Månadsbilder Juni

Tidigare än vanligt lägger jag upp mina månadsbilder. Hade tänkte tidigarelägga dem lite ändå så det passar faktiskt rätt bra. Denna veckan kommer att bli intensiv. Största händelsen är att vår näst äldste pojke tar studenten på torsdag. En stor dag för både barn och föräldrar kan jag lova. På fredag är det skolavslutning  och på lördag bär det av på bröllop när käre kusinen gifter sig utanför Stockholm. Jag jobbar dessutom bara fyra dagar till innan det är dags för semester så där gäller det att knyta ihop säcken. Stor risk alltså för att det kommer att bli glest med inlägg ett tag framöver.

Hela familjen håller dessutom på att förberada sig för något litet, mjukt och underbart. Mer om detta i nästa vecka...

Önskar er en riktigt skön vecka! Tack för alla positiva och rara kommentarer om våra "nya" gångar. Både jag och maken blir så glada och tackar så mycket.




En lyxig dag

Så lyxigt med en ledig dag mitt i veckan. Jag har haft lördagskänsla och lite bortskämt har jag nästan blivit besviken över att det inte är söndag i morgon utan dags att jobba igen. Vi har hängt hemmavid, påtat lite i trädgården, gått skogspromenad, njutit i solstolarna men också ägnat oss åt det eviga plockandet inomhus som aldrig tar slut.....

Jag, liksom Anna (Goda Stunder och Tokiga idéer), drabbades också av hagelstormen i söndags.Vad sjutton skulle det vara bra för? Trädgården är nu full av trasiga och fula växter. Eller är det någon som har mumsat?


Familjen Gyllings trädgård - en riktig pärla


I söndags for vi iväg på trädgårdsrunda, jag, dottern, kära föräldrarna och kära svärmodern. Alla, och nästan allt, kom iväg. Jag glömde min kamera! Åh, så besviken jag blev. Jag lånade min mors kamera och tog några bilder men tyvärr så kan jag inte den och bilderna blev suddiga...Nåväl vi hade en toppentrevlig dag.

Bästa på trädgårdsrundan i år för min del var familjen Gyllings trädgård i Glumslöv. Trädgården var med på Trädgårdstoppen i år och då var jag faktiskt inte så begeistrad. Men oj så fel jag hade - trädgården var, kort och gott, helt underbar. Synd att man inte lyckades göra trädgården mer rättvisa på tv.
 




 

Mera, mera hasselört

....och blivande jättestort ligusterklot. Just nu känner jag att jag inte kan har för mycket hasselört och skulle nog kunna utnämna den till min favorit. Tidigare i våras satte jag denna lilla ligusterplanta som ju faktiskt redan börjar bli lite klotlik. Min förhoppning är det den ska växa och växa och bli riktigt stort. Runt om vill jag ha en tjock matta av hasselört och jag har just kompletterat lite.

Idag startade NV Skånes Trädgårdsrunda. Förra året kunde vi inte åka men i år ska vi minsann ut en sväng, oavsett väder. Efter många och långa väderprognosanalyser har jag kommit fram till att söndag nog blir bästa dagen. Det ska bli sååååå kul!!


Nedan finner du tre av mina favoriter - känner på mig att vi kommer att hamna där igen..... 


Rolf och Gunilla Bengtsson, som vann trädgårdstoppen 2011,  har en underbar trädgård i Rögle.










Ulla Molins trädgård i Höganäs. Fler bilder se här.











Lottie Hermanssons trädgård, kom tvåa i årets trädgårdstopp. Fler bilder se här.

Årets pelargon - "First Yellow!

Den här svavelgula fina lilla pelargonen har jag fått av Hanna (med härliga bloggen I Tages trädgård). Helt underbar färg tycker jag som gör sig speciellt bra framför alunroten.

När man googlar på årets pelargon kan man läsa det här:

"För första gången någonsin är det en pelargon i gula toner som kniper den åtråvärda utmärkelsen Årets Pelargon. ’First Yellow’ har en unik och helt underbar färg som befinner sig i gränslandet mellan gul och crème och med inslag av gröna toner. Sorten har dessutom begåvats med vackert lysande röda ståndare som kontrasterar fint till den gula färgen. 
Blommorna på ’First Yellow’ ser ut som om de är enkla, men eftersom blombladen sitter i flera lager kallas sorten semidubbel.

