varit flitig och redan köpt hem materialet. Tanken är att sätta igång under helgen. Såååå spännande!
Nu har lilla kopparlönnen fått ytterligare två kompisar i form av små idegransklot. Nu får sockblommorna allt sätta fart så att det ser lite vettigt ut.
Lilla terriern som fyllde två år igår.

Penséer i bambubersån

I år ser mina bambu i bambubersån riktigt fina ut efter vintern. Jag brukar ha problem med att de bara är risiga och bruna. Mid vinter passade dem tydligen bra. Penséer förgyller alla lägen tycker jag och inte minst bersån.

Fåtöljerna vi har i bersån är några riktiga favoriter. Jag köpte dem för flera år sedan innan modellen "Adirondack" blev så populär. Stället jag köpte dem på har dem tyvärr inte längre. Perfekta stolen för en fika eller ett glas vin. Glaset eller koppen ställer man helt enkelt på armstödet.

I rabatten framför bersån är de svarta tulpanerna 'Queen of Night' på väg upp tillsammans med vit kaukasisk förgätmigej och kärleksört. 

Magnoliaknoppar i regn

Magnolian är nästan som bäst just nu, innan den har slagit ut. Knopparna är otroligt vackra men jag tror nästan att det mest handlar om känslan att man fortfarande har det vackra framför sig. När knopparna väl har slagit ut vet man att det underbara är mycket kort. Idag faller ett stilla vårregn utan blåst. Det är så vackert!

Jag kom av mig med trädgårdsarbetet igår och har i helgen inte alls kommit så långt jag tänkt mig. Nåväl, det kommer fler dagar och om väderprognosen håller så ser påsken lovande ut.


På bilden nedan syns också lilla kopparlönnen (till vänster) som har fått ett litet idegransklot som kompis. Ser inte riktigt klokt ut men nu men med några små klot till och en tät matta av sockblommor så kommer det se helt annorlunda ut.

En alldeles egen kopparlönn!

Åh, så glad jag är. Länge har jag velat ha en kopparlönn och nu står den där i all sin prakt och jag är så nöjd. Jag är glad att jag hittade ett exemplar som redan är väl förgrenat eftersom det är de vackra stammarna man vill komma åt på en kopparlönn. Trädet är placerat så att solen på från mitt på dagen kommer att lysa på dess vackra stam. Jag är inte färdig med planteringen runt om trädet. Idag har jag röd sockblomma och den kommer att få vara kvar kompletterad med några idegransklot och kanske hasselört.






Godaste fröknäcket och nötbrödet

Alla som känner mig vet att jag gillar att baka bröd. Efter att vi kraftigt dragit ner på kolhydratrik kost i familjen har jag varit tvungen att söka lite nya recept. Här kommer två favoriter som jag varmt kan rekommendera till alla och envar, oavsett om man äter kolhydrater eller ej. Båda recepten är glutenfria och busenkla.

Passar på att önska en härlig lördag! Igår köpte jag förresten ett träd jag trånat efter länge:). Bilder i kommer i morgon!

Bästa receptet på fröknäcke (2 plåtar):

200 g solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl (kan uteslutas)
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 dl vallmofrön (brukar jag inte ha)
Flingsalt

1. Sätt ugnen på 160 g varmluft
2. Blanda allt utom vallmofrön och flingsalt i en bunke och låt den stå framme och svälla i ca 1 timme.
3. Bred ut smeten tunt på två plåtar klädda med bakplåtspapper.
4. Strö över vallmofrön och lite flingsalt.
5. Grädda knäckebröden i ca 70 minuter. Efter ca 45 minuter brukar jag ta ut plåtarna och skära i bitar. Sen in i ugnen igen.
7. Förvaras torrt.


