Regniga dagar och höstlovsmys

Almbacken-tradgardsdesign-hortensia-krukor-fagalbad.jpg

Nu har vi fått regn så det räcker för ett tag tycker jag. Jag blir varken sugen på att plantera lökar eller göra höstfint i trädgården. Det får helt enkelt vänta.

Almbacken-tradgardsdesign-hortensia-krukor.jpg

Det milda vädret gör att hortensiorna glädjande fortsätter att blomma som aldrig förr. Idag jobbar jag på förmiddagen, men i eftermiddag tar jag ledigt och myser med min höstlovslediga tjej. Vi hade planerat en tur till Malmö, men de nya strikta Coronarestriktionerna som infördes i Skåne igår satte käppar i hjulet för den planen. Grrrrrrr! Jag (och hela världen) är så trött på Corona nu. Men, det är bara att acceptera och göra det bästa av situationen. Vi kommer fixa mysigt här hemma och det är faktiskt det bästa jag vet.

Höststjärna

Höststjarna-almbacken-tradgardsdesign.jpg

En liten höststjärna förgyller vårt matbord denna höstlovsvecka. Det är faktiskt sista året som någon har höstlov i vår familj. Yngsta dottern, Ylva, går sista året på gymnasiet och sen har vi inga skolbarn längre. Känns faktiskt lite märkligt när man haft skolbarn i många, många år.

27 oktober-3.jpg

Höststjärnarn står i ett gammalt saltglaserat kärl från Höganäs och den lilla skålen och burken kommer från Wallåkra Stenkärlsfabrik.

Ha en fin tisdag!

Solig höstmorgon

Almbacken-tradgardsdesign-glashus-orangeri-hakonegras-idegransklot.jpg

Oktober visar sig från sin allra bästa sida. Morgnarna är kalla med endast 3-4 grader men sen värmer solen och det blir hur skönt som helst.

Almbacken-tradgardsdesign-glashus-orangeri-hakonegras-idegransklot.jpg

Jag har planterat några lökar, men har en hel del kvar som ska i jorden. Jag hoppas på fint helgväder så jag får lit gjort i trädgården. Plantera lökar är en uppgift. Tömma krukor med tomater och dahlior är en annan.

13 oktober-16.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-glashus-orangeri-hakonegras-idegransklot.jpg

Ha en fin tisdag!

Slutspurt

Almbacken-tradgardsdesign-fikon.jpg

Vi plockar de sista mogna fikonen. De som finns kvar kommer tyvärr inte hinna mogna. Men, vi klagar inte. Vi har njutit dagligen av söta fikon i två månaders tid nu och då räknar jag inte de som mognade i glashuset tidigare i somras. Ibland har vi dem i en sallad eller äter med en bit ost, men allra oftast äter vi dem rakt upp och ner, solvarma och ljuvligt goda.

Almbacken-tradgardsdesign-septmber-11.jpg

Några av hostorna i trädgården har börjat skifta i höstfärger, medan andra håller kvar sin gröna färg lite längre. Inte mig emot. I krukan växter blomsterfunkia ‘Francee’.

Almbacken-tradgardsdesign-hosta-ullungrönn-scharlakansek-hortensia.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-krukor-4.jpg

Palettbladen är fantastiskt fina nu, men så fort frosten kommer säckar de ihop. Jag håller tummarna för en varm oktober.

Almbacken-tradgardsdesign-krukor-ullungrönn-scharlakansek-hortensia-9.jpg

Önskar dig en riktigt härlig lördag!

Kvällsljus

Almbacken-tradgardsdesign-fikon-8.jpg

Måndag och vi inleder sista veckan i september. Helgen har bjudit på både regn och alldeles ljuvligt brittsommarväder.

På terassen blommar höstsilveraxet och doftar helt ljuvligt. Färgen på den lilla japanska lönnen intensifieras på slutet av säsongen. Mandeltöreln (Euphorbia Amygdaloides) har bestämt sig för att blomma igen.

Almbacken-tradgardsdesign-entrésidsan-entré-11.jpg

Helt magiskt när solens sista strålar letade sig bakom hortensian.

Ha en fin start på veckan!

