Scharlakanseken i höstskrud

13 oktober-10.jpg

Det är inte bara ullungrönnen som står i brand i trädgården. Scharlakanseken står också i lågor.

13 oktober-11.jpg

När eken slog ut i år visade det sig att flera grenar hade dött. Jag misstänker att det är de torra somrarna som har varit som stressat trädet. Trädet planterades hösten 2017 och sen kom den torra sommararna 2018 och 2019. Vi har givetvis vattnat trädet, men det har helt enkelt fått för lite vatten. Trädet har vuxit rejält och jag hoppas att det mår bra.

Ha en fin onsdag!

Solig höstmorgon

Almbacken-tradgardsdesign-glashus-orangeri-hakonegras-idegransklot.jpg

Oktober visar sig från sin allra bästa sida. Morgnarna är kalla med endast 3-4 grader men sen värmer solen och det blir hur skönt som helst.

Almbacken-tradgardsdesign-glashus-orangeri-hakonegras-idegransklot.jpg

Jag har planterat några lökar, men har en hel del kvar som ska i jorden. Jag hoppas på fint helgväder så jag får lit gjort i trädgården. Plantera lökar är en uppgift. Tömma krukor med tomater och dahlior är en annan.

13 oktober-16.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-glashus-orangeri-hakonegras-idegransklot.jpg

Ha en fin tisdag!

Slutspurt

Almbacken-tradgardsdesign-fikon.jpg

Vi plockar de sista mogna fikonen. De som finns kvar kommer tyvärr inte hinna mogna. Men, vi klagar inte. Vi har njutit dagligen av söta fikon i två månaders tid nu och då räknar jag inte de som mognade i glashuset tidigare i somras. Ibland har vi dem i en sallad eller äter med en bit ost, men allra oftast äter vi dem rakt upp och ner, solvarma och ljuvligt goda.

Almbacken-tradgardsdesign-septmber-11.jpg

Några av hostorna i trädgården har börjat skifta i höstfärger, medan andra håller kvar sin gröna färg lite längre. Inte mig emot. I krukan växter blomsterfunkia ‘Francee’.

Almbacken-tradgardsdesign-hosta-ullungrönn-scharlakansek-hortensia.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-krukor-4.jpg

Palettbladen är fantastiskt fina nu, men så fort frosten kommer säckar de ihop. Jag håller tummarna för en varm oktober.

Almbacken-tradgardsdesign-krukor-ullungrönn-scharlakansek-hortensia-9.jpg

Önskar dig en riktigt härlig lördag!

Röda toner

Ullungrönn (Sorbus ‘Dodong’)

Ullungrönn (Sorbus ‘Dodong’)

Nu har trädgården börjat spraka i röda toner. Ullungrönnen (Sorbus ‘Dodong’) som vissa år blir orange kommer i år bli knallröd.

Ullungrönn (Sorbus Dodong)

Ullungrönn (Sorbus Dodong)

Acer palmatum ‘Atropurpureum’

Acer palmatum ‘Atropurpureum’

Den röda japanska lönnen ‘Atropurpureum’ blir än rödare på hösten.

Scharlakansek (Quercus Coccinea)

Scharlakansek (Quercus Coccinea)

Scharlakanseken (Qurecus Coccinea) har också börjat anta sin höstkostym.

Almbacken-tradgardsdesign-krukor-ullungrönn-scharlakansek-hortensia-7.jpg

Hortensia ‘Limelight’ skiftar från vitt till ljuvliga smutsrosa toner.

Almbacken-tradgardsdesign-septmber-22.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-septmber-8.jpg

Önskar dig en riktigt fin fredag!

September i bilder

ALmbacken-tradgardsdesign-manadscollage-manadernapaalmbacken

Idag välkomnar vi oktober och säger tack och hej då till den vackraste september jag kan minnas. Som jag har njutit av alla luncher och kaffestunder i trädgården. Vi fick en extra sommarmånad med det allra mest behagliga vädret, runt 20 grader, sol och vindstilla. Det var torrt i marken, men då kom en rejäl rotblöta och piggade upp all växtlighet (och mig).

