Hakonechola macra
/Hakonegräset har börjat få sin vinterfärg. Det håller formen hela vintern och är hur snyggt som helst. Nu ändrar trädgården färgskala där de bruna, gula och kopparfärgade tonerna kontrasterar mot det mörkt gröna.
Hakonegräset har börjat få sin vinterfärg. Det håller formen hela vintern och är hur snyggt som helst. Nu ändrar trädgården färgskala där de bruna, gula och kopparfärgade tonerna kontrasterar mot det mörkt gröna.
November
Då var det dags för månadsbilden igen. Vi är i mitten av november och de flesta löven har fallit från träden. Pilen som är först att slå ut på våren är också den som tappar sina löv sist och den är faktist grön fortfarande. Det milda vädret gör att blodormroten glatt blommar vidare.
November är en fin månad tycker jag. Det mjuka ljuset och dimman är så vackert och vädret är ofta milt och skönt.
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Nu rasar löven och trädgården byter kostym igen. På bilden är det magnolians tjocka blad som täcker marken. Det är de enda löv jag räfsar ihop en stor del av och slänger i komposten (tunna från kommunen). De lägger sig som ett tjockt vått täcke över mina vintergröna marktäckare och eftersom de är så tjocka så tar det evigheter för dem att förmultna.
Då var det fredag igen. Jag håller tummarna hårt för att Biden vinner valet i USA och att våra nya corona-restriktioner har effekt. Ha en riktigt fin dag!
Har ni belysning i era trädgårdar? Om inte, så måste ni skaffa det genast. Det ger helt ny dimension av trädgården. Istället för att fönsterna bara blir svarta kan man njuta av trädgården även efter mörkrets inbrott.
Det är minsann inte lätt att fota kvällsbilder och jag har tyvärr slarvat bort mitt stativ. Hoppas ni i alla fall kan få en liten känsla för hur det är. Jag måste skaffa mig ett nytt stativ så jag kan ta fler (och bra) bilder så ni får se hur det blev hos oss. Jag njuter i alla fall för fullt och tycket att det är så “grant”.
Systemet vi har kommer från InLite och är ett 12-voltssystem. Det betyder att man kan installera det själv och det är inte nödvändigt att gräva ner några sladdar. Du kan börja med några lampor och sedan bygga på med fler efter hand. Kika gärna in på InLites hemsida för inspiration.
Ståtligt och robust är glansmiskantus ‘Malepartus’. Det blir ca 180-200 cm högt och står fint hela vintern. Jag klipper ner det på våren och det kommer ganska sent på säsongen, men det är väl värt att vänta på.
Dagen har spenderats utomhus. Först gjorde jag en rådgivning på vackra, men extremt blåsiga, Österlen och sen vidare föra att titta på ett nytt projekt. Tillbaka på min kammare ska jag nu ägna mig åt en växtkomposition.
I går hade vi 16 grader varmt. I november! En märklig känsla. Idag var det några grader svalare, men fortfarande milt.
Torra dagar reser sig hakonegräset efter nattens dagg och är hur fluffigt och fint som helst. Det är sannerligen ett smycke i trädgården.
Jag har gått och spanat efter dem, höstkrokusarna och nästan gett upp hoppet att de skulle komma tillbaka när de plötsligt var där. Sköra och rangliga, men så söta.
Ha en fin start på denna rysarvecka. Måtte USA och världen förskonas från Trump.
Pumpor hör hösten till. Jag brukar köpa några så fort de kommer ut i butikerna och sen har jag dem fram till det är dags att göra vinterfint till advent. Här är det trappan till glashuset som fått lite höstpynt.
Nu har vi fått regn så det räcker för ett tag tycker jag. Jag blir varken sugen på att plantera lökar eller göra höstfint i trädgården. Det får helt enkelt vänta.
Det milda vädret gör att hortensiorna glädjande fortsätter att blomma som aldrig förr. Idag jobbar jag på förmiddagen, men i eftermiddag tar jag ledigt och myser med min höstlovslediga tjej. Vi hade planerat en tur till Malmö, men de nya strikta Coronarestriktionerna som infördes i Skåne igår satte käppar i hjulet för den planen. Grrrrrrr! Jag (och hela världen) är så trött på Corona nu. Men, det är bara att acceptera och göra det bästa av situationen. Vi kommer fixa mysigt här hemma och det är faktiskt det bästa jag vet.