Septembermorgon

Almbacken-tradgardsdesign-septmber-5.jpg

Jag tror aldrig att jag har njutit så mycket i september som detta året. Vi har ätit samtliga luncher och druckit alla koppar kaffe ute. Just här, under rönnen brukar eftermiddagskaffet drickas. Då sitter vi i den sköna septembersolen och det kan inte bli bättre.

Almbacken-tradgardsdesign-septmber-15.jpg

Några blad på hostorna har börjat gulna, men annars är det grönt och frodigt fortfarande.

Almbacken-tradgardsdesign-septmber-3.jpg

Bergormroten ha blommor i alla stadier. De ljust rosa har just slagit ut och det mörkt rostfärgade är utblommade. Väldigt vackert tycker jag.

Almbacken-tradgardsdesign-septmber-28.jpg

Idegransklot och waldsteinia. Waldsteinian är en av mina favoritmaktäckare. Den tar för sig rejält, så man får se upp lite, men trivs i både sol och skugga vilket är en toppenfin egenskap.

Ha en fin torsdag!

En liten ginko

Almbacken-tradgardsdesign-septmber-6.jpg

Den lilla ginkon verkar trivas bra i sin kruka. Jag har haft den några år nu och liiiite har den allt vuxit.

Almbacken-tradgardsdesign-septmber-7.jpg

Syrenhortensia ‘Littel Lime’ i en kruka. Jag älskar den lite dova rosa tonen som alla mina ‘Little Lime’ har fått nu.

Önskar dig en fin tisdag! Efter en tidig morgonpromenad i skogen med flickorna ska jag nu ta itu med dagens arbete. Ett nytt designprojekt ska startas upp. Spännande!

Entrésidan just nu

Almbacken-tradgardsdesign-entrésidsan-2 -entré-2.jpg

Det var länge sedan jag visade några bilder från vår entrésida. Idag tog jag med mig kameran ut och flickorna var givetvis med. Jag passade på att testa mitt nya objektiv som är ett fast 85 mm, f1.4.

Almbacken-tradgardsdesign-entrésidsan-entré-6.jpg

Klotrobinior på rad och i blickfånget.

Almbacken-tradgardsdesign-entrésidsan-entré-3.jpg

Vi har gjort om lite på entrésidan. Här växte tidigare hybridolvon ‘Burkwoodii’. Olvonen hade en fantastisk blomning i maj, men hade blivit på tok för stora för platsen. Då de inte blir så fina när man beskär dem, valde vi att ta bort dem. Istället för olvonen har vi istället planterat tre stycken syrenhortensior ‘Little Lime’ (Hydrangea paniculata ‘Little Lime’). ‘Little Lime’ blir 80-100 cm hög och trivs i sol till halvskugga. När vi planterade dem blandade vi i några säckar rhododendronjord då hortensior trivs i lite sur jord.

Almbacken-tradgardsdesign-entrésidsan-entré.jpg

Jag älskar vita höstanemoner. Tyvärr är de ganska kinkiga och trivs inte riktigt hos mig. Skam den som ger sig tänker jag och har nu planterat dem i en kruka.

Almbacken-tradgardsdesign-entrésidsan-2 -entré.jpg

Lilla Myran.

Almbacken-tradgardsdesign-entrésidsan-entré-10.jpg

Vad är hösten utan pumpor?

Almbacken-tradgardsdesign-entrésidsan-entré-9.jpg

Årets sommarblomma 2020 är Boliviabegonia ‘Summer Wings’. Jag köpte den vita och den är helt fantastiskt fin. Den har blommat oförtrutet i skuggan på vår norrsida hela sommaren. Fin tillsammans med de mörka alunroten ‘Obsidian’ (Heuchera ‘Obsidian’).

Almbacken-tradgardsdesign-entrésidsan-entré-8.jpg

En annan favorit är mina ‘Magical Hydrangeas’. De skiftar färg under säsongen och den som i början av sommaren var milt rosa är nu grön med roströda inslag. Så snygg!

Almbacken-tradgardsdesign-entrésidsan-entré-2.jpg

Eftersom flickorna var med mig kunde jag inte motstå att ta några bilder på dem också.

