Fler frostiga bilder

Här kommer några fler bilder från gårdagens vintervackra trädgård. Idag är det full höst igen med regn och blåst.

I helgen som kommer ska jag ta ett ryck och ta hand om växterna i glashuset samt städa ordentligt. Jag vill det ska vara fint inför advent. Inte kul att hänga upp stjärnorna när det är ostädat.

Ha en fin torsdag!

Frostnupen trädgård

Det finns knappast något vackre vid den här tiden på året än en frostnupen trädgård. För en vecka sedan klippte jag ner den blommande blodormroten och maken tyckte att det var synd på de fina blommorna. Men, jag vet hur det är. Plötsligt blir det vinter och det kan gå fort och då är minsann den meterhöga blodromroten inte så rolig längre utan lägger sig ner som et stort vått täcke.

Det är nu de formklippta kloten framträdet som allra mest och skapar både form och struktur samt som de är vackert gröna. Jag älskar bokhäckarnas vackra kopparfärg som bakrund till de mörkt gröna kloten.

Liksom bokhäckarna och hortensiorna står vackert mot den gröna thujahäcken. När jag komponerar mina växter tänker jag alltid att det ska vara vackert även på vintern.

Kärleksörtens blomställningar står stadigt.

Vi börjar närma oss slutet av november och jag längtar efter att göra fint till advent. Jag saknar lilla Madicken så oerhört mycket (vi förlorande henne hastigt i september). I helgen som gick var jag och maken i Norge och träffade en uppfödare av Norfolkterrier. Anne Johnsen med kennel Adorable har oerhört fina hundar och vi fick ett fantastiskt mottagande. Kanske, kanske kan det bli en liten valp till oss så småningom. Norfolkterrier är en liten ras och det föds inte så många valpar per år. Tack o lov att vi har Myran och Fanny.

Solsken och liten Abbe

Höstsolen är mjuk och varm. Helgen har varit extremt social. I lördags arrangerade vi Gåsamiddag för familjen (16 pers). Jag tog ledigt i fredags för att hinna laga all mat. Jag tycker det är jätteroligt att laga mat och det är onekligen en hel del fix med alla tillbehör. Några gäster sov över och på eftermiddagen var vi på dubbel 75-års uppvaktning. Mycket trevligt och gott. När vi kom hem däckade jag i soffan med hundarna.

Tom kruka får stå framme ett tag.

Blodromroten blommar ännu och har gjort så sen juli. Det kan man inte annat än vara nöjd med. Ännu har Ambraträdet några av sina vackra blad kvar.

Just nu passa vi denne lille goding. Han heter Abbe och är Madickens bror. Abbe är helt underbar och det känns som att vi får tillbaka lite av vår lilla Madick. Abbe är en Norfolkterrier.

Färggrant i trädgården

Rött, grönt och gult. Hösten är verkligen färggrann och några löv har börjat falla även om de flesta sitter kvar på träden.

Mitt nya ambraträd ‘Worplesdon’ har haft fick sin höstfärg tidigt. Nu är det nog på topp även om det tappade en hel del löv i stormen.

Jag har ännu inte börjat fixa i trädgården inför vintern. Jag har varken haft tid eller lust. Jag behöver en ledig helg med några vackra dagar så att jag kommer loss.

Knalliga färger

Nu lyser de japanska lönnarna. Här en Acer palmatum dissectum ‘Garnet’ som står i kruka intill fikonbusken. Rött och grönt är en klockren kombination.

Som du ser dignar fikonbusken av frukter som dessvärre inte kommer att mogna. I år fick vi bara några enstaka mogna fikon. De flesta grenar på vår buske frös ner en bit i vintras och därmed blev fruktsättningen försenad. Hoppas på ett bättre fikonår hos oss nästa år.

Ha en fin fredag!

Ambraträd 'Worplesdon'

I våras ersatte vi ullungrönnen (som drabbats av en svampsjukdom) med ett ambraträd ‘Worplesdon’ (Liquidambar styraciflua 'Worplesdon') . Ambraträdet tänder sent på våren och får tidigt sina höstfärger. Just nu är det sagolikt vackert och jag har svårt att slita blicken från det när jag sitter och jobbar. Det står precis utanför mina fönster.

Under ambraträdet frodas blodormroten som blommat sen juli. Snacka om lång blomning. Gräset är glansmiscanthus ‘Ferner Osten’. I bakgrunden skymtar en japansk lönn ‘Atropurpureum’ som står i kruka.

Ha en fin torsdag!

Mörka liljor

I år har jag för första gången liljor i min trädgård. I juni knipsade jag liljebaggar för glatta livet, men sen har jag inte sett röken av dem. De var rysligt vackra tillsammans med alunroten och den rödbladiga lönnen. Jag tror minsann jag ska plantera fler. Kanske i en lite ljusare färg.

Här lyser hortesia ‘Silver Dollar’ upp i hörnet. Den är vacker, men har betydligt vekare grenar än ‘Limelight’ och hänger därför gejält efter allt regnande.

Ha en fin tisdag!