Acer palmatum ‘Atropurpureum’
I en stor kruka växer den japanska blodlönnen Acer palmatum ‘Atropurpureum’. Jag fick den för några år sedan av mina danska trädgårdsvänner. På våren slår den ut i röda toner, medan den under sommarmånaderna är mer brunröd. På hösten skiftar bladen färg igen och nu är den som röd som en brinnande buske. Visst är den läcker?
Tuvtåtel ‘Karl Foerster’ (Calamagrostis ‘Karl Foerster’) håller stilen hela vintern och är ett av mina favoritgräs.
Efter många soliga dagar har vi idag haft ett stilla duggande hela dagen. I helgen som gick var planen att tömma krukor och plantera lökar. Några krukor tömdes, men sedan gav sig maken och jag på att rensa i trädgårdsboden. Jösses så mycket grejor där var som vi inte behövde. Hela bilen (och den är stor) fylldes me grejor att skänka och slänga. Oerhört tillfredsställande och det är numera en ren fröjd att gå in i trädgårdsförrådet.
Oktober
Då var det dags för månadsbilden för oktober månad. Nu sparkar i röda toner ullungrönnen och den japanska blodlönnen ‘Atropurpureum’ som står i en stor kruka är knallröd. Om du tittar bakåt så ser du att den under sommarmånaderna är mer brunröd. Läckert! Hakonegräset ligger tungt på morgonen av daggen. Blodormroten blommar oförtrutet vidare, liksom skogsastern och bergromroten.
Jag har börjat sätta lökar, men är inte helt klar än. Lite nedslagen av mössens framfart kommer jag sätta betydligt färre lökar i år. En sak är säker och det är att krukorna ska täckas med nät så att marodörerna inte kommer åt “gobitarna”, jag menar lökarna.
Hittills har oktober varit helt underbar med hög klar luft, sol och inga frostnätter (peppar, peppar…). Jag hoppas det fortsätter så ett bra tag till.
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Det är inte bara ullungrönnen som står i brand i trädgården. Scharlakanseken står också i lågor.
När eken slog ut i år visade det sig att flera grenar hade dött. Jag misstänker att det är de torra somrarna som har varit som stressat trädet. Trädet planterades hösten 2017 och sen kom den torra sommararna 2018 och 2019. Vi har givetvis vattnat trädet, men det har helt enkelt fått för lite vatten. Trädet har vuxit rejält och jag hoppas att det mår bra.
Oktober visar sig från sin allra bästa sida. Morgnarna är kalla med endast 3-4 grader men sen värmer solen och det blir hur skönt som helst.
Jag har planterat några lökar, men har en hel del kvar som ska i jorden. Jag hoppas på fint helgväder så jag får lit gjort i trädgården. Plantera lökar är en uppgift. Tömma krukor med tomater och dahlior är en annan.
Vi plockar de sista mogna fikonen. De som finns kvar kommer tyvärr inte hinna mogna. Men, vi klagar inte. Vi har njutit dagligen av söta fikon i två månaders tid nu och då räknar jag inte de som mognade i glashuset tidigare i somras. Ibland har vi dem i en sallad eller äter med en bit ost, men allra oftast äter vi dem rakt upp och ner, solvarma och ljuvligt goda.
Några av hostorna i trädgården har börjat skifta i höstfärger, medan andra håller kvar sin gröna färg lite längre. Inte mig emot. I krukan växter blomsterfunkia ‘Francee’.
Palettbladen är fantastiskt fina nu, men så fort frosten kommer säckar de ihop. Jag håller tummarna för en varm oktober.
Ullungrönn (Sorbus ‘Dodong’)
Nu har trädgården börjat spraka i röda toner. Ullungrönnen (Sorbus ‘Dodong’) som vissa år blir orange kommer i år bli knallröd.
Ullungrönn (Sorbus Dodong)
Acer palmatum ‘Atropurpureum’
Den röda japanska lönnen ‘Atropurpureum’ blir än rödare på hösten.
Scharlakansek (Quercus Coccinea)
Scharlakanseken (Qurecus Coccinea) har också börjat anta sin höstkostym.
Hortensia ‘Limelight’ skiftar från vitt till ljuvliga smutsrosa toner.
Idag välkomnar vi oktober och säger tack och hej då till den vackraste september jag kan minnas. Som jag har njutit av alla luncher och kaffestunder i trädgården. Vi fick en extra sommarmånad med det allra mest behagliga vädret, runt 20 grader, sol och vindstilla. Det var torrt i marken, men då kom en rejäl rotblöta och piggade upp all växtlighet (och mig).
