Perenner i kurka

När det kommer till krukplanteringar gillar jag att jobba med perenner som kommer år efter år men också som kan stå ute året om.

Favoriterna är hostor, kärleksört, klätterhostensia, alunrot och revsuga. Förra året provade jag också på höstsilverax och strutbräken. Ska bli spännande att se hur de klarat vintern. Jag är faktiskt inte det minsta orolig. Krukorna står ute hela vintern utan täckning. Jag använder mig av relativt stora krukor dock. På våren slänger jag på lite ny jord och ibland lite kogödsel.

Vissa kryddor som mynta klarar sig alltid. I år har desstuom salvian, timjan och rosmarin också klarat sig. Mycket trevligt!

Sen kompletterar jag med penséer på våren och försommaren och därefter kanske enkla lobelior får stå för färgen. Bacopa är en tacksam 'blommare' som också kan stå i skugga. Jag har inte övervintrat Euphorbia 'Diamond Frost' men det ska gå om man förvarar dem frostfritt. 



Klätterhortensia, kärleksört, pannkakor i luften (större än plättarna), rosmarin, penséer och något som jag inte varken ser eller minns vad det var.

Hosta (med dekoration) och till höger skymtar revsugan.

Hosta Francee

Strukbräken i krukor och Klematis 'Summersnow' som är nedgrävd i stora plastbyttor med botten borttagen.

Salvia, kärleksört, Oxalis (övervintrar i förrådet), klöver (har nog också klarat vintern i förrådet), chokladblommar och örter.

Hostan, revsugan och penséerna i bersån igen.

Blött, regnigt och ser kallt ut

Idag ser det inte alls trevligt ut ute. Jag som hade planer på att klippa bokhäckar. Bok, Fagus Sylvatica, går utmärkt att klippa på vårvintern.

Nä, nu får det bli bilder som många av er redan har sett men jag behöver en liten "härlighetskick".

Just nu oroar jag mig lite för att tulpanerna inte ska bli så många i år, trots att jag satte fler lökar i våras. Jag tittar och tittar....kanske att jag kan dra upp den med blicken. Men, is i magen, de kommer förhoppningsvis. Det är faktiskt bara den 2:e mars idag.

Jag oroar mig också lite för den japanska lönnen som fått sprickor längst ned på stammen. Läste att det är vanligt att japanska lönnar får sprickor i stammen men jag gillar det INTE.




Skön söndag!




Efter en runda till tippen

Idag har vi kört grenar och ett antal säckar med löv till tippen. Jag älskar vår stora pil men jedrans så skräpig den är. Till skillnad från att städa inomhus så har jag inga som helst problem med att städa i trådgården.  Jag har inte klippt ner allt på trädgårdssidan än. Tycker fortfarande att gräsen (ändå lite för tidigt för dem) och kärleksörten är dekorativ.

Jag går och spanar på alla lökar som är på väg upp. I år ser det ut som Thaliorna blir fler än någonsin. Härligt!

I torsdags var jag på Lunds trädgårdsförenings mer än fullsatta föreläsning med Hannu Sörenström som pratade om lundväxter. Jättetrevligt och perfekt för mig som går och funderar på min blivande lund under körsbärsträdet.



Önskar dig en riktigt skön lördag!

Vårens första krukplanteringar

Så var de första penséerna inhandlade och många fler lär det bli. Jag är verkligen förtjust i penséer. En julros, irisar och små scillor fick också följa med hem.

Det är dags att måla krukor ser jag......visserligen tycker jag det är charmigt med patina men det finns gränser. Julrosen får stå ut ett tag till i sin skamfilade kruka.

Önskar er en riktigt härlig fredag! Själv ska jag iväg på trädgårdsuppdrag. Spännande!


Jag tager vad jag haver....

....när jag planerar trädgårdsprojekt. Vårens första projekt blir att göra en stor plantering i trädäcket. Jag har pratat om det tidigare men då kom vi aldrig till skott. Vissa projekt behöver mogna. Tanken har alltid varit att vi skulle bygga stora planteringslådor för att dela av det stora däcket och det hade säkert blivit bra. Men, man kommer aldrig ifrån att det alltid är mer lättskött med större planteringar rakt ner i jorden. Nu blir det inte riktigt så eftersom jordnivån är betydligt lägre under däcket. Vi (mannen) får bygga en låda utan botten.