Sensommar och jobbstart

Vi närmar oss mitten av augusti och sensommaren är här. Efter allt regnande är trädgården frodig och grön. Stormen Hans drog förbi, men skonade min trädgård. Jag lider med alla er som har fått mycket förstört. Nu hoppas jag på en riktigt fin sensommar och höst.

Idag jobbar jag min första dag efter en härlig semester. Jag har träffat och umgåtts med både släkt och vänner, varit en tur till Stockholm, haft kärt besök från USA , varit i Köpenhamn och ätit en massa god mat och dryck därtill.

Ha en riktigt fin start på veckan!

Trädgården i juli

Om juni var en torr månad så har skulle man nog kunna säga att juli hittills varit regnig. Trädgården tackar och tar emot och stressen över torkan har definitivt lagt sig. Jag, som mot bättre vetande, planterade lite nytt alldeles för sent är ganska nöjd faktist även om jag nog hoppats på någon dag på stranden med bad.

I våras beskar jag inte mina hortensior ‘Limelight’ som jag brukar. Det har resulterat i mindre, men fler blommor. Inte så dumt med mindre blommor nu när det regnar titt som tätt och de annars hade blivit väldigt tunga.

Här skymtas hortensia ‘Silver Dollar’ som i år är översållad av blommor. Förra året tror jag att jag räknade till tre. Alunroten )’Palace Purple’) är fantastisk i år. Den gillar mycket vatten.

Titta! Peppar, peppar, inte ett endaste hål på hostan ‘Gold Standard’. Jag kan dock konstatera att sniglarna har vaknat till liv…

Hosta utan hål

En stor härlig hosta utan hål är bland det snyggaste man kan ha i kruka, om du frågar mig. Här sorten ‘Gold Standard’.

Det torra vädret har gjort att sniglarna dragit sig undan. I natt kom det några droppar regn och då vaknar de till liv direkt. Lika vacker som hostan är nu, lika ful är den när bladen är fulla med hål. I kväll ska jag ut på snigeljakt.

Ha en fin fredag!

Det är grönt och frodigt, men ack så torrt. Visst är det skönt med solen och värmen, men det skaver lite och några dagars (eller nätters) regnande hade varit helt underbart.

I trädgården blommar aklejor och allium. De vita ‘Mount Evereste’ stormtrivs och blir fler och fler för varje år. De lila ‘Purple Sensation’ som jag satte i hakonegräset trivs inte alls och i år blommade endast tre.

Jag har några krukor med penséer som fortfarande är fina, medan andra blivit rafsiga och tråkiga. Innan jag slänger dem brukar jag klippa av blommorna och sätta i vaser i trädgården. De står förvånansvärt länge.

Denna veckan är det studentutspring här. Vi var på en fantastiskt trevlig studentfest i måndags och på torsdag och fredag är det dags igen. Studentfester är de bästa festerna om du frågar mig. Det är en enorm glädje, avslappnat och härligt.

Ha en underbar dag!

Magnolia och narcisser

Nu går det undan minsann. Dessa bilder tog jag för några dagar sedan och det har redan hänt en hel del. Den kalla våren har gjort att vi fått njuta länge av både narcisser och magnolian, men jag erkänner att de senaste dagarnas lite högre temperaturer har vart helt underbart.

Magnolian (Magnolia Soulangeana) har nu blommat i tre veckor och det är inte slut än. Ren och skär njutning.

Narcisserna och de tidiga tulpanerna ‘Purissima’ står fortfarande i full blom.

Här är det den kritvita narcissen ‘Thalia’ som återkommer snällt år efter år.

Sommarsnöklockorna (Leucojum aestivum) blir fler för varje år. Till min stora glädje har den dykt upp även på andra ställen i trädgården. Duktiga mig som petade ner dem förra våren.

Jag är verkligen förtjust i dessa blekt gula skönheter, Narcissus ‘Every Day’. De blir ljusare efter hand och är nu nästan vita. Jag gillar verkligen att de tittar lite uppåt så man ser den vackra blomman.

Den gammeldags pingstliljan ‘Recurvus’ är i mina ögon den vackraste av dem alla. Till hösten ska jag plantera fler på ett annat ställe i trädgården där jag hoppas de ska trivas.

Önskar dig en riktigt härlig vårvecka.

Halmgul kejsarkrona

Exklusiv och vacker är hon, den halmgula kejsarkronan. Fritillaria ‘Raddeana’ blommar tidigare än kejsarkronorna och är en verklig prydnad i rabatten.

Lökarna planteras djupt. Det bör vara minst 20 cm jord ovanpå löken. Hos mig återkommer de villigt år efter år. Jag har tre som blommar och två som bara får blad. Till hösten ska jag peta ner några till, men det blir inga mängder. En lök kostar nämligen nästan 100 kr.

Önskar dig en fin fredag!

Gödsla trädgården

Påskhelgen har varit helt underbar. Vädergudarna visade sig på sin bästa sida och vi har åkt på utflykt med Ylva och hennes Ludvig, ätit en massa god mat och firat påskafton med familjen.

