Arbetet fotrskrider och julrosorna utveckals

Hur går det då för "hålet"? Det går bra tycker jag. Maken har satt fast skivorna som ska hålla jorden på plats. Skivorna är ett icke organiskt material som heter minerit. Då vi inte tyckte att dräneringen var super ha vi borrat några hål i ena änden och klätt med duk. Nu återstår för mig att måla övre kanten av skivan svart ifall den skulle skymta fram och sen är det bara att ösa i jord och plantera.

Minns ni att jag ojade mig över att blommorna på ett par av mina julrosor låg längs marken för några veckor sedan. Nu har de börjat resa sig och är hur fina som helst. Finare och finare för varje dag faktiskt.

Tänk vad julrosor blommar länge.

Då, för några veckor sedan såg det ut såhär:


En perfekt söndag

Idag skulle vi åka till plantskolan och köpa en svart slang....det hade dom inte. Däremot hade dom en massa andra trevliga saker. Som tex halva priset på några produkter ur det belysningssystem vi har (Gelia), en fin olvonbuske som ersätter den som dog förra vintern, en klematis alpina till entrésidan och denna magnifika julros. Nu får den stå i kruka ett tag men sen ska den ner i jorden. Antingen vid magnolian eller nere i min blivande lund.

Efter plantskolan gick vi en lång promenad i skogen och i eftermiddag ska jag ut och plantera. En perfekt söndag i mina ögon.

 Titta så långt den kaukasiska förgätmigejen har kommit på entrésidan. Nu får den faktiskt lugna sig lite.

Projekt - planteringshål i trädäck

En liten projektuppdatering på "hålet i trädäcket". I går var min man som sagt ledig en halvdag för att starta projektet. I min värld är allt väldigt enkelt och det är bara att sätta igång och såga......Så blev det såklart inte. Så ser inte världen ut i min makes ögon och det är jag faktiskt evigt tacksam för.

Alltså var det inte att bara såga ut ett hål. Först måste ett antal plankor byta plats för att få till snygga skarvar.

Men det bidde till slut ett hål. Det är inte färdigt än men om vädret håller i sig så hoppas maken bli klar på lördag.
 Planteringshålet hamnar helt i söder så tänk dig det fullt med solälskande växter.

Önskar dig en skön lördag, förhoppningsvis i trädgården.

Med ändan i vädret

Ett vårtecken men så tidigt att jag blir lite orolig. Måtte lilla humlan klara sig. Helt underbar dock med ändan i vädret och näsan djupt inne i krokusen.

Igår klippte jag ner mina gräs och lavendeln. Också ett vårtecken.
Idag har min käre make tagit en semesterdag för att påbörja planteringshålet i trädäcket. Tjohoooo!!! Ni kommer givetvis att hållas uppdaterade.

Glädjespridare i rabatten

Vilken dag! 13 grader varmt och solsken. Det är nästan för bra för att vara sant. Krokusarna står i full blom och sprider glädje. Jag kan inte titta mig mätt på dem. Det kan inte Myran heller som synes. Jag är så glad att jag i höstas hittade mina favoriter, de blekgula, på en plantskola i Danmark. Jag har inte sett dem härhemma så nu hoppas jag att de ska trivas och sprida sig ordentligt.

Skön söndag!

Vildpelargon 'Australis'

Är den inte fin, så säg? Vildpelargonen 'Australis'. Förra våren var jag en sväng i Stockholm och hjälpte min kära svägerska att fixa hennes altan. Då inhandlades en vildpelargon som var så fin. Visst är det snyggt med de mörka stjälkarna och lite skira blommorna. Helt oemotståndlig. Jag minns att den fanns att köpa både på Zetas och Ulriksdals. En sån ville ju jag också ha såklart. Jag gick tyvärr bet härhemma och fann ingen.

Någon i Skåne som har sett vildpelargoner någonstans (gärna nära Lund)? Jag skulle så gärna ha en i sommar.

Bilderna i dagens inlägg har jag hittat på nätet men vet tyvärr inte var det kommer ifrån.

Önskar er en riktigt härlig fredag!
Pelargonium australe, vildpelargon, är en ganska lättsam växt med skira små blommor.

Dessa ljuvliga irisar

Helt underbara är de, irisarna. Efter blomningen vet jag precis var jag ska sätta dem. Jag har inga irisar i trädgården men känner att jag absolut inte kan vara utan.

Tack för alla rara kommentarer i går! Så glad jag blev! När det gäller julrosorna så är jag faktiskt fortfarande lite förbryllad. Nu står de såklart i sol men senare gör de inte det. Fuktigt är det också. Ibland har jag klippt bort alla fjoårslöv men i år har jag bara putsat lite. Vill inte ta bort allt det gröna. Jag får helt enkelt se tiden an och följa utvecklingen. Sköter de sig inte och blir fina förpassas de längre ner i trädgården.

Trend alert

Trend Alert: Black Fences. Så lyder rubriken på ett inlägg igår på den amerikanska siten GARDENISTA. Gissa vems svarta plank och framsida som är med på bild bild? Jo, mitt! Lite stolt och glad är jag allt.



Idag retar jag mig på några av mina julrosor som inte alls beter sig som jag vill...

Här en "före" när jag köpte dem förra året:
 Och en "efter" i år:
Stora och frodiga och med många blommor och knoppar. Det är ju bra. Men som ni ser så kryper blommorna längs marken och det är ju mindre kul. Någon som känner igen beteendet?

Perenner i kurka

När det kommer till krukplanteringar gillar jag att jobba med perenner som kommer år efter år men också som kan stå ute året om.