Nötbrödet vi inte kan vara utan

100g valnötter
100g hasselnötter
100g sötmandel
100g linfrön (hela eller krossade)
100g sesamfrön (skalade eller oskalade)
150 g pumpakärnor
150 g solroskärnor
ev. 75 g sultanrussin
1 tsk salt
100 g olivolja (1dl)
6 (stora) ägg

1) Sätt ugnen på 160 grader och klä en avlång bakform med bakplåtspapper.
2) Ställ en stor bunke på köksvågen och väg upp angiven mängd av de olika nät- och frösorterna.
3) Vill du ha russin i brödet så tillsätter du även dem.
4) Väg upp olivoljan (spar disk!) och tillsätt saltet.
5) Ta bunken av vågen, knäck ner äggen och blanda alltsammans. Om du vet med dig att du har väldigt små ägg kan du behöva tillsätta ett extra för att brödet ska hålla ihop.
6) Häll upp smeten i formen och släta till ytan.
7) Grädda i 60 minuter. (Jag brukar köra i 70 min i min.)
8) Ta till sist upp den färdiga limpan och låt den svalna. Jag brukar sen skära upp hela brödet i tunna skivor och frysa in. Perfekt att ta fram så många man behöver.

Prova med lite god ost och en skiva paprika. Mums! Receptet på detta fantastiska bröd har jag hittat HÄR.




Skapa rum med häcksnuttar

Vår trädgård är omgärdad av en tät tujahäck som är grön året om och gör trädgården helt insynsskyddad. En perfekt yttervägg med andra ord. Inne i trädgården däremot får bokhäckar (Fagus Sylvatica) bilda rum och avskärmning. Man kan givetvis välja liguster, idegran eller avenbok också. Eller varför inte blanda. Vi har planterat våra häckar tidigt på våren då det finns tillgång till barrotade plantor. Det blir mycket billigare! Där vi hadlar köper man dem i buntar om tio. Mitt råd är att köpa några extra för det finns alltid några exemplar som är klena och inte riktigt i skick att planteras.

Häcken framför trädäcket var den vi planterade först (2009). Förutom att den delar av och skapar rum bildar den också en fin fond till rabatten på denna sidan däcket. Nu tänker du kanske att rabatten men de fina blommorna då inte syns från däcket när man sitter där. Sant, till viss del, men den skymtas och tanken är att man då ska lockas ut i trädgården för att vilja se mer.



Samtidigt som vi planterade häcken längs trädäcket satte vi också häcken vid boden och körsbärsträdet. Den har vi valt hålla lite högre för att skärma av rejält samt att det skapar intressanta vertikala linjer när man tittar från huset (framförallt när man sitter i soffan i vardagsrummet).


 För tre år sedan (2011) planterades häcken runt studsmattan. Tyvärr dog många plantor den första stränga vintern och vi fick "börja om". Vintern efter dog ytterligare ett antal. I år hoppas jag att den ska sätta fart riktigt för lite "vesen" tycker jag allt att den ser ut. Ni som har följt mig vet att jag numera räknar gångerna ungarna hoppar på studsmattan. Detta är nämligen platsen för mitt efterlängtade växthus/myshus.


Nere i "fulhörnet" kämpar en lite häcksnutt på under pilen. Den planterades också 2011 men fick bytas ut året efter pga döda plantor. Tanken är att den så småningom ska dölja det fula.

För att slippa se in i trädgårdsskjulet när vi sitter i bersån satte jag förra året en liten häcksnutt även där.


Bokhäckarna är vackra året om och en av deras stora fördelar är att de behåller bladen hela vintern. På sommaren är det blankt gröna och på vintern varmt kopparfärgade. Avenboken är inte alls lika snygg på vintern men om man bor i sen zon som inte klarar bok så är det såklart ett jättebra alternativ. Boken tappar egentligen inte sina blad förrän de nya bladen slår ut på våren vilket är jämförelsevis sent. Det gör också att det kan se lite höstlikt ut i trädgården ibland. Tex häromdagen när det regnade och blåste och det låg boklöv överallt. Gissa vem som är snabbt ute med sopkvasten?

 Önskar er en fin fredag!