Ha en fin torsdag!

Septembermorgon

Almbacken-tradgardsdesign-septmber-5.jpg

Jag tror aldrig att jag har njutit så mycket i september som detta året. Vi har ätit samtliga luncher och druckit alla koppar kaffe ute. Just här, under rönnen brukar eftermiddagskaffet drickas. Då sitter vi i den sköna septembersolen och det kan inte bli bättre.

Almbacken-tradgardsdesign-septmber-15.jpg

Några blad på hostorna har börjat gulna, men annars är det grönt och frodigt fortfarande.

Almbacken-tradgardsdesign-septmber-3.jpg

Bergormroten ha blommor i alla stadier. De ljust rosa har just slagit ut och det mörkt rostfärgade är utblommade. Väldigt vackert tycker jag.

Almbacken-tradgardsdesign-septmber-28.jpg

Idegransklot och waldsteinia. Waldsteinian är en av mina favoritmaktäckare. Den tar för sig rejält, så man får se upp lite, men trivs i både sol och skugga vilket är en toppenfin egenskap.

Ha en fin torsdag!

Månadsbild - september

Månadsbild september.jpg

September har hittills varit helt underbar. Alldeles lagom varmt, soligt och vindstilla. I trädgården blommar blodormrot, bergormrot, skogsaster, kärleksört, ulleterneller, hortensior och en och annan daglilja. Gräsen har fått sina vippor och ullungrönnen och scharlakanseken har börjat skifta i rött. Solens strålar är mjuka och ger trädgården ett varmt skimmer. Jag njuter, men jobbar med känslor av vemod. Jag vill inte att detta ska ta slut, inte riktigt än.

Ser ni att pilen är glesare? Vi hade en lika stor pil i det andra hörnet av trädgården som välte i en höststorm för ett antal år sedan. Sedan dess är vi noga med att minska vindfånget på denna för att inte riskera att den går samma öde tillmötes och dessutom förstör hela trädgården. Vart 4-5:e år får därför duktiga arborister från Alias Arborist göra en kronreducering.

Augusti

Augusti

Juli

Juli

Juni

Juni

Maj

Maj

April

April

Mars

Mars

Syrenhortensia 'Limelight'

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-galshus-hakonegras-hortensia-vaxthus-16.jpg

Nu är det som vackrast i min vita hörna. Syrenhortensiorna ‘Limelight’ står i full blom och tujahäcken, kloten och idegranskuberna är nyklippta.

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-galshus-hakonegras-hortensia-vaxthus-23.jpg

Jag minns min vision när jag planterade den lilla hortensiabusken. Jag drömde om hur den skulle vara ett blickfång i denna siktlinjen. Nu är den det. Den tar för sig och lyser mot den mörka tujahäcken.

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-galshus-hakonegras-hortensia-vaxthus-22.jpg

Bambun till vänster flyttade vi för två år sedan, eller var det tre. Den stod tidigare som en del i en bambuberså. Ingen av bambuplantorna trivdes där, men på sin nya plats frodas den och är hur fin som helst.

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-galshus-hakonegras-hortensia-vaxthus-18.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-galshus-hakonegras-hortensia-vaxthus-15.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-galshus-hakonegras-hortensia-vaxthus-20.jpg

De vackra dahliorna och rävsvansarna har jag plockat hos min kära vän Ulrika (@enskimrandetradgard). De gör sig fint i den vita hörnan i ett saltglaserat krus från Höganäs.

Ha en fin onsdag!

TACK!

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-galshus-hakonegras-hortensia-vaxthus-8.jpg

Jag vill rikta ett varmt och innerligt tack till alla som kom till vår “öppna trädgård” i söndags. Tänk att så många hittat till oss och att många kört så långt. Vi hade besökare från Köln i Tyskland, Danmark, Stockholm, Växjö, Öland, Ljungby, Kalmar och Karlskrona. Jag pratade oavbrutet hela dagen och ändå hann jag bara prata med en bråkdel.

Tack också till Vetlanda trädgårdssällskap som var här i lördags och Sjöbo Trädgårdssällskap som kom i går kväll. Det var jättetrevligt att ha er här.