Fanny

Fanny

Myran

Myran

Idag har jag haft nöjet att ha ett danskt journalist- och fotografteam här som ska göra ett reportage för den danska tidningen ‘Haven’. Vädergudarna var med oss och trädgården visade sig från sin allra bästa sida.

Ha en fin start på veckan!

I krukorna utanför orangeriet

Almbacken-tradgardsdesign-krukor-hakonegras.jpg

När vårlökar och penséer sjuner på sista

Hakonegräs är tacksamt att ha i kruka. Underbart frodigt och grönt, men vackert även på vintern.

Almbacken-tradgardsdesign-krukor-hakonegras-hostor.jpg

Det är vackert att kombinera olika fäger och former på bladen. Till vänster om hakonegräset står en kruka med hosta ‘Gold Standard’, som också är oerhört tacksam att odla i kruka.

Almbacken-tradgardsdesign-krukor-5.jpg

Hortensior är också trevliga att ha i kruka och jag föredrar sorter som är härdiga och återkommer år från år. Ny för året är denna söta hortensia ‘Runaway Bride’ (Hydrangea ‘Runaway Bride’), som sägs vara en av de mest rikblommande hortensiorna. Den har ett lätt hängande växtsätt (min är uppbunden) och lämpar sig väl för kruka. Otroligt söt tycker jag.

Ha en fin start på denna “kortvecka”. Nu håller vi tummarna att vi får ett fint midsommarväder och kan träffa våra nära och kära på ett säkert sätt.

Försommar

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-8.jpg

Försommar. Denna ljuvliga tid med fågelsång och blomsterprakt. Hostornas blad är hela och krispiga. På bilden ser du hosta ‘Gold Standard’ i kruka. Just ‘Gold Standard’ kan se lite tråkig ut när du ser den i en liten kruka på plantskolan, men när den vuxit till sig är den hur snygg som helst.

Almbacken-tradgardsdesign-Geum-mai-Tai-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-5.jpg

Nejlikrot ‘Mai Tai’ (Geum ‘Mai Tai’) är en delikat skönhet.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-6.jpg

Aklejor hör försommaren till och hos mig blommar ‘William Guinness’ (Aquilegia vulgaris ‘William Guinness’) för fullt.

I kväll ska vi gå på studentuppvaktning. Jag minns förra året när vår Nils tog studenten. En fantastisk dag. Det är verkligen en stor dag och även om firandet i år blir lite annorlunda så ska det minsann firas.

Ha en fin onsdag!

Allium 'Mount Everest'

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-12.jpg

Här sitter vi ofta och dricker vårt eftermiddagskaffe. Det är så härligt när ljuset silar genom pilen och skapar ett fantastiskt ljus. I krukan till vänster trivs en liten tall och i krukan till höger en japansk blodlönn, Acer palmatum ‘Atropurpureum’.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-13.jpg

Med bokhäcken som fond ståtar allium ‘Mount Everest’.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-11.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-allium-orangeri-norwichterrier-japansk-lonn-23.jpg

Dessa härliga försommardagar. Visserligen spenderar jag mest tid vid skrivbordet, men alla måltider och små pauser avnjuts i trädgården.

Ha en fin tisdag!

Ljuvlig morgon

Almbacken-tradgardsdesign-allium-6.jpg

Åh, vilken underbar morgon. Först tog jag en runda med kameran och sen drack jag mitt morgonte tillsammans med maken i stolarna ni ser i bild.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-4.jpg

När tulpantiden är över i min trädgård, tar alliumen vid. De lila bollarna är allium ‘Purple Sensation’, men det ser ut som det letat sig in några ‘Globemaster’ i planteringen också.

Almbacken-tradgardsdesign-allium-3.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-penséer-svarta.jpg

Jag har redan tagit bort några av mina kurkor med penséer som blivi rafsiga och fula. Dessa mörka skönheter håller dock stilen och får vara kvar ett tag till. Har någon av er lyckats väl med att klippa ner dem och att de kommer igen? När klipper ni i så fall?

Önskar er en riktigt härlig fredag!