Jag funderar nu på växter....


Titta så fin min rosmarin är. Tack milda vinter!

Vårstädning påbörjad

Jag åkte till våren i Portugal och kom hem till våren här. Så underbart! Krokusarna slår ut en efter en, julrosorna är så fina och jag har börjat min vårstädning av trädgården. Tjohoooo! Jag älskar det! 

Vad som retar mig är dock att jag inte satte fler lökar i höstas. Jag gillar inte alls att sätta lökar och det får jag nu betala för....Grrrrr! Men till hösten kommer en ny chans.


Algarve i februari



Då var jag och barnen tillbaka efter några härliga dagar tillsammans med mina föräldrar i Portugal. Apelsiner, mandelblom, mimosa, korkekar och olivträd.....behöver jag säga mer? Vi var i södra Portugal, i Algarveregionen. En oerhört vacker landsdel med mjuka berg och en dramatisk kustremsa. Fina välhållna hus och andra som besitter en mer bedagad skönhet. Vi har ätit jättegott, både fisk och kött på små mysiga restauranger. Tempot är fortfarande lågt då turisterna inte är så många än. Vi hade för säsongen förväntat väder, runt 15 grader, en del sol men också några regnskurar på kvällarna. Perfekt väder när man vill köra runt och se sig omkring.


 Mandelblom....

 Mimosa....








Åker till våren

Idag åker jag och barnen till våren några dagar. Närmare bestämt till södra Portugal. Mina föräldrar är där på långsemester och när jag  en gråmulen dag för ungefär en vecka sedan fick toklängtan efter sol och ljumma vindar var det ett lätt beslut att åka och hälsa på dem. Mannen kunde tyvärr inte följa med utan stannar hemma med lilla hund.

Ha en skön fortsatt vecka och helg!

Bilder från sköna underbara maj.




Tack för alla gulliga kommentarer om min trädgård i förra inlägget. Jag blir så glad!

Tulpaner i allrummet och lilla hund

Ja, mina vänner, i brist på blommor utomhus bjuds det här på ytterligare en bukett med tulpaner. Denna gång från allrummet.

Önskar er en riktigt härlig alla hjärtans dag!

Terriern är såklart med när matte fotar. Tycker ni att hon har lite stora öron? Nääääää, det är bara pälsen som är lite kort just nu......

Fagus Sylvatica

Först av allt vill jag bara säga tack för att ni påpekade min groda i förra inlägget. Jag fick tydligen totalt hjärnsläpp när jag skrev min text. Pinsamt! Det är klart att det är anemoner!!!

Idag riktigt glödde de i solen, mina kopparfärgade bokhäckar. Så vackra! Om man bor i rätt zon och väljer mellan att sätta en häck av bok (Fagus Sylvatica) eller avenbok så tänk till ordentligt. Jag är en stor förespråkare av bokhäck som behåller sina glansiga gyllene blad hela vintern. Avenbokens behåller inte sina blad på samma sätt plus att de dessutom blir mer brungrå. På sommaren är bokens blad vackert blanka medan avenbokens är mer matta. Sen tänder avenboken lite tidigare på våren och den trivs funkar ju också i kallare zoner.

Jag gillar avenbok också men mitt hjärta klappar allt lite hårdare för boken.
 Vi använder bokhäckar som väggar i vår trädgård. Ser ni de små taniga plantorna bakom magnolian. I år hoppas jag att de får riktig fart. Jag vill ju att de ska dölja studsmattan och så småningom omringa mitt efterlängtade växthus. Barnen vet inget, men deras mamma räknar antalet dagar det hoppas på studsmattan. Så också denna kommande sommar.


I kväll ska jag förresten lyssna på Gunnel Karlsson tillsammans med min lilla svärmor. Alltid trevligt med lite trädgårdsfrosseri.