Karolina (@Karolinalansmansgarden) och jag tyckte det var så fantastiskt roligt och pratar redan om nästa tillfälle.

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-galshus-hakonegras-hortensia-vaxthus-24.jpg

De syns kanske inte så tydligt, men framför kärleksörten (‘Matrona’) har jag planterat blåtåtel ‘Edith Dudzsus’. Stjärnflockorna som stod där tidigare fick fula fläckar på bladen varje år. Kanske att de drabbats av mineralarver som är vanligt på stjärnflockor. På bilden syns också alunrot ‘Palace Purple’ (Heuchera ‘Palace Purple’) och bergormrot (Bistorta affinis).

Almbacken-tradgardsdesign-orangeri-galshus-hakonegras-hortensia-vaxthus-9.jpg

Glashuset är nu rejält inbäddat i grönska och syns knappt. Ikväll kommer min kära svärmor och kära svägerska. Då ska vi sitta där (på behörigt avstånd) och äta en bit mat och dricka ett glas vin. Livskvalitet en tisdag.

Månadsbild - juli

Juli

Juli

Juli månad. Högsommar och jag har snart avnjutit halva min semester. Vädret är växlande; ömsom regn, ömsom sol. Så som det faktiskt ofta är i juli. Trädgården och naturen mår bra av vatten och det är onekligen ganska lugnande. Viktigast för mig är att det inte blåser, för är det något jag ogillar så är det blåst.

I förra veckan firade maken och jag 20-årig bröllopsdag. Det känns både som en lång tid och som att det var alldeles nyss. Vi tog en tur till Österlen och bodde en natt på Talldungen i Brösarp. Otroligt mysigt gårdshotell med helt fantastiskt god mat. Stället rekommenderas varmt.

Annars tuffar dagarna på med umgänge med familj och vänner, vattning av krukor, grilla, läsa bok, promenera med flickorna. Bada har vi bara gjort en gång och jag hoppas innerligt det blir fler tillfällen.

Juni

Juni

Maj

Maj

April

April

Mars

Mars

Önskar dig sköna sommardagar!

Allium atropurpureum

ALmbacken-tradgardsdesign-vinlok.jpg

Hoppas ni haft en riktigt skön midsommarhelg. Vi har haft det toppen. Vädret som enligt alla prognoser skulle blivit uruselt, blev toppen och vi har kunnat umgås med både familj och vänner på ett säkert sätt.

Vinlök (Allium atropurpureum). Det är svårt att göra den rättvisa på bild, men i verkligheten är det så snyggt. Vinlöken matchar den japanska blodlönnen ‘Margaret Bee’ perfekt även aklejorna ‘William Guiness’ när de blommade.

ALmbacken-tradgardsdesign-vinlok-2.jpg

Nu när festligheterna är över skulle både natur och trädgårdar bli glada för en riktig rotblöta i form av ett stilla fint sommarregn.

Ha en fin start på veckan. Här jobbar vi på i några veckor till innan vi tar ledig, maken och jag.

Månadsbild - juni

Juni

Juni

Då var det dags för månadsbilden för juni månad. I mitten av april stod allium ‘Purple Sensation’ i knopp och nu i mitten av juni har de i princip blommat över. De vita ‘Mount Everest’ blommar fortfarande och det syns inte i denna bilden men i trädgården blommar också allium ‘Amassador’ och allium ‘Atropurpureum’ (vinlök). Trädgården är nu grön och frodig. Aklejorna och nejlikroten ‘Mai Tai’ har blommat över, men daggkåpan, lavendeln, stjärnflockorna och bergormroten slår ut vilken dag som helst. Likaså den nyplanterade koeranska plymspirean.

Maj

Maj

April

April

Mars

Mars

Ha en fin onsdag!

Försommar

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-8.jpg

Försommar. Denna ljuvliga tid med fågelsång och blomsterprakt. Hostornas blad är hela och krispiga. På bilden ser du hosta ‘Gold Standard’ i kruka. Just ‘Gold Standard’ kan se lite tråkig ut när du ser den i en liten kruka på plantskolan, men när den vuxit till sig är den hur snygg som helst.