Magnolians knoppar brister

Jag är lyckligt lottad som har en praktmagnolia som trivs i min trädgård. Den fanns redan när vi flyttade in för 11 år sedan men var då bara en liten buske. Numera är har busken blivit ett mindre träd som varje år bjuder på en spektakulär blomning. Traditionellt brukar praktmagnoliorna blomma kring Valborg här men i år blir det nog lite tidigare. Det första jag gör när jag stigit upp är alltid att titta ut i trädgården. Just nu fokuserar jag direkt på magnolian eftersom den är alldeles underbar i morgonljuset liksom kvällsljuset. Då syns nämligen knoppar och blommor bäst.

Julrosorna fortsätter att blomma och blomma. Fina färger till magnolians knoppar.

Magnolior har ytliga rötter och gillar inte att man "går på dem". Om du vill plantera en magnolia råder jag dig därför att skapa en liten (eller stor) plantering runt om den för att skydda dess rötter. Det är dessutom både snyggt och lättskött.


Klätterhortensia i kruka

Jag fick en fråga om hur jag sköter mina klätterhortensior i kruka. Jag har haft hortensiorna i samma oisolerade krukor i 4 år nu. Krukorna står ute året om på samma plats och jag täcker dem inte med något. Jag har heller aldrig planterat om dem. Däremot får de lite kogödsel på vårkanten och på sommaren extra näring. Otroligt lättskötta med andra ord. Ger på ett enkelt sätt höjd på terassen och trivs både i sol och skugga.

"Klätterställningarna" har jag köpt på Lödde Plantskola som har dem i flera olika storlekar. På två av dem bad jag mannen såga av topparna som jag tyckte gav ett lite för romantiskt intryck till vårt hus.

Bild från igår:


Juni 2013


Augusti 2013 (denna plantan är ett år yngre än de andra och står skuggigare)

Nyinköpta, maj 2010
Igår hände något mycket tråkigt (ja, allt är relativt). Jag grejade lite med bloggen och råkade ta bort hela min lista med trädgårdsbloggar. Gissa om jag blev både sur och arg på mig själv.....och på blogger som inte har någon funktion att man kan ångra sig. När jag sen skulle försöka lägga in er alla igen så funkade det inte alls. Grrrrr! Jag ska göra nytt försök.

Nöjd med helgen

Åh, så nöjd jag är med oss, mig och maken. I helgen har vi fixat en hel del tillsammans i trädgården. Nästan alla rabatterna är jordförbättrade med kogödsel. Krukor med perenner får också lite.

Thaliorna har kommit långt och jag gläder mig åt att de verkar trivas hos mig. Ser ni hur snyggt den suddiga lilla lönnen (Orange Dream) matchar bokhäcken. Färgerna på bilden är helt i min smak.

Klotrobiniorna är klippta och det exemplar som dött är utbytt. Vi har haft lite otur med våra Klotrobinior. Utav sex planterade 2010 har vi nu bytt ut tre. Det första var dåligt i ympen och därför dog kronan. Det andra tror man på plantskolan dog av en svamp som drabbar robinior och det tredje vet vi faktiskt inte. Först dog kronan och sen hela trädet. Eftersom man haft problem med en svamp som dödar träden har man nu börjat ympa på en annan stam som ska vara bättre. Jag håller tummarna för jag vill ha mina träd.
Något som jag riktigt dragit mig för är hur jag skulle göra med järnekarna på entrésidan. Järnekar vill inte torka ut och det gjorde dessa tyvärr vid något tillfälle förra sommaren. Detta ledde till att de tappade många blad och blev riktigt glesa och trista. Så vill jag inte ha dem. Igår fick det bära eller brista. Jag tog in dem rejält och hoppas på att de ska slå nya skott. Fick se några exemplar på plantskolan som de hanterat på samma sätt och de var nu täta och fina även om det tagit lång tid.
Den kaukasiska förgätmigejen har kommit riktigt långt och blommar för fullt.

Två favoriter

Två av mina favoriter i trädgården är klätterhortsensiorna och spireakloten.