Annandagen tillbringades hemma i trädgården. Maken klippte ner hakonegräset och jag gödslade med både kögödsel och hönsgödsel. Jag får många frågor angående gödsling så här kommer en förklaring.

Kogödsel är främst en jordförbättring och vanligtvis brukar jag lägga ut det betydligt tidigare. Det är nämligen lättare att sprida ut det innan lökväxter och perenner har kommit igång. Vartannat år ungefär tillför jag även barkmull som också bidrar till att förbättra strukturen på jorden.

Hönsgödsel är kväverikt och är det som sätter fart på växterna och det som man främst tänker på när man pratar om gödsling. Detta lägger jag ut i rabatterna när perennerna börjar komma igång, vilket de har gjort nu. I år kommer inte hundarna ut i trädgården och jag kan därför gödsla med hönsgödsel. Andra år har jag använt en form av NPK istället eftersom de annars sätter i sig alltför stora mängder av det förstnämnda. Naturgödsel är helt klart att föredra i det långa loppet.

Ha en riktigt start på veckan!

Gula toner

Påskveckan inleds med gula toner här på bloggen. Det är dock blomsterfägring från i fjol. I år har jag inte planterat mer än en ynka lite kruka penséer. Det beror dels på vädret, men också på att jag haft fullt upp med annat.

Helgen som gick tillbringades dels hos föräldrarna (där det iofs planterades penséer) dels på utflykt till antikmässan i Brösarp. Allt i strålande sol.

Blekt gula hyacinter, primulor, narcisser och penséer. De lyser upp på ett mjukt och vackert sätt. Jag lyckades till slut få tag i likadana penséer i år. De hör helt klart till favoriterna.

Gyllenlack i gula toner.

Ha en fin start på påskveckan!

Fössta tossdan i mass

I småland firar man fössta tossdan i mass idag och äter massipantåååååta. Här i Skåne njuter vi i alla fall av ett helt fantastiskt vårvinterväder. Nätterna är kalla och när solen kommer upp på morgonen glittrar min frostnupna trädgård.

Hakonegräset håller fortfarande stilen tycker jag. Så länge det inte skräpar ner alltför mycket så väntar jag med att klippa ner det.

Frostnupet idegransklot.

Krokus ‘Cream beauty’ som är en av mina favoritkrokusar kommer snällt, men vill inte riktigt bilda de tjocka ruggar jag hade hoppats på.

Jag önskar dig en riktigt fin torsdag. Här blir det snart en skogspromenad med flickorna och i eftermiddag ska iväg till kunder och göra en trädgårdsrådgivning. Det blir alltid så mycket trevligare och mer inspirerande när solen skiner. Inemellan är det färdigställande av en trädgårdsdesign som gäller.

Beskära spireaklot

Mina två spireaklot (Norsk brudspirea) hade blivit alldeles förvuxna och föll isär. Dags för åtgärd. Om du ska beskära spirea hårt är vårvintern den bästa tiden så för ett par veckor sedan klippte jag ner dem rejält. Jag hoppas att jag tagit tillräckligt mycket för att de ska bli täta och fina igen.

Obs! Om du har friväxande spirea ska du absolut inte beskära dem som jag har gjort. Jag vill inte att de ska blomma och utan önskar bara ett tätt grönt klot.

Om du har en friväxande häck som du med fördel föryngrar kan du vid denna tiden på året genom att gallra bort de äldsta grenarna. Du kan också eller klippa ner hela busken till ca 10-15 cm. Bra att veta är att spirea blommar på fjolårsskotten så om du skär ner hela busken förlorar du årets blomning.

Ha en riktigt fin fredag!

Sol och snödroppar

Jo, jag tackar. Äntligen tycker jag att snödroppsbeståndet i trädgården börjar ta sig. Jag har under flera år delat och planterat in snödroppar “in the green” och nu får jag lön för mödan. Men, arbetet fortsätter. Jag vill ha snödroppar överallt.

Ha en fin mitt-i-veckan-dag!

Morgondimma

Tidig vår, eller när vårvintern är mild har vi ofta dimma på morgnarna. Det är så mjukt och vackert. Nu börjar tiden när jag börjar dagarna med en runda i trädgården. Jag tittar till alla små lökar som är på väg upp och ser att de sträcker lite mer på sig för varje dag som går.

Ha en fin torsdag!

Snödroppar

Det syns inte riktigt än, men jag har faktiskt riktigt många snödroppstuvor som är på gång upp. Detta har jag jobbart hårt för. Mitt bästa tips är att försöka få tag i snödroppar “in the green” som det heter. Det betyder att man planterar dem på våren när de har blommat över.

Detta kan ske genom att man delar tuvor man redan har eller att man köper blommande lökar på våren i små krukor som sen planteras ut i trädgården. Jag har också fått tuvor av snälla vänner som har delat med sig.

Jag är verkligen ingen galantofil, utan nöjer mig med de allra vanligaste sorterna och satsar mer på mängd. Sen måste jag erkänna att jag blir extra glad varje år när de små fyllda (fådda av min vän Åsa) dyker upp.

Ha en fin “lillelördag”!