Almbacken-tradgardsdesign-Geum-mai-Tai-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-5.jpg

Nejlikrot ‘Mai Tai’ (Geum ‘Mai Tai’) är en delikat skönhet.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-6.jpg

Aklejor hör försommaren till och hos mig blommar ‘William Guinness’ (Aquilegia vulgaris ‘William Guinness’) för fullt.

I kväll ska vi gå på studentuppvaktning. Jag minns förra året när vår Nils tog studenten. En fantastisk dag. Det är verkligen en stor dag och även om firandet i år blir lite annorlunda så ska det minsann firas.

Ha en fin onsdag!

Allium 'Mount Everest'

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-12.jpg

Här sitter vi ofta och dricker vårt eftermiddagskaffe. Det är så härligt när ljuset silar genom pilen och skapar ett fantastiskt ljus. I krukan till vänster trivs en liten tall och i krukan till höger en japansk blodlönn, Acer palmatum ‘Atropurpureum’.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-13.jpg

Med bokhäcken som fond ståtar allium ‘Mount Everest’.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-11.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-23.jpg

Dessa härliga försommardagar. Visserligen spenderar jag mest tid vid skrivbordet, men alla måltider och små pauser avnjuts i trädgården.

Ha en fin tisdag!

Allium 'Purple Sensation' - igen

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-2.jpg

Juni och försommar. En underbar tid. Jag kan inte motstå att fotografera allium ‘Purple Sensation’ från alla möjliga vinklar. De är onekligen ett smycke i trädgården.

Nationaldagen bjöd på ett välkommet regn innan det sprack upp och blev en fantastiskt vacker kväll. Vi njöt den tillsammans med några vänner på middag i orangeriet. Igår fixade jag med ditt och datt i trädgården. Så skönt och avkopplande.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-18.jpg

Lika underbara som blommorna är, lika trista är de vissnande bladen. Helst ska allium planteras i något som vid denna tiden är ganska högt. Jag har planterat mina bland hakonegräs. De täcker hyfsat bra, men jag kniper ändå bort en hel del gula blad.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-20.jpg

I bilden ovan ser du också fyra av mina lönnar. Längst till vänster, i kruka, står den japanska blodlönnen ‘Atropurpureum’ (Acer palmatum ‘Atropurpureum’). Därefter kommer Acer palmatum ‘Orange Dream’, följt av kopparlönnen (acer griseum) som äntligen börjat växa till sig. Längst till höger står Acer palmatum ‘Margaret Bee’.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-4.jpg

Alltså, dessa bollar. Jag kan inte få nog av dem.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-16.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-10.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-15.jpg

Önskar dig en fin start på veckan!

Allium 'Purple Sensation' och mors dag

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-2.jpg

Hoppas alla ni mammor har blivit firade på bästa möjliga vis. Själv har jag firat med de bästa mammorna, nämligen min egen och min svärmor. Familjen och min kära pappa var också med förstås. Vi åt en härlig lunch i trädgården (på behörigt avstånd) och det kändes nästan som vanligt. Jag saknar dock att kramas och vara nära.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia.jpg

Både vädret och trädgården visade sig från sin bästa sida. Just nu är det allium ‘Purple Sensation’ som är primadonnan. Allium är fantastiska om man bortser från bladen som börjar vissna så fort blomningen kommer igång. Jag plockar faktiskt bort en hel del eftersom de är så fula. Löken mår dock bäst av att man låter dem vissna ner helt.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-3.jpg

Tittar man noga så ser man att alla bollar inte ser likadana ut. Det verkar som det har smugit sig in en och annan av okänd sort, men som ser ut som ‘Globemaster’. Jag har planterat mina allium i hakonegräs (Hakonechola macra).