Favoriterna är hostor, kärleksört, klätterhostensia, alunrot och revsuga. Förra året provade jag också på höstsilverax och strutbräken. Ska bli spännande att se hur de klarat vintern. Jag är faktiskt inte det minsta orolig. Krukorna står ute hela vintern utan täckning. Jag använder mig av relativt stora krukor dock. På våren slänger jag på lite ny jord och ibland lite kogödsel.

Vissa kryddor som mynta klarar sig alltid. I år har desstuom salvian, timjan och rosmarin också klarat sig. Mycket trevligt!

Sen kompletterar jag med penséer på våren och försommaren och därefter kanske enkla lobelior får stå för färgen. Bacopa är en tacksam 'blommare' som också kan stå i skugga. Jag har inte övervintrat Euphorbia 'Diamond Frost' men det ska gå om man förvarar dem frostfritt. 



Klätterhortensia, kärleksört, pannkakor i luften (större än plättarna), rosmarin, penséer och något som jag inte varken ser eller minns vad det var.

Hosta (med dekoration) och till höger skymtar revsugan.

Hosta Francee

Strukbräken i krukor och Klematis 'Summersnow' som är nedgrävd i stora plastbyttor med botten borttagen.

Salvia, kärleksört, Oxalis (övervintrar i förrådet), klöver (har nog också klarat vintern i förrådet), chokladblommar och örter.

Hostan, revsugan och penséerna i bersån igen.

Blött, regnigt och ser kallt ut

Idag ser det inte alls trevligt ut ute. Jag som hade planer på att klippa bokhäckar. Bok, Fagus Sylvatica, går utmärkt att klippa på vårvintern.

Nä, nu får det bli bilder som många av er redan har sett men jag behöver en liten "härlighetskick".

Just nu oroar jag mig lite för att tulpanerna inte ska bli så många i år, trots att jag satte fler lökar i våras. Jag tittar och tittar....kanske att jag kan dra upp den med blicken. Men, is i magen, de kommer förhoppningsvis. Det är faktiskt bara den 2:e mars idag.

Jag oroar mig också lite för den japanska lönnen som fått sprickor längst ned på stammen. Läste att det är vanligt att japanska lönnar får sprickor i stammen men jag gillar det INTE.




Skön söndag!




Efter en runda till tippen

Idag har vi kört grenar och ett antal säckar med löv till tippen. Jag älskar vår stora pil men jedrans så skräpig den är. Till skillnad från att städa inomhus så har jag inga som helst problem med att städa i trådgården.  Jag har inte klippt ner allt på trädgårdssidan än. Tycker fortfarande att gräsen (ändå lite för tidigt för dem) och kärleksörten är dekorativ.

Jag går och spanar på alla lökar som är på väg upp. I år ser det ut som Thaliorna blir fler än någonsin. Härligt!

I torsdags var jag på Lunds trädgårdsförenings mer än fullsatta föreläsning med Hannu Sörenström som pratade om lundväxter. Jättetrevligt och perfekt för mig som går och funderar på min blivande lund under körsbärsträdet.



Önskar dig en riktigt skön lördag!

Vårens första krukplanteringar

Så var de första penséerna inhandlade och många fler lär det bli. Jag är verkligen förtjust i penséer. En julros, irisar och små scillor fick också följa med hem.

Det är dags att måla krukor ser jag......visserligen tycker jag det är charmigt med patina men det finns gränser. Julrosen får stå ut ett tag till i sin skamfilade kruka.

Önskar er en riktigt härlig fredag! Själv ska jag iväg på trädgårdsuppdrag. Spännande!


Jag tager vad jag haver....

....när jag planerar trädgårdsprojekt. Vårens första projekt blir att göra en stor plantering i trädäcket. Jag har pratat om det tidigare men då kom vi aldrig till skott. Vissa projekt behöver mogna. Tanken har alltid varit att vi skulle bygga stora planteringslådor för att dela av det stora däcket och det hade säkert blivit bra. Men, man kommer aldrig ifrån att det alltid är mer lättskött med större planteringar rakt ner i jorden. Nu blir det inte riktigt så eftersom jordnivån är betydligt lägre under däcket. Vi (mannen) får bygga en låda utan botten.

Jag funderar nu på växter....


Titta så fin min rosmarin är. Tack milda vinter!

Vårstädning påbörjad

Jag åkte till våren i Portugal och kom hem till våren här. Så underbart! Krokusarna slår ut en efter en, julrosorna är så fina och jag har börjat min vårstädning av trädgården. Tjohoooo! Jag älskar det! 

Vad som retar mig är dock att jag inte satte fler lökar i höstas. Jag gillar inte alls att sätta lökar och det får jag nu betala för....Grrrrr! Men till hösten kommer en ny chans.


Algarve i februari



Då var jag och barnen tillbaka efter några härliga dagar tillsammans med mina föräldrar i Portugal. Apelsiner, mandelblom, mimosa, korkekar och olivträd.....behöver jag säga mer? Vi var i södra Portugal, i Algarveregionen. En oerhört vacker landsdel med mjuka berg och en dramatisk kustremsa. Fina välhållna hus och andra som besitter en mer bedagad skönhet. Vi har ätit jättegott, både fisk och kött på små mysiga restauranger. Tempot är fortfarande lågt då turisterna inte är så många än. Vi hade för säsongen förväntat väder, runt 15 grader, en del sol men också några regnskurar på kvällarna. Perfekt väder när man vill köra runt och se sig omkring.


 Mandelblom....

 Mimosa....