Halmgul kejsarkrona

Exklusiv och vacker är hon, den halmgula kejsarkronan. Fritillaria ‘Raddeana’ blommar tidigare än kejsarkronorna och är en verklig prydnad i rabatten.

Lökarna planteras djupt. Det bör vara minst 20 cm jord ovanpå löken. Hos mig återkommer de villigt år efter år. Jag har tre som blommar och två som bara får blad. Till hösten ska jag peta ner några till, men det blir inga mängder. En lök kostar nämligen nästan 100 kr.

Önskar dig en fin fredag!

Gula toner

Påskveckan inleds med gula toner här på bloggen. Det är dock blomsterfägring från i fjol. I år har jag inte planterat mer än en ynka lite kruka penséer. Det beror dels på vädret, men också på att jag haft fullt upp med annat.

Helgen som gick tillbringades dels hos föräldrarna (där det iofs planterades penséer) dels på utflykt till antikmässan i Brösarp. Allt i strålande sol.

Blekt gula hyacinter, primulor, narcisser och penséer. De lyser upp på ett mjukt och vackert sätt. Jag lyckades till slut få tag i likadana penséer i år. De hör helt klart till favoriterna.

Gyllenlack i gula toner.

Ha en fin start på påskveckan!

Krokusar och glashus

Snödropparna sjunger på sista versen, men de lite senare krokusarna är på topp.

Ett par dagar med lite kallare väder har dragit in med nattfrost. Det går hit och det går dit. Som det brukar på våren. Idag strålar i alla fall solen. Fåglarna kvittrar och det är vindstilla. Helt underbart!

Ha en fin start på veckan!

De första vårkrukorna

En liten kruka med penséer har jag planterat. Små krusiga ‘Frizzle sizzle’ i favoritfärgen, varmt violett.

Underbara kungsängsliljor kan man inte få för många av. När dessa har blommat över åker de raka vägen ut i rabatten.

Jag har faktiskt inte varit sugen tidigare, men nu längtar jag efter att åka och köpa penséer som är en av mina favoritblommor.

Det blommar för fullt

snöklockor (leucojum vernum)

Det är en ren fröjd att ta en runda i trädgården nu. Överallt blommar de allra sötaste små vårlökar. Det kalla vädret har gjort att snödropparna hänger i och blommar tillsammans med krokus, vintergäck, snöklockor, irisar och julrosor.

iris reticulata

Crocus

Jag kommer inte ihåg namnet på dem, men tycker att de vita och purpurfärgade krokusarna är så fina.

Crocus ‘Cream beauty’

Krokus ‘Cream Beauty’ är helt klart min älsklingscrous.

För bara några dagar sedan låg dessa julrosor platt till maken efter snön och minusgraderna (-8), men nu är det full fart på dem igen. Trodde nog inte att de var så tuffa.

Iris reticulata ‘Harmony’

Knall blå iris reticulata ‘Harmony’ bland alunrot ‘Palace Purple’. En kombination jag är riktigt nöjd med.

Ha en fin start på veckan!

Fössta tossdan i mass

I småland firar man fössta tossdan i mass idag och äter massipantåååååta. Här i Skåne njuter vi i alla fall av ett helt fantastiskt vårvinterväder. Nätterna är kalla och när solen kommer upp på morgonen glittrar min frostnupna trädgård.

Hakonegräset håller fortfarande stilen tycker jag. Så länge det inte skräpar ner alltför mycket så väntar jag med att klippa ner det.

Frostnupet idegransklot.

Krokus ‘Cream beauty’ som är en av mina favoritkrokusar kommer snällt, men vill inte riktigt bilda de tjocka ruggar jag hade hoppats på.

Jag önskar dig en riktigt fin torsdag. Här blir det snart en skogspromenad med flickorna och i eftermiddag ska iväg till kunder och göra en trädgårdsrådgivning. Det blir alltid så mycket trevligare och mer inspirerande när solen skiner. Inemellan är det färdigställande av en trädgårdsdesign som gäller.

Sol och snödroppar

Jo, jag tackar. Äntligen tycker jag att snödroppsbeståndet i trädgården börjar ta sig. Jag har under flera år delat och planterat in snödroppar “in the green” och nu får jag lön för mödan. Men, arbetet fortsätter. Jag vill ha snödroppar överallt.

Ha en fin mitt-i-veckan-dag!

Snödroppar

Det syns inte riktigt än, men jag har faktiskt riktigt många snödroppstuvor som är på gång upp. Detta har jag jobbart hårt för. Mitt bästa tips är att försöka få tag i snödroppar “in the green” som det heter. Det betyder att man planterar dem på våren när de har blommat över.