Moderådets VD Lotta Ahlvar sitter med i juryn som utser vinnaren och hon motiverar valet så här: - Det är en oväntad variant som väcker habegär. Det är inte bara samlare som tycker att den är åtråvärd. Alla som älskar den gammeldags och numera supertrendiga pelargonen fascineras av färgen som är syrligt vacker.

’First Yellow’ kommer från förädlaren Elsner PAC och sorten tillhör kategorin svagväxande pelargoner.  Växtsättet är upprätt, buskigt och väl förgrenat. Bladen är friskt gröna, mjuka, njurformade och saknar en traditionell mörk zon i mitten. Vid beröring doftar bladen gott."

En kombo jag gillar skarpt - hasselört, buxbom och hosta Gold Standard


På framsidan har jag en kombination som jag verkligen är förtjust i. Faktum är att det först i år (3:e växtsäsongen) som den verkligen har kommit till sin rätt. För att fortsätta lite på hosta-temat så måste jag säga att hosta (Gold Standard) först i år är riktigt snygg. Den har tidigare varit lite klen och mesig i färgen, alldeles för gul men nu är den läcker. Hasselörten är frodig och blank och peppar, peppar är buxbonarna fina....

Tyvärr tittar jag alltid med lite ängslan och oro på mina buxbomar och känner att det gäller att njuta av dem nu....Jag har dock redan bestämt att skulle dom drabbas av "svampen" sätter jag idegransklot istället. Inte lika snyggt men kommer att funka alldeles utmärkt på min framsida. Faktikst skönt att ha en plan.

I en del av rabatten står dom tillsammans med gulltörel. Jättefint nu men tyvärr tycker jag att töreln blir lite spretig och tråkig längre fram. De fina små fåglarna har en god vän till min moster gjort.




Snyggt i kruka


Hosta i kruka tycker jag är vansinnigt snyggt. Att det dessutom är extremt lättskött med hosta i kruka gör dem till en av mina absoluta krukfavoriter. Exemplaret i krukan ovan har jag grävt upp i en gammal rabatt för några år sedan. 

Hosta Francee - planterades förra våren

Hosta Francee - planterades nu i vår

Exemplaren ovan planterades också nu i våras men jag vet faktiskt inte vad de heter.....





Försenade månsdsbiler för maj

Här kommer försenade månadsbilder för maj. Nu är allt grönt och det börjar bli riktigt frodigt. Just nu är det inte så mycket som blommar men daggkåpan och stäppsalviorna står i startgroparna.  Idag har jag satt mig på olika ställen i trädgården och njutit av olika blickfång och allt arbete vi faktiskt har lagt ner i vår. Nu kommer belöningen.





Tiden räcker inte till!

 Maj är en hektiskt månad på många fronter, inte minst i trädgården och jag hinner varken göra några inlägg eller kommentera era bloggar. Dygnen borde vara lite längre, i alla fall i maj. Vädret har varit helt fantastiskt och jag och maken håller på i trädgården till sent på kvällarna.


Nära vänner till oss fick igår hem denna ljuvliga lilla valp, borderterriern Sally. Helt bedårande!


Omplantering av häck

Detta är inte ett inlägg om den så otroligt fula men ack så älskade studsmattan utan om bokhäcken/bokplantorna som är planterade runt den. Förra våren satte vi 40 st barrotade bokplantor som mådde bra hela sommaren och hösten. Gissa om jag blev förtvivlad när det visade sig att 26 plantor inte hade klarat vintern. Ingen vidare lust hade jag att ersätta dem med krukodlade exemplar för en halv förmögenhet, men i grevens tid kom jag över ett gäng barrotade. Dessa behövde snabbt komma i jorden så mannen och jag har jobbat järnet, mestadels i regn. Nu har vi, peppar, peppar, en levande häck igen.

Här ser man också de nya trädgårdsgångarna väl. Jag jobbar med att fylla på i den nya rabatten men har mött lite motstånd. Den gånga vintern har inte varit så snäll mot perennleverantörerna heller och jag har problem med att få fatt i Kaukasisk förgätmigej. Varken den "vanliga" vita eller Mr Morse finns att tillgå (på de tre ställen jag varit).

Nästa projekt blir att ta bort gräsmattan som syns till vänster om gången. Åh, jag ser riktigt hur mycket snyggare det blir med växter......men nu ska jag först göra färdigt det jag håller på med....



