Klätterhortensia i året hetaste färg - koppar

Klätterhortensian är en sådan växt som är vacker året om. Den slår ut tidigt om våren, blommar fint och är frodig och grön länge. På vintern är den fin med sina kopparfärgade grenar och blomställningar som sitter kvar. Koppar är ju dessutom en av årets hetaste fäger.

Jag har den både i mot plank och i kruka.

Ännu lite mer ljus.....

.....och några fler bilder. Ja, kökstema idag som sagt...

Vårt kök är nu 10 år gammalt och jag tycker att det hållit sig väl. Vi satsade på släta målade luckor, vit mosaik och bänksivor i ek och rostfritt. Inget extremt alls med andra ord. Det senaste just då var högblanka luckor och extremt tjocka bänkskivor enligt devisen ju tjockare desto modernare. Jag är glad att vi valde som vi gjorde. Vårt kök hade annars känts betydligt mer lättdaterat och faktiskt omodernt.

Golvet är klassikt Höganäsklinker som tyvärr inte produceras längre. 


Effektfulla grenar och bra böcker

Inspirerad av Anna (Goda stunder och Tokiga idéer) blev jag överlycklig när jag i skogen hittade dessa fina grenar av lärkträd.



Just nu vill jag mest bara tända en massa ljus, elda brasa och läsa en god bok. För flera år sedan gav jag tonårssonen en bok som heter "Över Nägtergalens golv" som är första boken i en serie om tre. Han tyckte den var jättebra och jag minns att damen o bokhandeln också var alldeles lyrisk över den. Häromdagen plockade jag fram den och nu är jag fast. En riktigt spännande saga. Jag har läst att den  rekommenderas för åldersgruppen 13-99 år.
 

Butternut

Visst är dom fina, butternut-pumporna. Idag blir det lunch för familjens alla pappor hemma hos oss. Jag ska göra en bulgursallad med butternutpumpa och apelsindressing. Kylcklingfilé inlindad i bacon till detta. Har gjort det förut och det blir jättegott. Butternut-pumpa som är fast i konsistensen blir jättetrevlig rostad i ugnen. Till kaffet blir det såklart äppelkaka. Så här års vill jag inte ha något annat.

Vår lilla älskling, Myran. När jag sitter vid datorn ligger hon alltid under skrivbordet på ett skinn. Så även idag.



Jag är kär i Ruggis

Ibland får man syn på något som behöver en. Så var det när jag såg den blöta kraken "Ruggis" i Jagorstrands fina butik. Jag fick "denmåstejagbaraha-känslan" och så fick det bli. Nu bor hon i vår trädgård och ser ut att trivas.

Konstnären heter Yvonne Larsson som också gör andra härliga fåglar. Titta gärna in i Jagorstrands nätbutik (Jagorstrand.se). Där finns även Rolf Bengtssons underbart frodiga damer. En dag ska jag köpa mig en sån...


Riktig höstträdgård

Stormen Simone avlövade trädgården snabbt och effektivt. Efter en rejäl röjning av strora och små pilgrenar har trädgården nu fått tillbaka sin form någorlunda. Jag blev faktiskt riktigt ledsen när jag tittade ut på eländet. Nu känns det myckt bättre igen.

En sak är i alla fall säkert, plantera aldrig pilar när hus. Fantastiskt vackra träd som växer fort men är ack så bräckliga. Vi är glada att vårt träd inte trillade (något som hände i en storm för ett par år sedan). Sorgligt för vår granne, men bra för vår kvällssol, är att hans enorma pil blivit mycket mindre efter stormen. Den enes bröd, den andres.....

Nu kommer årstiden då man är tacksam över det vintergröna. Tujahäckar, idagranskuber, buxbomsklot, julrosor, bambu, liguster, hasselört, vintergröna och skuggröna. Så glad jag är att jag valt att plantera en hel del vintergrönt i min trädgård.

Bokhäckarna med sina gyllene skulle jag inte heller vilja vara utan denna årstiden.



Höstlov i Berlin

Jag har aldrig varit sugen på att åka till Berlin men så plötsligt blev jag det. Vi hade egentligen tänkt åka till Stockholm men så styrde vi kosan söderut istället. Vi kände inte för att "klödda" med flyg utan satte oss helt sonika i bilen och körde ner. Dörr till dörr tog det 7 timmar.

Berlin är mångsidigt. Vackert, fult, grönt, kalt, småskaligt, storskaligt, mysigt och tråkigt. Allt på en gång. Lätt att ta sig fram, relativt billigt att gå ut och äta, trivsamt men också med en tung historia som gör sig påmind.

Jag gillar Berlin!

Prentzlauer Berg i gamla öst. Vårt favoritområde som vi vill utforska mer.







Simones framfart i vår trädgård

Jag vet att vi kommit lindrigt undan i stormen. Vi är alltid oroliga för att vår stora pil ska välta. Vi hade nämnligen en lika stor pil i trädgårdens andra hörn som föll i en storm för några år sedan. Stora grenar ha brutits men än står den pall. Vi hade en arborist här för några år sedan som tittade men vi kom inte till skott. Nu ångrar jag det nu är det högaktuellt igen.

Jag hoppas stormen har varit snäll mot er.

Jag kommer att ta lite höstlovspaus på bloggen några dagar men återkommer snart igen.

Ha en riktigt bra höstlovsvecka.

Fortfarande fint i krukorna

Tänk att det snart är november och i några krukor blommar det och är grönt och fint.