Japanska blodlönnar

Almbacken-tradgardsdesign-corten-maj-tulpaner.jpg

Jag är tokig i mina japanska blodlönnar. De har färgen på bladen gemensamt, men bladens form och växtsätten skiljer sig åt rejält.

‘Margaret Bee’ som växer vid orangeriet har ett vasformat växtsätt och mörkt röda blad. ‘Atropurpureum’ som växer i krukan har ett mer upprätt växtsätt och bladen kan i vissa lägen skifta i grönt.

Almbacken-tradgardsdesign-Narcisser-maj-tulpaner-6.jpg

Jag har två stycken ‘Garnet’ som växer i kruka. De har flikiga blad och ett överhängande växtsätt. De blir betydligt bredare än höga.

Almbacken-tradgardsdesign-corten-maj-tulpaner-2.jpg

Till mina kunder rekommenderar jag oftast sorten ‘Bloodgood’ som är en känd och pålitlig sort. Den blir med åren ett mindre vasformigt träd (3-5m) och färgen är mörkt röd.

Förresten, hur har ni det med sniglar? Efter att vi knappt sett till några, fick vi i går kväll en chock. Det fullständigt kryllade av sniglar överallt, men främst bland de vissnande lökväxterna. De flesta var mycket små, men vi har aldrig plockat så många i antal. Jag strödde ut snigelfritt och i kväll ska vi ut och plocka igen. Tar men dem nu går det att hålla populationen nere.

Ha en fin tisdag!

Narcisser i krukor

ALmbacken-tradgardsdesign-narcisser.jpg

Tulpaner i all ära, men allra finast i krukorna har narcisserna varit. Ovan ser du den ljuvligt doftande vita ‘Ziava’.

narcisser-krukor-almbacken-tradgardsdesign.jpg

‘Ziava’ tillsammans med ‘Thalia’ och ljust gula penséer.

narcisser-krukor-almbacken-tradgardsdesig.jpg

Narcissus ‘Thalia’ har blommat länge, länge i sin kruka.

narcisser-krukor-almbacken-tradgardsdesig.jpg

Alldeles ljuvlig är cremfärgade Narcissus ‘Silver chimes’.

Ha en fin start på veckan!

Månadsbild-maj

Maj

Maj

Då var det dags för månadsbilden för maj månad. Som synes har grönskan fullständigt exploderat även om varken eken, kopparlönnen eller magnolian är fullt utslagna än. Narcisserna är överblommade och de sena tulpanerna sjunger på sista versen. Alliumen har stora knoppar och kommer snart stå i blom.

Lika vackra som vårblommorna är de japanska lönnarna. Jag har flera stycken både på friland och i kruka. Helt underbara. Till vänster ser du Acer palmatum ‘Orange Dream’ och i den stora krukan växer en blodlönn, Acer palmatum ‘Atropurpureum’. Bakom den röda lönnen i krukan skymtar trädgårdens juvel, Acer palmatum ‘Margaret Bee’.

April

April

Mars

Mars

Ha en skön söndag!

Claus Dalby och Sofiero

sofiero-slott-almbacken-tradgardsdesign-claus-dalby-tulpaner-krukor.jpg

En av anledningarna till att vi åkte till Sofiero slott var naturligtvis för att titta på krukkungen Calus Dalbys utställning av vårlökar i orangeriet. Nu är narcisserna utbytta mot tulpaner som samsas med penséer, spetsmössor, förgätmigej, hostor och annat fint.

sofiero-slott-almbacken-tradgardsdesign-claus-dalby-tulpaner-krukor.jpg

Alla tulpaner var namngivna, något jag uppskattar. Då det inte är så vackert med namnskyltar försökte jag undvika dem på bilderna.

sofiero-slott-almbacken-tradgardsdesign-claus-dalby-tulpaner-krukor.jpg
sofiero-slott-almbacken-tradgardsdesign-claus-dalby-tulpaner-krukor.jpg

Om du inte känner till Claus Dalby kan jag varmt rekommendera hans instagramkonto @clausdalby . Claus har också skrivit ett flertal härliga trädgårdsböcker med mängder av vackra bilder.

sofiero-slott-almbacken-tradgardsdesign-claus-dalby-tulpaner-krukor.jpg
sofiero-slott-almbacken-tradgardsdesign-claus-dalby-tulpaner-krukor.jpg

Idag har jag ägnat mig åt lite trädgårdspyssel. Efter en tur till en handelsträdgård har jag har målat krukor och planterat spännande pelargonsticklingar som jag fått av en trädgårdsvän (tack @annavidtivolit) och olika sorters basilika. Vädret har bjudit på ömsom sol, ömsom hällregn. Att stöka omkring i orangeriet är det bästa jag kan tänka mig så regnet är bara välkommet.

