Höstfärger är vackert

Mer höstlikt än så här blir det inte. Vi tänder ljus, eldar brasa och äter äppelkaka så det sprutar ur öronen. Man får göra det bästa av situationen helt enkelt.

Så närmar sig också Alla helgona som föregås av spektakulära godisbomben Halloween. Härhemma diskuteras nu om man verkligen måste vänta till måndag för att gå "bus eller godis". Inte för att jag är jättestor på Halloween men om det nu ska firas så ska de i alla fall vara på rätt dag.

Nu ska vi ta oss en sväng in till staden, strosa lite och fylla på vantförrådet.

Önskar er en riktigt skön helg!

Var tog den lilla Carmencitan vägen?

Ibland blir allt bara så bra. Som när jag ställde frågan här på bloggen om det fanns någon som var intresserad av vår Carmencitarönn. Och tänk, det fanns det. Det visade sig att Hanna (med supertrevliga och mysiga bloggen "I Tages Trädgård"), hade tänkte sätta ett litet träd i sin planerade rabatt och varför då inte en liten Carmencitarönn. Gissa om jag blev glad. Igår kom således Hanna med familj (bl a gulliga, gulliga Tage) och hämtade trädet. Vi hade såklart hur mycket som helst att prata om och jag ser fram emot ett besök i Hannas trädgård till våren. Måste ju titta till lilla trädet också.

Nu har vi istället planterat en Ullungrönn som är ett större träd och med åren kommer att ta lite mer plats än Carmencitan, vilket jag tycker krävs i vår trädgård.

Sex i rad - igen

För två år sedan planterade vi 6 st klotrobinior på framsidan. I våras visade det sig att en av dem hade en skada på stammen som det gick röta i. Den blev då utbytt. Lite senare var det ytterligare ett träd som mådde dåligt. Där var det ympningen som inte hade läkte och kronan dog. Hela sommaren har vi haft ett hål i rabatten men nu äntligen har vi sex träd i rad igen.

Trädfrågan avgjord

Nu har vi änligen bestämt oss angående carmencitarönnens vara eller inte vara. Som jag nämnt tidgare har jag inte tyckt att den lilla skira rönnen gjorde sig i vår frodiga trädgård med stort körsbär, enorm pil och stor magnolia. Att vår trädgård dessutom är omgiven av stora gamla träd gjorde inte heller saken bättre för lilla rönnen med de otroligt vackra men näpna bladen. En carmencitarönn ska inte ha så stor komkurrens helt enkelt. I helgen slog vi därför till på en ullungrönn, som jag faktiskt velat ha hela tiden men först valde bort på grund av att de blir så mycket större än en carmencita. Nåväl, den tiden den sorgen tänker jag nu. Jag tror att ullungen gör sig bättre i vår trädgård och jag tycker att de är sååå fantastiskt vackra.

Nu tycker jag att det är lite jobbigt med carmencitan som faktiskt är ett mycket vackert litet träd som skulle vara en riktig pärla på rätt plats. Vi planterade vårt träd för 1 1/2 år sedan och det hade då redan flera år på nacken. Någon som är intressead av en liten rönn????

På bilden ses carmencitan till vänster och nyinköpta ullungen till höger.


I år fick tyvärr carmencitan inte så vacker höstskrud men förra året såg den ut så här:

Sommarblommor i oktober

Det är oktober månad och i min trädgård blommar (om än inte ymnigt) lavendel, stäppsalvia och daggkåpa. Det är vackert!

Vi har i dagarna tre ägnat oss åt en "total makeover" av vår 10-årings rum. Det började med att han önskade sig en fåtölj till sitt rum......det innebar att allt fick göras om och helt enkelt är det inte att få plats med allt i ett inte alltför stort rum. Jag hade hoppats att vi skulle bli helt klara men tyvärr. Allt tar längre tid än man tror. Bilder kommer senare.


Hortensior i brun keramikskål

Kunde inte motstå denna ljuvliga bukett hortensior idag. Så här ser de ut när de är som vackrast tycker jag....lite smutsiga i färgerna. Den bruna keramikskålen köpte jag hos Thomas Drejare, Atlejé Brännorna, i somras.

Vädret är helt underbart nu. När det är fint väder på sommaren kan jag nästan känna mig lite stressad "det gäller att passa på" att antingen åka till stranden eller i alla fall göra någon utflykt. Missförstå mig inte,  jag älskar stranden men det är minsann en hel del jobb innan familjen är iväg med alla grejor och matsäck (som gillas av alla och ska räcka hela dagen). Blir det då mulet rätt som det är, är min besvikelse stor. Varma soliga dagar på hösten däremot kan jag verkligen njuta av utan stress och press.