Detta kan ske genom att man delar tuvor man redan har eller att man köper blommande lökar på våren i små krukor som sen planteras ut i trädgården. Jag har också fått tuvor av snälla vänner som har delat med sig.

Jag är verkligen ingen galantofil, utan nöjer mig med de allra vanligaste sorterna och satsar mer på mängd. Sen måste jag erkänna att jag blir extra glad varje år när de små fyllda (fådda av min vän Åsa) dyker upp.

Ha en fin “lillelördag”!

Små solar på alla hjärtans dag

Plötsligt lyser det små solar överallt. Man kan inte bli annat än glad när vintergäcken tar plats i trädgårdarna. I vårt område som är från 70-talet finns det gott om vintergäck i trädgårdarna och det är ett rent nöje att gå kvällspromenaden som om man skyndar sig ut inte längre gås i mörker.

Alla hjärtans dag har jag firat med att äta finlunch med mitt hjärta på lokala restaurangen Gastro Gaspari. Det är så trevligt att ha en riktigt bra restaurang nära.

Önskar dig en riktigt Glad Alla Hjärtans dag!

Hyacint 'Gipsy Queen'

De mjukt aprikos hyacinterna ‘Gipsy Queen’ är så fina och i glashuset blommar de länge. Denna vintern har vi inte suttit ute i glashuset en enda gång. Vi har valt att hålla det riktigt svalt på grund av de saftiga elpriserna och då är det inte lika inbjudande.

När det var som kallast i december missade vi att öka upp värmen och mina fina pelargoner och begonia har tyvärr strukit med. Men, som vi konstaterade, det är billigare att köpa nya växter än att hålla uppe värmen i ett glashus (även om det är isolerat).

Ha en fin start på veckan!

Alliumens tid

När tulpanerna blommat över tar alliumen vid. Först ut i min trädgård är de vita ‘Mount Evereste’ och lila ‘Purple Sensation’. Till min stora glädje trivs ‘Mount Evereste’ och blir fler för varje år.

Lite värre är det med ‘Purple Sensation’ i ellipsen med hakonegräs. Där har antalet minskat avsevärt. Jag vet faktiskt inte riktigt varför.

I höstas satte jag några vid det runda trädäcket också. Hoppas att de trivs där.

Hoppas ni haft en fin nationaldag. Här har vi fixat lite inomhus och haft fikagäster. I morgon inleds studentveckan hos oss. Vi har ingen egen student i år, men har det stora nöjet att vara bjudna på tre stycket. Jag älskar studentfester! Det är så glädjefyllt och trevligt.

Malus 'Evereste'

Det går undan nu och jag hinner inte riktigt med i svängarna. Dessa bilderna tor jag i förra veckan och det ser redan annorlunda ut. Men, jag måste bara visa hur det såg ut när vår prydnadsapel 'Evereste’ (Malus ‘Evereste’) stod i full blom. Trädet planterades förra våren efter att jag blivit totalt förälskad i det och efter att jag ritat in det i flera av mina kunders trädgårdar känd jag att jag också behövde ett. Visst är det vackert!

Malus ‘Evereste’ blir 4-7 m högt och 3-5 m brett. Det blir alltså ett litet och nätt träd som dessutom kan beskäras om man skulle vilja det. På hösten får det fina små äpplen och höstfärgen är gyllengul.

‘Evereste’ börjar blomma precis när magnolian avslutat sin blomning. Helt perfekt!

Förutom att jag verkligen ville ha en prydnadsapel så var var den japanska lönnen ‘Orange Dream’ i behov av en skuggigare växtplats. Den blev bränd i topparna varje sommar och såg inte alls rolig ut. ‘Orange Dream’ står nu i skugga av pilen och verkar trivas på sin nya plats.

Mitt älsklingsträd, blodlönnen ‘Margaret Bee’ är jag tyvärr riktigt orolig för. Vi har precis tagit bort en stor gren som dött och jag befarar att hela trädet kommer att göra det. För många år sedan fick den en spricka långt ner på stammen som jag tror var en frostskada. Jag misstänker att det gått röta där eftersom barken lossnar nere på stammen. Det är så himla tråkigt och just detta trädet är så viktigt i vår trädgård. Min plan är att köpa en ersättare som jag planterar i kruka så länge och när domedagen är här så är jag redo med ett nytt träd.

Narcisserna och de flesta tulpanerna har nu blommat över och både vita och lila allium är på gång.

Med önskan om en fin vecka!