Klätterhortensior har jag både i marken mot planket på entrésidan och i krukor på trädäcket. Om du har en tråkig vägg och inte vill ha något som klättrar mot väggen varför inte plantera en klätterhortensia i kruka med en rejäl ställning i. Snyggt året om! Jag gillar de brunröda stammarna på vintern och den frodiga grönska på sommaren. En bonus är att de slår ut tidigt på våren också.

Omåttligt förtjust är jag också i mina spireaklot. Det är Norsk brudspirea som jag tuktat rejält. Dessa har också ett snyggt grenverk på vintern och blir gröna härliga bollar på sommaren. Som ni ser så grönskar de också tidigt vilket gör att jag gillar dem än mer. På bilden är spireakloten paret "bakom" magnolian.


Skuggröna och idegransplantor

För ett par år sedan satte jag ett parti skuggröna (Pachysandra)vid lilla skjulet på trädgårdssidan. Ett lyckokast måste jag säga. Den har varit lika grön och fin hela vintern och nu kommer det vita små blommor. Lilla busken är en Syrenhortensia 'Limelight' som jag beskurit.
Det är fullt i det lilla skjulet och växter står på rad utanför. De små idegransplantorna ska jag göra klot av och sätta vid bambubersån.
Det är så kul att ni gillar min plantering i trädäcket. Jag lapar i mig och blir så glad för alla positiva kommentarer.

Planteringshålet är fyllt!

Ta-daaa!!! Planterar och klart i "hålet". Inte ser det mycket ut för världen nu men lite längre fram hoppas jag på en prunkande ö. Först tyckte jag att jag hade massor av plats men sen tyckte jag att jag hade alldeles för lite plats. För att det inte ska se ut som en julgrupp gällde det att begränsa sig i valet av växter. Jag har satt växterna i tätaste laget och när bambun, gräset och klotet växer till sig får perennerna maka på sig. Men jag vill att det ska vara fint fort och därför gjorde jag så.

Eftersom jag vill ha ett lugnt intryck i min trädgård jobbar jag mycket med upprepningar och stora grupper växter av samma sort. Masseffekt är dessutom snyggt.

I "hålet" har jag planterat:

2 st bambu 'Bimbo' (blir ca 1-1,5 m)
1 st Bornholmsfikon (hoppas att det klara sig annars sätter jag något annat)
1 st Miscantus Sinensis 'Ferner Osten'
1 st Norsk Brudspirea som formats till ett klot
Lavendel 'Hidecote Blue'
Stäppsalvia 'Caradonna'
Vit Rudbeckia
Lammöron 'Silver Carpet'




Utemöblerna på plats

Efter altantvätten i lördags kunde vi (mannen och tonåringen) ställa fram alla utemöblerna igår. Tjohoo! En ny säsong är inledd. Vilken helg vi har haft. Jag gissar att ni precis som jag varit ute så mycket det bara gått. Jag har planterat, målat krukor och fixat och donat hela helgen. Vi har dessutom hunnit ha gäster lördag kväll och söndag eftermiddag så jag känner mig mycket nöjd.

Det ser lite rörigt ut kring hålet men när jag fått alla krukor på rätt plats och saker och ting har växt till sig lite kommer det att se lugnare ut.

Bilden tog jag tidigt i morse innan solen hunnit titta upp ordentligt.


Jag har fått en fråga om jag har en ritning på min trädgård. Det har jag dessvärre inte men ska absolut se till att göra en.

Trädäckstvätt

Varje vår måste däcket tvättas. Vi kör med högtryckstvätt med ett speciellt munstycke för trädäck. Då blir det lite snällare mot träet. Det blir en del flyttande på tunga krukor och de mindre åker ut på gräset. När detta är gjort kan jag göra fint på däcket på riktigt och inte minst bära dit alla möbler. Efter en lång skogspromenad med lilla vovven i samband med att vi lämnade av dottern som skulle på hajk blev det en tur till plantskolan också.

Urdålig bild idag men så här ser det i alla fall ut hos oss idag.