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-9.jpg

Den japanska lönnen ‘Margaret Bee’ är inte så dum heller och när solen lyser genom pilen blir ljuset het fantastiskt. Nere till höger i bild blommar den lilla vintergröna marktäckaren grönlandsfingerört ‘Nuuk’ (Sibaldiopsis tridentata ‘Nuuk’)

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-5.jpg

Utanför orangeriet blommar fortfarande en kruka med narcisser fint, medan penséerna sjunger på sista versen och har blivit rafsiga.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-10.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-allium-petunia-13.jpg

Ha en riktigt skön kväll!

Ljuvlig morgon

Almbacken-tradgardsdesign-allium-6.jpg

Åh, vilken underbar morgon. Först tog jag en runda med kameran och sen drack jag mitt morgonte tillsammans med maken i stolarna ni ser i bild.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-4.jpg

När tulpantiden är över i min trädgård, tar alliumen vid. De lila bollarna är allium ‘Purple Sensation’, men det ser ut som det letat sig in några ‘Globemaster’ i planteringen också.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-3.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-penséer-svarta.jpg

Jag har redan tagit bort några av mina kurkor med penséer som blivi rafsiga och fula. Dessa mörka skönheter håller dock stilen och får vara kvar ett tag till. Har någon av er lyckats väl med att klippa ner dem och att de kommer igen? När klipper ni i så fall?

Önskar er en riktigt härlig fredag!

Ljuvliga dagar

Almbacken-tradgardsdesign-magnolia-orangeri.jpg

Det är nästan så man får nypa sig i armen. Så ljuvligt är det ute just nu. Soligt och alldeles vindstilla. Trädgården hade dock inte tackat nej till ett lätt strilande vårregn. Det är mycket torrt i marken och det är nu vi växterna behöver vattnet som bäst. Man är aldrig riktigt nöjd.

Almbacken-tradgardsdesign-magnolia.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-koltrast.jpg

I vår trädgård trivs koltrastarna och duvorna. Vi har i alla fall två par koltrastar som har byggt bon. Jag misstänker att det är ungar från tidigare kullar som bor här eftersom de inte är det minsta rädda varken för oss eller hundarna. De ställer till en himla oreda i rabatterna och vi är helt inne på att skaffa rabattkanter eftersom de sprätter ut en massa “krafs” på gångarna. På morgnar och kvällar är det i princip kö till badställena och det är så himla härligt.

Ha en fin torsdag!

Magnolia x soulangeana

Praktmagnolia, Magnolia x soulangeana

Praktmagnolia, Magnolia x soulangeana

Det är onekligen så att magnoliablomningen är det mest spektakulära som sker i vår trädgård. Som allra vackrast är det i skymningen när blommorna riktigt lyser.

Vår magnolia är en praktmagnolia, Magnolia x soulangeana. Den blir 4-6 m hög, får en mycket vid krona och kan odlas i zon 1-2.

Ha en fin tisdag!

Månadsbild - mars

Almbacken-tradgradsdesign-orangeria-vaxthus-travaxthus.jpg

Det var både uppskattat och roligt att följa trädgården från samma vy månad för månad under ett års tid så det tänkte jag fortsätta med även detta år. Första månaden ut är mars.

Jag kunde givetvis inte låta bli att välja en vy där vårt nya orangeri får vara med. I trädgården blommar krokus och julrosor. Snödropparna sjunger på sista versen, medan vildtulpanerna och även många av kungsängsliljorna står i startgroparna. Narcisserna (‘Thalia’ i förgrunden) visar knopp och spireakloten (vid orangeriet) har börjat skifta i grönt.

Hur har ni det i dessa Coronatider? Mitt arbete flyter på som vanligt. Jag har mitt kontor hemma och många av mina kundkontakter sker utomhus. Skillnaden hemma hos oss denna veckan är att min man också kommer arbeta hemifrån. På hans företag har man gått ut med rekommendationen att alla som har möjlighet att arbeta hemifrån ska göra det. Klokt tycker jag (och ganska trevligt också:)). Nu får vi verkligen användning för tekniken som finns. Vi är inte oroliga för egen del, men värnar om äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Vi har inte bunkrat toalettpapper, men kylen är som alltid välfylld och vi ämnar fortsätta med våra veckohandlingar.

Ha en fin start på veckan!