Ha det gott!

Brända toner

Tulipa ‘La Belle Epoque’

Tulipa ‘La Belle Epoque’

Vips, så var det fredag igen. Går inte tiden extra fort i maj, när man egentligen bara vill stanna tiden?

En av de allra vackraste tulpanerna måste vara ‘La Belle Epoque’. Både färgen och formen är utsökt. Hon är dock en riktig primadonna och nya lökar måste sättas varje höst. Åtminstone hos mig.

Acer palmatum ‘Dissectum Garnet’

Acer palmatum ‘Dissectum Garnet’

Lika vackra som de vackraste blommor är de japanska lönnarna tycker jag. Jag har dem både på friland och i kruka. Här en vacker ‘Dissectum Garnet’ som står i kruka.

Heuchera ‘Marmelade’

Heuchera ‘Marmelade’

Mycket tacksamma att ha i krukor är också alunrot (Heuchera). Jag har flera olika sorter. Här ser du ‘Marmelade’.

I eftermiddag ska jag och maken åka på utflykt till Sofiero. Där blommar tulpanerna som bäst och jag vill inte missa utställningen som Claus Dalby skapat med vårkrukor i orangeriet.

Innan dess blir det överlämning av ett projekt, skissande på ett annat och en växtbeställning ska skickas in. Det är bråda tider nu. Sa jag att jag önskade att maj hade fler dagar?

Ha det gott!

Maria

Mandeltörel 'Purpurea'

Almbacken-tradgardsdesign-krukor-Euphorbia-amygdaloides-Purpurea.jpg

Jag hade en plan att ersätta lavendeln vid silverpäronet med Törel ‘Black bird’ (Euphorbia ‘Black Bird’. Tyvärr fick jag inte tag i den just nu utan provar istället ‘Purpurea’. Testar den i kruka till att börja med.

Mandeltörel blir ca 40 cm hög och blommar med limefärgade blommor i april-maj. Bladen är mörkt gröna och stjälkarna röda. Växten frösår sig rikligt och bör täckas på vintern då den inte är så härdig. Mandeltöreln trivs i sol till halvskugga i torra lägen.

Ha en fin onsdag!

Paul Scherer, Ronaldo och Frizzle sizzle

Almbacken-tradgardsdesign-krukor-tulipa-paul-scherer.jpg

I år gick det sådär med mina tulpaner i krukor. Dels hade mössen kalas i vintras, men sen blev många faktiskt inte så fina. Men, dessa fantastiska ‘Paul Scherer’ klarade sig galant och är hur fina som helst.

Almbacken-tradgardsdesign-krukor-tulipa-paul-scherer.jpg
Almbacken-tradgardsdesign-krukor-tulipa-paul-scherer.jpg

Här ser vi tulpanerna ‘Paul Scherer’ till vänster och ‘Ronaldo’ till höger. De ljuvliga rokokopenséerna ‘Frizzle sizzle’ matchar perfekt.

Almbacken-tradgardsdesign-krukor-tulipa-paul-scherer.jpg

Valborgmässoafton kommer onekligen att firas lite annorlunda i år. I Lund har man tex stängt stadsparken där det brukar samlas tusentals ungdomar från när och fjärran. Om jag ska vara helt ärligt så tycker jag å parkens och skattebetalarnas vägnar att det är ganska skönt. Däremot tycker jag det är tråkigt med alla eldar som inte kommer brinna och körer som inte kommer sjunga in våren. Jag och maken ska i alla fall äta en god middag i orangeriet med öppna fönster och lyssna på den allra vackraste vårsången.

Trevlig Valborg!