Intensivt blå anemoner

Blått och brunt igen men med ranunkler idag. Åh, jag gillar det! Anemoner som ofta ser rätt trista ut i butiken men när man väl kommer hem och sätter dem i vas så är dom fullständigt ljuvliga. Man ska bara komma ihåg att ge dem lite vatten och när de börjar se lite trötta ut så är det bara att snitta om dem och sätta dem i lite nytt vatten. Ger man ranunkler för mycket vatten ledsnar dom snabbt.


Före- och efterbilder

Inte på trädgården idag utanpå Myran. Myran som är en Norwichterrier trimmas några gånger per år och skillnaden före och efter blir ganska stor. Vi gör det inte själva utan lämnar henne till en uppfödare som vi har stort förtroende för. Nu är hon oerhört len, ganska smaaaal och fick plötsligt väldigt stora öron. Vi tycker såklart att hon är ljuvligt söt och vet att om några veckor ser hon riktigt snygg ut.

 Före och efter:

 
 Klätterhortensiornas blomställningar är fortfarande vackra och matchar fint min lilla terrier i färg.

Vilken underbar dag vi har idag. Myran och jag njuter för fullt.

Ta-daaa!

All snön är borta i min trädgård och det gör mig glad. Nu hoppas jag bara väderprognosen stämmer att det ska vara plusgrader ett bra tag framöver. Det skyddande snötäcket har ju sina poänger.

Efter härlig skogspromenad och liten havetur är jag på otroligt gott humör. Att  dessutom kunde knippsa och knopsa lite i trädgården gjorde mig extra glad. Måste hinna ut en runda till.

Det som göms i snö kommer upp i tö......ljuvliga krokusar.......och inte fullt så ljuvliga hundbajshögar...

Vårvinter i luften

Mina vänner, idag är det vårvinter i luften i Skåne. Tjohooo! Det töar, solen tittar fram och fåglarna sjöng på min promenad. Var genast tvungen och gå ut och titta till mina julrosor. Jo, de mådde bra. Glädjande nog får jag fler och fler blommor för varje år.

I eftermiddag ska jag dricka kaffe och tjata om trädgård med en vän och det ska bli så mysigt!
 

 



Terrier i lavendel

När jag letade efter bilderna på stäppsalviorna till gårdagens inlägg for dessa bilder förbi. Myran (vår lilla Norwichterrier från Kennel Soya) älskar att ligga mitt i lavendeln. Hon doftar underbart efteråt och eftersom hon är en mycket liten hund så gör det inte så mycket.

Den lilla raggatufsen ska förresten åka till Lena (som har Kennel Whichie) och bli trimmad på lördag. Det får nog bli några före- efterbilder där så småningom.

Lavendeln är den mörka, nu mycket vanliga, Hidecote Blue. Jag tycker att den är snyggast till mitt 70-talshus eftersom den inte blir så romantisk i sitt uttryck.



Tack för alla era söta kommentarer i mitt förra inlägg!!!!!

Stäppsalvior

Jag är väldigt förtjust i stäppsalvior. Inspirerad av Piet Oudolfs "flod" av stäppsalvior i Drömparken i Enköping har jag brassat på allt vad min lilla trädgård tål. Jag använder mig av två sorter, salvia Mainacht (blommar först) och salvia Caradonna. Tyvärr blev "Mainachten" ganska äten på förra sommaren och fick ett fult bladverk. Efter att jag klippt ner dem blev det dock bättre. Caradonnan däremot blev inte alls lika drabbad. Skulle jag bara välja en sort, hade jag valt Caradonnan. Den är fantastiskt vacker med sina mörka stjälkar och blir heller inte lika angripen.

Jag kombinerar mina salvior med limegrön daggkåpa, silvirg ulleternell och  lavendel som tilsammans med ulleternellen blommar lite senare.

Innan salviorna blommat färdigt klipper jag ner dem till ca hälften och då kommer de igen med en andra, om än lite svagare, blomning. Det känns hårt att klippa ner dem när de fortfarande är fina men jag tycker att det är värt det. Jag hade salvior som blommade hela sommaren sen.

 När stäppsalviorna blommar är det bara bladrosetterna på ulleternellerna man får njuta av. Men det gör ingenting för de är så oerhört dekorativa.