Underbart är kort

Oj, så fort helgen har gått. Lite trädgårdspyssel i ljuvligt väder har jag till min stora lycka hunnit med. Det har planterats krokusar, grävt ut lite mer av rabatten under magnolinan vilket går nu när "högen" är borta. Har också grävt upp några sjuka buxbomsklot och ersatt med berberis Nana....något jag nu ångrar då jag inte förrän det var försent insåg att de får gula blommor i maj......det vill jag inte ha...

Jag tror att jag har nämnt att jag funderar på att byta ut min carmencitarönn. Tyvärr försvinner det skira trädet i vår trädgård som är omgiven av stora frodiga träd. Jag funderar starkt på en ullungrönn men är rädd att den ska bli för stor. I helgen har jag och maken i alla fall reserverat ett träd på en plantskola. Nu funderar jag så att det knakar.

I helgen kom min moster med de finaste små fåglar som en kollega till henne gör. Jag köpte nio stycken direkt.....måttlighet är inte direkt mitt måtto....

Hösten smyger sig på och bersån ser allt lite bedagad ut..

Beviset för för att "högen" var borta.....nu finns en ny, om än liten, hög. Jag har nämnligen grävt ur hela rabatten under magnolian och fyllt på med fler vita vincor.

Sagobröllop i Slovenien

Long time - no see.......jag har haft fullt upp med bröllopsbestyr...I helgen har hela familjen varit på ett riktigt sagobröllop i Slovenien. Det var min käre bror som gifte sig på detta helt underbara slott. Slovenien är fantastiskt vackert, maten var underbar och vi hade vansinnigt trevligt.

Nu hoppas jag få lite tid att titta in till er och jobba upp lite trädgårdsenergi....


Eftermiddag i solen

Så var det fredag igen. Efter jobb och handling unnar jag mig en stund i solen med en "gokopp". Nytt glassigt magasin höjer stämningen. Nu pågår städning och jag har lyxig hjälp av två tonårskillar, vilket gör att det går i ett huj. Jag kan tex sitta här en stund....

I morgon håller jag tummarna för uppehållsväder då tanken är att "högen", numera den gräsbevuxna "kullen", ska bort. Hela sommaren har vi haft den vid trädgårdsingången och den gör ingen, i synnerhet inte mig, glad. Jag vill göra klart rabatten under magnolian för att det ska kunna ske måste "högen" bort.

Önskar er alla en rigktigt skön fredag.

Höstanemoner sprider glädje..

....en bra bit in på hösten. Jag har en tendens att ta bilder lite för fort, innan blomningen är som bäst, har jag märkt. Men nu har jag hållt mig flera dagar....Tyvärr ser man int riktigt på "helfigurbilden" hur praktfulla och vita mina höstanemoner är så det fick bli några stycken. I år har de blivit extremt höga....kan det vara allt vatten, tro?

Ännu, peppar peppar, har mina buxbomsklot på framsidan klarat sig från den förhatliga svampen...jag håller tummarna.

Önskar er en riktigt skön fredag. Jag har precis städat klart och ska nu gå ut i trädgården, göra mig en riktigt god kopp kaffe och läsa senaste numret av Gardens Illustrated. Fredagsmys på högsta nivå för mig.

Sensommar är vackert

Oj, så fort helgen gick. Vi har haft en jättetrevlig helg med "cykelfest" i byn som blev mycket lyckad. I år stod vi för förrätt hemma hos oss. Jättetrevligt att lära känna nya människor som bjuder både på sig själva och sina hem.

Vädret har varit hit och dit med ömsom sol ömsom regn. Men de stunder solen skiner vid den här tiden på året är det helt sagolikt vackert tycker jag. Den frodiga grönskan i kombination med det varma ljuset är bara fantastiskt.

Tidigare i somras klippte jag ner både mina daggkåpor och stäppsalvior helt. Daggkåporna är jättefina igen och stäppalvia Mainacht har tagit sig ok och blommar igen. Lita sämre är det med stäppasalvia Caradonna dock. De kommer men mycket blygsamt.

Godaste knäckebrödet

Jag börjar få tillbaka trädgårdslusten. Urtrevligt besök av Katarina (med härliga bloggen Katarinas trädgård), solsken, besök i  Alnarpsparken och idag besök i en urmysig trädgård har gjort sitt till. Härligt!

Idag måste jag dock bjuda på något annat än trädgård. Om du som jag gillar det rysligt goda men enkelt tillagat, måste du bara testa detta recept på knäckebröd. Bara röra.......


3,5 dl havregryn
1,5 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl pumpakärnor
1 tsk salt
6 dl vatten
2 msk olja (utan smak)

1) Blanda de torra ingredienserna med vattnet och oljan.
2) Låt stå över natten i kylen.
3) bred ut smeten tunt på bakplåtspapper, två plåtar.
4) Kör i ugnen i 20 min i 200 grader.
5) Ta ut och skär i bitar. Ta bort bakplåtspappret och läg tillbaka bitarna på plåten.
6) Torka i ugn 30 min i 150 grader. Vänd efter halva tiden.