Återigen måste jag slå ett slag för kärleksört i kruka. Kärleksörten kommer igång tidigt på våren med sina fina grågröna bladrosetter, följt av en  fin knoppning och sen en lååång blomning.  I år blev mina blomstänglar lite väl höga men annars står de fint hela vintern. Jag gör ingenting med krukorna på vintern utan låter dem bara stå precis där det står nu.



Höstbilder och föreläsning med Christel Kvant

Nu tappar också magnolian sina blad, tjocka och ganska tunga faktiskt. Spireakloten har också gulnat och tappat blad. Daggkåpan däremot är fortfarande alldeles grön och blommar till och med.

I går kväll var jag på en inspirerande föreläsning anordnad av Lunds Trädgårdssällskap. Det var Christel Kvant som talade om "Stora trädgårdsdrömmar i små trädgårdar". Jag tycker att Christel skriver jättetrevligt och jag har läst alla hennes böcker. I verkligheten är hon, precis som på sättet hon skriver, trevlig och lättsam. Jättekul att lyssna på henne och inte minst att träffa henne "IRL".


Idag lockar trädgården igen

Idag skiner solen och visps så var trädågården lockande igen. Miscantus Ferner Osten är så vackert. Ferner Osten har den trevliga egenskapen att det blommar lite tidigare än andra miscantusgräs. Redan mot slutet av juli började blomningen.

Lilla japanska lönnen Margaret Bee har klarat sig bra i sommartorkan och har ännu inte tappat sina blad. Jag har börjat stamma upp det lilla trädet. Jag tycker att det är vackert med stammar och vill att det ska bli ett litet träd och inte en stor buske. Det är också trevligt att se det fina som växer under. Det syns inte i denna vinkeln men närmast trädet har jag satt hasselört.

Den vitblommande kaukasiska förgätmigejen, Mr Morse, har fantastiska blad som håller sig vackra länge. Titta så fina de är fortfarande.


Vansinnigt god äppelkaka

Just nu är jag lite trött på trädgården och tycker mest att den ser vild och skräpig ut. Dessutom ösregnar det. Jag fortsätter istället på temat bakning.

Den här äppelkakan är ett måste för oss på hösten. Vi fick den serverad för många år sedan hos kompisar och då kallades den "Amerikansk äppelkaka". Vi kallar den också så och gissar att receptet ursprungligen kommer från "over there".

Kan varmt rekommenderas!



Amerikansk äppelkaka

100 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 ägg
5-6 äpplen

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, socker och salt.
4. Blanda mjöl- och sockerblandningen med det smälta smöret.
5. Vispa upp ägget och blanda i smeten.
6. Klyfta de skalade äpplena och lägg i smörjd form.
7. Bred smeten över äpplena.
8. Grädda i 45 minuter, 180 grader.

Jag brukar istället för pajform använda en suffléform. När vi blev bjudna på den första gången var den bakad i en suffléform och sen har jag bara fortsatt med det.

Tända ljus och brödbak

Igår fick vi (maken och sonen) in alla trädgårdsmöbler och studsmattan. Jag började tömma krukor och räfsa lite löv. Vi donade också med vår uteblysning men det är inte helt enkelt kan jag säga. en massa flyttande och justerande som måste göras när det är mörkt. Ska nog också byta ut några lampor. Återkommer i ärendet när vi kommit lite längre och blivit lite klokare.

Idag är det är det en riktigt regning och grå höstdag. Vi tänder ljus och jag bakar baguetter och äppelkaka. Efter hundpromenad i skogen blir det sopplunch med goda vänner hemma hos oss.

Ljusstake från Paradisverkstaden och klassiska lyktor i höstfärger från Ittala som jag aldrig tröttnar på.

Dessa baguetter bakar jag ett par gånger i veckan. Jag varierar innehållet med allt från rena vete (som kaka nästan) till lite grövre. Just nu är favoriten att blanda i 4-sädeslag men annars brukar jag ta grovt rågmjöl. Vetemjöl är alltid basen dock. Busenkelt och vansinnigt gott!

Receptet hittar ni HÄR.

"Mamma, allt Kristin gör är gott"

Jag har en väninna med stort hjärta som heter Kristin och som är en fena i köket. När Kristin kommer till oss brukar hon ha med sig en stor burk av sin hemmakokta hallonsylt, som är omåttligt poulär. Hallonen kommer från familjegården och är världens godaste.

I våras bestämde Kristin sig för att bli biodlare och ett litet bisamhälle införskaffades. Efter lite motgångar med en drottning som dog har de små flitiga jobbat ihop till den mest ljuvliga honung. Honungen har en viss anstrykning av mint i smaken, vilket tydligen kommer från lindblommorna. Kristin har genom att röra flitigt sett till att den är mjuk och len. En riktig finsmakarhonung!

När Ylva (tösen min) fick smaka honungen häromdagen kom det spontant "Mamma, allt Kristin gör är gott".

Jag är en honungsälskare av stora mått och många burkar går det åt i te, på smörgåsar och ibland på havregrynsgröten.

Tack Kristin och dina bin!

I natt har vi haft frost och jag har burit in en del växter över natten. Men nu svänger temperaturerna uppåt och blommorna åker ut igen. Idag åker trädgårdsmöblerna in; det är dags för vinterförberedelse.

Ha en riktigt härlig lördag!

Chelsea chop på kärleksört

I våras tipsade Katarina (Katarinas trädgård) mig om Chelsea chop. I månadsskiftet maj-juni klipps perennerna ner till ungefär hälften. Då blir växterna tvungna att börja om på nytt där du klippte och blomningen försenas. Jag testade det på delar av mina kärleksört. Blommorna blir något mindre men de blommar fint fortfarande.

På nedersta bilden syns blommor som är "choppade" och de som redan är utblommade.