Jag vill också passa på att säga välkommen till nya läsare och följare. Jag skulle vilja påstå att trädgårdsbloggare är ett synnerligen vänligt, positivt och uppskattande släkte. Jag blir så oerhört glad för era söta kommentarer.

En magisk dag med både körsbärsblom och magnolia

Idag har trädgården varit helt magiskt vacker med både magnolia och körsbärsträd i full blom. Körsbärsträdet har just slagit ut och magnolian har börjat tappa sina första blomblad men idag och säkert i morgon får vi njuta av båda skönheterna samtidigt.

Här syns också "nya" rabatten som jag håller på att fylla......oj så svårt det är för en glad amatör. Men inte desto mindre roligt. Jag funderar och funderar och det svåraste är inte att fylla med en massa vackert utan att välja bort och våga satsa på några få sorter. Jag gillar massverkan men det får ju absolut inte bli tråkigt.

Än så länge har jag satt en styck japansk blodlönn, två vidjehortensior, miscantus Ferner Osten, röd sockblomma, kärleksört Matrona och vit kaukasisk förgätmigej (Betty Bowring). Rabatten är både solig och skuggig så jag hoppar hit och dit med växtval.

Ni ser också hur jag har lagt ut några trampstenar in mot körsbärsträdet. Tanken är att gången av smågatsten ska fortsätta som en stig in i det blivande woodlandet.


Thalia blommar för fullt

Ljuvliga, ljuvliga värme.Nu går det verkligen undan. Thalia narcisserna står i full blom och i år har jag till min stora glädje riktigt många. För sån är ju jag, vill ha mycket eller många av allt.

 Bokhäckarna som ju är lite långsamma är på "G". Vi konstaterade dock idag att många flera av de barrotade plantorna vi satte förra våren inte har klarat sig. Vi var snälla mot dem när dom planterade och vatten fick dom i somras....något har gått snett, kanske var dom lite klena helt enkelt. Nu kommer jag dock att ersätta dem med krukodlade exemplar.




Arbetet med gångarna går vidare

Nu börjar gångarna ta form och jag tycker att killarna som lägger stenarna gör ett riktigt bra jobb. På måndag kommer dom tillbaka och slutför. Gräsmattan kantas av storgatsten men i gångarna valde vi att lägga smågatsten. Nu skriker rabatten efter växter och jag tror att jag måste ut och plantera lite i helgen.

Jag är så fokuserad på de nya gångarna att jag nästan glömmer bort magnolian som bara blir vackrare för varje dag. I helgen kommer ett inlägg tillägnad underverket.


Ullungrönnen grönskar

Jag är så glad för min ullungrönn som vi satte i höstas. Redan nu slår den ut och den ser verkligen lite exotisk ut.

Men vad håller vädergudarna på med då? Först lockar dom med sol och sommarvärme men allteftersom vi närmar oss de efterlängtade solarna så dyker temperaturen och verkligheten blir regning och kylslagen. Usch! Jag vet att regnet gör gott och visst är det vackert uten när det ha regnat men nu är det faktiskt dags för lite skön vårvärme för oss människor.



Grävt för gångar

Jag vill minnas att jag för en tid sedan beskrev vårens projekt som innebar att vi skulle koncentrera oss på området kring trädgårdsingången. Ja, nu har det hänt igen......projektet har vuxit....Tanken var från början att vi (läs maken) skulle lägga stengångarna själv men vi bestämde oss faktiskt för att ta hjälp av en stensättare istället. Grävningen sparade vi dock in på och gjorde själva (läs maken och en av sönerna). Själv ägnade jag mig åt att tycka och tänka samt att plantera den lilla japanska lönnen. Till mitt försvar måste jag tillägga att jag har blivit dunderförkyld och någon måste ju dessutom stå för markservicen.

Nu ser man också tydligt formen på gräsmattan som ju är nästan helt rund. Gräset som skymtar på sidorna av bersån ska så småningom ersättas av annat trevligt, riktigt vad har jag inte bestämt ännu.

Ser ni förresten att spireakloten har blivit gröna - jippi! Magnolian som är också på gång att slå ut men tyvärr fick knopparna sig en rejäl "smäll" när det var så kallt och är inte alls så stora som de brukar.