Så är receptet men jag kan säga att jag körde mina lite längre både i första och andra omgången i ugnen. Jag drog ner temperaturen något och körde båda plåtarna samtidigt med varmluft.


Jag måste älta lite mer.....

....om den eländiga Cylindrocladium buxicola. I går konstaterade jag bittert att min kära häck längs boden samt ytterligare sex klot är drabbade. Jag är till 99% säker att det är Cylindrocladium buxicola. Just nu vill jag knappt gå ut och titta på eländet. På söndag blir det nog till att åka till en bra plantskola och titta på alternativ.

Stor tack till Hillevi och Anna som grundligt beskrivit sjukdomen och tipsat om ersättare i sina bloggar.
Här är deras länkar:
Tankar från trädgårdsmästaren
Anna Vattenkanna





Glad är jag i alla fall över alla fjärilar och humlor som fullkomligt älskar solhattarna.

Glad är jag också över att häcken är nyklippt (makens förtjänst) och att vinterns risiga bambu nu är gröna och fina.


Glad är jag också över att det värsta regnandet verkar vara över och vi kan sitta ute och äta kräftor på kvällarna.

Klematis Summersnow mot planket

Jag har skrivit om dem förut, klematis Sumersnow, som växer vid planket. En fantastisk klematis som verkar tåla det mesta. Här står tre plantor, varav en inte får någon sol alls. Vi har sänkt ner tre stora plasttråg i däcket, tagit ur botten och lagt en markduk längst ner eftersom vi inte har någon jord utan fyllningsmassor under. I våras klippte jag ner plantorna rejält men nästa vår tänkte jag testa att inte klippar ner dem alls.

Delar av framsidan just nu

På framsidan ser det ut så här just nu.  I våras bytte vi ut en av våra sex klotrobinior som vi satte för två år sen. Det trädet hade en rötskada. Senare under våren visade det sig att ytterligare ett träd var drabbat men denna gången i ympningen. Tyvärr hade dom inget fint exemplar inne på plantskolan i nuläget så det gapar allt lite tomt i raden. Det syns dock inte på bild.


Här är det andra fågelbadet jag fyndade tidigare i somras för endast 79 kr. Jag är såå nöjd.

Lite nytt i krukorna

Oh, det regnar inte! Och faktiskt är det ganska varmt också. Dessutom är det fredag - jag är glad!!!! I veckan passade jag på mellan någon skur att plantera lite kärleksört i några gummikrukor. Jag har förstått att många är kluvna till kärleksört men jag gillar dem skarpt.


Oxalisen verkar trivas (även om den idag ser lite hängig ut). Denna köpte jag förra året, ställde in i förrådet i höstas eftersom jag inte orkade slänga den. Tog fram den i våras för att då slänga den men se då upptäckte jag att den minsann var på gång igen. Full av okunskap är det tur att man är lite slarvig ibland. Nu vet jag bättre.

Cylindrocladium buxicola

Så tillbaka till mina buxbomsklot. Jag tror faktiskt inte att just det jag visad på bild i förra inlägget är drabbat av Cylindrocladium buxicola men däremot det klot jag slängde för två veckor sedan. Just det klotet uppvisade alla de symptom Anna (med härliga bloggen Anna Vattenkanna) skrev i sin kommentar (tack Anna!!!)


Så här skrev Anna:"Svårt att säga vad det är för fel på dina buxklot enbart genom foto. Har bladen tillstymmelse till svarta cirkulära fläckar? Ser du några svarta längsgående streck på grenarna? Finns det vitgråaktiga sporsamlingar på bladens baksidor? I så fall kan det vara C. buxicola... men bara kan - det finns andra buxbomssjukdomar och ibland kan det bara vara torkskador som får bladen att gulna... Hoppas verkligen att det INTE är C. buxicola. Du får undersöka saken närmre och berätta gärna vad du kommer fram till!"

Tyvärr tog jag ingen bild av det drabbade klotet. Fick faktiskt lite småpanik och slet upp klotet direkt, tog bort översta jordlagret och planterade liguster istället. Jag tror faktiskt att jag kommer att satsa på liguster- och idegransklot i framtiden.

Nu önskar jag er alla en riktigt skön fredag. Må kvällen bli regnfri!
Oj, oj ,oj vad det är långt mellan blogginläggen nu. Jag har tagit en liten sommarpaus från både blogg och dator Nu känner jag mig dock laddad för bloggande igen och idag fotade jag lite fjärilar i trädgården. Lavendeln och de vita solhattarna är fjärilarnas och mina favoriter just nu.


Hjälp!
 På senare tid har jag fått lite smått panik på senare tid över några av mina buxbomsklot. Jag är rädd att de fått den fruktade Cylindrocladium buxicola. Ett ganska stort klot har jag redan slängt då de uppvisade klara tecken på smitta. Nu är ytterligare två små klot drabbade av något. Det ser inte riktigt ut som på det jag slängde men något är det. Någon som vet?