Jag tror aldrig att jag har njutit så mycket i september som detta året. Vi har ätit samtliga luncher och druckit alla koppar kaffe ute. Just här, under rönnen brukar eftermiddagskaffet drickas. Då sitter vi i den sköna septembersolen och det kan inte bli bättre.
Några blad på hostorna har börjat gulna, men annars är det grönt och frodigt fortfarande.
Bergormroten ha blommor i alla stadier. De ljust rosa har just slagit ut och det mörkt rostfärgade är utblommade. Väldigt vackert tycker jag.
Idegransklot och waldsteinia. Waldsteinian är en av mina favoritmaktäckare. Den tar för sig rejält, så man får se upp lite, men trivs i både sol och skugga vilket är en toppenfin egenskap.
September har hittills varit helt underbar. Alldeles lagom varmt, soligt och vindstilla. I trädgården blommar blodormrot, bergormrot, skogsaster, kärleksört, ulleterneller, hortensior och en och annan daglilja. Gräsen har fått sina vippor och ullungrönnen och scharlakanseken har börjat skifta i rött. Solens strålar är mjuka och ger trädgården ett varmt skimmer. Jag njuter, men jobbar med känslor av vemod. Jag vill inte att detta ska ta slut, inte riktigt än.
Ser ni att pilen är glesare? Vi hade en lika stor pil i det andra hörnet av trädgården som välte i en höststorm för ett antal år sedan. Sedan dess är vi noga med att minska vindfånget på denna för att inte riskera att den går samma öde tillmötes och dessutom förstör hela trädgården. Vart 4-5:e år får därför duktiga arborister från Alias Arborist göra en kronreducering.
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Nu är det som vackrast i min vita hörna. Syrenhortensiorna ‘Limelight’ står i full blom och tujahäcken, kloten och idegranskuberna är nyklippta.
Jag minns min vision när jag planterade den lilla hortensiabusken. Jag drömde om hur den skulle vara ett blickfång i denna siktlinjen. Nu är den det. Den tar för sig och lyser mot den mörka tujahäcken.
Bambun till vänster flyttade vi för två år sedan, eller var det tre. Den stod tidigare som en del i en bambuberså. Ingen av bambuplantorna trivdes där, men på sin nya plats frodas den och är hur fin som helst.
De vackra dahliorna och rävsvansarna har jag plockat hos min kära vän Ulrika (@enskimrandetradgard). De gör sig fint i den vita hörnan i ett saltglaserat krus från Höganäs.
Ha en fin onsdag!
Jag vill rikta ett varmt och innerligt tack till alla som kom till vår “öppna trädgård” i söndags. Tänk att så många hittat till oss och att många kört så långt. Vi hade besökare från Köln i Tyskland, Danmark, Stockholm, Växjö, Öland, Ljungby, Kalmar och Karlskrona. Jag pratade oavbrutet hela dagen och ändå hann jag bara prata med en bråkdel.
Tack också till Vetlanda trädgårdssällskap som var här i lördags och Sjöbo Trädgårdssällskap som kom i går kväll. Det var jättetrevligt att ha er här.
Karolina (@Karolinalansmansgarden) och jag tyckte det var så fantastiskt roligt och pratar redan om nästa tillfälle.
De syns kanske inte så tydligt, men framför kärleksörten (‘Matrona’) har jag planterat blåtåtel ‘Edith Dudzsus’. Stjärnflockorna som stod där tidigare fick fula fläckar på bladen varje år. Kanske att de drabbats av mineralarver som är vanligt på stjärnflockor. På bilden syns också alunrot ‘Palace Purple’ (Heuchera ‘Palace Purple’) och bergormrot (Bistorta affinis).
Glashuset är nu rejält inbäddat i grönska och syns knappt. Ikväll kommer min kära svärmor och kära svägerska. Då ska vi sitta där (på behörigt avstånd) och äta en bit mat och dricka ett glas vin. Livskvalitet en tisdag.
Almbacken Trädgårdsdesign formger trädgårdar och grönområden.
Med hänsyn taget till platsens förutsättningar, husets arkitektur och dina trädgårdsdrömmar skapar vi tillsammans ett grönt rum som fyller dina behov.
Jag heter Maria Dremo Sundström och driver Almbacken Trädgårdsdesign.
Välkommen till min blogg som handlar om min stora passion, trädgård. Här visar jag bilder från min trädgård och mitt hem, reportage från andra spännande trädgårdar och projekt jag arbetar med .
Eventuella frågor svarar jag på i kommentarsfältet.
ALmbacken - trädgårdsritning