Stoppa tiden!

Swish, så var helgen över. Jag hoppas alltid att jag ska hinna så mycket mer än jag gör, men när man både vill ta det lugnt, gå härliga skogspromenader med vovvarna, umgås samt greja i trädgården, då går tiden väldigt fort.

Det soliga vädret gör också att det går mycket fort i trädgården också och det är svårt att hänga med. Bilderna i detta inlägg tog jag en morgon för ett par dagar sedan och nu är bokhäckarna grönare och magnolian har tappat ännu fler blomblad.

Men, nu behöver vi regn! Väderprognosen lovar lite regn till mitten av veckan, men det behövs mer än så. Några veckor med regn på nätterna vore inte dumt.

Blandade narcisser, men främst narcissus ‘Every Day’.

De doftar himmelskt och är så söta, narcissus Cherfulness’.

Narcissus ‘‘Thalia’ i full blom.

Önskar dig en fin start på veckan!

Morgonstund har guld i mund

I morse fick kameran följa med på morgonrundan i trädgården. Klockan var sju och fåglarna sjöng för full hals. Det var oerhört vackert.

Nu slår de japanska lönnarna ut och det bladutspringet är makalöst vackert.

Narcisserna blommar i krukor och planteringar och tulpanerna slår ut en efter en.

Narcissus ‘Thalia’ och franstulpan ‘Sensual Touch’.

Underbart är kort

Hur maximerar man njutet? Jag är oerhört tacksam att jag kan dricka mitt morgonte, äta min lunch och dricka mitt eftermiddagskaffe mitt i härligheten. Ändå känner jag att det inte är tillräckligt och känner mig lite stressad av att det snart är över. Magnolian i blom är helt klart en av högtiderna i vår trädgård.

Vår magnolia är en praktmagniolia ‘Soulangeana’.

Tulipa ‘Purissima’ återkommer år efter år. Här tillsammans med kungsängsliljor som också är återkommande.

Trädgården i kvällsljus. Närmast i bild narcissus ‘Thalia’.

Narcissus ‘Every Day’.

Narcissus ‘Thalia’ i kruka. Närnarcisserna i kruka blommat klart hamnar de i rabatterna, antingen i vår trädgård eller i någon annans.

Det ser lovande ut

Jag tycker jag haft otur med mina tulpanplanteringar i kruka de senaste åren så i höstas planterade jag bara tre krukor med tulpaner. Sen glömde jag bort dem och lät dem stå ute i ur och skur hela vintern istället för att skydda dem mot regn under tak som jag brukar. Men, trots detta ser de riktigt lovande ut i alla tre krukorna.

Fritillaria Raddeana

Är hon inte alldeles bedårande? Den halmgula Kejsarkronan Raddeana (Fritillaria Raddeana) är den allra vackraste kejsarkronan om du frågar mig. Raddeana blommar tidigare än andra kejsarkronor och vill helst stå soligt. Jag har några lökar som jag planterade för några år sedan. De har aldrig blommat, men de som jag satte i höstas alldeles bredvid blommar hur fint som helst.

Randiga krokusar

Jag älskar ju som bekant de blekt gula och ljust blå krokusarna, men jag har också en fäbless för dessa randiga. Det ena utesluter ju inte det andra. Eller hur?

Idag är det mulet här och i eftermiddag väntar vi en skvätt regn. Efter flera veckors torrväder känns det helt ok.

Ha en fin torsdag!

Glädjespridare

Jag gillar mina blå irisar, men favoriterna är nog ändå dessa djupt violetta. De återkommer snällt under magnolian varje år.

En annan favorit i trädgården så här års är de blekt gula krokusarna ‘Cream Beauty’.

Snöklockorna blir fler för varje år, men om jag får gnälla lite så tycker jag att det går långsamt. Tålamod är ordet!

En av mina vackraste julrosor är nog denna cremefärgade med mörk mitt. Den har dessutom den trevliga egenskapen att blommorna faktiskt syns utan att man måste in och vända på dem för hand.

Ha en fin onsdag!

Vårvinterkrukor

På bordet utanför vårt vardagsrum har jag en samling krukor. Just nu står snödroppar och julrosor tillsammans med kuddmossa och grön ljung för fägringen.

När snödropparna blommat över planterar jag ut dem i trädgården. Detta är bästa sättet att få fler snödroppar, dvs att plantera dem på våren. Lökar som köps i handeln på hösten har ofta legat och torkat och får svårt att gro.

Önskar dig en fin fredag. Jag gläds åt att det ska bli sol i helgen och jag ska njuta i min trädgård.